Az Orsz√°ggyŇĪl√©s elŇĎtt a 2014-es k√∂lts√©gvet√©s tervezete, mi meg megn√©zt√ľk mennyi p√©nz megy felsŇĎoktat√°sra. Kev√©s, de ezt ink√°bb infografik√°ban magyar√°zzuk el.

A k√∂lts√©gvet√©s tervezete t√∂bb, mint 1000 oldalas, √ļgyhogy nem biztos, hogy j√≥l l√°tjuk a l√©nyeget. A XX. fejezet az emberminiszt√©rium √©s itt 136,7 milli√°rd forint szerepel az ,,Egyetemek, fŇĎiskol√°k soron" mint t√°mogat√°s. A korm√°ny persze nyilv√°n el fogja mondani, hogy ez nem minden. Megy m√©g 8,7 milli√°rd a felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nyek PPP-k√∂lts√©geire (XVII. fejezet, Nemzeti Fejleszt√©si Miniszt√©rium), 17,7 milli√°rd nem √°llami felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nyek t√°mogat√°s√°ra (XX. fejezet, emberminiszt√©rium), 319 milli√≥ speci√°lis feladatokra, 300 milli√≥ a Lakitelek N√©pfŇĎiskol√°ra (lol), 9,9 milli√°rd kiv√°l√≥s√°gi t√°mogat√°sokra √©s 11 milli√°rd a FelsŇĎoktat√°si Strukt√ļra√°talak√≠t√°si Alapra (ezmiez?). Az ut√≥bbi t√©telek is az emberminiszt√©rium fejezet√©ben. M√©g n√©h√°ny milli√≥ megy hat√°ront√ļli felsŇĎoktat√°sra √©s c√©gek felsŇĎoktat√°si tev√©kenys√©g√©re is.

Advertisement

ElŇĎsz√∂r a matek: 136,7 + 8,7 + 17,7 + 0,319 + 9,9 + 11 = 184,319. (Lezs√°k S√°ndor mag√°nsulij√°t nem veszem bele ink√°bb.) Ez az a sz√°m, amirŇĎl a korm√°ny szeret besz√©lni, ez ugyanis t√∂bbnek tŇĪnik, mint mondjuk a tavalyi 124 milliard vagy a tavalyelŇĎtti 158 milli√°rd forint. Viszont val√≥j√°ban azok a sz√°mok az idei elsŇĎ elemmel hasonl√≠that√≥ak √©rdemben √∂ssze, azzal szerepelnek azonos k√∂lts√©gvet√©si soron. Ez alapj√°n csin√°ltam infografik√°t.

Mit l√°tunk? A felsŇĎoktat√°sba tett √°llami p√©nz folyamatosan cs√∂kken. M√©g egy sz√°m: mik√∂zben a magyar korm√°ny folyamatosan arr√≥l besz√©l, hogy a nem is olyan t√°voli j√∂vŇĎben majd lehet magyar int√©zm√©ny is a vil√°g elitj√©ben, Amerik√°ban ak√°r egyetlen √°llami egyetem is t√∂bbet k√∂lt csak kutat√°sra, mint az eg√©sz magyar felsŇĎoktat√°s √°llami don√°ci√≥ja. Persze a p√©nz nem minden.

$ a magyar felsŇĎoktat√°sban | Infographics