A sz√©kh√°zfoglal√≥k k√∂zlem√©nye jelzi: leszarj√°k Sz. Ferenc√©ket, viszont szerint√ľk is durva a rendŇĎrs√©gi elj√°r√°s el√©g nyilv√°nval√≥ politikai befoly√°solts√°ga.

Tegnap posztoltuk a rendŇĎrs√©gi hat√°rozatot, amely megsz√ľntette a Kubatov G√°bor Fidesz-Fradi igazgat√≥ titk√°ra (Kindlovits M√°t√©) √©s verŇĎembere (Sz√©kh√°zv√©dŇĎ Ferenc) ellen indult nyomoz√°st. A hat√°rozat arra a meglepŇĎ k√∂vetkeztet√©sre jutott, hogy Sz√©kh√°zv√©dŇĎ Ferenc odarendelt p√°rtaktivista viszont ŇĎ csak v√©dte a p√°rth√°zat elfoglal√≥ aktivist√°kat az √©letvesz√©lytŇĎl.

A Fidesz sz√©kh√°zban demonstr√°l√≥k k√∂zlem√©nye az Sz. Ferenc√©k √ľgy√©ben indult elj√°r√°s megsz√ľntet√©s√©rŇĎl

A Budapesti RendŇĎrfŇĎkapit√°nys√°g megsz√ľntette az elj√°r√°st, amely sor√°n az Alapt√∂rv√©ny negyedik m√≥dos√≠t√°sa miatt a Fidesz sz√©kh√°z√°ban demonstr√°l√≥k ellen fell√©pŇĎ ‚Äô√∂nk√©ntesek‚Äô tett√©nek jogszerŇĪs√©g√©t vizsg√°lt√°k. A nyomoz√°st megsz√ľntetŇĎ hat√°rozat a Fidesz "aktivist√°inak" elmond√°s√°ra √©p√≠t, a sz√©kh√°zban demonstr√°l√≥k vallom√°saib√≥l t√∂bbet is figyelmen k√≠v√ľl hagy, vagy eltorz√≠t. A sz√∂veg t√∂bb helyen is teljesen √©letszerŇĪtlen szitu√°ci√≥kban mutatja be az aznap t√∂rt√©nteket, illetve ellentmond√°sba ker√ľl saj√°t mag√°val is. Ez√©rt panasszal fogunk √©lni a nyomoz√°s megsz√ľntet√©se ellen.

A sz√©kh√°zba rendelt, magukat a helysz√≠nen szimpatiz√°nsokk√©nt azonos√≠t√≥ f√©rfiak tetteinek √©s tetteik jogi k√∂vetkezm√©nyeinek politikai jelentŇĎs√©get nem tulajdon√≠tunk. Sz. Ferenc√©k ellen nem is mi tett√ľk a feljelent√©st. A BRFK ez √ľgyben sz√ľletett hat√°rozata azonban a nyomoz√≥hat√≥s√°g olyan m√©rt√©kŇĪ elk√∂telezŇĎd√©s√©rŇĎl tan√ļskodik, amely megsz√≥lal√°sra √©s jogi l√©p√©sekre k√©sztet benn√ľnket.

A hat√°rozatban √©rv√©nyre jut√≥ szempontok a Fidesz szempontjaival azonosak, ahogyan ez m√°r a bizony√≠t√©kok egyoldal√ļ √∂sszev√°logat√°s√°b√≥l √©s ismertet√©s√ľk m√≥dj√°b√≥l b√°rmely olvas√≥ sz√°m√°ra kitŇĪnhet, f√ľggetlen√ľl att√≥l, hogy milyennek √≠t√©li a magyar jog√°llamis√°g √°llapot√°t, illetve milyen eszk√∂z√∂ket tart megengedhetŇĎnek a jog√°llam v√©delm√©nek √©rdek√©ben.

A Budapesti RendŇĎrfŇĎkapit√°nys√°g hat√°rozat√°b√≥l kikerekedŇĎ t√∂rt√©net ugyanis egy√°ltal√°n nem t√ľkr√∂zi a Fidesz Sz√©kh√°z D√≥zsa Gy√∂rgy √ļt felŇĎli bej√°rata elŇĎl elhurcolt t√ľntetŇĎk tapasztalatait. A hat√≥s√°gok √°ltal tan√ļk√©nt id√©zettek ellent√©tes vallom√°sai nincsenek megfelelŇĎen s√ļlyozva a hat√°rozatban. A BRFK verzi√≥ja l√©nyeg√©ben a Fidesz √°ltal √∂sszef√©rcelt fedŇĎt√∂rt√©nettel azonos. A sz√©kh√°zn√°l megjelenŇĎ biztons√°gi ŇĎr√∂k √©s fidesz ‚Äěaktivist√°k‚ÄĚ vallom√°s√°nak elolvas√°sa n√©lk√ľl is meg√°llap√≠that√≥, hogy a rendŇĎrs√©g t√ļlnyom√≥r√©szt az ŇĎ elmond√°sukra alapozta a hat√°rozatot, √©s kritika n√©lk√ľl √°tvett olyan nyilv√°nval√≥ k√©ptelens√©geket, miszerint a Fidesz ‚Äú√∂nk√©ntesei‚ÄĚ csak a sz√©kh√°zfoglal√≥k testi √©ps√©g√©t akart√°k meg√≥vni a romos √°llapotban l√©vŇĎ falakr√≥l leoml√≥ vakolatt√≥l. Noha a hat√≥s√°g √∂sszesen t√≠z tan√ļt hallgatott meg, a hat√°rozatot a Fidesz egy szem√©lyi titk√°r√°nak vallom√°sa uralja, m√≠g a hat meghallgatott t√ľntetŇĎ k√∂z√ľl √∂sszesen h√°romnak a vallom√°sa ker√ľlt a sz√∂vegbe, egy-egy bekezd√©s erej√©ig.

