Hava Nikita, Prinz D√°niel Ma t√°rgyalja a FelsŇĎoktat√°si Kerekasztal az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s birtok√°ba ker√ľlt felsŇĎoktat√°si vitaanyagot. A dokumentum, ami meg lett sp√©kelve t√∂bb bekezd√©snyi Orb√°n Viktor id√©zettel, csak a korm√°nyzat elk√©pzel√©seit tartalmazza, amihez v√°rhat√≥an a t√∂bbi t√°rgyal√≥partnernek is lesz m√≥dos√≠t√≥ javaslata. Persze mindenki a saj√°t √©rdekeit pr√≥b√°lja majd √©rv√©nyes√≠teni.

Az elŇĎzŇĎ cikk√ľnkben a vitaanyag nagy r√©sz√©t feldolgoztuk, √©s az eg√©szet nyilv√°noss√°gra hoztuk, de a cikk nagy terjedelme miatt nem foglalkoztunk a bevezetni k√≠v√°nt kancell√°ri rendszerrel. Most p√≥toljuk.

√Črvek , ellen√©rvek

Az anyagb√≥l is kiolvashat√≥ korm√°nyzati √©rvel√©s szerint a fenntart√≥nak, vagyis az √°llamnak, jogos ig√©nye van arra, hogy a k√∂lts√©gvet√©si ad√≥forintok megfelelŇĎen legyenek elk√∂ltve. Ez√©rt c√©lk√©nt tŇĪzik ki a ‚Äěprofesszion√°lis menedzsment √©s gazd√°lkod√°s kialak√≠t√°s√°t, fejleszt√©s√©t‚ÄĚ. Ennek megval√≥s√≠t√°sa √©rdek√©ben elvenn√©k a teljes a gazdas√°gi ir√°ny√≠t√°st a rektorokt√≥l √©s a szen√°tust√≥l, mert az anyag szerint az akad√©miai auton√≥mia csak ‚Äěaz oktat√°s, kutat√°s √©s tudom√°nymŇĪvel√©s szabads√°ga‚ÄĚ. A rektorok kor√°bbi nyilatkozatai szerint az √ļj rendszer durv√°n s√©rten√© a sok sz√°z √©ves auton√≥mi√°t, tov√°bb√° napi operat√≠v k√©rd√©sekben is megk√∂tn√© a kez√ľket. Rektori oldalr√≥l azt is elmondt√°k m√°r, hogy ‚Äěminek a kancell√°r, ha az √°llam a gazdas√°gi fŇĎigazgat√≥n √©s a Kehi-n kereszt√ľl m√°r √ļgy is t√ļlellenŇĎriz‚ÄĚ. (A t√©m√°r√≥l, konkr√©tabban az egyetemi auton√≥mia alkotm√°nyellenes korl√°toz√°s√°nak alkotm√°nyoss√° t√©tel√©rŇĎl, mi is posztoltunk m√°r Egyetemi auton√≥mia √©s kancell√°rok: H√°rom probl√©ma c√≠men a Hallgat√≥i H√°l√≥zat blogj√°n.)

Advertisement

Tov√°bbi probl√©m√°kat vet fel az is, hogy a felsŇĎoktat√°si int√©zm√©ny f√∂l√∂tt h√°rom t√°rc√°nak is ellenŇĎrz√©si jogk√∂re van, mindegyiknek k√ľl√∂nb√∂zŇĎ ter√ľletre van r√°l√°t√°suk, √©s ez√©rt ‚Äď ahogy a k√∂zoktat√°sn√°l - itt sem mindig vil√°gos melyik jogk√∂r kihez tartozik. A t√°rc√°k k√∂z√∂tti kommunik√°ci√≥ sem volt mindig kiel√©g√≠tŇĎ, most sem az. Az emberminiszter gyakorolja a fenntart√≥i jogk√∂rt, a Nemzetgazdas√°gi Miniszt√©rium nevezi ki a gazdas√°gi fŇĎigazgat√≥kat. A vitaanyag is √©szleli a probl√©m√°t, ez√©rt a legt√∂bb jogk√∂rt egyetlen miniszterhez al√° rendeln√©. Ez lenne az emberminiszter √©s a gazdas√°gi fŇĎigazgat√≥k kinevez√©s√©t is elŇĎsz√∂r az EMMI-re b√≠zn√°k, majd 2015-tŇĎl a minisztereln√∂kre, ami erŇĎsen agg√°lyos, hiszen neh√©z elk√©pzelni, hogy egy minisztereln√∂knek, legyen ak√°r Orb√°n Viktor kaliberŇĪ vezetŇĎ, m√©ly l√°r√°t√°sa lenne a ter√ľletre.

