√Ėsszesen 6 milli√°rd 110 milli√≥ forinttal t√°mogatja meg a korm√°ny a Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetem √©p√≠t√©si terv√©t 2014-ben √©s 2015-ben, ami egy 600 f√©rŇĎhelyes koll√©gium √©p√≠t√©s√©t jelenti. Mik√∂zben az NGM nyom√°s√°ra a Balog Zolt√°n vezette EMMI milli√°rdokat von el a felsŇĎoktat√°s v√°logatott szereplŇĎitŇĎl, addig az NGM fenntart√°s√°ban √°ll√≥ egyetem tov√°bbi seg√≠ts√©get kapott. Term√©szetesen nem az a gond, hogy √©p√ľl valami, hanem a nehezen ellenŇĎrizhetŇĎ √©s hasra√ľt√©sszerŇĪ, ar√°nytalan eloszt√°s.

Az NKE Sportk√∂zpont, az A+ √Čp√≠t√©sz St√ļdi√≥ megv√©telt nyert terve

A Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetem fenntart√≥i jogait a k√∂zigazgat√°s-fejleszt√©s√©rt, rend√©szet√©rt √©s a honv√©delem√©rt felelŇĎs miniszterek k√∂z√∂sen gyakorolj√°k. A t√°mogat√°st a Nemzetgazdas√°gi Miniszt√©rium √©s a K√∂zigazgat√°si √©s Igazs√°g√ľgyi Miniszt√©rium terh√©re tett√©k, mik√∂zben az √©ves k√∂lts√©gvet√©sben rendszeresen szerepelt az NKE sz√°m√°ra k√ľl√∂n k√∂lts√©gvet√©si keret. Az egyetem alap√≠t√°sakor 25 milli√°rd forintnyi uni√≥s t√°mogat√°ssal a teljes k√∂lts√©gek k√©tharmad√°nak finansz√≠roz√°s√°t tervezt√©k, a fennmarad√≥ egyharmadot k√∂zp√©nzekbŇĎl fedezt√©k volna, gyors kalkul√°ci√≥val ez 12 milli√°rd forintot jelent, azaz √∂sszesen 37 milli√°rdn√°l tartunk.

Advertisement

Korm√°nyhat√°rozat t√©r ki arra, hogy a c√©l lehetŇĎ legnagyobb uni√≥s t√°mogat√°s leh√≠v√°sa. El√ļszni l√°tszik a koncepci√≥, hiszen 2013-ban a kiemelt projektek√©rt felelŇĎs korm√°nybiztos a teljes fejleszt√©s eset√©ben is m√°r csak 24,5 milli√°rd forintr√≥l besz√©lt, ebbŇĎl 20 milli√°rdot leh√≠vand√≥ uni√≥s forr√°sk√©nt jel√∂lt meg, vagyis √∂ttel kevesebbet, mint kor√°bban.Ha figyelembe vessz√ľk, hogy az √©ves k√∂lts√©gvet√©sekbŇĎl eddig k√∂zel 5 milli√°rd forintot ford√≠tottak az egyetem fejleszt√©s√©re, illetve a k√∂vetkezŇĎ k√©t √©vben tov√°bbi 6 milli√°rd forintot "adnak" a k√∂lts√©gvet√©si terven fel√ľl, akkor m√°r 11 milli√°rdn√°l tartunk, ami a korm√°nybiztos √°ltal meghat√°rozott 24,5 milli√°rdos keret k√∂zel fele, valamint a korm√°nyhat√°rozatban elŇĎir√°nyzott 4,5 milli√°rdos √°llami t√°mogat√°s t√∂bb, mint k√©tszerese.
A fejleszt√©sre eddig leh√≠vott uni√≥s forr√°sok √∂sszegeirŇĎl nem egyszerŇĪ t√°j√©koz√≥dni. Az √ĀROP fejleszt√©sek 7350 milli√≥ forintot jelentenek, melyeket p√©ld√°ul korrupci√≥ megelŇĎz√©sre nyertek el az Eur√≥pai Szoci√°lis Alap t√°rsfinansz√≠roz√°s√°val. Ezen k√≠v√ľl Eur√≥pai Region√°lis Fejleszt√©si Alap t√°rsfinansz√≠roz√°s√°val mind√∂ssze 90 milli√≥ forintot siker√ľlt leh√≠vnia az egyetemnek. Az √ĀROP eset√©ben azonban fontos lesz√∂gezni, hogy ezek a forr√°sok nem a Ludovika Campus Projektbe illeszkednek.

Az uni√≥s forr√°sok leh√≠v√°s√°r√≥l, a pontos √∂sszegekrŇĎl feltett√ľk k√©rd√©seinket az egyetemnek, illetve az √©rintett miniszt√©riumoknak, a v√°lasz meg√©rkez√©sekor friss√≠tj√ľk √≠r√°sunkat.

Tov√°bbi adal√©kk√©nt a 215/2012. (VII. 30.) korm√°ny rendeletben titkos√≠tott√°k nemzetbiztons√°gi okokra hivatkozva a Campus beszerz√©seit. A titkos√≠t√°s indokolt lehet az√©rt, mert az int√©zm√©ny honv√©delmi szempontb√≥l is jelentŇĎs, √≠gy p√©ld√°ul lehallgat√°sbiztosnak kell lennie. Az ellenz√©k t√∂bb √≠zben t√°madta a beruh√°z√°st, egyfajta p√©nznyelŇĎnek titul√°lt√°k, hiszen a fŇĎbb beruh√°z√°sok sor√°n nem lehet megtudni, hogy mire √©s mennyit k√∂lt√∂ttek, illetve mire adt√°k ki.

K√∂zben a Sz√©ll K√°lm√°n terv √©s egy√©b megszor√≠t√°sok √©rtelm√©ben az NGM nyom√°s√°ra az EMMI t√∂bbsz√∂r elvon√°ssal √©lt a hazai egyetemekkel √©s fŇĎiskol√°kkal szemben. A 2013-as √©v sor√°n k√∂zel 42 milli√°rd forintot vontak ki a felsŇĎoktat√°sb√≥l, a legelismertebb egyetemeket is tudom√°nyos teljes√≠tm√©ny√ľk ellen√©re is komolyan s√ļjtott√°k. Az ELTE k√∂lts√©gvet√©se 5,5 milli√°rddal csappant, a Szegedi Tudom√°nyegyetem k√∂lts√©gvet√©se tavaly 4,2 milli√°rddal, ut√≥bbin nemr√©g √©rt v√©get a sz√©nsz√ľnet.