A Budapest Pride ut√°n h√°rom embert vertek meg randal√≠roz√≥ sz√©lsŇĎjobbosok. A rendŇĎrs√©g fell√©p√©se, amelynek sor√°n a verekedŇĎk helyett a s√©rtetteteket igazoltatt√°k elszomor√≠t√≥ volt. Ahogy a Cink is √≠rta ez nem csak a jelenlegi korm√°nyzat hib√°ja, hanem a magyar rendŇĎrs√©g rendszereken √°tny√ļl√≥ jellemzŇĎje. Mit tudott errŇĎl mondani a korm√°nyzat?

Advertisement

A magyar korm√°nynak √ļjabb standard sajt√≥k√∂zlem√©nyt kell gy√°rtania. Kor√°bban ugye volt nekik egy zsid√≥ t√©m√°j√ļ, amit n√©gy (!) alkalommal siker√ľlt copy/paste m√≥dszerrel felhaszn√°lni. De most hogy a meleg felvonul√°s r√©sztvevŇĎit verik meg, √ļj sz√∂veget szerkesztett az EMMI:

Megd√∂bben√©ssel √©rtes√ľlt√ľnk arr√≥l, hogy Derd√°k Tibort, Ors√≥s J√°nost √©s t√°rsukat tegnap a Budapest Pride felvonul√°s ut√°n ismeretlenek b√°ntalmaztak. K√∂zlem√©ny.

Minden olyan esetet m√©lys√©gesen el√≠t√©l√ľnk, amikor egy demonstr√°ci√≥ r√©sztvevŇĎit b√°ntalmazz√°k, f√ľggetlen√ľl att√≥l, hogy a megmozdul√°ssal egyet √©rt√ľnk-e vagy sem. B√≠zunk benne, hogy a rendŇĎrs√©g mindent megtesz a tettesek k√©zre ker√≠t√©s√©√©rt.

(EMMI, T√°rsadalmi Felz√°rk√≥z√°s√©rt FelelŇĎs √Āllamtitk√°rs√°g)

Derd√°k √©s Ors√≥s egy√©bk√©nt abban a saj√≥kazai Dr. √Āmb√©dkar iskol√°ban dolgoznak, amit a korm√°ny az elm√ļlt √©vekben minden eszk√∂zzel igyekezett t√∂nkretenni. Azt sem felejti el el√°rulni az EMMI, hogy feltehetŇĎen nem √©rtenek egyet a Pride demonstr√°ci√≥val. Mi√©rt is √©rtene egyet a es√©lyegyenlŇĎs√©g√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°rs√°g egy olyan rendezv√©nnyel, amely egy kisebbs√©g jogair√≥l sz√≥l. Nem is k√©pviselte ŇĎket senki.

Viszont a rendŇĎrs√©g k√∂zlem√©nye m√©g sokkal s√∂t√©tebb:

A BRFK adatgyŇĪjt√©st folytat annak meg√°llap√≠t√°sa √©rdek√©ben, hogy 2013. j√ļlius 6-√°n 18 √≥ra 20 perc k√∂r√ľli idŇĎpontban megval√≥sult-e a k√∂z√∂ss√©g tagja elleni erŇĎszak bŇĪntette a Budapest Pride Felvonul√°sr√≥l t√°voz√≥ h√°rom f√©rfi s√©relm√©re.

Mint ismeretes, 2013. j√ļlius 6-√°n a h√°rom f√©rfi egybehangz√≥an k√∂z√∂lte a Budapest V., Szent Istv√°n k√∂r√ļton a rendezv√©ny biztos√≠t√°s√°ban r√©sztvevŇĎ rendŇĎr√∂kkel, hogy t√°mad√≥ik nincsenek a helysz√≠nen, r√≥luk szem√©lyle√≠r√°st adni nem tudnak, orvosi ell√°t√°sra nem tartanak ig√©nyt (a rendŇĎr√∂k a h√°rom k√∂z√ľl az egyik f√©rfin l√°ttak s√©r√ľl√©st, a felsŇĎ ajk√°n halv√°ny bŇĎrp√≠rt). A rendŇĎr√∂k a t√°mad√≥kat ‚Äď mivel a s√©rtettek elmond√°sa szerint nem voltak a helysz√≠nen ‚Äď nem tudt√°k igazoltatni, nem tudt√°k elŇĎ√°ll√≠tani.

A t√°mad√≥k egy k√©sŇĎbbi idŇĎpontban t√∂rt√©nt azonos√≠t√°s√°t a megt√°madott h√°rom f√©rfi egyik√©nek sajt√≥ban megjelent k√∂zl√©s√©n k√≠v√ľl jelenleg semmilyen adat, inform√°ci√≥ nem t√°masztja al√°. Mivel a s√©rtettek nem tudtak szem√©lyle√≠r√°st adni t√°mad√≥ikr√≥l, √≠gy agg√°lyos, hogy k√©sŇĎbb egyik√ľk mi alapj√°n tudta ŇĎket azonos√≠tani.

A rendŇĎrs√©g ‚Äď mivel a s√©rtettek elhagyt√°k a fŇĎv√°rost ‚Äď m√°r 2013. j√ļlius 6-√°n megk√≠s√©relte beszerezni a s√©rtettek sajt√≥ban k√∂z√∂lt s√©r√ľl√©seirŇĎl a l√°tleletet, azonban a s√©rtettek nyilatkozataiban megnevezett eg√©szs√©g√ľgyi int√©zm√©ny azt k√∂z√∂lte a rendŇĎrs√©ggel, hogy a s√©rtettek m√©g orvosi vizsg√°latukat megelŇĎzŇĎen onnan elt√°voztak, r√©sz√ľkre l√°tleletet nem adtak ki.

A Budapesti RendŇĎr-fŇĎkapit√°nys√°g lesz√∂gezi: p√©ld√°k hossz√ļ sora bizony√≠tja, hogy a jogszab√°lyok keretei k√∂z√∂tt hat√°rozottan √©s k√∂vetkezetesen fell√©p minden olyan megnyilv√°nul√°s ellen, amely megval√≥s√≠tja a k√∂z√∂ss√©g tagja elleni erŇĎszak bŇĪntette t√©ny√°ll√°s√°t b√°rmely k√∂z√∂ss√©g vagy annak tagja s√©relm√©re. Ennek azonban egyik elengedhetetlen felt√©tele a s√©rtettek egy√ľttmŇĪk√∂d√©se.

Advertisement

Lehet, hogy nem is val√≥sult meg k√∂z√∂ss√©g tagjai elleni erŇĎszak bŇĪntette, hiszen a ,,szarr√° ver√ľnk, buzi cig√°nyok" kifejez√©sbŇĎl nem lehet tudni, hogy melyik k√∂z√∂zss√©grŇĎl van sz√≥. SŇĎt, val√≥j√°ban a s√©rtettek tehetnek a dologr√≥l, lehet, hogy meg sem t√∂rt√©nt.