Igazgat√≥gondok vannak az √öjlak Utcai √Āltal√°nos, N√©met Nemzetis√©gi √©s Magyar-Angol K√©t Tan√≠t√°si NyelvŇĪ Iskol√°ban: a tantest√ľletre egy n√©pszerŇĪtlen igazgat√≥t pr√≥b√°lnak r√°k√©nyszer√≠teni. Magyarorsz√°gon szokatlan ki√°ll√°sk√©nt a tan√°rok k√©tharmada al√°√≠rta azt a ny√≠lt levelet, amelyben Hoffmann √°llamtitk√°rn√°l tiltakoztak a helyzet ellen.

Az iskolai tan√°rai kerestek meg minket, az ŇĎ szavaikkal √≠rjuk le a t√∂rt√©netet. Hi√°ba kerest√ľk a helyi KLIK-vez√©rt, Dr. Varjun√© dr. Fekete Ildik√≥t, nem v√°laszolt email√ľnkre.

ElsŇĎ fejezet: Nem a p√°ly√°zatn√©lk√ľli hosszabb√≠t√°sra, ideges a KLIK

Dr. Varjun√© dr. Fekete Ildik√≥ a XVII. Tanker√ľlet igazgat√≥ja 2013. m√°rcius 26-√°n d√©lelŇĎtt t√°j√©koztatta iskol√°nk tantest√ľlet√©t, hogy jelenlegi int√©zm√©nyvezetŇĎnk Sarkadi Nagy Adrien megb√≠z√°sa augusztusban lej√°r. Kifejtette, hogy teljes m√©rt√©kben el√©gedett a munk√°j√°val √©s t√°mogatja a tov√°bbi kinevez√©s√©t. Azonnali z√°rt szavaz√°sra bocs√°totta a k√©rd√©st, hogy a tantest√ľlet egyet√©rt-e Sarkadi Nagy Adrien p√°ly√°zat n√©lk√ľli, √∂t tov√°bbi √©vre t√∂rt√©nŇĎ megb√≠z√°s√°val. A tantest√ľlet t√∂bbs√©g√©ben azonban el√©gedetlen eddigi szakmai munk√°j√°val √©s antidemokratikus vezetŇĎi m√≥dszereivel, ez√©rt nem √©rtett egyet a megb√≠z√°s meghosszabb√≠t√°s√°val; a szavaz√°s eredm√©nye 41 nem √©s 33 igen lett.

M√°r ekkor a szavaz√°s sor√°n t√∂bb szab√°lytalans√°got tapasztaltak a tantest√ľlet tagjai. 2013. m√°rcius 26-√°n d√©lelŇĎtt a szavaz√≥urna m√°r nem volt √ľres, mert a d√©lut√°n dolgoz√≥ pedag√≥gusoknak minden elŇĎzetes t√°j√©koztat√°s √©s a szab√°lyos k√∂r√ľlm√©nyek n√©lk√ľl kellett elŇĎzŇĎ nap szavazniuk a k√©rd√©sben. A d√©lelŇĎtti szavaz√°s idej√©t szint√©n elŇĎzetes t√°j√©koztat√°s n√©lk√ľl idŇĎben korl√°tozt√°k, √≠gy t√∂bb koll√©ga, aki a tan√≥r√°ja v√©g√©n √©rkezett a szavaz√≥urn√°hoz, azt m√°r lez√°rva tal√°lta. M√°snap 2013. m√°rcius 27-√©n, az eredm√©ny kihirdet√©sekor Dr. Varjun√© dr. Fekete Ildik√≥ a tantest√ľlet d√∂nt√©s√©t kioktat√≥, s√©rtŇĎ √©s megal√°z√≥ m√≥don b√≠r√°lta.

Advertisement

M√°sodik fejezet: manipul√°lt p√°ly√°ztat√°s

A t√∂rt√©ntek ut√°n a tantest√ľlet t√∂bbs√©ge tov√°bbi negat√≠v v√°ltoz√°sokat √©rz√©kelt az igazgat√≥nŇĎvel val√≥ kapcsolat√°ban; az eddigi neh√©zkes szakmai kommunik√°ci√≥ szinte teljesen megakadt, aki nem √©rtett egyet a meghozott d√∂nt√©sekkel, az megtorl√°sra sz√°m√≠thatott √©s az eg√©sz tantest√ľlet l√©gk√∂r√©t √°thatotta a fenyegetetts√©g.

