Tegnap sz√°moltunk be annak az orosz professzornak a k√°lv√°ri√°j√°r√≥l, akit a Moszkvai Nemzetk√∂zi Kapcsolatok Int√©zete (MGIMO) h√°rom hete fenyegetett meg kir√ļg√°ssal egy olyan cikke miatt, amelyben a Kr√≠m orosz megsz√°ll√°s√°t a Hitler √°ltal a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļt megelŇĎzŇĎen levez√©nyelt ter√ľleti annexi√≥khoz hasonl√≠totta. Di√°kok √©s egy professzori szakszervezet is ki√°lltak a sz√≥l√°sszabads√°g ilyet√©n korl√°toz√°sa ellen, √©s a kijevi Tarasz Sevcsenko egyetem r√∂gt√∂n √°ll√°st aj√°nlott Zubov professzornak. Mindek√∂zben az egyetem k√∂zlem√©nyben tagadta le, hogy elhangzott volna ilyen fenyeget√©s, √©s azt √°ll√≠tott√°k, hogy csak a m√©di√°b√≥l √©rtes√ľltek ilyenrŇĎl.


Az MGIMO oldal√°ra ma felker√ľlt hivatalos k√∂zlem√©ny szerint Zubov professzort azonnali hat√°llyal elbocs√°tj√°k. Az MGIMO az egyetem k√ľl√∂nf√©le ‚Äď az egyetem √©s a K√ľl√ľgyminiszt√©rium hat√°sk√∂reibe tartoz√≥ ‚Äďszab√°lyzatainak megs√©rt√©s√©re hivatkozva szabadul meg a professzort√≥l. √Āll√≠t√°suk szerint kor√°bban t√∂bbsz√∂r felh√≠vt√°k Zubov figyelm√©t arra, hogy tart√≥zkodjon a szab√°lys√©rt√©sektŇĎl.

A k√∂zlem√©ny konkretiz√°lja is a professzor szerint√ľk kifog√°solhat√≥ cselekedeteit: az egyetem szerint Zubov sz√°mos megnyilatkoz√°sa √©s interj√ļja, amelyekben Oroszorsz√°g k√ľlpolitik√°j√°r√≥l √©s az ukr√°n esem√©nyekrŇĎl fogalmazott meg v√©lem√©nyt ‚Äěfelh√°borod√°st √©s √©rtetlens√©get v√°ltott ki az egyetemi k√∂zegben. Ezek [a v√©lem√©nyek] szembemennek az orosz k√ľlpolitikai ir√°nyvonallal, meggondolatlan √©s felelŇĎtlen kritika t√°rgy√°v√° teszik az √°llam cselekedeteit, k√°rt okoznak a tudom√°nyos-mŇĪvelŇĎd√©si √©s oktat√°si folyamatnak.‚ÄĚ