A b√°zisdemokr√°cia komoly eszk√∂z√©v√© nŇĎtte ki mag√°t a k√∂z√∂ss√©gi m√©dia. Bolcs√≥ D√°niel blogbejegyz√©s√©t emelj√ľk √°t oldalunkra. A szerzŇĎ a 2012 decemberi di√°kt√ľntet√©sek kapcs√°n a k√∂z√∂ss√©gim√©dia-haszn√°lat jellegzetess√©g√©t j√°rja k√∂r√ľl. Egy √©v t√°vlat√°b√≥l m√°r r√©szletesebben vizsg√°lhat√≥, hogy kommunik√°ci√≥s szempontb√≥l hogyan is mŇĪk√∂d√∂tt pontosan a jelens√©g, √©s milyen tanuls√°gok vonhat√≥k le mindebbŇĎl.

‚ÄěA 21. sz√°zadban a forradalmat tal√°n nem fogj√°k telev√≠zi√≥n k√∂zvet√≠teni, de val√≥sz√≠nŇĪleg meg√≠rj√°k Twitteren, blogokon √©s sms-ben, √©s Facebookon szervezik majd" ‚Äď ind√≠tja a 2011-es, arab tavasz n√©ven emlegetett √©szak-afrikai √©s k√∂zel-keleti forradalmakr√≥l sz√≥l√≥ cikk√©t Catherine O'Donnell. Az id√©zet Gil Scott-Heron kultikus vers-dal√°nak c√≠m√©re utal: The Revolution Will Not Be Televised. Egyr√©szt k√∂zvetlen kiford√≠t√°sa az eredeti sz√∂vegnek, √©s azt sugallja, hogy egy t√°rsadalmi mozgalom igenis mediatiz√°lhat√≥ jelens√©g, √©s az arab tavasz forradalm√°rai √©ltek is ezzel a lehetŇĎs√©ggel. A k√∂z√∂ss√©gi m√©dia √©s a haszn√°lat√°ra alkalmas mobil eszk√∂z√∂k elterjed√©se miatt a 21. sz√°zadban nem felt√©tlen√ľl √°llja meg a hely√©t az akt√≠v fizikai cselekv√©s √©s a m√©diahaszn√°lat k√∂z√∂tti √©les ellent√©t.

Ebben a bejegyz√©sben a 2012. decemberi budapesti di√°kt√ľntet√©sek p√©ld√°j√°n kereszt√ľl mutatom be, mik√©nt v√°ltoztatja meg egy t√°rsadalmi mozgalom kialakul√°s√°t √©s lefoly√°s√°t a digit√°lis technol√≥gia √©s a k√∂z√∂ss√©gi m√©dia haszn√°lata. Az egyes t√ľntet√©seket n√©gy (√©lesen nem elk√ľl√∂n√≠thetŇĎ) k√ľl√∂nb√∂zŇĎ f√°zisra bontottam: a szervez√©s elŇĎtti szakasz, a szervez√©s, a prom√≥ci√≥, √©s a koordin√°ci√≥ √©s k√∂zvet√≠t√©s.

A t√ľntet√©st megelŇĎzŇĎ f√°zis

Mag√°t a t√ľntet√©st megelŇĎzi a t√∂rt√©ntekre adott reakci√≥, valamilyen √°ll√°sfoglal√°s: hagyom√°nyos m√©diumokn√°l ez p√©ld√°ul az MTI-hez eljuttatott k√∂zlem√©ny, sajt√≥t√°j√©koztat√≥ vagy interj√ļ. Ha egy hallgat√≥ e tradicion√°lis lehetŇĎs√©gekkel szeretne √©lni, k√∂nnyen akad√°lyba √ľtk√∂zhet. A sajt√≥k√∂zlem√©ny hat√©konys√°ga k√∂zvetlen√ľl a kiad√°sakor √©ri el a tetŇĎpontj√°t, ekkor √°tvehetik a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ m√©diumok, k√∂zz√©teszik, a figyelem azonban ezut√°n r√∂gt√∂n cs√∂kkenni kezd. A sajt√≥t√°j√©koztat√≥ k√∂zvetlenebb, de m√©g mindig a hagyom√°nyos m√©diumokon kereszt√ľl hat, √©s a hat√©konys√°ga is hasonl√≥. R√°ad√°sul a sajt√≥t√°j√©koztat√≥ megszervez√©se nagyobb r√°ford√≠t√°st is ig√©nyel. Egy-egy m√©dium k√∂zvetlen megkeres√©se pedig a f√ľggetlens√©g meg√≠t√©l√©s√©re lehet negat√≠v hat√°ssal..

