Plank√≥ GergŇĎ t√©ved: a foxi-maxi elnevez√©s jobban illene Lezs√°k S√°ndor mag√°nfŇĎiskol√°j√°ra, amely √°llami p√©nzbŇĎl finansz√≠rozott propaganda. Mintha az EMMI-bŇĎl fizett√©k volna a kloty√≥pap√≠rt Teddy√©k v√©c√©j√©be, csak Heller √Āgnes hasa helyett K√∂v√©r L√°szl√≥ bajsz√°t kapn√°nk.

Az EMMI √°ltal nemr√©g k√∂z√©tett t√°bl√°zatb√≥l ugyanis az der√ľl ki, hogy az emberminiszt√©rium a nagy egyh√°zak √©s vall√°si k√∂z√∂ss√©gek (pl. reform√°tus, katolikus, zsid√≥) √©s √°llami int√©zm√©nyek (pl. M√ľPa, MOB) ut√°n az egyik legnagyobb √∂sszegŇĪ t√°mogat√°st pont az LTNF-nak adta. A kerek h√°romsz√°zmilli√≥ forint elmarad ugyan Orb√°n Viktor felcs√ļti fociprojektj√©nek √°llami don√°l√°s√°t√≥l (nekik f√©lmilli√°rd forint jutott), de mondjuk t√≠zszerese a K√∂z√©p-eur√≥pai Egyetem harminc mill√°j√°nak, mik√∂zben a CEU vil√°gszinten elismert egyetem. A n√©pfŇĎiskola olyankor kap sok p√©nnzt, amikor a magyarorsz√°gi egyetemek t√∂bbs√©ge s√ļlyos p√©nz√ľgyi gondokkal k√ľzd.

Advertisement

Advertisement

LTNF?!

Advertisement

Az LTNF Lezs√°k S√°ndornak, az Orsz√°ggyŇĪl√©s aleln√∂k√©nek mag√°nprojektje. Lakitelek ugye arr√≥l h√≠res, hogy itt, Lezs√°k kertj√©ben szervezt√©k a n√©piek 1987-es tal√°lkoz√≥jukat, ahol l√©trehozt√°k az MDF-t. Az ismert n√©pi √©rtelmis√©giek (pl. Lezs√°k, Csurka) melett a demokratikus ellenz√©kbŇĎl ott volt Konr√°d Gy√∂rgy (Kiss J√°nost, TGM-t √©s a demokratikus ellenz√©k m√°s vezetŇĎit nem v√©letlen√ľl nem h√≠vt√°k meg) √©s az MSZMP-s/Fideszes reformkommer Pozsgay Imre is. Az LTNF honlapja szerint a szervezetet Lezs√°k S√°ndor √©s feles√©ge alap√≠tott√°k:

A Lakitelek Alap√≠tv√°nyt √©s N√©pfŇĎiskol√°t Lezs√°k S√°ndor √©s feles√©ge alap√≠totta, tervezte √©s √°lmodta meg a kilencvenes √©vek elej√©n. Levelek ezreivel mozg√≥s√≠tott√°k a Nyugat- Eur√≥p√°ban √©s a tengerent√ļlon √©lŇĎ magyarokat, hazai √©s helyi t√°mogat√≥kat szerveztek, √©s t√∂bb olyan nagyszab√°s√ļ v√°llalkoz√°st ind√≠tottak √ļtj√°ra ‚Äď az olimpiai Top- tipp j√°t√©kot, a Frici, a v√°llalkoz√≥ szellem c√≠mŇĪ telev√≠zi√≥s v√≠gj√°t√©k sorozatot-, amelyek t√∂bb t√≠zmilli√≥s nyeres√©ge, a vil√°g minden r√©sz√©rŇĎl √©rkezŇĎ adom√°nyok seg√≠ts√©g√©vel folyamatosan √©p√ľlt a Lakiteleki N√©pfŇĎiskola.

