kettő per kettő
kettő per kettő

"Kicsit birkaembereket nevelnek"

Január 25-én egy újabb oktatási demonstráción vonul utcára többek között a HaHa, a PDSZ, a KÖZDEMOSZ, a HAT és a PSZ. Az eseményt viszont most nem egy szervezet, hanem négy középiskolai diák, Béres Bíborka, Kovács Zsófia, a Toldy Ferenc Gimnázium tizedik illetve tizenkettedik osztályosai, továbbá a trefortos Gyetvai Viktor és a fazekasos Meleg András szervezik. Bíborkával és Zsófiával beszélgettünk beszélgettünk.

Advertisement

A tüntetés célja az, hogy a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakozó civil szervezetek között összefogást teremtsenek. A Bajnait idéző szóhasználat szerintük egy hiánypótló kezdeményezést takar, ami már "nagyon kellett" a témában. Ezért is hívtak meg rengeteg olyan szervezetet, melynek szerintük sérültek az érdekei a kormány politikája miatt. Olyanokat is, mint a Tankönyves Vállalkozók országos szövetsége. A meghívottak listáját elmondásuk szerint rugalmasan, a szervezetek (pl. OHA) tanácsait meghallgatva állították össze.

Egyébként nem aggódnak a szervezetek politikai kötődése miatt, őket csak a közös ügy érdekli. Ennek ellenére a pártpolitikát távol tartják, és meg fogják akadályozni, hogy kampányesemény legyen a megmozdulásukból.

Advertisement

A tüntetéssel az oktatáspolitikai összefogás mellett fontos céljuk,

"hogy az emberek végre vállalják fel a véleményüket, és mondják el, hogy igenis probléma van, mert igenis probléma van",

Advertisement

mondta Kovács Zsófia, hozzátéve, hogy ezek maguktól nem is fognak megoldódni. Amiatt sem voltak elkeseredve, hogy a beszélgetés időpontjában még csak 455-en igazolták vissza a tüntetés FB-eseményét (ez a szám most sem sokkal nagyobb). Mint mondták, a hirdetésbe csak most fognak majd bele, flashmobokon és a Facebookon is.

Advertisement

A tüntetéstszervezést iskola mellett, igaz, magánéletük rovására csinálják. Mivel nagyon fáradtak,

"január 25-ig csináljuk, utána majd veszünk egy nagy levegőt"

Az iskolában egyébként nincs problémájuk ebből, bár egyik szervező sem fog az iskolája nevében felszólalni. Úgy érzik, ez rossz helyzetbe hozzná az iskoláikat.

Advertisement

A szervezés gyökerei a KiHába (Középiskolai Hálózat, wannabe gimis-HaHa), illetve a TÉGY-fórumokba nyúlnak vissza, itt ismerkedett össze a négy szervező, és innen indult a tüntetésszervezés is rögös útjára. Ezektől a szervezetektől azonban teljesen függetlenül kezdtek a munkájukba, és ők sem szeretnének mozgalmat alapítani.

Az ötlet december 19-én jött, konkrét indok nélkül. Az időpontot úgy választották, hogy az elindítson egy folyamatot, ezért lett január vége. Kritikákat mind a kormányoldalról, mind a kormánnyal egyet nem értőktől kaptak. Utóbbiakat se sajnálják, úgy gondolják, hogy ez a kritika egyébként a felek közti savazás lenne, és akkor

"jogos lesz az a kritika, úgyis csak úgy cicaharcolgatnak."

Arra, hogy miért akarták Hoffmann Rózsát is a színpadon látni, a két szervező azt válaszolta, hogy így szeretnének egy nyílt, moderált vitát kezdeményezni a felek között, szeretnék, ha a kormányzat is megvédené az álláspontját. A köznevelési államtitkár nem is reagált a megkeresésre, aminek szerintük az az oka, hogy

"ők nem feltétlen értenek egyet azzal, hogy nem zárt ajtók mögött kell meghozni a döntéseket."

Advertisement

Egyikük jövőbeli terveik között sem szerepel az oktatásügy vagy a politika, mint foglalkozás, mindketten a színházi életben szeretnének elhelyezkedni. Számukra a színház egy lehetőség a jelenkori problémák megjelenítésére, és bár idegenkednek a poltizálástól, és ezt a tüntetést sem tartják annak, de a közéleti témákkal a jövőben is szeretnének foglalkozni.

Advertisement

A két lány nem tartja magát kormányellenesnek, csak a döntéseik ellen vannak, és egy másik kormány ellen is utcára mennének. Alapelvük, hogy

"A saját érdekeinket próbáljuk védeni, és nem pedig ellenük vagyunk, és nem gyűlölködünk."

Advertisement

Azt elismerik, hogy főleg a médiából értesülnek az eseményekről, de ennek ellenére van személyes tapasztalatuk is, például Bíborka angolkönyve csak november végén jött meg. Az alapvető kritikájuk az a Hoffmann-rendszerrel szemben, hogy egy diktatórikus világot akar megalapozni. Szerintük

"abba az irányba haladunk el, hogy kicsit birkaembereket nevelnek"

a tankötelezettség korhatárának csökkentésével, vagy a szakmunkásképzés előnyben részesítésével. Ezzel azonban nem szembesülnek az iskolában, inkább olyan élményeik vannak, mint a kormányzati sikerpropaganda.

Advertisement

A tüntetés eredményei szerintük hosszútávúak, mert úgy vélik, hogy bár a mostani választáson még győzhet a kormányoldal, de a jövőben széleskörű elégedetlenség lesz. Ehhez azonban tájékoztatni kell őket,

"És pont a birkaság ellen szeretnénk harcolni, tehát szeretnénk megmutatni az embereknek, hogy igenis, hogyha problémáik vannak, akkor menjenek ki az utcára, mert nem oldódik meg magától."

Share This Story

Get our newsletter