A gyerekek maguk k√∂z√ľl v√°laszthatnak vezetŇĎket, akiktŇĎl j√°t√©kokat tanulnak. Vend√©gszerzŇĎink egy olyan norv√©g projektet mutatnak be, ami a sz√ľnetekben mag√°nyosan unatkoz√≥ gyerekeket is a k√∂z√∂ss√©g r√©sz√©v√© akarja tenni, √©s n√©pszerŇĪs√≠ti a testmozg√°st is.

Az alap√≠t√≥, Kjartan Eide szerint nagy probl√©ma az iskol√°kban, hogy a gyerekek egyre passz√≠vabbak √©s ez a magatart√°s j√≥ talaja az iskolai zaklat√°snak (bullying ‚Äď a sz√≥, amit tal√°n m√©g senkinek sem siker√ľlt j√≥l magyarra ford√≠tania). Sz√≥val, amikor √ļgy √©rezte, hogy az √°ltala kital√°lt m√≥dszer mŇĪk√∂dik, alap√≠tott egy t√°rsadalmi v√°llalkoz√°st.

Hogy mi az a t√°rsadalmi v√°llalkoz√°s, vagyis social entrepreneurship? Olyan √ľzleti v√°llalkoz√°s, ami egy civil szervezethez hasonl√≥an egy-egy szoci√°lis probl√©m√°t karol fel √©s keres megold√°st r√°, mindezt olyan m√≥don, hogy a seg√≠tŇĎ tev√©kenys√©g √ľzletileg, p√©nz√ľgyileg fenntarthat√≥ legyen. T√°rsadalmi v√°llalkoz√°sok itthon is vannak, b√°r nagyon kev√©s, √©s √©pp akkora terhek s√ļjtj√°k ŇĎket, mint a hagyom√°nyos v√°llalkoz√°sokat.

A t√°rsadalmi v√°lllakoz√°s jellegnek h√°tul√ľtŇĎje lehet, hogy sok esetben h√°tr√°nyos helyzetŇĪ csoportnak k√≠n√°l term√©ket vagy szolg√°ltat√°st, ami nem biztos, hogy √∂nmag√°ban fizetŇĎk√©pes. Nos, a Trivselsleder eset√©ben az iskol√°k az elsŇĎdleges c√©lcsoport. Az iskol√°knak vannak saj√°t forr√°sai, amiket szolg√°ltat√°sok megv√°s√°rl√°s√°ra k√∂lthetnek.

A vide√≥t B√°n Bence √©s M√©sz√°r Anna k√©sz√≠tette, blogjuk itt √©rhetŇĎ el.