Hoffmann R√≥zsa lev√©lben √©rtes√≠tette az iskol√°kat: november v√©g√©n j√∂n az √ļjabb Orsz√°gos Di√°kparlament, Sz√©kesfeh√©rv√°ron. Legut√≥bb 2011-ben volt ilyen esem√©ny, ennek eredm√©nyeirŇĎl itt √©s itt olvashattok.

Kor√°bban besz√°moltunk a Di√°kparlament elŇĎk√©sz√≠tŇĎ bizotts√°g√°nak munk√°j√°r√≥l, illetve arr√≥l a ny√≠lt lev√©lrŇĎl, amelyet ennek kapcs√°n fogalmaztak meg di√°kok, √©s √≠rtak al√° t√∂bb mint 130-an. A lev√©l√≠r√≥k azt kifog√°solt√°k, hogy a t√°rgyal√≥ 18, majd Hoffmann R√≥zs√°val k√∂z√∂s sajt√≥t√°j√©koztat√≥t is tart√≥ k√©t di√°k nem tudj√°k, hogyan k√©pviselt az EMMI k√∂zlem√©nye szerint t√∂bb t√≠zezer k√∂z√©piskol√°st. A besz√©lget√©sen egy√©bk√©nt a sajt√≥t√°j√©koztat√≥ alapj√°n sz√≥ esett a j√≥ tan√°r tulajdons√°gair√≥l, a korszerŇĪ pedag√≥gi√°r√≥l, a pedag√≥gusok minŇĎs√≠t√©s√©rŇĎl, a k√∂z√∂ss√©gi munk√°r√≥l √©s az elŇĎrehozott √©retts√©girŇĎl is.

  • Legitim k√©pviselŇĎnek ki √©s hogyan v√°lasztott meg Benneteket, milyen alapon vettetek r√©szt a besz√©lget√©sen?
  • Mi hangzott el pontosan a konzult√°ci√≥n? K√©sz√ľlt-e hang- vagy vide√≥anyag, ha igen, akkor l√°tt√°tok-e azt, √©s hozz√°j√°rultatok-e az esetleges k√∂zl√©s√©hez?
  • Az esem√©ny mi√©rt nem volt elŇĎre meghirdetve, √©s mi√©rt nem volt sajt√≥nyilv√°nos? (A t√∂bb reformponttal egyet nem √©rtŇĎ di√°kok p√©ld√°ul sajt√≥nyilv√°nos konzult√°ci√≥t k√©rtek az √°llamtitk√°r asszonyt√≥l, hogy mindenki √©rtes√ľlhessen az √°ll√°spontokr√≥l, √©s biztos√≠tva legyen az oktat√°si v√°ltoztat√°sok indokl√°sa √©s √°tl√°that√≥s√°ga.)
  • Szerintetek a konzult√°ci√≥n Ti reprezentat√≠van √©s re√°lisan k√©pviselt√©tek a di√°ks√°g v√©lem√©ny√©t √©s elk√©pzel√©s√©t a jelenlegi k√∂zoktat√°si rendszerrŇĎl? Ha √ļgy gondolj√°tok, igen, mi alapj√°n?

Advertisement

Megk√©rdezt√ľk az egyik al√°√≠r√≥t, mi√©rt √≠rta al√° ezt a levelet.

Alapjaiban v√©ve az eg√©sz lev√©llel egyet√©rtettem, de kiemelni tal√°n csak az elsŇĎ pontot tudn√°m. Amennyire √©n tudom, senki nem k√©rte, hogy az a n√©h√°ny ember mindenkit k√©pviselve vonuljon z√°rt ajt√≥k m√∂g√© Hoffmann R√≥zs√°val, hogy azt√°n v√©g√ľl semmit ne √©rjenek el, de mondhass√°k, hogy ŇĎk igen is tettek valamit. Nem, nem csin√°ltak semmit, mert az eg√©sz annyira spont√°n volt, hogy szerintem azt se tudt√°k mit mondjanak, √≠gy lej√°ratva a di√°ks√°got, saj√°t magukat, √©s a tov√°bbi egy√ľttmŇĪk√∂d√©s, esetleg t√°rgyal√°s lehetŇĎs√©g√©t is elv√°gj√°k.

