Egy igen sikeres fut√≥t√≥l szerezt√ľnk tudom√°st arr√≥l, hogy az ELTE Budapesti Egyetemi Atl√©tikai Clubj√°nak (BEAC) atl√©tika p√°ly√°j√°nak k√∂zep√©re egy j√©gs√°trat √©p√≠tenek a szomsz√©dos T√ľskecsarnok fel√ļj√≠t√°sa miatt. Ny√°r elej√©n m√©g csak terv volt, augusztus v√©g√©n azonban neki is l√°ttak az √©p√≠tkez√©snek.

2013 j√ļnius√°ban r√∂ppent fel elŇĎsz√∂r a h√≠r a l√°gym√°nyosi BEAC atl√©tikai p√°ly√°j√°n, hogy a szomsz√©dos T√ľskecsarnokot, amiben hokip√°lya √ľzemel, fel√ļj√≠tj√°k. A csarnok √©vek √≥ta befejezetlen√ľl √°ll. Mi a tavalyi ny√°ron fedezt√ľk fel, hogy a belsej√©ben j√©gp√°lya tal√°lhat√≥, amelyen gyerekek hokiznak. √Āltal√°ban a fel√ļj√≠t√°sok h√≠r√©t √∂r√∂mmel szoktuk √ľdv√∂z√∂lni, sportszeretŇĎ, sportol√≥ emberk√©nt t√°mogatjuk a sportp√°ly√°k szakszerŇĪ kihaszn√°l√°s√°t, azonban azt a k√≥sza h√≠rt, hogy a hokip√°lya fel√ļj√≠t√°s√°nak idej√©re a BEAC atl√©tika p√°lya k√∂zep√©re helyeznek egy j√©gs√°trat, megd√∂bbenve fogadtuk. Ami azt illeti, a magam r√©sz√©rŇĎl eg√©szen augusztus 22-ig nem hittem el, hogy ilyen lehets√©ges, amikor is elkezdtek √©p√≠tkezni. Nem voltam egyed√ľl.

Advertisement

Megkezdt√©k az √©p√≠tkez√©st. (a k√©t k√©p m√©g augusztusban k√©sz√ľlt)

A probl√©m√°k akkor kezdŇĎdtek, mikor a Budapesti MŇĪszaki Egyetem√© lett a kor√°bban ELTE-tulajdon√ļ sportp√°lya.

Az említett sátor élsportolók edzéseit is ellehetetleníti.
Kor√°bban is ad√≥dtak m√°r probl√©m√°k abb√≥l, hogy a p√°lya nem az egyes√ľlet tulajdon√°ban van, ezeket azonban rendre siker√ľlt valahogy orvosolni. Ez√ļttal nem l√°tszik megold√≥dni a helyzet.

A BEAC Atl√©tika 1898 egyes√ľlet minden √©vben t√∂bb orsz√°gos bajnokot, v√°logatott atl√©t√°t ad a nemzetnek, s rekort√°n, vagyis modern mŇĪanyag p√°ly√°j√°n eg√©sz √©vben komoly edz√©smunka folyik. Viszont a p√°lya nem az egyes√ľlet saj√°t tulajdon√°ban van. Ez m√°r t√∂bbsz√∂r okozott probl√©m√°t, p√©ld√°ul akkor, amikor a p√°lya tulajdonost cser√©lt, az ELTE vezet√©se helyett a BME vezet√©se kapta meg, s a BEAC atl√©t√°i az utc√°ra ker√ľltek. Akkor ezt az √ľgyet siker√ľlt megbesz√©lni, megoldani: a p√°ly√°t ism√©t haszn√°lhatjuk.

