Mit tesz a tansz√©k, ha j√≥l v√°laszolsz a vizsg√°n, de nem az van a megold√≥kulcsban? Arra hivatkozik, hogy nem ez volt a hangs√ļlyos az elŇĎad√°son. A tansz√©kvezetŇĎ szerint a megold√≥kulcs csak t√°j√©koztat√≥ jellegŇĪ, √ļgyhogy ha hib√°s, a jogszab√°lyokat kell figyelembe venni.

‚ÄěAmennyiben a ponttal √©rt√©kelt v√°laszokon k√≠v√ľl m√°s v√°lasz elemekre is k√©r a hallgat√≥ a betekint√©sn√©l pontot, javaslom, hogy hivatkozzunk arra, hogy az elŇĎad√≥ ezekre a k√©rd√©sekre helyezte a hangs√ļlyt az elŇĎad√°son, ez√©rt csak ezekre j√°r pont."

Ez a mondat szerepel a polg√°ri nemperes elj√°r√°sok vizsga hivatalos megold√≥kulcs√°ban. Ez a vizsga el√©g neh√©z, a c√©gelj√°r√°sokat, a felsz√°mol√°st, a v√©grehajt√°st meg a hagyat√©ki elj√°r√°st is tudni kell, sz√≥val egy csom√≥ teljesen g√©pies, √©rdektelen √©s nagyon r√©szletes dolgot. Az √≠r√°sbeli vizsg√°n sokan megbuknak, ŇĎk pedig √°ltal√°ban elmennek a "betekint√©sre", amikor meg lehet n√©zni a kijav√≠tott vizsg√°t √©s kifog√°solni is lehet a jav√≠t√°st.

A Polg√°ri Elj√°r√°sjogi Tansz√©k vezetŇĎje, Varga Istv√°n szerint viszont nem gond, hogy ez a mondat szerepel a jav√≠t√≥kulcsban, mert am√ļgy sem a jav√≠t√≥kulcs alapj√°n jav√≠tanak. "Az √≠r√°sbeli vizsg√°k jav√≠t√°sa √©s pontoz√°sa a hat√°lyos jogszab√°lyok √©s az azokat magyar√°z√≥, a Tansz√©k oktat√≥i √°ltal t√∂bb √©ves munk√°val meg√≠rt tank√∂nyv tartalma alapj√°n t√∂rt√©nik. Ezzel szemben a jav√≠t√≥kulcs c√©lja a hallgat√≥k t√°j√©koztat√°sa √©s ezzel a pontoz√°s √°tl√°that√≥s√°g√°nak biztos√≠t√°sa" - mondta a tansz√©kvezetŇĎ. Mi csak azt nem √©rtj√ľk, hogy mire j√≥ egy olyan jav√≠t√≥kulcs, ami nem is arra val√≥, hogy az alapj√°n jav√≠ts√°k a vizsg√°kat?

Advertisement

M√°s gondok is voltak a vizsg√°val, a hallgat√≥k szerint az egyik feladat megold√°sa hib√°s volt a jav√≠t√≥kulcsban, √©s a vizsgalehetŇĎs√©gek ki√≠r√°s√°nal sem t√ļl bŇĎkezŇĪ a tansz√©k, √°ll√≠tj√°k az ELTE jogi kar hallgat√≥i.