Az Orsz√°gos Di√°kparlamentet egy√©bk√©nt iskolai, majd megyei szintŇĪ Di√°kparlamentek is megelŇĎzik.Az iskol√°k r√©sz√©re kik√ľld√∂tt √©rtes√≠tŇĎ szerint szeptember 19-ig meg kell tartani az iskolai szintŇĪ di√°kparlamenteket, ahol a suliknak 1 (+1 p√≥t) k√ľld√∂ttet kell v√°lasztaniuk a legk√©sŇĎbb okt√≥ber 19-igmegtartand√≥ megyei di√°kparlamentekre. J√≥ k√©rd√©s hogy innen pontosan h√°nyan is "jutnak el" Sz√©kesfeh√©rv√°rra (november 21-23.).

A Di√°kparlamentrŇĎl √©rtes√≠tŇĎ lev√©l elej√©n egy id√©zet tal√°lhat√≥ a 2011-es k√∂znevel√©si t√∂rv√©nybŇĎl.

"(8) Az oktat√°s√©rt felelŇĎs miniszter h√°rom√©venk√©nt √∂sszeh√≠vja a di√°kparlamentet.(...)"

Advertisement

Hoffmann R√≥zsa ehhez hozz√°fŇĪzi:

"E t√∂rv√©nyi k√∂telezetts√©g√ľnknek eleget t√©ve, √∂r√∂mmel √©rtes√≠tem √Ėn√∂ket, hogy az Emberi ErŇĎforr√°sok Miniszt√©riuma K√∂znevel√©s√©rt FelelŇĎs √Āllamtitk√°rs√°ga 2014. november 21-23. k√∂z√∂tt rendezi meg az Orsz√°gos Di√°kparlamentet, Sz√©kesfeh√©rv√°r helysz√≠nnel."

Advertisement

Ezut√°n felsorolj√°k az Orsz√°gos Di√°kparlament 3 fŇĎ t√©m√°j√°t:

1. Tanul√°si tapasztalatok √©s lehetŇĎs√©gek

2. Di√°k√∂nkorm√°nyzatok mŇĪk√∂d√©si tapasztalatai, jogainak √©rv√©nyes√ľl√©se

3. Int√©zm√©nyi szinten megjelenŇĎ, de ezt meghalad√≥ jelentŇĎs√©gŇĪ k√©rd√©sek

Megk√©rdezt√ľnk di√°kokat is a h√≠rrŇĎl, hogy Orsz√°gos Di√°kparlament szervezŇĎdik. Voltak √©rdektelenek, de sokaknak volt v√©lem√©nye a k√©rd√©srŇĎl. N√©h√°ny p√©lda:

"AlapvetŇĎen j√≥ az √∂tlet, csak j√≥ k√©rd√©s, hogy fognak e foglalkozni a di√°kok v√©lem√©ny√©vel, hogy azt mennyire veszik komolyan. Ha foglalkoznak vele, akkor ez hasznos lehet." (budapesti di√°k)

"Hol lesz ott véleménynyilvánítás? Kb. 5 diák elmondja a memoriterét amit betanítottak neki." (budapesti diák)

"Kir√°ly √∂tletnek tartom. Sz√©les k√∂rben k√©ne hirdetni, hogy itt sokan sok helyrŇĎl k√ľl√∂nb√∂zŇĎ h√°tt√©rrel elmondhass√°k a v√©lem√©ny√ľket kultur√°ltan - nem √ļgy mint anno a roncskocsm√°ban √ľl√©sezŇĎ Fidelitas-Orb√°n besz√©lget√©sen. J√≥ lenne, ha ebbŇĎl Hoffmann R√≥zsa is kamatozna, szimpatikus l√©p√©snek tartom. De √ļgy √©rzem, az indulatokat mindenkinek otthon k√©ne hagynia √©s v√©gre a di√°kcsoportoknak sem h√°tr√°ltat√≥, hanem konstrukt√≠v egy√ľttmŇĪk√∂d√©seket s√ľrgetŇĎ megmozdul√°sokat k√©ne szervezni." (budapesti di√°k)