Advertisement

Az internet ezzel szemben lehetŇĎv√© teszi a k√∂zvetlen, gyors √©s f√ľggetlen √°ll√°sfoglal√°st. Saj√°t blogon vagy Facebook-oldalon k√∂zz√©tett √°ll√°sfoglal√°s k√ľl√∂n√∂sebb erŇĎforr√°sok n√©lk√ľl kivitelezhetŇĎ, nyilv√°nos megjelen√©si forma. A sz√∂veget √≠gy is √°tveheti b√°rmelyik m√©dium, a felhaszn√°l√≥ √°ltal l√©trehozott tartalom teh√°t nem felv√°ltja, hanem kieg√©sz√≠ti a hagyom√°nyos kommunik√°ci√≥s csatorn√°kat. Az innen √°tvett k√∂zlem√©ny az egyes m√©diumok helyi szintj√©n tov√°bbra is torzulhat, viszont a forr√°s b√°rmikor el√©rhetŇĎ, √≠gy ellenŇĎrizhetŇĎ. A Hallgat√≥i H√°l√≥zat nevŇĪ √∂nszervezŇĎdŇĎ di√°kmozgalom p√©ld√°ul minden k√∂zlem√©ny√©t Facebook-oldal√°n jelentette meg, √©s innen vette √°t a szerkesztett m√©dia is.

Tov√°bbi elŇĎnyt jelent, hogy egy Facebook-bejegyz√©s a szem√©lyes t√°rsadalmi kapcsolatokon kereszt√ľl olyanokhoz is eljuthat, akik nem n√©znek h√≠rad√≥t vagy nem tal√°lkoztak egy adott cikkel. Ha valaki p√©ld√°ul m√°r ‚Äěbel√°jkolta" a Hallgat√≥i H√°l√≥zat oldal√°t, nagy val√≥sz√≠nŇĪs√©ggel l√°tni fogja, ha √ļj bejegyz√©s √©rkezik. Ezen k√≠v√ľl, ha az adott bejegyz√©st jel√∂li meg ugyan√≠gy (√©s m√©g ink√°bb, ha konkr√©tan megosztja), azzal gyakorlatilag szem√©lyes aj√°nl√°st csatol hozz√°, amely l√°that√≥v√° v√°lik az ismerŇĎsei sz√°m√°ra. Ha k√∂z√ľl√ľk is elolvassa √©s aj√°nlja valaki, a bejegyz√©s potenci√°lis olvas√≥inak k√∂re folyamatosan bŇĎv√ľl. Mivel az egyes felhaszn√°l√≥k internetez√©si szok√°sai elt√©rnek, √©s a fenti logika szerint alapvetŇĎen is t√∂bb hull√°mban jut el hozz√°juk egy-egy inform√°ci√≥, ez a folyamat a hagyom√°nyosan √∂sszef√ľggŇĎ, t√∂mb√∂s√≠tett h√≠rfogyaszt√°ssal szemben t√∂redezett√© √©s sz√©tsz√≥rtt√° teszi az erre ford√≠tott idŇĎt. A felhaszn√°l√≥k szem√©lyes ideje pedig egym√°shoz k√©pest is eltol√≥dhat.

Advertisement

Ez a k√©t v√°ltoz√°s azt eredm√©nyezi, hogy a k√∂z√∂ss√©gi m√©di√°n kereszt√ľl terjedŇĎ h√≠rek tov√°bb napirenden maradhatnak. Az anal√≥g m√©dia eset√©ben is napirenden tarthat√≥ egy t√©ma, ha p√©ld√°ul a n√©zetts√©gi adatok alapj√°n ig√©nyt l√°tnak r√°, de nem ugyanaz a h√≠r marad napirenden, hanem a t√©m√°val kapcsolatban gener√°lt √ļj tartalom tarja fenn a t√©m√°t. Ezzel szemben a k√∂z√∂ss√©gi m√©dia eset√©ben egyr√©szt ugyanaz a tartalom maradhat tov√°bb a k√∂ztudatban vagy bukkanhat fel t√∂bbsz√∂r, m√°sr√©szt ugyanarr√≥l az esem√©nyrŇĎl t√∂bb forr√°sb√≥l √∂sszegyŇĪjthetŇĎk k√ľl√∂nb√∂zŇĎ tartalmak.

