N√©met oktat√°si oldalakat olvasgatva bukkantam r√° a n√©met di√°khitel programra. A t√©ma azonnal megragadott tekintve, hogy a magyar di√°k itthon egyre ink√°bb foglalkozni k√©nytelen a t√©m√°val a szŇĪk√ľlŇĎ √°llami f√©rŇĎhelyek miatt. √Črdekes volt l√°tni, hogy a n√©met hitel program, mennyiben m√°s szeml√©letet kap, mennyivel ember k√∂zelibb √©s di√°k bar√°tabb mint az itthoni.

Az ottani szeml√©let, m√°r a hitelek felsorol√°s√°n√°l feltŇĪnt, hiszen nem puszt√°n √°llami, hanem bizony nagyon sok alap√≠tv√°nyi mikro-hitel is rendelkez√©s√©re √°ll a hallgat√≥knak. De l√°ssuk is pontosan mivel is m√°sabba a n√©met rendszer, mint a magyar.

A legfontosabb hitelform√°ci√≥, amelyre r√°bukkantam a n√©met Sz√∂vets√©gi Oktat√°si t√°mogat√°s (BAf√∂G) vagyis az errŇĎl sz√≥l√≥ t√∂rv√©ny. Ez a t√∂rv√©ny nem csak a felsŇĎoktat√°sban tanul√≥ di√°kokat t√°mogatja, hanem szakiskol√°kban, szakk√©pz√©seket hallgat√≥kat, mŇĪszaki iskol√°ban tanul√≥kat vagy √©ppen halmozottan h√°tr√°nyos helyzetŇĪ di√°kokkal foglalkoz√≥ iskol√°k tanul√≥it. A t√°mogat√°s, olyannyira van a n√©met di√°kok√©rt, hogy azok k√ľlf√∂ldi tanulm√°nyait is t√°mogatja, ha a di√°kok EU-s vagy sv√°jci iskol√°kban tanulnak. 2010-tŇĎl pedig azokat a k√ľlf√∂ld√∂n tanul√≥ n√©met di√°kok is ig√©nybe vehetik a t√°mogat√°st, akik tart√≥san k√ľlf√∂ld√∂n tanulnak vagy tart√≥zkodnak. Ezzel a hozz√°√°ll√°ssal azt hiszem, joggal feltehetj√ľk a k√©rd√©st a n√©met nemzetpolitika val√≥ban a n√©metek√©rt van, m√©g akkor is, ha azok nem a n√©met f√∂ldet taposs√°k. Sajnos n√°lunk azt kell tapasztalnom, hogy aki elhagyja az orsz√°got, hogy ott v√©gezze tanulm√°nyait, az nem, hogy t√°mogat√°st nem kap m√©g a nemzet √°rul√≥j√°v√° is v√°lik.

A di√°khitel elsŇĎdleges lehetŇĎs√©geit a n√©met tartom√°nyi bankok √©s a tartom√°nyok k√≠n√°lj√°k a di√°koknak, az itt ig√©nyelhetŇĎ √∂sszegek 10.000-15.000 ‚ā¨-ig v√°ltozhatnak. A tanrom√°nyi hitel lehetŇĎs√©geket term√©szetesen t√°mogatja √©s garant√°lja a Sz√∂vets√©gi Oktat√°si t√°mogat√°s rendszere, de m√©g √≠gy is sz√°mos elt√©r√©s mutatkozik a felvehetŇĎ √∂sszegek, t√∂rleszt√©sek √©s A Sz√∂vets√©gi Oktat√°si t√°mogat√°s hatalmas rendszere mellett foglal helyet a felsŇĎoktat√°sban tanul√≥k hitelez√©s√©vel foglalkoz√≥ nagy m√ļlt√ļ bank a Kreditanstalt f√ľr Wiederaufbau (KfW).

