Janu√°r 25-√©n egy √ļjabb oktat√°si demonstr√°ci√≥n vonul utc√°ra t√∂bbek k√∂z√∂tt a HaHa, a PDSZ, a K√ĖZDEMOSZ, a HAT √©s a PSZ. Az esem√©nyt viszont most nem egy szervezet, hanem n√©gy k√∂z√©piskolai di√°k, B√©res B√≠borka, Kov√°cs Zs√≥fia, a Toldy Ferenc Gimn√°zium tizedik illetve tizenkettedik oszt√°lyosai, tov√°bb√° a trefortos Gyetvai Viktor √©s a fazekasos Meleg Andr√°s szervezik. B√≠bork√°val √©s Zs√≥fi√°val besz√©lgett√ľnk besz√©lgett√ľnk.

A t√ľntet√©s c√©lja az, hogy a korm√°ny oktat√°spolitik√°ja ellen tiltakoz√≥ civil szervezetek k√∂z√∂tt √∂sszefog√°st teremtsenek. A Bajnait id√©zŇĎ sz√≥haszn√°lat szerint√ľk egy hi√°nyp√≥tl√≥ kezdem√©nyez√©st takar, ami m√°r "nagyon kellett" a t√©m√°ban. Ez√©rt is h√≠vtak meg rengeteg olyan szervezetet, melynek szerint√ľk s√©r√ľltek az √©rdekei a korm√°ny politik√°ja miatt. Olyanokat is, mint a Tank√∂nyves V√°llalkoz√≥k orsz√°gos sz√∂vets√©ge. A megh√≠vottak list√°j√°t elmond√°suk szerint rugalmasan, a szervezetek (pl. OHA) tan√°csait meghallgatva √°ll√≠tott√°k √∂ssze.

Egy√©bk√©nt nem agg√≥dnak a szervezetek politikai k√∂tŇĎd√©se miatt, ŇĎket csak a k√∂z√∂s √ľgy √©rdekli. Ennek ellen√©re a p√°rtpolitik√°t t√°vol tartj√°k, √©s meg fogj√°k akad√°lyozni, hogy kamp√°nyesem√©ny legyen a megmozdul√°sukb√≥l.

A t√ľntet√©ssel az oktat√°spolitikai √∂sszefog√°s mellett fontos c√©ljuk,

"hogy az emberek v√©gre v√°llalj√°k fel a v√©lem√©ny√ľket, √©s mondj√°k el, hogy igenis probl√©ma van, mert igenis probl√©ma van",

Advertisement

mondta Kov√°cs Zs√≥fia, hozz√°t√©ve, hogy ezek magukt√≥l nem is fognak megold√≥dni. Amiatt sem voltak elkeseredve, hogy a besz√©lget√©s idŇĎpontj√°ban m√©g csak 455-en igazolt√°k vissza a t√ľntet√©s FB-esem√©ny√©t (ez a sz√°m most sem sokkal nagyobb). Mint mondt√°k, a hirdet√©sbe csak most fognak majd bele, flashmobokon √©s a Facebookon is.

Advertisement

A t√ľntet√©stszervez√©st iskola mellett, igaz, mag√°n√©let√ľk rov√°s√°ra csin√°lj√°k. Mivel nagyon f√°radtak,

"janu√°r 25-ig csin√°ljuk, ut√°na majd vesz√ľnk egy nagy levegŇĎt"

Az iskol√°ban egy√©bk√©nt nincs probl√©m√°juk ebbŇĎl, b√°r egyik szervezŇĎ sem fog az iskol√°ja nev√©ben felsz√≥lalni. √ögy √©rzik, ez rossz helyzetbe hozzn√° az iskol√°ikat.

Advertisement

A szervez√©s gy√∂kerei a KiH√°ba (K√∂z√©piskolai H√°l√≥zat, wannabe gimis-HaHa), illetve a T√ČGY-f√≥rumokba ny√ļlnak vissza, itt ismerkedett √∂ssze a n√©gy szervezŇĎ, √©s innen indult a t√ľntet√©sszervez√©s is r√∂g√∂s √ļtj√°ra. EzektŇĎl a szervezetektŇĎl azonban teljesen f√ľggetlen√ľl kezdtek a munk√°jukba, √©s ŇĎk sem szeretn√©nek mozgalmat alap√≠tani.