Az int√©zm√©nyvezetŇĎi p√°ly√°zat 2013. √°prilis 28-√°n jelent meg, √°m ezen csak azok p√°ly√°zhattak volna, akik n√©met nemzetis√©gi tan√≠t√≥i vagy tan√°ri v√©gzetts√©ggel rendelkeznek. Miut√°n ezt √©szrev√©telezt√ľk, 2013. m√°jus 8-√°n ki√≠r√°sra ker√ľlt a m√≥dos√≠tott p√°ly√°zat, amire k√©t p√°ly√°zati anyag √©rkezett: Sarkadi Nagy Adrien jelenlegi int√©zm√©nyvezetŇĎtŇĎl √©s Mosolyg√≥ Zolt√°nn√©t√≥l, az akkori als√≥s igazgat√≥helyettestŇĎl. Mosolyg√≥ Zolt√°nn√© p√°ly√°zat√°t formai okokra hivatkozva a XVII. Tanker√ľlet √©rv√©nytelen√≠tette, √©s nem bocs√°totta v√©lem√©nyez√©sre annak ellen√©re, hogy a beadott dokumentumok megfeleltek a p√°ly√°zati ki√≠r√°snak √©s 4 munkanapon bel√ľl a hi√°nyp√≥tl√°s is megt√∂rt√©nt. Tudom√°sunk szerint a p√°ly√°zatok √©rv√©nytelen√≠t√©se nem is a XVII. Tanker√ľlet, hanem a megb√≠z√°s gyakorl√≥j√°nak, azaz a miniszt√©riumnak/miniszternek a hat√°sk√∂re.

Advertisement

Harmadik fejezet: n√©pszerŇĪtlen ,,nyertes"

Sarkadi Nagy Adrien p√°ly√°zati anyag√°val a tantest√ľlet megismerkedett √©s 2013. j√ļnius 24-ig v√©lem√©nyezte azt. A sz√ľlŇĎi munkak√∂z√∂ss√©g hat√°rozatk√©ptelens√©g miatt nem tudta v√©lem√©nyezni, mivel munk√°j√°t az elm√ļlt n√©h√°ny √©vben az int√©zm√©nyvezetŇĎ teljesen ellehetetlen√≠tette. Ezzel egy idŇĎben 2013. j√ļnius 21-√©n a pedag√≥gusok t√∂bbs√©ge (54 fŇĎ al√°√≠r√°s√°val) jogorvoslati k√©r√©ssel fordult Dr. Balog Zolt√°n miniszter √ļrhoz az Emberi ErŇĎforr√°sok Miniszt√©rium√°ban a k√©t p√°ly√°zat egyenlŇĎ elb√≠r√°l√°s√°nak √©rdek√©ben, valamint 2013. j√ļnius 24-√©n Altziebler K√°roly XVII. ker√ľleti N√©met Nemzetis√©gi √Ėnkorm√°nyzati k√©pviselŇĎh√∂z az int√©zm√©nyvezetŇĎvel val√≥ ambivalens kapcsolat √ľgy√©ben.

2013. j√ļnius 27-√©n a v√©lem√©nyezŇĎ √©rtekezleten Dr. Varjun√© dr. Fekete Ildik√≥ is r√©szt vett, √©s egy f√ľggetlen szak√©rtŇĎre hivatkozva megindokolta Mosolyg√≥ Zolt√°nn√© p√°ly√°zat√°nak kiz√°r√°s√°t, majd a KIK k√∂zponti utas√≠t√°s√°ra utalva megindokolta a hi√°nyp√≥tl√°s elutas√≠t√°s√°t is. Ezt elŇĎzŇĎleg azonban a p√°ly√°zatbont√≥ bizotts√°g d√∂nt√©sek√©nt tŇĪntette fel. A tanker√ľlet vezetŇĎje a p√°ly√°zat √©rv√©nytelen√≠t√©s√©vel elvonta a miniszter d√∂nt√©si jog√°t, b√°r ŇĎ az√≥ta is azt √°ll√≠tja, hogy nem d√∂nt√∂tt! A tantest√ľlet mindezzel tov√°bbra sem √©rtett egyet. A tantest√ľleti szavaz√°s nem t√°mogatta Sarkadi Nagy Adrien vezetŇĎi programj√°t; 49 nem √©s 29 igen szavazattal. Ezt k√∂vetŇĎen az alkalmazotti szavaz√°s nem t√°mogatta a vezetŇĎi megb√≠z√°s√°t sem 59 nem √©s 27 igen szavazattal.