Kiskir√°lyok a palot√°ban

Advertisement

Az √ļjonnan tervezett rendszerben meglehetŇĎsen sz√©les ter√ľletet √∂lelne fel a gazdas√°gi fŇĎigazgat√≥i poz√≠ci√≥. Ňź felelne az int√©zm√©ny p√©nz√ľgyei√©rt, az int√©zm√©ny vagyongazd√°lkod√°s√°√©rt, ide√©rtve a mŇĪszaki, l√©tes√≠tm√©nyhasznos√≠t√°si, √ľzemeltet√©si k√©rd√©seket is, tov√°bb√° az informatikai ter√ľlet mŇĪk√∂d√©s√©√©rt is. V√©t√≥joggal √©lhet az e ter√ľleteket √©rintŇĎ b√°rmely szen√°tusi elŇĎterjeszt√©ssel kapcsolatban. A dokumentum nem tartalmazza azt, hogy ezt h√°nyszor teheti meg, mert ha a v√©gtelens√©gig, akkor az eg√©sz int√©zm√©ny mŇĪk√∂d√©s√©t is vesz√©lyeztetn√©. A fent felsorolt ter√ľlt felett √°tvenn√© a munk√°ltat√≥i jogk√∂r√∂ket, ezzel az egyetem vezet√©se nem d√∂nthet arr√≥l, hogy kit alkalmaz √©s kit nem.

M√°sodik kir√°lys√°g

Advertisement

A gazdas√°gi igazgat√≥k √©s az int√©zm√©ny teljes gazd√°lkod√°s√°nak fel√ľgyelet√©re a jelenleg is sok helyen mŇĪk√∂dŇĎ gazdas√°gi tan√°csok mint√°j√°ra, Fel√ľgyelŇĎ Test√ľletet vagy Igazgat√≥tan√°csot hozn√°nak l√©tre minden egyetemen, ami az anyag szerint ‚Äěa tulajdonosi kontroll funkci√≥kat jelen√≠ti meg‚ÄĚ. FŇĎ feladatai k√∂z√© tartozik majd az √©ves k√∂lts√©gvet√©s √©s besz√°mol√≥ j√≥v√°hagy√°sa, az int√©zm√©ny vezetŇĎinek kinevez√©s√©vel, lev√°lt√°s√°val, javadalmaz√°s√°val kapcsolatos √ľgyekben v√©lem√©nyez√©s, nagy √∂sszegŇĪ projektek j√≥v√°hagy√°sa. A Tan√°cs k√∂t√∂tt mand√°tummal rendelkezne, √≠gy ad-hoc d√∂nt√©seket nem hozhat. A tan√°cs √ľl√©sein az egyetem r√©sz√©rŇĎl a rektor vagy megb√≠zottja venne r√©szt, a t√∂bbi tagot az illet√©kes miniszt√©riumok (EMMI, NGM, NFM) adj√°k majd.

Egy-kettŇĎre

A vitaanyag a teljes rendszer bevezet√©s√©t a k√©t l√©pcsŇĎben javasolja. Az elsŇĎ l√©p√©s ŇĎsszel lenne, amikor is megval√≥sulna a felsŇĎoktat√°si t√∂rv√©ny m√≥dos√≠t√°sa. Itt m√©g csak f√©lig lenn√©nek ‚Äědikt√°torok‚ÄĚ a gazdas√°gi tan√°cs tagjai.

Advertisement

Majd a m√°sodik l√©pcsŇĎ 2015. janu√°r elsej√©vel l√©pne √©letbe. Ekkor t√∂rt√©nne meg a gazdas√°gi igazgat√≥i poz√≠ci√≥ kancell√°rra val√≥ √°tnevez√©se, a tan√°csok fel√°ll√≠t√°sa √©s a ‚Äědikt√°torok‚ÄĚ kinevez√©se.

Hogy ne legy√ľnk teljesen negat√≠vak: a vitaanyag leg√ľdv√∂zlendŇĎbb pontja azt, hogy a szen√°tusnak visszaadj√°k a rektor kinevez√©s√©nek a jogk√∂r√©t. √úr√∂m az √∂r√∂mben, hogy mint l√°ttuk a korm√°nyzat ig√©retei ellen√©re sem veszi komolyan a szen√°tusi d√∂nt√©seket: Kecskem√©ten √©s Debrecenben is olyan rektort neveztek ki, aki alul maradt a szen√°tusi szavaz√°son; Miskolcon m√©g id√°ig sem jutottak el, a p√°ly√°zatok √©rv√©nytelen√≠t√©se ut√°n ideiglenes rektor ir√°ny√≠tja az int√©zm√©nyt.

Advertisement

A teljes koncepció még változhat. Machinálhat vele pl.: a Kerekasztal, a Miniszter, a Kormány és még sokan mások. Mi a jelenlegi állapotot mutattuk be.

Advertisement

Kövessetek minket Facebookon és Twitteren.