Az √∂tlet december 19-√©n j√∂tt, konkr√©t indok n√©lk√ľl. Az idŇĎpontot √ļgy v√°lasztott√°k, hogy az elind√≠tson egy folyamatot, ez√©rt lett janu√°r v√©ge. Kritik√°kat mind a korm√°nyoldalr√≥l, mind a korm√°nnyal egyet nem √©rtŇĎktŇĎl kaptak. Ut√≥bbiakat se sajn√°lj√°k, √ļgy gondolj√°k, hogy ez a kritika egy√©bk√©nt a felek k√∂zti savaz√°s lenne, √©s akkor

"jogos lesz az a kritika, √ļgyis csak √ļgy cicaharcolgatnak."

Arra, hogy mi√©rt akart√°k Hoffmann R√≥zs√°t is a sz√≠npadon l√°tni, a k√©t szervezŇĎ azt v√°laszolta, hogy √≠gy szeretn√©nek egy ny√≠lt, moder√°lt vit√°t kezdem√©nyezni a felek k√∂z√∂tt, szeretn√©k, ha a korm√°nyzat is megv√©den√© az √°ll√°spontj√°t. A k√∂znevel√©si √°llamtitk√°r nem is reag√°lt a megkeres√©sre, aminek szerint√ľk az az oka, hogy

"ŇĎk nem felt√©tlen √©rtenek egyet azzal, hogy nem z√°rt ajt√≥k m√∂g√∂tt kell meghozni a d√∂nt√©seket."

Advertisement

Egyik√ľk j√∂vŇĎbeli terveik k√∂z√∂tt sem szerepel az oktat√°s√ľgy vagy a politika, mint foglalkoz√°s, mindketten a sz√≠nh√°zi √©letben szeretn√©nek elhelyezkedni. Sz√°mukra a sz√≠nh√°z egy lehetŇĎs√©g a jelenkori probl√©m√°k megjelen√≠t√©s√©re, √©s b√°r idegenkednek a poltiz√°l√°st√≥l, √©s ezt a t√ľntet√©st sem tartj√°k annak, de a k√∂z√©leti t√©m√°kkal a j√∂vŇĎben is szeretn√©nek foglalkozni.

Advertisement

A k√©t l√°ny nem tartja mag√°t korm√°nyellenesnek, csak a d√∂nt√©seik ellen vannak, √©s egy m√°sik korm√°ny ellen is utc√°ra menn√©nek. Alapelv√ľk, hogy

"A saj√°t √©rdekeinket pr√≥b√°ljuk v√©deni, √©s nem pedig ellen√ľk vagyunk, √©s nem gyŇĪl√∂lk√∂d√ľnk."

Advertisement

Azt elismerik, hogy fŇĎleg a m√©di√°b√≥l √©rtes√ľlnek az esem√©nyekrŇĎl, de ennek ellen√©re van szem√©lyes tapasztalatuk is, p√©ld√°ul B√≠borka angolk√∂nyve csak november v√©g√©n j√∂tt meg. Az alapvetŇĎ kritik√°juk az a Hoffmann-rendszerrel szemben, hogy egy diktat√≥rikus vil√°got akar megalapozni. Szerint√ľk

"abba az ir√°nyba haladunk el, hogy kicsit birkaembereket nevelnek"

a tank√∂telezetts√©g korhat√°r√°nak cs√∂kkent√©s√©vel, vagy a szakmunk√°sk√©pz√©s elŇĎnyben r√©szes√≠t√©s√©vel. Ezzel azonban nem szembes√ľlnek az iskol√°ban, ink√°bb olyan √©lm√©nyeik vannak, mint a korm√°nyzati sikerpropaganda.

Advertisement

A t√ľntet√©s eredm√©nyei szerint√ľk hossz√ļt√°v√ļak, mert √ļgy v√©lik, hogy b√°r a mostani v√°laszt√°son m√©g gyŇĎzhet a korm√°nyoldal, de a j√∂vŇĎben sz√©lesk√∂rŇĪ el√©gedetlens√©g lesz. Ehhez azonban t√°j√©koztatni kell ŇĎket,

"√Čs pont a birkas√°g ellen szeretn√©nk harcolni, teh√°t szeretn√©nk megmutatni az embereknek, hogy igenis, hogyha probl√©m√°ik vannak, akkor menjenek ki az utc√°ra, mert nem old√≥dik meg mag√°t√≥l."