Advertisement

Negyedik fejezet: lehets√©ges t√∂rv√©nytelens√©gek, √ļjrap√°ly√°ztat√°s

A szavaz√°sok eredm√©nyhirdet√©se ut√°n Dr. Varjun√© dr. Fekete Ildik√≥ - √°ll√≠t√°sa szerint - felsŇĎbb utas√≠t√°sra √°tadta Mosolyg√≥ Zolt√°nn√© p√°ly√°zati anyag√°t a tantest√ľletnek √©s kijelentette, hogy a munkak√∂z√∂ss√©gek v√©lem√©nyezhetik, de azt neki nem kell tov√°bb√≠tania sehova. A munkak√∂z√∂ss√©gek ennek ellen√©re v√©lem√©nyezt√©k a p√°ly√°zatot, √°m sem megvitat√°s, sem szavaz√°s nem t√∂rt√©nt, hiszen √ļgy inform√°lt√°k a tantest√ľletet, hogy azt nem tov√°bb√≠tj√°k. A v√©lem√©nyezŇĎ szavaz√°sok eredm√©ny√©bŇĎl, illetve a mell√©kelt munkak√∂z√∂ss√©gi v√©lem√©nyekbŇĎl l√°tszik, hogy a tantest√ľlet egy√©rtelmŇĪen Mosolyg√≥ Zolt√°nn√© szem√©ly√©t √©s int√©zm√©nyvezetŇĎi p√°ly√°zat√°t tartotta alkalmasnak az int√©zm√©nyvezetŇĎi feladatra. Ekkor a tantest√ľlet Marekn√© Dr Pint√©r Arank√°hoz, a KIK eln√∂k√©hez fordult, t√°j√©koztatta ŇĎt a t√∂rt√©ntekrŇĎl, √©s jogorvoslatot k√©rt az eg√©sz p√°ly√°zati elj√°r√°shoz.

A ny√°ri sz√ľnetben a tantest√ľlet tudom√°s√°ra jutott, hogy Altziebler K√°roly a XVII. ker√ľleti N√©met Nemzetis√©gi √Ėnkorm√°nyzat eln√∂ke √ļgy tudja, hogy egyet√©rt√©si joguk s√ļlyosan s√©r√ľlt, mivel a tov√°bb√≠tott p√°ly√°zati anyagokban val√≥tlanul az szerepel, hogy az √∂nkorm√°nyzat t√°mogatja Sarkadi Nagy Adrien p√°ly√°zat√°t. Okirathamis√≠t√°si gyan√ļj√°nak m√°r t√∂bb alkalommal is hangot adott a KIK k√∂zpontban, √°m erre a napig sem kapott v√°laszt.

