A HaHa blogj√°n megjelent egy poszt, ami r√©szben a mi tegnapi √≠r√°sunkra is reag√°l. Anyuk√°m is elolvasta, √©s csak ennyit mondott: ,,j√≥, de akkor most mi√©rt t√ľntet a Kopp√°ny Csoporttal a HaHa?" √Čs t√©nyleg: erre a k√©rd√©sre m√©g mindig nem √©rkezett v√°lasz.

A cikk szerzŇĎje jelentŇĎs r√©szben jogosan oltja be a baloldali m√©di√°t √©s √©rtelmis√©get: nekem is mindig az az √©rz√©sem volt, hogy a ballibek val√≥j√°ban nem az√©rt t√°mogatt√°k ilyen-olyan m√≥don a HaH√°t, mert t√©nyleg hittek a szervezet √°ltal k√©pviselt √©rt√©kekben: b√°zisdemokr√°cia, √∂nszervezŇĎd√©s meg hasonl√≥k. A ballibeknek jelentŇĎs r√©szben az j√∂tt be, hogy a HaHa a Fidesz hatalma idej√©n, √©s √≠gy elker√ľlhetetlen√ľl a Fidesz-korm√°ny politik√°j√°val szembehelyezkedve l√©pett fel.

A legt√∂bb balliber√°lis √©rtelmis√©ginek soha nem az f√°jt a Fidesz politik√°j√°ban, hogy szar volt, hanem, hogy nem √©ppen ŇĎk voltak hatalmon. Sz√°momra a t√ľntet√©seken feltŇĪnŇĎ, sŇĎt ak√°r a f√≥rumokon is felsz√≥lal√≥ emberek k√∂z√ľl mindig azok voltak a legideges√≠tŇĎbbek, akik dics√©rt√©k a fiatalokat, hogy √ľgyesek, de maguk m√©g a legminim√°lisabb kock√°zatot sem v√°llalt√°k soha az√©rt, hogy Magyarorsz√°g t√©nyleg jobb orsz√°g legyen. De m√©g enn√©l is rosszabbak azok az ismerŇĎseim, √©s ŇĎk m√©g t√∂bben vannak, akik m√©g t√ľntet√©sre, f√≥rumra sem mentek el soha, hanem csak otthon a n√©gy fal k√∂z√∂tt panaszkodtak, hogy minden szar. De akkor m√©gis mitŇĎl legyen jobb? √Čs ebbe a baloldali m√©di√°r√≥l √©s √©rtelmis√©grŇĎl sz√≥l√≥ k√©pbe beleillik, hogy most hogy a HaHa m√°r nem az ŇĎ √°ltaluk elk√©pzelt sablonok szerint viselkedik, a HaHa ,,n√°ci" lett. Id√°ig jogos, amit a poszt√≠r√≥ mond.

Advertisement

De az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s v√©lem√©ny√©nek nem ez volt a l√©nyege. Mi √©rtj√ľk, hogy mivel a HaHa egy b√°zisdemokratikus szervezet, n√©ha elk√©pesztŇĎen h√ľlye d√∂nt√©sek tudnak megsz√ľletni. Mivel a demokratikus szavaz√°s f√∂l√∂tt/mellett nincsen semmilyen kontroll (ellent√©tben p√©ld√°ul az orsz√°gos szinten alkalmazott liber√°lis, k√©pviseletei demokr√°ci√°val), a t√∂bbs√©g t√©nyleg b√°rmit meg tud tenni, a kisebbs√©g egyetlen v√°lasza a szavaz√°s ut√°n a kil√©p√©s lehet (ilyen nem t√∂rt√©nt, ak√°rmit is √°ll√≠tanak egyes sajt√≥term√©kek). Nyilv√°nval√≥an ez t√∂rt√©nt most is. Ugyanis a Kopp√°ny Csoporttal √©s a devizahitelesekkel val√≥ egy√ľttmarhul√°sr√≥l sz√≥l√≥ d√∂nt√©s nagyj√°b√≥l √©rtelmezhetetlen.

Nem arr√≥l van sz√≥, hogy a HaHa n√°ci lenne, persze, hogy nem az. Hanem a m√©rt√©kek √©s erŇĎviszonyok teljes f√©lre√©rt√©s√©rŇĎl. Mi√©rt ne nyithatna a HaHa? SŇĎt, nyisson. Szervezhetne vit√°kat, besz√©lget√©seket, ahova megh√≠vn√° mondjuk az ifj√ļkonzikat, a IKSZ-eseket, a Magyar Tavasz Mozgalmat, a Kopp√°ny Csoportot vagy ak√°rkit. De mivel, mint √≠rtuk is, a HaHa a legritk√°bb esetben vesz r√©szt oktat√°son k√≠v√ľli k√©rd√©sekben demonstr√°ci√≥kon, neh√©z meg√©rteni, hogy erre mi√©rt pont most, a devizahitelekkel kapcsolatban Kopp√°ny√©kkal egy√ľtt ker√ľlt sor. Nem mondjuk √ďzdon a vizes balh√©n√°l, nem a Pride-on, nem m√°shol. A HaHa ezt most j√≥l elkeni: ,,Vettek r√©szt tagjaik sz√©kh√°zfoglal√°son, Pride-on, focimeccsen, egyetemfoglal√°son, fesztiv√°lon, lap√°toltak a g√°takon, tanultak √©s vizsg√°ztak." Persze, de aki HaH√°s, az tudja, hogy mag√°nemberk√©nt b√°rmit csin√°lhatnak a HaH√°sok. Van a HaH√°sok k√∂z√∂tt sz√©kh√°zfoglal√≥ √©s, mint √≠rtuk, sokan kint voltak mag√°nemberk√©nt a Pride-on, de ezekben nem vett r√©szt szervezetk√©nt a H√°l√≥zat. Ez√©rt √©rtelmezhetetlen ostobas√°g a Kopp√°nyos t√ľntet√©s.

Advertisement

√Čs akkor m√©gegyszer: nyitni kell a belterj libsi √©rtelmis√©gen k√≠v√ľlre. P√©ld√°ul a Budapesten k√≠v√ľliek, a cig√°nyok, a h√°tr√°nyos helyzetŇĪek fel√©. De ennek a nyit√°snak, hogy a b√°natban lehet az elsŇĎ l√©p√©se a tegnapi sz√°nalmas performansz?

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz r√°nk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. √Čs l√°jkojj√°' minket a Facebookon.