A hat√°rozatb√≥l legal√°bb megtudhatjuk, hogy nem a sz√©kh√°zban demonstr√°l√≥k tomboltak √©s gar√°zd√°lkodtak olyan f√©kezhetetlen√ľl, hogy a vakolat omlani kezdett. A hat√°rozat szerint ugyanis a sz√©kh√°z udvar√°n tart√≥zkod√≥k √©letvesz√©lyben voltak, mert az √©p√ľlet k√∂rny√©k√©n oml√°svesz√©ly √°llt fenn k√∂vetkez√©sk√©ppen a vakolat √©s egy√©b √©p√ľletdarabok s√ļlyos vagy √©letvesz√©lyes s√©r√ľl√©seket okozhattak volna. A Fidesz-alkalmazottak √©s a p√°rt bar√°tainak vallom√°sai √∂nmagukban ellentmond√°sosak azzal kapcsolatban, hogy a sz√©kh√°zban tart√≥zkod√≥ ‚Äúr√©m√ľlt‚ÄĚ EP-k√©pviselŇĎ a sz√©kh√°z v√©delm√©re h√≠vta-e a ‚Äúaz √∂nk√©ntes Fidesz-szimpatiz√°ns aktivist√°kat‚ÄĚ, avagy puszt√°n a f√∂ld√∂n √ľlve t√ľntetŇĎk testi √©ps√©g√©√©rt val√≥ aggodalm√°ban riasztotta ŇĎket. A hat√°rozat v√©geredm√©nyben annak az elbesz√©l√©snek ad hitelt, amely szerint a h√°rom t√ľntetŇĎt a ‚ÄėFidesz aktivist√°k‚Äô az√©rt emelt√©k meg √©s vitt√©k fel a l√©pcsŇĎn k√©r√©s√ľk ellen√©re, mert agg√≥dtak, hogy a h√°ts√≥ bej√°ratn√°l l√©vŇĎ fal r√°juk omlik.

Felsz√≥l√≠tjuk az √ľgyben elj√°r√≥ nyomoz√≥ hat√≥s√°got, hogy eg√©sz√≠tse ki a nyomoz√°st, vagy a jelenlegin√©l erŇĎsebb √©rvekkel t√°massza al√° annak megsz√ľntet√©s√©t! EllenkezŇĎ esetben azt kell felt√©telezn√ľnk, hogy politikai nyom√°sra sz√ľletett a lez√°r√≥ hat√°rozat, mely jelenlegi form√°j√°ban nem m√°s, mint a nyomoz√≥ hat√≥s√°g a Fidesz megrendel√©s√©re elk√©sz√≠tett √∂sszef√©rcelt, koncepci√≥zus, ellentmond√°sokt√≥l sem mentes fedŇĎt√∂rt√©nete.

Jogi k√©pviselŇĎink szerint a bizony√≠t√©kok ismertet√©se szakmailag hi√°nyos √©s egyoldal√ļ, tov√°bb√° a bizony√≠t√©kok √©rt√©kel√©se jogilag t√©ves. √Čppen ez√©rt szeretn√©nk az √∂sszes hazai jogorvoslati l√©p√©st v√©gigj√°rni, elsŇĎk√©nt panasszal fogunk √©lni a nyomoz√°s megsz√ľntet√©se ellen. Ha sz√ľks√©ges, Strasbourgig vissz√ľk az √ľgyet, ahol a magyar √°llamnak kell bizony√≠tani a hat√°rozat p√°rtatlans√°g√°t. Fontosnak tartjuk hangs√ļlyozni, hogy ezeket a l√©p√©seket az√©rt szeretn√©nk megtenni, hogy felh√≠vjuk a figyelmet a hat√°rozat elfogults√°g√°ra, nem pedig Sz. Ferencet √©s t√°rsait szeretn√©nk b√≠r√≥s√°g el√© vinni.


Az √ľgyben tov√°bbi r√©szleteket megtudhatnak, szombaton (holnap) 14:00 √≥rakor, a BRFK II. ker√ľleti, Gyorskocsi u. 25 sz√°m alatt tal√°lhat√≥ √©p√ľlet√©n√©l tartott sajt√≥t√°j√©koztat√≥nkon.

Advertisement

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz r√°nk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. √Čs l√°jkojj√°' minket a Facebookon.