A Miskolci Egyetem rektora - egy rendk√≠v√ľli H√ĖK√∂s √©rtekezlet ut√°n- ma, Neptun √ľzenetben t√°j√©koztatta a hallgat√≥kat az elmaradt √∂szt√∂nd√≠jakkal kapcsolatban.

Kor√°bban m√°r besz√°moltunk arr√≥l, hogy a Miskolci Egyetem a neh√©z anyagi helyzete miatt nem tudja elutalni a hallgat√≥k √∂szt√∂nd√≠j√°t, illetve csak 20 nap k√©s√©ssel. ErrŇĎl ma az egyetem vezet√©se t√°j√©koztatta a hallgat√≥kat.

Röviden a lényeg:

  • A H√ĖK reggel t√°rgyalt a rektorral
  • Meg√°llapodtak
  • Az egyetem legk√©sŇĎbb j√ļnius 20-ig elutalja az √°llamilag finansz√≠rozott k√©pz√©sben tanul√≥ hallgat√≥knak az √∂szt√∂nd√≠jat.
  • A rektor √°tmeneti idŇĎszakra egyetemi befizet√©si k√∂telezetts√©g al√≥l felmenti az √°llami finansz√≠roz√°s√ļ √©s √∂szt√∂nd√≠jban r√©szes√ľlŇĎ hallgat√≥kat.

Advertisement

A teljes levél:

Kedves Hallgatótársaink!

Ahogyan √≠g√©rt√ľk, t√°j√©koztatunk Benneteket a fejlem√©nyekrŇĎl a k√©sedelmes √∂szt√∂nd√≠j kifizet√©sekkel kapcsolatban.
A mai rektori kabineten r√©sztvevŇĎk, Rektor √ör √©s a vezet√©s hozz√°√°ll√°sa rendk√≠v√ľl pozit√≠v √©s konstrukt√≠v volt, ezt ez√ļton is k√∂sz√∂nj√ľk. A hat√©kony √ľl√©s eredm√©nye Rektor √ör al√°bbi k√∂zlem√©nye, mely Neptun √ľzenetben is kik√ľld√©sre ker√ľlt:

‚ÄěNeptun √ľzenet valamennyi √°llami √∂szt√∂nd√≠jas hallgat√≥ sz√°m√°ra
A hallgat√≥i √∂szt√∂nd√≠jak k√©sedelmes kifizet√©s√©vel kapcsolatban a Miskolci Egyetem rektora a mai napon reggel 8 √≥r√°t√≥l rendk√≠v√ľli rektori kabinet√ľl√©st h√≠vott √∂ssze. Mint ismeretes, az √°llami t√°mogat√°sok jelentŇĎs cs√∂kken√©se az orsz√°g valamennyi felsŇĎoktat√°si int√©zm√©ny√©ben, √≠gy a Miskolci Egyetemen is s√ļlyos gondokat okoz, √©s meggyŇĎzŇĎd√©s√ľnk szerint rajtunk k√≠v√ľl√°ll√≥ okok vezettek a jelenlegi helyzethez. Az egyetem felsŇĎvezetŇĎi √©s a Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzat eln√∂ke egyet√©rtettek abban, hogy az √∂szt√∂nd√≠jak k√©sedelmes kifizet√©se a vizsgaidŇĎszak menet√©t nem zavarhatja, √©s ebbŇĎl ad√≥d√≥an a hallgat√≥kat semmilyen h√°tr√°ny nem √©rheti. Az egyetem rektora a felsŇĎvezetŇĎkkel √©s a Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzat vezetŇĎj√©vel egyet√©rt√©sben √ļgy d√∂nt√∂tt, hogy √°tmeneti idŇĎszakra valamennyi (ide nem √©rtve a 2013. j√ļnius 5. napj√°t megelŇĎzŇĎen esed√©kes t√©teleket) egyetemi befizet√©si k√∂telezetts√©g al√≥l felmenti az √°llami finansz√≠roz√°s√ļ √©s √∂szt√∂nd√≠jban r√©szes√ľlŇĎ hallgat√≥kat. Azon hallgat√≥k sz√°m√°ra, akiknek j√ļnius 5. ut√°n mer√ľlt fel a Miskolci Egyetem √°ltal elŇĎ√≠rt fizet√©si k√∂telezetts√©ge, az int√©zm√©ny vezetŇĎs√©ge az √∂szt√∂nd√≠jak k√©sedelmes kifizet√©se kapcs√°n halasztott befizet√©si hat√°ridŇĎt √°llap√≠tott meg, melynek v√©gsŇĎ idŇĎpontja az √∂szt√∂nd√≠j √°tutal√°s√°t k√∂vetŇĎ √∂t√∂dik nap, de legk√©sŇĎbb j√ļnius 26-a.

Az egyetem vezet√©se k√∂telezetts√©get v√°llal arra, hogy az elmaradt √∂szt√∂nd√≠jakat folyamatosan foly√≥s√≠tja, √©s legk√©sŇĎbb j√ļnius 20-√°n minden hallgat√≥ r√©sz√©re √°tutalja juttat√°s√°t. Az √°llami finansz√≠roz√°s√ļ doktoranduszhallgat√≥k sz√°m√°ra az √∂szt√∂nd√≠juk a mai napon √°tutal√°sra ker√ľl.‚ÄĚ

K√©r√ľnk Benneteket, hogy pr√≥b√°ljuk meg egy√ľtt √°tv√©szelni ezt a neh√©z helyzetet, √©s amennyiben a hallgat√≥i befizet√©sekkel vagy b√°rmi egy√©bbel kapcsolatosan k√©rd√©setek, probl√©m√°itok ad√≥dik, bizalommal forduljatok a kari hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzatokhoz!

Valamint ez√ļton is √ľzenj√ľk a fenntart√≥ Miniszt√©riumnak, hogy a Miskolci EgyetemtŇĎl elvont forr√°sokat halad√©ktalanul p√≥tolja, hogy a hallgat√≥s√°g ne ker√ľlhessen m√©g egyszer ilyen helyzetbe!

Üdvözlettel,
a ME-H√ĖK eln√∂ks√©ge