Minden szakon lesz √°llamilag finansz√≠rozott hely. Ezt szerd√°n k√∂z√∂s sajt√≥t√°j√©koztat√≥n jelentette be K√∂r√∂sparti P√©ter H√ĖOK eln√∂k √©s Balog Zolt√°n emberminiszter. Emiatt gyorsan feltett√ľnk p√°r k√©rd√©st K√∂r√∂spartinak √©s m√©g a most al√°√≠rt r√©szmeg√°llapod√°st is megkaptuk.

A részmegállapodás 7 pontot tartalmaz röviden:

  1. A Felek megerŇĎs√≠tik, hogy egy√ľttmŇĪk√∂d√©s√ľket tov√°bb folytatj√°k a minŇĎs√©gi felsŇĎoktat√°s √©rdek√©ben.
  2. Meg√°llap√≠tj√°k, hogy a 2014-es k√∂lts√©gvet√©sben a felsŇĎoktat√°sra ford√≠tott forr√°sok bŇĎv√ľltek.
  3. Meg√°llap√≠tj√°k, hogy a felv√©teli elj√°r√°s √ļj rendszer√©re val√≥ √°t√°ll√°s sikeres.
  4. Fontosnak tartj√°k, hogy a korm√°ny min√©l elŇĎbb beny√ļjtsa a felsŇĎoktat√°si t√∂rv√©ny m√≥dos√≠t√°s√°t az elfogadott felsŇĎoktat√°si anyagnak megfelelŇĎen.
  5. Azon a bizonyos 16 szakon is lesz államilag támogatott hely, valamint 260 pont lesz a minimum felvételi ponthatár.
  6. Egyet√©rtenek abban, hogy a h√°tr√°nyos helyzetŇĪ csal√°dok gyermekeinek is es√©lyt kell teremteni a tov√°bb tanul√°sra.
  7. A H√ĖOK √ľdv√∂zli a Klebelsberg K√©pz√©si √Ėszt√∂nd√≠j √©s a Magyar Sportcsillagok √Ėszt√∂nd√≠ja elind√≠t√°s√°t.

Ilyenek lesznek a ponthat√°rok azon a bizonyos 16 szakon( ez m√©g v√°ltozhat, mert ha nem √©rnek el annyi pontot a hallgat√≥k, akkor lejjebb vihetik. Am√ļgy a maxim√°lisan 500 pontot lehet el√©rni):

alkalmazott közgazdaságtan: 465 pont
andragógia: 430 pont
emberi erŇĎforr√°sok: 443 pont
gazdas√°g-√©s p√©nz√ľgy - matematikai elemz√©s: 465 pont
gazdálkodási és menedzsment: 460 pont
igazs√°g√ľgyi igazgat√°si:424 pont
jog√°sz:464 pont
kereskedelem és marketing: 449 pont
kommunikáció és médiatudomány:455 pont
közszolgálati:440 pont
munka√ľgyi √©s t√°rsadalombiztos√≠t√°si igazgat√°si:410 pont
nemzetközi gazdálkodás:460 pont
nemzetközi tanulmányok:465 pont
p√©nz√ľgy √©s sz√°mvitel:458 pont
turizmus-vendéglátás:428 pont
√ľzleti szakoktat√≥:440 pont

Advertisement

A meg√°llapod√°ssal kapcsolatban feltett√ľnk p√°r k√©rd√©st a H√ĖOK eln√∂knek, vagyis K√∂r√∂sparti P√©ternek. Interj√ļ:

Advertisement

√Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s: Az eddig "diszkrimin√°lt" 16 szakon 2014-ben is marad a 2013-as ponthat√°r?