2013. augusztus 26-√°n iskol√°nk tantest√ľlete v√©lem√©ny√ľnk szerint egy botr√°nyos alakul√≥ √©rtekezleten vett r√©szt, melyen Dr. Varjun√© dr. Fekete Ildik√≥ a XVII. Tanker√ľlet igazgat√≥ja is r√©szt vett, aki hozz√°j√°rult ahhoz, hogy hangfelv√©tel k√©sz√ľlj√∂n. Bejelentette, hogy a p√°ly√°zati elj√°r√°st √©rv√©nytelennek minŇĎs√≠tett√©k, √ļj p√°ly√°zat ker√ľl majd ki√≠r√°sra, de ez ak√°r egy √©vig is elh√ļz√≥dhat (Hoffmann R√≥zsa √°llamtitk√°r asszony a sajt√≥ban szeptember v√©g√©re √≠g√©rte az √ļj igazgat√≥k kinevez√©s√©t). Mosolyg√≥ Zolt√°nn√© k√©rd√©seire, hogy mi volt az oka a p√°ly√°zat √©rv√©nytelen√≠t√©s√©nek, illetve ha az orsz√°gban 16 esetben t√∂rt√©nt hi√°nyp√≥tl√°s, akkor az ŇĎ eset√©ben erre mi√©rt nem volt lehetŇĎs√©g, Dr. Varjun√© dr. Fekete Ildik√≥ azt v√°laszolta, hogy ŇĎt nem inform√°lt√°k ezekrŇĎl √©s ŇĎ mindenben √ļgy j√°rt el, ahogyan ŇĎt arra utas√≠tott√°k. Mosolyg√≥ Zolt√°nn√© ekkor felolvasta az EMMI √°ll√°sfoglal√°s√°t, melybŇĎl egy√©rtelmŇĪen kider√ľlt, hogy a tanker√ľlet vezetŇĎje jogs√©rt√©st k√∂vetett el, amikor √©rv√©nytelen√≠tette a p√°ly√°zatot. Erre csak a miniszternek van joga. Csak abban az esetben √©rv√©nytelen√≠thet p√°ly√°zatot a tanker√ľlet, ha az nem √©rkezik be a megadott hat√°ridŇĎre. A hi√°nyp√≥tl√°ssal kapcsolatosan le√≠rt√°k, hogy errŇĎl a jogszab√°lyok nem rendelkeznek, ez√©rt v√©lem√©ny√ľk szerint hi√°nyp√≥tl√°sra van lehetŇĎs√©g. Ez bizony√≠tja az is, hogy az √°llamtitk√°ri nyilatkozat 16 ilyen esetrŇĎl is eml√≠t√©st tett. Nekik 2 h√©ttel meghosszabb√≠tott√°k a p√°ly√°zatuk elb√≠r√°l√°s√°t. Mosolyg√≥ Zolt√°nn√© megk√©rdezte azt is, hogy ha a p√°ly√°zat√°t val√≥ban nem tov√°bb√≠tott√°k, akkor a miniszt√©riumt√≥l mi√©rt √ļgy √©rtes√≠tett√©k, hogy p√°ly√°zata eredm√©nytelen nem pedig √©rv√©nytelen. Erre a tanker√ľleti igazgat√≥ azt felelte, hogy az√©rt, mert kapott fentrŇĎl egy utas√≠t√°st, hogy m√©giscsak k√ľldje tov√°bb az ŇĎ p√°ly√°zat√°t is, aminek ŇĎ eleget is tett annak ellen√©re, hogy sem vita, sem szavaz√°s nem t√∂rt√©nt a p√°ly√°zatr√≥l!

A tanker√ľleti igazgat√≥ bejelentette tov√°bb√° azt is, hogy az √ļj p√°ly√°zat ki√≠r√°s√°nak idej√©re megb√≠zott igazgat√≥nak az eredm√©nytelen√ľl p√°ly√°z√≥ elŇĎzŇĎ int√©zm√©nyvezetŇĎt, Sarkadi Nagy Adrient nevezi ki, mert el√©gedett munk√°j√°val! Tov√°bb√° felsŇĎs igazgat√≥helyettesnek Osztert√°g Erzs√©betet, az elŇĎzŇĎ felsŇĎs igazgat√≥helyettest √ļjra felk√©ri, viszont als√≥s √©s n√©metes igazgat√≥helyettesnek k√©t m√°sik, tapasztalattal √©s v√©gzetts√©ggel nem rendelkezŇĎ koll√©g√°t javasol lev√°ltva ezzel Mosolyg√≥ Zolt√°nn√©t, a riv√°lis p√°ly√°z√≥t. Hoffmann R√≥zsa √°llamtitk√°r asszony ezzel szemben azt nyilatkozta mindenhol, hogy az SZMSZ-ben meghat√°rozott elj√°r√°srend alapj√°n a k√∂vetkezŇĎ igazgat√≥helyettesnek kell a megb√≠zott igazgat√≥nak lennie.

