Egy munkan√©k√ľli megpr√≥b√°lt protekci√≥val √°ll√°shoz jutni, kicseszett vele a szervezetlen KLIK.

Az alábbi történetet egy oktatáspolitikai tiltakozó Facebook-csoportban találtuk:

Sziasztok, leírok egy tanulságos történetet, nehogy más is így járjon, mint én. Ez annyira friss, hogy még jelenleg is romjaimban heverek miatta...ma reggeli pont a sztori végén.
Nem titok, hogy h√≥napok √≥ta keresek munkahelyet, m√ļlt h√©t elŇĎtt m√°zlim volt, egy r√©gi ismerŇĎs sz√≥lt, hogy a k√∂z√©piskol√°ban hirtelen elment egy koll√©ganŇĎ, √©s a hely√©re jelentkezzek. Nem is hirdett√©k meg, m√°zlimra az igazgat√≥helyettest is ismertem, √≠gy bementem, megegyezt√ľnk, megkaptam a gazdas√°gi √∂sszek√∂tŇĎ √°ll√°st.
Nem nagy p√©nz, de √∂r√ľltem, hogy egy√°ltal√°n van b√°rmi. Azt√°n j√∂ttek a furcsas√°gok. Elmondt√°k, van olyan dolgoz√≥juk, aki j√ļnius k√∂zepe √≥ta ott van, de az int√©zm√©nyfenntart√≥ (Klebelsberg, r√∂viden KLIK) m√©g mindig nem csin√°lta meg a szerzŇĎd√©s√ľket, √≠gy m√©g fizet√©st sem kaptak. Nekem is mondt√°k, hogy k√©sz√ľljek fel arra is, hogy esetleg majd novemberben kapok elŇĎsz√∂r fizet√©st...
De persze addig is meg kell vennem havonta a t√°vols√°gi vonatb√©rletet, plusz a helyi kombin√°lt b√©rletet (mert hivatalba is el kellett volna j√°rnom a v√°rosban). A kettŇĎ egy√ľtt majdnem 30 ezer Ft. Amikor majd meglesz a szerzŇĎd√©sem, ut√°na lehet leadni ezeknek a sz√°ml√°it, √©s majd onnant√≥l sz√°m√≠tva 3-4 h√≥nap k√©s√©ssel el is kezdi egyenk√©nt kifizetni a fenntart√≥ - merthogy ilyen cs√ļsz√°sban vannak minden sz√°mla fizet√©s√©vel.
4 napot bej√°rtam az√©rt, hogy betanuljak, majd h√©tfŇĎn mentem dolgozni. A keddet elk√©rtem, mert az itthoni hivatalban be kellett jelentenem, hogy munk√°ba √°lltam (keresetp√≥tl√≥ t√°mogat√°s, gyerekv√©delmi t√°mogat√°s miatt, munka√ľgyi k√∂zpontban). √Čpp a hivatalban voltam, mikor az iskol√°b√≥l telefon√°ltak: a munka√ľgyes reggel r√°k√©rdezett a KLIKn√©l, megcsin√°lt√°k-e m√°r a szerzŇĎd√©semet, √©s akkor mondt√°k, hogy a fenntart√≥ m√©gsem enged√©lyezi, hogy felvegyenek...pedig a t√°voz√≥ koll√©ganŇĎ ut√°n ott az √ľres √°ll√°shely...dolgoztam egy hetet t√°rsadalmi munk√°ban, m√©g szerencse, hogy a b√©rletet nem vettem meg h√©tfŇĎn - b√°r az 5 nap bej√°r√°s √≠gy is beleker√ľlt 7000 Ft-omba.
Ez alatt az 5 nap alatt, m√≠g ott voltam, olyan hihetetlen t√∂rt√©neteket mes√©ltek az ottani dolgokr√≥l... az iskol√°nak nincs tŇĪzv√©delme/tŇĪzv√©delmi oktat√°sa, nincs iskolaorvos/ a dolgoz√≥knak e√ľ-i alkalmass√°gi, a szolg√°ltat√≥kkal nincs meg√ļj√≠tva szerzŇĎd√©s h√≥napok √≥ta, azok is csak √ļgy dolgoznak...√©s az igazgat√≥ is tehetetlen, semmiben nincs d√∂nt√©si joga szinte, csak javaslatot tehet...eszm√©letlen. A KLIK-n√©l 2-3 havonta cser√©lŇĎdnek a dolgoz√≥k, mert nem b√≠rj√°k az √°lland√≥ t√ļl√≥r√°z√°st - ugyanakkor h√≥napokkal elŇĎbb beadott dokumentumok nincsenek al√°√≠rva. Nem tudj√°k, melyik √ľgy kihez tartozik, sok dokumentumot nem akarnak √°tvenni a gazdas√°gi √ľgyint√©zŇĎktŇĎl, mert akkor az m√°r az ŇĎ nyŇĪgj√ľk... √©s sorolhatn√°m. El e akartam hinni.
Ez ma Magyarorsz√°g...itt mindent meg lehet csin√°lni. Nagyon el vagyok keseredve, mert az ut√≥bbi 3 h√©tben kb. 100 p√°ly√°zatot k√ľldtem be, hagyom√°nyosat, kreat√≠vat, any√°mk√≠nj√°t... √©s semmi. Bocs√°nat, hogy √≠gy kibuktam...n√©zz√©tek el nekem.