Advertisement

A bank t√∂rt√©nete m√©g a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļ ut√°ni √ļjj√°√©p√≠t√©si idŇĎszakra ny√ļlik vissza, amelyben legfŇĎbb feladata, hogy a rekonstrukci√≥t finansz√≠rozza √©s fel√ľgyelje. A nagy m√ļlt ellen√©re a di√°khitelez√©st csak 2006 √°prilisa √≥ta l√©tezik a bankn√°l. A bank di√°khitelez√©si programj√°t t√°mogatja a Sz√∂vets√©gi Oktat√°si rendszer is, amely √≠gy az egyik legkedvezŇĎbb hitelkonstrukci√≥t aj√°nlja a di√°koknak. A di√°khitelt term√©szetesen vagyoni, j√∂vedelembeli, vagy egy√©b m√°s megk√∂t√©s n√©lk√ľl ig√©nyelni lehet (ahogyan nagyj√°b√≥l Magyarorsz√°gon is),

de ennek a hitelkonstrukci√≥nak a legszembetŇĪnŇĎbb eleme m√©gis az 1,34 %-os kamata. Ezt a nagyon kedvezŇĎ kamatot pedig a n√©met sz√∂vets√©gi √°llam garant√°lja. A teljes felvehetŇĎ √∂sszeg 7200 ‚ā¨, amely rugalmasan h√≠vhat√≥ le. Ez azt jelenti, hogy a havi 100-300 ‚ā¨ is leh√≠vhat√≥ ‚Äěk√∂ltŇĎp√©nznek‚ÄĚ, de egy √∂sszegben 3600 ‚ā¨ is el√©rhetŇĎ (term√©szetesen oktat√°sokkal kapcsolatos kiad√°sokra). A t√∂rleszt√©se pedig igen csak kedvezŇĎ, hiszen a v√©gz√©s ut√°ni n√©gy √©vben el√©g, ha elkezdik visszat√∂rleszteni, amelynek havi t√∂rlesztŇĎ r√©szlete 120 ‚ā¨ √©s ha a n√©met fizet√©seket n√©zz√ľk akkor nem egy teljes√≠thetetlen dolog √©s ezen fel√ľl a v√©gt√∂rleszt√©sre is lehetŇĎs√©g van. A hitelkonstrukci√≥ legnagyobb elŇĎnye, hogy elsŇĎdleges oktat√°ssal kapcsolatos szakmai √©s k√ľlf√∂ldi tanulm√°nyokhoz is fel lehet venni, valamint a magyar rendszerhez k√©pest nem 10 hanem 14 f√©l√©vre ig√©nyelhetŇĎ.

Advertisement

A n√©met oktat√°ssal kapcsolatos finansz√≠roz√°st mi sem p√©ld√°zza jobban, mint az-az alap√≠tv√°ny, amelyik olyan di√°koknak aj√°nl seg√≠ts√©get, akik a tanulm√°nyaik befejez√©s√©nek szakasz√°ban vannak, de kifogytak a p√©nzbŇĎl, a leh√≠vhat√≥ hitelekbŇĎl, vagy √∂szt√∂nd√≠jakb√≥l. Ezeknek a di√°koknak k√≠n√°l lehetŇĎs√©get a, E.W. Kuhlmann Alap√≠tv√°ny. Az alap√≠tv√°ny fŇĎ profilja, hogy olyan mikro hiteleket ny√ļjtson r√°szorul√≥ hallgat√≥knak, amelyek √∂sszege nem √©ri el 2000 ‚ā¨-t. Ezzel a mikro hitellel, pedig kiseg√≠ts√©k a di√°kokat, hogy megszerezhess√©k a diplom√°jukat.

Ami viszont a legink√°bb szembetŇĪnŇĎbb volt sz√°momra, hogy a felvett hitel kamatmentes, ha a v√©gz√©st sz√°m√≠tva az elsŇĎ √∂t √©vben visszafizetik. Tal√°n ez a p√©lda j√≥l megvil√°g√≠tja azt, hogy nem csak a n√©met √°llam, hanem maga a n√©met civil szf√©ra is milyen komolyan gondolja a felsŇĎoktat√°st √©s a n√©met emberek min√©l magasabb iskol√°zotts√°g√°t.

Advertisement

A n√©met di√°khitel rendszer term√©szetesen enn√©l l√©nyegesen nagyobb √©s szerte√°gaz√≥bb √©n a le√≠rtakban csup√°n egy kis szelet√©t szerettem volna bemutatni mindannak ami, ma a n√©met val√≥s√°g, hogy itt Magyarorsz√°gon is l√°thassuk, hogy milyen fontos a felsŇĎoktat√°s √©s, hogy ez a n√©meteknek a nemzetpolitika r√©sze.

J√°kob Annam√°ria