A tantest√ľlet feld√ļltan k√©rte Dr. Varjun√© dr. Fekete Ildik√≥t, hogy indokolja d√∂nt√©s√©t, hiszen most √ļjra az az igazgat√≥ vezeti az iskol√°t, akit a tantest√ľlet nagy t√∂bbs√©gben elutas√≠tott, √©s aki nem is lehetne igazgat√≥, hiszen a soron k√∂vetkezŇĎ Osztert√°g Erzs√©betet kellett volna megb√≠znia. Ez alapj√°n Mosolyg√≥ Zolt√°nn√©t sem kellett volna elt√°vol√≠tania. A tanker√ľleti igazgat√≥ szerint a kinevez√©s√ľk lej√°rta miatt volt lehetŇĎs√©g erre a megold√°sra. A tantest√ľlet elmondta, hogy szakmailag Mosolyg√≥ Zolt√°nn√© munk√°j√°t kiemelkedŇĎnek √©s p√≥tolhatatlannak tartja √©s k√©rte a tanker√ľleti igazgat√≥t, hogy az int√©zm√©ny SZMSZ-e szerint szavaz√°ssal fejezhesse ki v√©lem√©ny√©t a d√∂nt√©srŇĎl, √°m ŇĎ erre nem adott lehetŇĎs√©get. Dr. Varjun√© dr. Fekete Ildik√≥ emellett azt √°ll√≠totta, hogy ŇĎ csak elŇĎterjesztette a megb√≠z√°sukat, amirŇĎl kik√©rte a ker√ľlet vezetŇĎj√©nek v√©lem√©ny√©t. A tantest√ľlet szerette volna tudni, kik javasolt√°k akkor a kinevez√©seket, amire fel√°llt Sarkadi nagy Adrien √©s kijelentette, hogy mivel felk√©rt√©k ŇĎt erre a poz√≠ci√≥ra, ŇĎ javasolta a helyettesek szem√©ly√©t! Tudom√°sunk szerint ez a tanker√ľleti igazgat√≥ d√∂nt√©si felelŇĎss√©ge, nem pedig az egyik p√°ly√°z√≥√©! Nyilv√°nval√≥ a c√©l: a riv√°lis p√°ly√°z√≥ ellehetetlen√≠t√©se. Az √ļj als√≥s helyettes 4 √©ve ker√ľlt az iskol√°ba. Kb 3 h√≥nap felsŇĎ tagozaton t√∂rt√©nŇĎ tan√≠t√°s ut√°n v√°rand√≥ss√°ga miatt beteg√°llom√°nyba, majd sz√ľl√©si szabads√°gra, GYES-, GYED-re, vonult. 2013. √°prilis utols√≥ het√©ben √°llt √ļjra munk√°ba. Ekkor egy napk√∂zis csoportot vezetett. Nem ismeri az iskola szervezet√©t, mŇĪk√∂d√©s√©t, semmilyen szerepet nem v√°llalt az iskola √©let√©ben. Nem ismeri a koll√©g√°it, jelenlegi beosztottjait, a tagozaton kialakult szok√°sokat, √ľgymenetet. Kinevez√©sekor az als√≥s tan√≠t√≥k m√©g l√°t√°sb√≥l sem ismert√©k. A tanker√ľlet vezetŇĎje ennek ellen√©re azt a kijelent√©st tette, hogy szakmailag r√°termett szem√©lyt nevezett ki a tagozat √©l√©re.

Az √©rtekezlet alatt t√∂bbsz√∂r is elhangzott az a kijelent√©s, hogy a munk√°t meg kell kezdeni, el kell v√©gezni. A tantest√ľlet ennek eddig √©s ezut√°n sem √°ll ellent, √°m √ļgy gondolja, hogy a megb√≠zott vezetŇĎ √©s helyettesei jogtalanul ker√ľltek kinevez√©sre! Az iskola jelenlegi vezet√©se illegitim!

Advertisement

√Ėt√∂dik fejezet: Tiltakoz√°s, semmi v√°lasz Hoffmannt√≥l

A tantest√ľlet felh√°borod√°s√°nak hangot adva levelet √≠rt a kialakult helyzetrŇĎl Balog Zolt√°n miniszternek, Hoffmann R√≥zsa √°llamtitk√°rnak, Marekn√© dr Pint√©r Aranka KIK eln√∂knek, Dr. Varjun√© dr. Fekete Ildik√≥ tanker√ľleti igazgat√≥nak √©s a 17. ker√ľlet polg√°rmester√©nek, Riz Levent√©nek, melyet 63-an √≠rtak al√°.