"V√©gre egy lehetŇĎs√©g, hogy a di√°ks√°g kifejezze elk√©pzel√©seit az oktat√°ssal kapcsolatban. √Črdemes √©lni az alkalommal, √©s megmutatni: igenis van v√©lem√©ny√ľnk, nem hagyjuk, hogy elnyomjanak minket √©s onnan fentrŇĎl minden belel√°t√°s n√©lk√ľl ir√°ny√≠ts√°k h√©tk√∂znapjainkat." (B√©k√©s megyei di√°k)

"A di√°kparlamentek l√©trehoz√°s√°t j√≥ √∂tletnek tartom, de a t√©nyleges kivitelez√©st √©s mŇĪk√∂d√©st egyenlŇĎre nem tudom elk√©pzelni, valamit Hoffmann R√≥zs√°ban sem b√≠zom marad√©ktalanul." (Tolna megyei di√°k)

"Ezzel csak a sajt√≥nak pr√≥b√°l villogni Hoffmann R√≥zsa, hogy ŇĎt √©rdekli a di√°kok v√©lem√©nye. A Di√°kparlamentben elhangz√≥ hib√°k nagy r√©sz√©re azt fogja mondani nem hiba, vagy a di√°kok ezt m√©g nem l√°tj√°k √°t, mert ez sokkal √∂sszetettebb. A rendszer j√≥ √≠gy. √Čs √≠gy is marad..." (B√°cs-Kiskun megyei di√°k)

"Nem √©rtek egyet a di√°kparlament koncepci√≥j√°val, elhib√°zottnak √©s illegitimnek tartom. Szerintem nem szolg√°lja a di√°ks√°g √©rdekeit, kiz√°r√≥lag az elnyom√≥ √°llam√©t, mely szeretn√© kiterjeszteni ideol√≥gi√°j√°t √©s bullshitj√©t az elk√∂vetkezendŇĎ gener√°ci√≥kra is." (Pest megyei di√°k)

Advertisement

Az Emberi ErŇĎforr√°sok Miniszt√©rium√°t egy√©bk√©nt m√©g √°prilis elej√©n kerest√ľk meg az Orsz√°gos Di√°kparlament idŇĎpontj√°r√≥l √©rdeklŇĎdve, mikor azt az inform√°ci√≥t kaptuk, hogy √°prilis folyam√°n elk√ľldik az √©rtes√≠tŇĎket az iskol√°knak, √©s akkor majd t√°j√©koz√≥dhatunk. ElŇĎsz√∂r m√°jus 16-√°n kaptunk h√≠rt egy iskol√°b√≥l, hogy ez meg√©rkezett, de az√≥ta egyre t√∂bb helyrŇĎl √©rtes√ľl√ľnk, hogy megkapt√°k a levelet.

Felmer√ľl a k√©rd√©s, hogy a tan√©vbŇĎl h√°tralevŇĎ idŇĎszakban, illetve a tan√©v elsŇĎ k√©t het√©ben lesz-e el√©g ideje a Di√°k√∂nkorm√°nyzatoknak, hogy ezeket a helyi di√°kparlamenteket megszervezz√©k. √Čs vajon mi t√∂rt√©nik, ha egy iskola bizonyos okokb√≥l nem szervez ilyet? V√°rhat√≥ b√°rmilyen szankci√≥?

Advertisement

Kerest√ľk az Emberi ErŇĎforr√°sok Miniszt√©rium√°t is ez √ľgyben, de eddig nem √©rkezett v√°lasz.

UPDATE:
Az EMMI v√°laszolt, a v√°lasz let√∂lthetŇĎ innen, vagy olvashat√≥ a vas√°rnapi cikk√ľnkben.

Advertisement

A cikk szerzŇĎje a Szabad Oktat√°st! csoport aktivist√°ja.