Balog Zolt√°n emberminiszter az elŇĎad√≥ja a korm√°nyban a r√∂vididen csak ,,T/10751. sz√°m√ļ t√∂rv√©nyjavaslat a nemzeti felsŇĎoktat√°sr√≥l sz√≥l√≥ 2011. √©vi CCIV. t√∂rv√©nynek az Alapt√∂rv√©ny negyedik m√≥dos√≠t√°s√°val √∂sszef√ľggŇĎ m√≥dos√≠t√°s√°r√≥l" n√©ven fut√≥ irom√°nyt.

Saj√°tos hallgat√≥i szerzŇĎd√©s

‚Äě(3) A hallgat√≥i jogviszony a felv√©telrŇĎl vagy az √°tv√©telrŇĎl sz√≥l√≥ d√∂nt√©s alapj√°n, a beiratkoz√°ssal j√∂n l√©tre. A 15. ¬ß (2)‚Äď(6) bekezd√©s√©ben meghat√°rozott magyar √°llami (r√©sz)√∂szt√∂nd√≠jjal t√°mogatott k√©pz√©sben r√©szt vevŇĎ hallgat√≥ az e t√∂rv√©nyben elŇĎ√≠rt saj√°tos felt√©telek teljes√≠t√©s√©re k√∂teles. A 15. ¬ß (2)‚Äď(6) bekezd√©s√©ben meghat√°rozott √∂nk√∂lts√©g fizet√©se mellett folytatott k√©pz√©s tekintet√©ben hallgat√≥i k√©pz√©si szerzŇĎd√©st kell k√∂tni. A magyar √°llami √∂szt√∂nd√≠j felt√©telei teljes√≠t√©s√©nek nyilv√°ntart√°s√°√©rt felelŇĎs szerv √°ltal nyilv√°ntartott szem√©lyes adatokat, az adatkezel√©s c√©lj√°t, idŇĎtartam√°t, tov√°bb√≠t√°s√°nak felt√©teleit az 5. mell√©klet tartalmazza.‚ÄĚ

Adók módjára behajtandó köztartozás

A magyar √°llami (r√©sz)√∂szt√∂nd√≠jjal t√°mogatott k√©pz√©sre tekintettel a magyar √°llami √∂szt√∂nd√≠j felt√©telei teljes√≠t√©s√©nek nyilv√°ntart√°s√°√©rt felelŇĎs szerv √°ltal meg√°llap√≠tott visszafizet√©si k√∂telezetts√©g ad√≥k m√≥dj√°ra behajtand√≥ k√∂ztartoz√°s.

Advertisement

Nyomon k√∂veti a foglalkoztat√°si √ļtj√°t

48/J. ¬ß A magyar √°llami √∂szt√∂nd√≠j felt√©telei teljes√≠t√©s√©nek nyilv√°ntart√°s√°√©rt felelŇĎs szerv nyomon k√∂veti a volt magyar √°llami (r√©sz)√∂szt√∂nd√≠jas hallgat√≥ foglalkoztat√°si √ļtj√°t.

Advertisement

Továbbítható

1. E törvény által nyilvántartott adatok az állami (rész)ösztöndíjas hallgató

a) természetes személyazonosító adatai, adóazonosító jele, társadalombiztosítási azonosító jele,

b) lakcímre (lakóhely és tartózkodási hely) vonatkozó adatai,

c) hazai munkaviszony(ok) l√©tes√≠t√©s√©re √©s idŇĎtartam√°ra vonatkoz√≥ adatai,

d) a foglalkoztat√°s elŇĎseg√≠t√©s√©rŇĎl √©s a munkan√©lk√ľliek ell√°t√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ t√∂rv√©nyben meghat√°rozott √°ll√°skeresŇĎk√©nt t√∂rt√©nŇĎ nyilv√°ntart√°sba v√©tel√©re, valamint az √°ll√°skeresŇĎk√©nt elt√∂lt√∂tt idŇĎtartamra vonatkoz√≥ adatai,

e) terhess√©gi-gyermek√°gyi seg√©lyre val√≥ jogosults√°gra, valamint ennek idŇĎtartam√°ra vonatkoz√≥ adatai,

f) gyermekgondoz√°si seg√©lyre val√≥ jogosults√°gra, valamint ennek idŇĎtartam√°ra vonatkoz√≥ adatai,

g) gyermekgondoz√°si d√≠jra val√≥ jogosults√°gra, valamint ennek idŇĎtartam√°ra vonatkoz√≥ adatai,

h) megv√°ltozott munkak√©pess√©gre, valamint ennek idŇĎtartam√°ra vonatkoz√≥ adatai,

i) nyugdíjkorhatár elérésére vonatkozó adata,

j) felsŇĎoktat√°si k√©pz√©s√©re, a hallgat√≥i jogviszony√°ra vonatkoz√≥ adatai.

2. Az 1. pontban megjel√∂lt adatok kezel√©s√©re a magyar √°llami √∂szt√∂nd√≠j felt√©telei teljes√≠t√©s√©nek nyilv√°ntart√°s√°√©rt felelŇĎs szerv jogosult.

3. Az adatkezel√©s c√©lja: Az √°llami (r√©sz)√∂szt√∂nd√≠jas hallgat√≥ √°ltal v√°llalt k√∂telezetts√©gek teljes√≠t√©s√©nek nyomon k√∂vet√©se, ellenŇĎrz√©se.

4. Az adatkezel√©s idŇĎtartama: Az adatok a hallgat√≥ r√©sz√©re meghat√°rozott felt√©telek teljes√≠t√©s√©tŇĎl sz√°m√≠tott 5 √©vig kezelhetŇĎek.

5. Továbbítható:

a) a b√≠r√≥s√°gnak, a rendŇĎrs√©gnek, az √ľgy√©szs√©gnek, a b√≠r√≥s√°gi v√©grehajt√≥nak, valamint az √°llamigazgat√°si szervnek, ha konkr√©t √ľgy eld√∂nt√©s√©hez sz√ľks√©ges adat;

b) a nemzetbiztonsági szolgálat részére valamennyi adat.

Advertisement