Term√©szetesen nemcsak (az eredetileg is) egy k√∂z√∂ss√©gi oldalon megjelent tartalom lehet az ilyen fokozatos terjeszt√©s t√°rgya. Szerkesztett internetes h√≠rport√°lok cikkei is hasonl√≥ logik√°val oszthat√≥k tov√°bb. √ćgy a kor√°bban egyir√°ny√ļ folyamat, amely sor√°n a szerkesztett m√©diatartalom eljut a befogad√≥hoz, elŇĎsz√∂r k√©tir√°ny√ļv√° v√°lik azzal, hogy a k√∂z√∂ss√©gi m√©dia felhaszn√°l√≥ √°ltal elŇĎ√°ll√≠tott tartalma beker√ľl a hagyom√°nyos m√©diafolyamba. Ezut√°n a k√∂z√∂ss√©gi m√©dia veszi √°t a szerkesztett tartalmat azzal, hogy tov√°bbosztja √©s ezzel egy√ļttal aj√°nl√°s√°val l√°tja el. Utols√≥ l√©p√©sk√©nt k√ľl√∂nb√∂zŇĎ k√∂z√∂ss√©gi oldalak felhaszn√°l√≥i osztj√°k meg vegyesen a szerkesztett m√©diatartalmat, a felhaszn√°l√≥ √°ltal gener√°lt, k√∂z√∂ss√©gi m√©di√°n kereszt√ľl publik√°lt tartalmat, √©s/vagy m√°s k√∂z√∂ss√©gi oldalakon megosztott vend√©gtartalmakat, l√©trehozva ezzel egy komplex h√°l√≥t, amelyen minden inform√°ci√≥s k√∂rrel az internetezŇĎk egyre nagyobb sz√°ma akadhat fenn.

Advertisement

P√©lda erre a folyamatra az ELTE BTK Egyetemi F√≥rum Gyakran Ism√©telt Hazugs√°gok ‚Äď Nem El√©g Gyakran Ism√©telt Val√≥s√°gok c√≠mŇĪvide√≥ja, amely 2012. december 23-√°n t√∂lt√∂ttek fel a Youtube-ra, √©s december 30-√°ig 29 234 megtekint√©sig jutott. Az eredeti forr√°st megosztotta Facebook-oldal√°n a Hallgat√≥i H√°l√≥zat‚ÄďELTE BTK (24 tetszik, 75 tov√°bboszt√°s), a Hallgat√≥i H√°l√≥zat (335 tetszik, 142 tov√°bboszt√°s) √©s az Oktat√≥i H√°l√≥zat (17 tetszik, 33 tov√°bboszt√°s).

Ezut√°n foglalkozott vele a hvg.hu, a N√©pszabads√°g Online, az olyan region√°lis m√©diumok mint a kisalfold.hu, a delmagyar.hu, illetve leadta egy h√≠rmŇĪsor√°ban az ATV. Innen pedig megint visszasziv√°rgott a k√∂z√∂ss√©gi m√©di√°ba: egyr√©szt foglalkoztak vele blogok, p√©ld√°ul a Mandiner √©s a Var√°nusz, m√°sr√©szt a cikkeket √ļjra megosztott√°k Facebookon (a hvg.hu cikk√©t p√©ld√°ul 1291-en, plusz a cikkben szereplŇĎ vide√≥t m√©g 652-en) √©s Twitteren is, az ut√≥bbin 2012. december 30-√°ig a megjelen√©se √≥ta minden nap.

Advertisement

Mindezek mellett az anal√≥g m√©dia egyir√°ny√ļ befogad√°s√°val √©s visszacsatol√°saival szemben itt lehetŇĎs√©g ny√≠lik a kapott inform√°ci√≥ megvitat√°s√°ra, p√°rbesz√©d kialak√≠t√°s√°ra is: a hagyom√°nyos m√©diumoknak √≠rt olvas√≥i levelek, sms-ek, vagy a betelefon√°l√°sok ugyan szint√©n megteremtik a befogad√≥i v√©lem√©nyform√°l√°s lehetŇĎs√©g√©t, de nem bontakozhat ki a befogad√≥k k√∂z√∂tti val√≥s idejŇĪ vita vagy v√©lem√©ny√ľtk√∂ztet√©s. Ennek egyr√©szt hozz√°sz√≥l√°sok form√°j√°ban teret engednek viszont maguk a k√∂z√∂ss√©gi oldalak √©s a szerkesztett online m√©diumok, m√°sr√©szt a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ ingyenes blogszolg√°ltat√≥k is.