Advertisement

Az LTNF-hez nem csak az olimpiai Top-tipp j√°t√©k √©s a Frici, a v√°llalkoz√≥ szellem c. telev√≠zi√≥s v√≠gj√°t√©k sorozat k√∂thetŇĎ, hanem ,,eur√≥pai rang√ļ konferenci√°k, tudom√°nyos tan√°cskoz√°sok" is. Az LTNF-et jelenleg Lezs√°k S√°ndorn√© igazgatja. (Gyors √∂sszehasonl√≠t√°s: A CEU rektora John Shattuck Bill Clinton idej√©n helyettes √°llamtitk√°rk√©nt foglalkozott emberi jogokkal √©s demokr√°ci√°val az Egyes√ľlt √Āllamok k√ľl√ľgyminiszt√©rium√°ban.)

Mennyire k√∂tŇĎdik Lezs√°khoz az LTNF?

Advertisement

R√∂viden: nagyon. Az csak egy dolog, hogy Lezs√°k √©s feles√©ge alap√≠tott√°k. De az LTNF nem is titkolja, hogy gyakorlatilag Lezs√°k√©k mag√°nv√°llakoz√°s√°r√≥l van sz√≥. Honlapjukon linkelnek az OGY-aleln√∂k szem√©lyes honlapj√°ra √©pp√ļgy, mint a Nemzeti F√≥rum√©ra. Avatatlanok sz√°m√°ra: Nemzeti F√≥rum az MDF-bŇĎl kiz√°rt politikusok (pl. Lezs√°k, Balsai) szervezete, a Fidesz sz√∂vets√©gi rendszer√©nek oszlopos tagja. De ugyan√≠gy gondolkod√°s n√©lk√ľl linkelik be a Lezs√°k √°ltal eln√∂k√∂lt (√©s szint√©n √°llami t√°mogat√°sb√≥l m√ľkŇĎdŇĎ) Bethlen G√°bor Alap√≠tv√°nyt. (√Črdekess√©g: a BGA nemr√©g megeml√©kezett Teleki P√°lr√≥l is. B√°r Teleki pontos t√∂rt√©nelmi meg√≠t√©l√©se m√°ig vita t√°rgya, az ŇĎ elsŇĎ minisztereln√∂ks√©ge alatt fogadt√°k el a numerus clausust, sz√≥val feddhetetlennek nem nevezn√©nk.) M√©g egy t√°rsadalmi szervezettel √°pol linkel√©sig menŇĎ kapcsolatot az LTNF, a Midszenty T√°rsag√°ggal. A fentiek f√©ny√©ben val√≥sz√≠nŇĪleg m√°r senki nem lepŇĎdik meg: a T√°rsas√°g eln√∂k√©t Lezs√°k S√°ndornak h√≠vj√°k.

Na de mit tan√≠t a fŇĎiskola?

Advertisement

A fentebb linkelt Plank√≥-cikk a N√©pfŇĎiskola idei etapj√°r√≥l sz√≥l, eg√©szen pontosan a K√°rp√°t-medencei szabadegyetemrŇĎl vagy SzabadegyetemrŇĎl (magamt√≥l val√≥sz√≠nŇĪleg nagy Sz-szel √≠rn√°m, de az LTNF egy√©bk√©nt helyes√≠r√°silag nem t√ļl magas sz√≠nvonal√ļ honlapj√°n, ld. A ,,K√∂lcsey h√°z (sic!), mint (sic!) IKSZT" vagy ,,Kl√©bersberg", mindk√©t √≠r√°sm√≥dra tal√°lunk p√©ld√°t) Az LNTF honlapja szerint olyan korm√°nyp√°rti politikusolt√≥l tanulhattak a ,,hallgat√≥k", mint K√∂v√©r L√°szl√≥, az Orsz√°ggyŇĪl√©s eln√∂ke, L√©zer J√°nos, Miniszereln√∂ks√©get vezetŇĎ √°llamtitk√°r, Klinghammer Istv√°n felsŇĎoktat√°si √°llamtitk√°r, Latorcai Csaba √©s Asztalosn√© Zupcs√°n Erika helyettes √°llamtitk√°rok. De az igazi sl√°ger nem is ŇĎk voltak. L√°ssuk be, ŇĎket politikai szerep√ľkn√©l fogva b√°rhova elh√≠vhatn√°k, b√°r n√©mileg vissz√°s, hogy √°llami p√©nzbŇĎl megy egy olyan rendezv√©ny, ahol K√∂v√©r a korm√°ny teljses√≠tm√©ny√©t ajn√°rozza ellenz√©ki reag√°l√°s n√©lk√ľl, √©s ahol L√©zer k√∂zbevet√©s n√©lk√ľl bajnaizhat, √°ngy√°nozhat, redingezhet. Ott volt ugyanis Stefka Istv√°n a Magyar H√≠rlap fŇĎszerkesztŇĎje is.