Advertisement

Egy m√°sik alkalommal az atl√©tikap√°lya dob√≥k√∂r√©t felsz√°molt√°k √©s strandr√∂plabda p√°ly√°t l√©tes√≠tettek. A dob√≥atl√©t√°knak menni√ľk kellett, a fut√≥k pedig eg√©sz ny√°ron a homokt√≥l terhes levegŇĎben edzettek. Ezen a probl√©m√°n is siker√ľlt √ļrr√° lenni, amikor az atl√©tikap√°ly√°t k√∂r√ľlvevŇĎ 6 teniszp√°lya k√∂z√ľl kettŇĎt, a k√©t legkev√©sb√© haszn√°ltat alak√≠tottak √°t strandr√∂plabd√°v√°. Ezzel a fut√≥p√°ly√°nak csak mintegy a nyolcad√°n lehet √©rezni a levegŇĎben sz√°ll√≥ port. Itt jelezn√©m, hogy nem csak a BEAC atl√©t√°ir√≥l van sz√≥, hanem sz√°mos egy√©b sportol√≥, hobbifut√≥, focista, kosaras, stb. haszn√°lja rendszeresen, eg√©szs√©g√©nek megŇĎrz√©se √©rdek√©ben az egy√©bk√©nt igen j√≥ minŇĎs√©gŇĪ fut√≥p√°ly√°t.

Advertisement

Teheraut√≥k fut√°s k√∂zben. Csak nem egy √ļj sport√°gat fedeztek fel?

Az idei kih√≠v√°s teh√°t a fedett j√©gcsarnok lesz. √Čp√≠tkez√©s k√∂zben, edz√©s k√∂zben, a fut√≥k k√∂z√© teheraut√≥k √©rkeztek, √≥ri√°si port kavarva. Nekem ut√°na n√©h√°ny napig k√∂h√∂gŇĎ rohamaim voltak, de m√°r elm√ļlt. A csarnok szerkezete √°ll, a fut√≥k√∂rt csak √©p√≠tkez√©s k√∂zben zavarja meg egy-egy kamion, az √©p√≠tkez√©si enged√©lyek megfelelŇĎek.

Advertisement

Az edzŇĎk nem tudnak norm√°lis edz√©st tartani, mivel nem l√°tj√°k a fut√≥kat.

Azon t√ļl, hogy a focip√°lya, a dob√≥p√°lya, a diszkoszvetŇĎ, gerelyhaj√≠t√≥ p√°lya, √©s a versenyfrizbi p√°lya megszŇĪnt, az atl√©t√°k edzŇĎi nem l√°thatj√°k gyakorlatilag az edz√©st v√©grehajt√≥ tan√≠tv√°nyaikat, hiszen a k√∂rp√°lya √°tl√°that√≥s√°ga is megszŇĪnt. Nem hiszem, hogy sokat kell magyar√°zni, hogy ez mennyiben rontja az edz√©smunk√°t. AlapvetŇĎen az edzŇĎ a tan√≠tv√°ny egy√©ni √°llapot√°hoz igaz√≠tja az edz√©seket, hiszen minden sportol√≥ m√°s ig√©nyekkel, illetve elŇĎny√∂kkel rendelkezik.

Advertisement

Valójában (szinte) mindenki szív.

Hogy mit kapott Budapest lakoss√°ga cser√©be? Ny√°ron is hŇĪt√∂tt, speci√°lisan j√©gp√°ly√°ra ki√©p√≠tett s√°trat, amit a gyerekek haszn√°lhatnak, napi egy-k√©t √≥r√°n √°t edz√©sre. Bele se merek gondolni, hogy ez mennyibe ker√ľlhetett. Ki j√°rt ezzel j√≥l? Azt hiszem nem Budapest sportszeretŇĎ lakosai, s nem is Magyarorsz√°g √©lsportol√≥i. De a BME sportfelelŇĎsei val√≥sz√≠nŇĪleg igen. √Čs az a 10-20 gyermek is, aki tal√°n a j√∂vŇĎben, egyszer, 10-20 √©v m√ļlva, megveri Kanad√°t j√©ghokiban, ahogy Pars Kriszti√°n neh√©zatl√©ta az elm√ļlt √©vekben a vil√°g √∂sszes kalap√°csvetŇĎj√©t.