Advertisement

Szervezés

A digit√°lis technol√≥gia lehetŇĎs√©gei a di√°kt√ľntet√©sek √©s egy√©b kapcsol√≥d√≥ akci√≥k szervez√©s√©t is √°talak√≠tj√°k. A szervezŇĎknek sz√°mos h√°tr√°ltat√≥ t√©nyezŇĎvel kell szemben√©zni√ľk, mindenekelŇĎtt a t√©r- √©s az idŇĎbeli korl√°tokkal. A Hallgat√≥i H√°l√≥zat decentraliz√°lt mozgalom, nincs hierarchikus strukt√ļr√°ja, √©s nincsenek vezetŇĎi, akik meghozn√°k a d√∂nt√©seket √©s kiosztan√°k a feladatokat. Sejtes fel√©p√≠t√©sŇĪ, ilyen sejtek pedig t√∂bb egyetemen, √≠gy vid√©ken is mŇĪk√∂dnek. Az elsŇĎdleges neh√©zs√©g sz√°mukra teh√°t a t√©rben sz√©tsz√≥rt csoportok koordin√°ci√≥ja, az elvi ir√°nyokr√≥l √©s a k√ľl√∂nf√©le megmozdul√°sokr√≥l val√≥ valamilyen szintŇĪ egyeztet√©s. Mivel korl√°tozott erŇĎforr√°sokkal rendelkeznek, ugyanakkor gyorsan kell reag√°lniuk a t√∂rt√©ntekre, a hallgat√≥knak meg kell tal√°lniuk a megfelelŇĎ eszk√∂z√∂ket, hogy l√©p√©st tudjanak tartani.

Advertisement

A szem√©lyes megjelen√©ssel zajl√≥ hallgat√≥i f√≥rumok fontos vitaterei √©s d√∂nt√©shoz√≥ esem√©nyei a b√°zisdemokratikus t√∂rekv√©sŇĪ Hallgat√≥i H√°l√≥zatnak, de az ilyenek szervez√©se k√∂r√ľlm√©nyesebb √©s kev√©sb√© hat√©kony, ha t√ļl gyakori, mivel cs√∂kkenhet a r√©sztvevŇĎk lelkesed√©se. A telefon sem alkalmas arra, hogy sokan egyszerre, komplex k√©rd√©sekrŇĎl, r√©szletekbe menŇĎen egyeztessenek. A digit√°lis technol√≥gia azonban lehetŇĎv√© teszi ezt: nincs helyhez k√∂t√∂tt esem√©ny, nincs sz√ľks√©g alkalmas m√©retŇĪ √©s felszerelts√©gŇĪ helysz√≠n biztos√≠t√°s√°ra, √©s az egyeztet√©sben r√©szt vevŇĎ egy√©nek sincsenek se ugyanazon helyhez, se saj√°t hely√ľkh√∂z k√∂tve: lehetnek sz√©tsz√≥rva, √©s v√°ltoztathatj√°k is k√∂zben a hely√ľket. Ez ut√≥bbi az√©rt is lehets√©ges ‚Äď az eszk√∂z√∂k mobilit√°sa mellett ‚Äď, mert idŇĎben sincsenek felt√©tlen√ľl √∂sszek√∂tve a szervezŇĎk. Ugyan√ļgy, ahogy a fentebb t√°rgyalt, elŇĎzŇĎ f√°zisban, itt is megfigyelhetŇĎ az idŇĎ fragment√°l√≥d√°sa: egy javaslathoz vagy vit√°hoz vissza lehet t√©rni, k√©sŇĎbb reag√°lni, p√©ld√°ul mobilalkalmaz√°son elolvasni egy felvet√©st, √©s majd haza√©rve r√©szletesen v√°laszolni r√°, √©s √≠gy tov√°bb.

