Az idei √©vben a Corvinus Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzata rendes v√°laszt√°sait elektronikus form√°ban kezdi el lebonyol√≠tani.

Az Elektronikus V√°laszt√°si Rendszert a BCE Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzat megb√≠z√°s√°b√≥l a Budapesti Corvinus Egyetem e-Learning Oktat√≥- √©s Szolg√°ltat√≥ K√∂zpontja (eLOSZK) fejlesztette le. A rendszer elk√©sz√≠t√©sekor √°ll√≠t√°suk szerint minden, az online v√°laszt√°sokhoz k√∂thetŇĎ biztons√°gi, illetve a szem√©lyes adatok v√©delm√©hez kapcsol√≥d√≥ k√∂vetelm√©nyt figyelembe vettek. A rendszer lefejleszt√©s√©ben a Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzat tagjai nem vettek r√©szt, a rendszer programk√≥dj√°t nem ismerik, az adatokat r√∂gz√≠tŇĎ adatb√°zisokhoz nem f√©rnek hozz√°.

Advertisement


A szavaz√°st az egyetem Moodle rendszer√©n kereszt√ľl fogj√°k lebonyol√≠tani. Bejelentkez√©skor szavaz√≥k azonos√≠t√°sa az egys√©ges egyetemi bel√©ptetŇĎ rendszer (Single Sign On - SSO) seg√≠ts√©g√©vel t√∂rt√©nik. A szavaz√°sra jogosultak k√∂r√©nek meg√°llap√≠t√°sa az egyetem √°ltal, a V√°laszt√°si Bizotts√°gok sz√°m√°ra eljutatott n√©vjegyz√©k alapj√°n t√∂rt√©nik. A rendszer nem t√°rol semmilyen adatot arra vonatkoz√≥an, hogy ki, mikor, kire szavazott, de m√©g csak azt sem, hogy az adott szavaz√°st, ha megnyitotta, akkor ezt mikor tette meg. Mind√∂ssze annyit t√°rol el, hogy a hallgat√≥ szavazott-e m√°r az adott idŇĎszakban, az adott karon. Ennek c√©lja, hogy a rendszer megakad√°lyozza a t√∂bbsz√∂ri szavaz√°st. √ČrtelemszerŇĪen a rendszer minden hallgat√≥ eset√©ben k√ľl√∂n ellenŇĎrzi, hogy mely karon/karokon jogosult szavazat lead√°s√°ra.

A szavaz√≥nak lehetŇĎs√©ge van √©rv√©nytelen szavazat lead√°s√°ra is. A szavazat √©rv√©nytelen, ha a hallgat√≥ 15-n√©l t√∂bb jel√∂ltet, vagy egy jel√∂ltet sem ad meg.

A szavazatok elk√ľl√∂n√≠tett adatb√°zis t√°bl√°ban tal√°lhat√≥k, ami semmilyen felhaszn√°l√≥hoz k√∂thetŇĎ inform√°ci√≥t nem tartalmaz, teh√°t a szavaz√≥k, illetve az √°ltaluk leadott szavazatok √∂sszek√∂t√©se nem lehets√©ges. Az eLOSZK munkat√°rsain k√≠v√ľl, senki nem f√©r hozz√° az adatb√°zisokhoz.

A v√°laszt√°s elind√≠t√°s√°ra, lez√°r√°s√°ra, a jel√∂ltek adatainak az elektronikus szavaz√≥lapra t√∂rt√©nŇĎ felvitel√©re, illetve az eredm√©nyek let√∂lt√©s√©re csup√°n a V√°laszt√°si Bizotts√°gok eln√∂kei jogosultak, mivel ezt a rendszer semelyik m√°sik felhaszn√°l√≥nak nem teszi lehetŇĎv√©. A szavaz√°s adminisztr√°torainak (V√°laszt√°si Bizotts√°g eln√∂kei, fŇĎadminisztr√°tor) tev√©kenys√©ge v√©gig ,,loggol√°sra‚ÄĚ (r√∂gz√≠t√©sre) ker√ľl, √≠gy a rendszeren t√∂rt√©nŇĎ b√°rmely m√≥dos√≠t√°s visszak√∂vethetŇĎ √©s nyomonk√∂vethetŇĎ.

A Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzat tagjai csup√°n a t√°j√©koztat√≥ fel√ľletek szerkeszt√©s√©t √©s a jogszab√°lyoknak megfelelŇĎen megv√°lasztott V√°laszt√°si Bizotts√°gi eln√∂k√∂k adminisztr√°tori jogk√∂rrel val√≥ felruh√°z√°s√°t v√©gzik.

A Budapesti Corvinus Egyetem rektora is kiadott ezzel kapcsoltban egy nyilatkozatot, amelyben legitimnek nyilv√°n√≠tja √©s enged√©lyezi a 2013-as elektronikus H√ĖK-v√°laszt√°sokat.

Valamilyen fajta k√©pviselŇĎ v√°laszt√°s internet bevon√°s√°val elŇĎsz√∂r teh√°t a Corvinuson val√≥sul meg Magyarorsz√°gon. Azon az egyetemen, ami felett folyamatosan ott lebeg a bez√°r√°s r√©me, hol forr√°s megvon√°sok, hol pedig a munk√°t sz√°nd√©kosan akad√°lyoz√≥ gazdas√°gi fŇĎigazgat√≥ miatt. Ek√∂zben a hazai politikai elit k√∂r√©ben m√©g csak nem is t√©ma az internetes szavaz√°s, pedig Lettorsz√°gban m√°r nem hogy egyetemi, hanem orsz√°gos szinten is mŇĪk√∂dik a rendszer, ami b√≠rja az Eur√≥pai Uni√≥ t√°mogat√°s√°t is.