K√∂r√∂sparti P√©ter: A 16 szakon 2014-benk√∂zel azonos lesz a ponthat√°r, mint 2013-ban, de a legv√©g√©n n√©h√°ny szakon ezt lejjebb vitt√©k p√°r ponttal, hogy meglegyen a minimum 10%-os felvett ar√°ny. Az idei t√°bl√°zat m√°r a korrig√°lt ponthat√°rt tartalmazza. Term√©szetesen az most is √©rv√©nyes, ha ezzel nem siker√ľl felvenni az elsŇĎ helyes jelentkezŇĎk legal√°bb 10%-√°t, akkor most is lejjebb megy a ponthat√°r.

Advertisement

√ĀO: A janu√°ri r√©szmeg√°llapod√°sban szerepelt az, hogy a "2013-ban folytat√≥dni fog a felsŇĎoktat√°s √°talak√≠t√°sa". Ez a folyamat most hol tart?

KP: A felsŇĎoktat√°s √°talak√≠t√°si folyamata k√©t √ļton is halad, egyr√©szt az idei √©vben t√∂bb mint 10 milli√°rd forint √ļgynevezett strukt√ļra √°talak√≠t√°si alap lett sz√©tosztva jellemzŇĎen a kis int√©zm√©nyek k√∂z√∂tt, amelyek a bedŇĎl√©s hat√°r√°n √°lltak. A t√∂bblett√°mogat√°s felt√©tele volt, hogy cser√©be racionaliz√°lj√°k a k√©pz√©si szerkezet√ľket, az int√©zm√©nyi strukt√ļr√°t. P√©ld√°ul ilyen a Ny√≠regyh√°zi FŇĎiskola, ahol t√∂bb alapszakot nem ind√≠tott el, illetve a Karokat √°tszervezte Int√©zetekk√©. A c√©l az, hogy ne szŇĪnj√∂n meg, de olyan m√©retŇĪ √©s k√©pz√©si palett√°val rendelkezzen, ami fenntarthat√≥. A m√°sik √ļt a FelsŇĎoktat√°si Kerekasztal √°ltal elfogadott anyag, ami l√©nyeg√©ben a fenti √ļt sz√∂vegbe foglal√°sa, kibŇĎv√≠tve, hogy az anyag alapj√°n kidolgozott finansz√≠roz√°si rendelet √©s Nftv m√≥dos√≠t√°s alapj√°n t√©nyleg fenntarthat√≥ int√©zm√©nyh√°l√≥zat maradjon.

Advertisement

√ĀO: Lesznek-e tov√°bbi √°talak√≠t√°sok a feslŇĎoktat√°sban?

KP: Azt, hogy lesz-e t√∂rv√©nym√≥dos√≠t√°s, √©s ha igen milyen m√©rt√©kŇĪ, a november v√©g√©n esed√©kes korm√°ny√ľl√©st k√∂vetŇĎen tudjuk meg, hiszen ott lesz napirenden a felsŇĎoktat√°si strat√©giai anyaga.

Advertisement

√ĀO: Szerinted mi a legsikeresebb pont a mostani r√©szmeg√°llapod√°sban?

KP: A mostani meg√°llapod√°sban eredm√©ny, hogy minden szakon most is lesz finansz√≠rozott f√©rŇĎhely, illetve, hogy kategorikusan le lett √≠rva, Kancell√°r csak akkor lesz, ha a rektort a Szen√°tus v√°lasztja. Teh√°t a k√©t dolog egy√ľtt mozog √©s nem elŇĎbb egyik azt√°n m√°sik. Ez fontos.Az is eredm√©ny, hogy siker√ľlt a finansz√≠roz√°s emel√©s√©t belevenni, hiszen, id√©n csak a kis int√©zm√©nyek voltak nagy bajban, a nagyobb int√©zm√©nyek m√©g kitartottak, de m√°r nincs hov√° h√°tr√°lniuk, teh√°t elengedhetetlen a forr√°sbŇĎv√≠t√©s

Advertisement

√ĀO: Nyilv√°noss√°gra fogj√°tok hozni a r√©szmeg√°llapod√°st?

KP: Mellékeltem.

Lentebb kép formájában lehet megtekinteni, de ha valaki PDF-ban szeretné megtekinteni az ITT teheti meg.

Advertisement