A szervez√©si feladatokat sz√°mos ingyenes online eszk√∂z seg√≠ti. A Facebook z√°rt csoportjai p√©ld√°ul a nyilv√°noss√°g teljes kiz√°r√°s√°val l√©trehozhat√≥ mikrok√∂z√∂ss√©gek, ahol a csoport l√©trehoz√≥ja √°ltal felvett tagok egym√°ssal kommunik√°lnak, tartalmakat osztanak meg, hozz√°sz√≥lnak. Ez m√°r csak az√©rt is l√©nyeges jelens√©g, mert ‚Äď a legt√∂bb anal√≥g m√©diummal ellent√©tben ‚Äď ilyen m√≥don egyazon m√©dium v√°lik alkalmass√° egyr√©szt publicit√°s gener√°l√°s√°ra, m√°sr√©szt priv√°t kommunik√°ci√≥ folytat√°s√°ra. Emellett egyes feladatokra specializ√°l√≥dott alkalmaz√°sok is megk√∂nny√≠tik a szervezŇĎmunk√°t. A Hallgat√≥i H√°l√≥zat p√©ld√°ul haszn√°lta a Loomio nevŇĪ, egy√ľttmŇĪk√∂d√©sen alapul√≥, d√∂nt√©sek elŇĎk√©sz√≠t√©s√©t √©s meghozatal√°t t√°mogat√≥ online eszk√∂zt.

Advertisement

Promóció

Az arab tavasszal kapcsolatos egyik felm√©r√©s szerint az egyiptomi √©s tun√©ziai t√ľntetŇĎk 88, illetve 94 sz√°zal√©ka a k√∂z√∂ss√©gi m√©di√°b√≥l jutott hozz√° a sz√ľks√©ges inform√°ci√≥khoz. Nem helyt√°ll√≥ a szembe√°ll√≠t√°s, amely szerint a szem√©lyes kapcsolatok mindig erŇĎs k√∂tel√©ket jelentenek, m√≠g a k√∂z√∂ss√©gi m√©dia virtu√°lis kapcsolatai sz√ľks√©gszerŇĪbben gyeng√©bbek. Ha kellŇĎk√©ppen motiv√°lt, a digit√°lis kor felhaszn√°l√≥ja is k√©sz a fizikai cselekv√©sre. Az inform√°ci√≥, amelyre ezt a d√∂nt√©st alapozza, azonban nagy val√≥sz√≠nŇĪs√©ggel digit√°lis m√©diumon kereszt√ľl jut el hozz√°. Ez k√ľl√∂n√∂sen igaz a di√°kt√ľntet√©sek eset√©ben, hiszen az √°ltaluk elsŇĎdlegesen megmozgatott gener√°ci√≥ m√°r a digit√°lis technol√≥gia felhaszn√°l√≥jak√©nt szocializ√°l√≥dott, ez√©rt gondolkod√°sm√≥dja k√∂zelebb √°ll a digit√°lis kor logik√°j√°hoz. A di√°kt√ľntet√©sek gener√°ci√≥ja √©s a k√∂z√∂ss√©gim√©dia-haszn√°lat k√∂z√∂tti kapcsolatot t√°masztja al√° a statisztika is, amely szerint a magyar Facebook-felhaszn√°l√≥k t√∂bb, mint 67 sz√°zal√©ka 13 √©s 35 √©v k√∂z√∂tti.

Advertisement

A virtu√°lis aktivit√°s val√≥dira v√°lt√°s√°t t√∂bb t√©nyezŇĎ is motiv√°lhatja. Term√©szetesen elengedhetetlen az adott t√©m√°val kapcsolatos √©rdeklŇĎd√©s vagy √©rintetts√©g. A bevon√≥d√°st azonban n√∂velheti a digit√°lis m√©dia interakt√≠v jellege, amely a belesz√≥l√°s, a tev√©keny r√©szv√©tel lehetŇĎs√©g√©t k√≠n√°lja, szemben p√©ld√°ul a telev√≠zi√≥val. Inform√°ci√≥szerz√©sre az ut√≥bbi is alkalmas, viszont egyir√°ny√ļs√°ga miatt a demokr√°cia√©lm√©ny, amelyet ny√ļjt, elmarad a k√∂z√∂ss√©gi m√©di√°√©t√≥l. (Az a k√∂z√∂ss√©gi m√©dia mozg√≥s√≠t√≥ erej√©nek vizsg√°lata szempontj√°b√≥l kev√©sb√© relev√°ns, hogy ez a demokr√°cia√©lm√©ny megalapozott-e, vagyis hogy val√≥di belesz√≥l√°sr√≥l van-e sz√≥, vagy csak l√°tszat-interaktivit√°sr√≥l.)

