A j√ļlius 9-√©n kelt dokumentumot p√©nteken d√©lut√°n k√ľldt√©k meg t√°rsadalmi egyeztet√©sre a szakmai szervezeteknek, h√©tfŇĎ d√©lelŇĎtt 10 √≥r√°si v√©lem√©nyez√©si hat√°ridŇĎvel. Vannak meglepet√©sek √©s √©rdekess√©gek.

Elt√©rŇĎ v√©lem√©nnyel fogadt√°k az √©rintettek, amikor j√ļlius 10-√©n bejelentette a miniszter, hogy elindul a pedag√≥gus √©letp√°lyamodell, de csak 60 sz√°zal√©kban. M√©g a korm√°nyp√°rt oktat√°spolitikusait is meglepet√©sk√©nt √©rte Balog Zolt√°n bejelent√©se.

Az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s megszerezte az EMMI korm√°ny sz√°m√°ra k√©sz√≠tett elŇĎterjeszt√©s√©t aminek c√≠me: ‚ÄěA nemzeti k√∂znevel√©srŇĎl sz√≥l√≥ 2011. √©vi CXC. t√∂rv√©ny m√≥dos√≠t√°s√°r√≥l, valamint a pedag√≥gusok elŇĎmeneteli rendszer√©rŇĎl √©s a k√∂zalkalmazottak jog√°ll√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ 1992. √©vi XXXIII. t√∂rv√©ny k√∂znevel√©si int√©zm√©nyekben t√∂rt√©nŇĎ v√©grehajt√°s√°r√≥l‚ÄĚ. A dokumentumot B√©resn√© dr. Dunai Gy√∂ngyi fŇĎoszt√°lyvezetŇĎ-helyettes, Thaisz Mikl√≥s politikai tan√°csad√≥ √©s dr. Madar√°sz Hedvig vezetŇĎ fŇĎtan√°csos k√©sz√≠tette. A 48 oldalas dokumentumot p√©nteken d√©lut√°n k√ľldte meg a miniszt√©rium szakmai egyeztet√©sre a szervezeteknek, ezt h√©tfŇĎ d√©lelŇĎtt 10 √≥r√°si v√©lem√©nyez√©si hat√°ridŇĎvel. Az √°ltalunk megk√©rdezett egyik szakmai szervezet vezetŇĎ tiszts√©gviselŇĎje szerint ‚Äěa tervezet v√©lem√©nyeztet√©s√©re adott idŇĎ a legvadabb szocialista idŇĎket (8 nap) is alulm√ļlja, egy√©rtelmŇĪen l√°tszik, hogy az eg√©sz nem t√∂bb kipip√°land√≥ feladatn√°l, a tartalmi r√©szre egy√°ltal√°n nem k√≠v√°ncsiak.‚ÄĚ

Az anyag nemcsak a pedag√≥gus √©letp√°lya r√©szleteit tartalmazza, hanem a pedag√≥gusminŇĎs√≠t√©si rendszert. Ez alapj√°n nagyon nem lesz k√∂nnyŇĪ √©lete a kezdŇĎ √©s tapasztalt tan√°roknak sem. Megjelennek az √°tl√°thatatlan fokozatok, a gyakornok, Pedag√≥gus I. √©s II., mestertan√°r, kutat√≥tan√°r. Ezek magasabb fizet√©si kateg√≥ri√°t is jelentenek. A korm√°ny agyaf√ļrt √©s politik√°val √°titatott minŇĎs√≠t√©si rendszert vezethet be, amivel ak√°r mesters√©gesen alacsonyan is tarthatja az alacsonyabb fizet√©si kateg√≥ri√°ban l√©vŇĎ pedag√≥gusok sz√°m√°t, mivel ‚Äěa minŇĎs√≠t√©st a korm√°nyhivatal szervezi 2013 ŇĎsz√©tŇĎl kezdŇĎdŇĎen, √©s egy bizotts√°g v√©gzi, melynek tagja az int√©zm√©nyvezetŇĎ √©s k√©t megfelelŇĎen felk√©sz√≠tett k√ľlsŇĎ szak√©rtŇĎ.‚ÄĚ A minŇĎs√≠t√©s sor√°n csak kettŇĎ fokozat szerezetŇĎ a ‚Äěmegfelelt‚ÄĚ √©s a ‚Äěnem felelt meg‚ÄĚ. E mellett a vizsg√°ztat√°s √©s az √©rt√©kel√©s rendszere bonyolult √©s t√ļlb√ľrokratiz√°lt:

a) amennyiben a munkakör részét képezi foglalkozás, tanóra megtartása, a jelölt legalább három szakórájának vagy foglalkozásának látogatása és elemzése,

b) a gyakornok portfóliójának áttekintése, értékelése (portfólióvédés).

(9) A minŇĎs√≠tŇĎ vizsga √©rt√©kel√©s√©nek r√©szei:

a) portfólióvédés,

b) amennyiben a munkakör részét képezi foglalkozás, tanóra megtartása, a meglátogatott szakóra vagy foglalkozás,

c) az orsz√°gos pedag√≥giai-szakmai ellenŇĎrz√©s sor√°n a pedag√≥gusra vonatkoz√≥ meg√°llap√≠t√°sok,

d) az intézményi önértékelés pedagógusra vonatkozó megállapításainak értékelése.

Advertisement

Az anyag sok érdekességet tartalmaz még. Nem dolgoztuk fel az egész 48 oldalt, de mivel radikál átláthatóság pártiak vagyunk.

AZ ANYAGOT MINDENKI LET√ĖLTHETI ITT.

kép: tenytar.hu

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz r√°nk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. √Čs l√°jkojj√°' minket a Facebookon.