Advertisement

Stefka megmondja

Az egyik sl√°gerelŇĎad√°st Stefka Istv√°n tartotta. Stefka Sz√©les G√°bor oligarcha √©s energiacellamogul lapj√°nak, a Magyar H√≠rlapnak a fŇĎszerkesztŇĎje. A Magyar H√≠rlap a magyar t√©nyfelt√°r√≥ √ļjs√°g√≠r√°s z√°szl√≥shaj√≥ja. Ami√≥ta Sz√©les megszerezte a Stefka szerint kor√°bban ,,sz√©lsŇĎs√©gesen liber√°lis, gyŇĪl√∂lk√∂dŇĎ Magyar H√≠rlapot‚ÄĚ olyan v√≥terg√©t szintŇĪ t√∂rt√©nelmi t√©nyfelt√°r√°sok jelentek meg a lapban, mint a B√©kement megszervez√©se √©s Bayer Zsolt nagysikerŇĪ √≠r√°sai. A szint√©n fideszk√∂zeli, eg√©sz pontosan alacsony sorsz√°m√ļ tagk√∂nyvvel rendelkezŇĎ p√°rttag Bayer ebben a lapban jelentette meg, itt most azt √≠rn√°m, hogy antiszemita √©s rasszista √≠r√°sait, de tudom, hogy ez√©rt beperelhet, √≠gy ink√°bb azt √≠rom, hogy √≠zl√©stelen cikkeit. √ćgy azt√°n nem eg√©szen vil√°gos, hogy pontosan mi√©rt is k√∂lt√ľnk sok √°llami p√©nzt egy olyan rendezv√©nyre, ahol Stefka propag√°lhatja a n√©zeteit a jobboldal uralm√°nak fontoss√°g√°r√≥l. Mint fentebb √≠rtam, az LTNF b√ľszke eur√≥pai szintŇĪ fontoss√°g√°ra. Ha szeretn√©nk √©rz√©keltetni, hogy mennyire fontos m√©diaterm√©k a Magyar H√≠rlap, akkor itt egy t√©ny: az MH-t annak ellen√©re veszik t√≠zezern√©l kevesebben, hogy egy jobb budapesti √∂nkorm√°nyzat laz√°n megrendel belŇĎle napi √∂tvenet, m√≠g a n√©h√°ny h√≥napja ind√≠tott √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s nevŇĪ sz√©lsŇĎs√©gesen oknyomoz√≥ internetes blogterrort egy jobb napon szint√©n t√≠zezren olvass√°k. Nem lenn√©nk meglepve, ha j√∂vŇĎre mondjuk a korm√°ny kiutalna h√°romsz√°z milli√≥t a Si√≥foki Prolet√°regyetemnek, ahol azt√°n G. Szab√≥ D√°niel √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s fŇĎszerkesztŇĎ besz√©lhetne arr√≥l, hogy v√©gre a m√©diapiac √∂tven-√∂tven√∂t sz√°zal√©k√°t uralja a szabadsz√°j√ļ Kinjizmus.