A k√∂z√∂ss√©gi m√©dia m√°sik fŇĎ motiv√°l√≥ t√©nyezŇĎje az ismerets√©gi h√°l√≥. Ak√°rcsak a fentebb le√≠rt esetben, amikor egy cikk vagy vide√≥ egy relev√°ns v√©lem√©nyalkot√≥nak tartott ismerŇĎs aj√°nl√°s√°val jut el a felhaszn√°l√≥hoz, akkor nagyobb hajland√≥s√°got mutat a fizikai r√©szv√©telre is, ha az ismerŇĎsei is jelzik a r√©szv√©tel√ľket.

Advertisement

√ögy gondolom, ez a demokr√°cia√©lm√©ny √©s k√∂z√∂ss√©gi √©lm√©ny az a k√©t t√©nyezŇĎ, amely ‚Äď t√°mogat√°sra √©rdemesnek tartott c√©lok √©rdek√©ben ‚Äď hat√©konyabb mozg√≥s√≠t√≥ potenci√°lt k√∂lcs√∂n√∂z a k√∂z√∂ss√©gi m√©di√°nak. Philip N. Howard kiemeli az arab tavasszal kapcsolatban: egyik fŇĎ jellemzŇĎje, hogy a ‚Äěmegmozdul√°st nem a politikai ellenz√©k szervezi, nagyr√©szt vezetŇĎ n√©lk√ľli √©s hagyom√°nyos politikai c√≠mk√©ktŇĎl mentes; a politikai p√°rtok epiz√≥dszereplŇĎk", illetve annyiban tov√°bb is megy, amennyiben ‚Äěa kor√°bbi p√°rtok, amelyekre makacsul ideologikus hozz√°√°ll√°s a jellemzŇĎ, tal√°n nem is a politikai ellen√°ll√°s leghat√©konyabb szervezŇĎd√©si form√°i egy digit√°lis vil√°gban". A budapesti di√°kt√ľntet√©sekre visszat√©rve, felmer√ľl a k√©rd√©s, hogy a Hallgat√≥i ‚Äď Oktat√≥i, Sz√ľlŇĎi stb ‚Äď H√°l√≥zat tal√°lt-e a szervezeti fel√©p√≠t√©s√©hez √©s attitŇĪdj√©hez illŇĎ eszk√∂zre a k√∂z√∂ss√©gi m√©di√°ban √©s √°ltal√°ban a digit√°lis technol√≥gi√°ban, vagy a digit√°lis kult√ļr√°ban feln√∂vŇĎ gener√°ci√≥ tal√°lta-e meg a gondolkod√°sm√≥dj√°hoz √©s kultur√°lis preferenci√°ihoz legink√°bb illŇĎ szervezŇĎd√©si form√°t a h√°l√≥zatos, lapos strukt√ļr√°j√ļ fel√©p√≠t√©sben. Az mindenesetre kijelenthetŇĎ, hogy az egyik lehetŇĎv√© teszi a m√°sikban rejlŇĎ t√°rsadalmi potenci√°l hat√©konyabb kiakn√°z√°s√°t.

Az egyes esem√©nyek n√©pszerŇĪs√≠t√©s√©hez a Facebookon k√ľl√∂n oldal hozhat√≥ l√©tre, amely tartalmaz minden sz√ľks√©ges inform√°ci√≥t: d√°tumot, idŇĎpontot, helysz√≠nt, t√©rk√©pet, le√≠r√°st √©s a megh√≠vottakat. A potenci√°lis r√©sztvevŇĎ egy helyen tud inform√°ci√≥t gyŇĪjteni az esem√©ny ok√°r√≥l √©s c√©lj√°r√≥l, megn√©zni a t√©rk√©pen a helysz√≠nt, export√°lni az online napt√°r√°ba az esem√©nyt, k√©rd√©st int√©zni a szervezŇĎkh√∂z, m√°s hozz√°sz√≥l√°st √≠rni, valamilyen tartalmat posztolni az esem√©ny saj√°t √ľzenŇĎfal√°ra, megn√©zni a megh√≠vottak, r√©sztvevŇĎk list√°j√°t √©s √≠gy tov√°bb.

Advertisement

A fentebb le√≠rt m√≥don az esem√©ny is megoszthat√≥ √©s megosztand√≥ k√ľl√∂nf√©le k√∂z√∂ss√©gi m√©diumokon kereszt√ľl, √©s k√∂zvetlen√ľl megh√≠vhat√≥k az ismerŇĎs√∂k is. Az esem√©ny maga teh√°t ugyan√ļgy, aszerint a dinamika szerint terjed, mint a szervez√©s√©t megelŇĎzŇĎ f√°zisban l√©trehozott tartalmak. Tov√°bb√° ebben a f√°zisban is mŇĪk√∂dik a szerkesztett √©s a k√∂z√∂ss√©gi m√©dia k√∂lcs√∂nhat√°sa, l√©trehozva a k√ľl√∂nf√©le eredetŇĪ tartalmak h√°l√≥zat√°t.

Az inform√°ci√≥ megoszt√°sa teh√°t t√∂bb szinten is k√∂zponti eleme a k√∂z√∂ss√©gi m√©di√°n kereszt√ľl szervezŇĎdŇĎ mozgalmaknak, mintegy digit√°lis sz√°jpropagandak√©nt funkcion√°l. Egyre gyakoribbak a val√≥di fizikai cselekv√©st teljesen n√©lk√ľl√∂zŇĎ, eg√©sz√©ben virtu√°lis akci√≥k is, amelyek kieg√©sz√≠thetik a t√ľntet√©seket √©s m√°s, hagyom√°nyosabb elemeket. Ilyen p√©ld√°ul a Hallgat√≥i H√°l√≥zat p√©csi sejtj√©nek ‚Äěl√°jk-kamp√°nya", amely k√ľl√∂n demonstr√°ci√≥ n√©lk√ľl pr√≥b√°lta min√©l t√∂bbek figyelm√©t felkelteni azzal, hogy l√°jkokat (tetszik-jel√∂l√©seket) gyŇĪjt√∂tt egy hozz√°sz√≥l√°sra Orb√°n Viktor minisztereln√∂k Facebook-oldal√°n. A hozz√°sz√≥l√°st a hallgat√≥k √≠rt√°k, √©s a k√∂vetel√©seiket tartalmazza. A kollekt√≠v cselekv√©sen alapul√≥ virtu√°lis akci√≥ √≠gy az ‚Äěoszd meg √©s uralkodj" elv√©nek digit√°lis kiford√≠t√°sak√©nt √©rtelmezŇĎdik √°t. (Meg kell persze eml√≠teni, hogy a tiszt√°n virtu√°lis akci√≥k lehetŇĎs√©gei az √°rtalmatlan m√©diahacktŇĎl eg√©szen az illeg√°lis hacker- √©s v√≠rust√°mad√°sokig terjednek, ezzel a digit√°lis technol√≥gia a hadvisel√©sben is teljesen √ļj dimenzi√≥t nyitott.)

Advertisement

Koordináció és közvetítés

A t√ľntet√©s koordin√°ci√≥ja √©s k√∂zvet√≠t√©se k√∂z√∂tt az elŇĎzŇĎekben vizsg√°lt aspektusokn√°l is nagyobb az √°tfed√©s, hiszen mindkettŇĎ val√≥s idŇĎben, a t√ľntet√©s ideje alatt zajlik. MindkettŇĎt r√©szben az eszk√∂z√∂k mobilit√°sa teszi lehetŇĎv√©. Maguk a szervezŇĎ csoportok tudj√°k a seg√≠ts√©g√ľkkel k√∂zreadni, hogy √©ppen hol √©s mi t√∂rt√©nik, mi a v√°rhat√≥ k√∂vetkezŇĎ helysz√≠n √©s akci√≥. Ezzel egyidejŇĪleg tud√≥s√≠tanak, √©s a leszakad√≥k, m√°sfel√© indul√≥k, vagy m√©g csak ezut√°n csatlakozni akar√≥k sz√°m√°ra is inform√°ci√≥val szolg√°lnak. Ezzel gyakorlatilag maga a k√∂zvet√≠t√©s hat vissza a k√∂zvet√≠tett esem√©ny tov√°bbi alakul√°s√°ra.

Advertisement

Az ilyen k√∂zvet√≠t√©sekre a multimedialit√°s jellemzŇĎ: a r√∂vid sz√∂veges √ľzenetek (Facebook, Twitter) mellett f√©nyk√©pek, video- √©s audiok√∂zvet√≠t√©sek tud√≥s√≠tanak a t√∂rt√©n√©sekrŇĎl. Ezek mindegyike ugyanott el√©rhetŇĎ marad az esem√©ny ut√°n is, teh√°t √ļjabb egyidejŇĪs√©g figyelhetŇĎ meg: az √©lŇĎ k√∂zvet√≠t√©s √©s az archiv√°l√°s a k√∂z√∂ss√©gi m√©dia eset√©ben egyszerre √©s ugyanazon a fel√ľleten t√∂rt√©nik.

Ez ut√≥bbi kev√©sb√© jellemzŇĎ a szerkesztett m√©di√°ra, de a digit√°lis technol√≥gia itt is nagyobb rugalmass√°got tesz lehetŇĎv√©: egy online h√≠rport√°l eset√©ben p√©ld√°ul nincs se terjedelemkorl√°t, se lapz√°rta, mint egy hagyom√°nyos sajt√≥org√°numn√°l. A k√∂z√∂ss√©gi m√©di√°hoz hasonl√≥, ‚ÄěpercrŇĎl percre"-jellegŇĪ, kv√°zi val√≥s idejŇĪ k√∂zvet√≠t√©seket ezek a m√©diumok is biztos√≠tanak.

Advertisement

A k√∂z√∂ss√©gi m√©dia az akaratlan f√©lret√°j√©koztat√°s, a sz√°nd√©kos manipul√°ci√≥ vagy ak√°r a hagyom√°nyos m√©diafigyelem hi√°ny√°ban elsikkad√≥ igazs√°gtalans√°gok elleni t√∂rekv√©seknek is √ļj lend√ľletet ad, √≠gy a m√©dia klasszikus ŇĎrkutya-funkci√≥ja kiterjeszthetŇĎ lehet r√°. Ugyanakkor k√∂r√ľltekint√©st √©s kritikai hozz√°√°ll√°st ig√©nyel, hiszen t√©ves inform√°ci√≥k gyors terjed√©s√©nek is teret adhat, ahogy az a 2011-es West Balk√°n-trag√©dia eset√©ben is l√°that√≥ volt. K√©rd√©s, hogy e fokozott forr√°skritikai ig√©ny hat√°s√°ra a digit√°lis kult√ļr√°ban feln√∂vŇĎ gener√°ci√≥k a hagyom√°nyos m√©di√°hoz is kritikusabban viszonyulnak-e; illetve ‚Äď megford√≠tva ‚Äď a hagyom√°nyos m√©diak√∂rnyezetben szocializ√°l√≥dott befogad√≥ sz√°m√°ra nagyobb vesz√©lyt jelent-e a k√∂z√∂ss√©gi m√©dia inform√°ci√≥bŇĎs√©ge √©s ‚Äď fŇĎleg ‚Äď ut√≥lagos v√°ltoztathat√≥s√°ga.

Mindenesetre a digit√°lis technol√≥gia √©s k√ľl√∂n√∂sen a k√∂z√∂ss√©gi m√©dia √ļj kih√≠v√°sok el√© √°ll√≠tja mind a hagyom√°nyos m√©di√°t, mind a m√©diafogyaszt√≥ t√°rsadalmat. Ugyanakkor √ļjradefini√°lja a t√°rsadalmon bel√ľli viszonyrendszereket is, legyen sz√≥ ak√°r a hierarchikus kapcsolatokr√≥l, ak√°r a t√©r- √©s idŇĎbeli √©rintkez√©srŇĎl. A k√∂z√∂ss√©gi m√©dia haszn√°lata √ļj lehetŇĎs√©gekkel, ezzel egy√ľtt pedig √ļj √©rtelmez√©si tartom√°nnyal bŇĎv√≠ti a t√°rsadalmi fesz√ľlts√©gek olyan megnyilv√°nul√°sait is, mint amilyenek a 2012-es budapesti di√°kt√ľntet√©sek voltak. Ez l√°that√≥ ak√°r az esem√©nyek medi√°lis megjelen√©s√©t √°tsz√∂vŇĎ, t√∂bbsz√∂r√∂s egyidejŇĪs√©gek √©s idŇĎeltol√≥d√°sok dinamik√°j√°ban, ak√°r a kor√°bban elk√ľl√∂n√ľlŇĎ f√°zisok (√©s az azokhoz haszn√°lt csatorn√°k) √∂sszeolvad√°s√°ban vagy √°tstruktur√°l√≥d√°s√°ban, ak√°r a kapcsolati h√°l√≥ fel√©rt√©kelŇĎd√©s√©rŇĎl ‚Äď a m√©diahaszn√°latban √©s -fogyaszt√°sban egyar√°nt.

Advertisement

(Az írás hosszabb változata a Médiakutatóban jelent meg.)

Képek: 1, 2, 3