Az √©rtekezlet ut√°ni napokban megkezdŇĎd√∂tt a tan√©v elŇĎk√©sz√≠t√©se, √°m folytat√≥dtak a szab√°lytalans√°gok. VezetŇĎi feladatokat (p√©ld√°ul tant√°rgyfeloszt√°s rendbet√©tele, √≥rarendk√©sz√≠t√©s vagy adatr√∂gz√≠t√©s az e-napl√≥ban) a koll√©g√°kra h√°r√≠tott√°k, hiszen a 3 helyettes k√∂z√ľl csak egynek van ebben tapasztalata. Tudom√°sunk szerint az igazgat√≥ asszony egy nyilatkozatott tett az irodai dolgoz√≥k el√©, amiben az √°llt, hogy el√©gedettek az iskola vezetŇĎs√©g√©nek munk√°j√°val √©s k√©rte ŇĎket, hogy √≠rj√°k al√°. T√∂bben k√∂z√ľl√ľk megf√©leml√≠tve √©rezt√©k magukat, √©s mivel sz√°muk a 10 fŇĎt sem √©ri el, egyik√ľk sem merte nem al√°√≠rni a pap√≠rt! Az√≥ta √ľgyv√©di seg√≠ts√©g ig√©nybev√©tel√©t fontolgatj√°k. V√©lem√©ny√ľnk szerint hatalommal val√≥ vissza√©l√©s t√∂rt√©nt, ez bŇĎven t√ļlmegy egy megb√≠zott igazgat√≥ hat√°sk√∂r√©n!

2013. augusztus 30-√°n a tan√©vnyit√≥ √©rtekezleten egy koll√©ga felvetette a k√∂zalkalmazottak √©rdekk√©pviselet√©nek √©s a sz√ľlŇĎi munkak√∂z√∂ss√©g k√©rd√©s√©t. Sarkadi nagy Adrien erre azt az √≠g√©retet tette, hogy √∂sszeh√≠vja ezeket a f√≥rumokat √©s rendbe teszi a munk√°jukat. Azonban √ļgy tudjuk, hogy a sz√ľlŇĎi szervezeteket NEM az int√©zm√©nyvezetŇĎ ir√°ny√≠tja, ŇĎk maguk szervezik meg a munk√°jukat. Mivel az iskola sz√ľlŇĎi munkak√∂z√∂ss√©g√©nek munk√°ja az elm√ļlt √©vben szinte lehetetlenn√© v√°lt, √©s a k√∂vetkezŇĎ p√°ly√°zat eset√©n a sz√ľlŇĎi szervezet is v√©lem√©nyezŇĎ erŇĎvel b√≠r, azt gyan√≠tjuk, hogy az idei tan√©vben olyan sz√ľlŇĎket szeretne megb√≠zni, akik t√°mogatj√°k a szem√©ly√©t!

Tudomásunkra jutott továbbá azt is, hogy a pályázati eljárással kapcsolatos anyagokat, az eredményt az iskola weblapján közzé kellett volna tenni, ami a mai napig nem történt meg!

Mindezek ut√°n 2013. szeptember 2-√°n az iskola megb√≠zott igazgat√≥ja k√∂z√∂lte a munkak√∂z√∂ss√©g-vezetŇĎkkel, hogy Hoffmann R√≥zsa √°llamtitk√°r asszony kinevezte ŇĎt, Sarkadi Nagy Adrient, a sikertelen√ľl p√°ly√°z√≥ r√©gi-√ļj int√©zm√©nyvezetŇĎt megb√≠zott igazgat√≥nak! Azt a p√°ly√°z√≥t, akit sem a tantest√ľlet, sem a helyi nemzetis√©gi √∂nkorm√°nyzat nem t√°mogatott. Akit nem is lehetett volna kinevezni, hiszen maga az √°llamtitk√°r asszony hangoztatta a m√©di√°ban az elj√°r√°srendet!

Felh√°bor√≠t√≥nak tartjuk, hogy a hivatalok nem tesznek meg mindent annak √©rdek√©ben, hogy a szab√°lytalans√°gok megszŇĪnjenek √©s a t√∂rv√©nyess√©g szerint mŇĪk√∂dj√∂n az iskola. L√°that√≥an a szem√©lyi konzekvencia levon√°sa sem t√∂rt√©nt meg, mert a tanker√ľlet vezetŇĎje a mai napig sorozatos szab√°lyszeg√©seket k√∂vet el. Nem √©rtj√ľk a KIK k√∂zpont hozz√°√°ll√°s√°t a probl√©m√°k megold√°s√°ban. Tudom√°suk van a tanker√ľlet szab√°lytalans√°gair√≥l, m√©gsem √°ll√≠tj√°k vissza a jogszerŇĪ mŇĪk√∂d√©st. A p√°ly√°zat sor√°n elk√∂vetett szab√°lytalans√°gokkal kapcsolatosan arra hivatkoznak, hogy m√°r befejezŇĎd√∂tt a p√°ly√°zati elj√°r√°s √©s minden csak ideiglenes, v√°rjunk t√ľrelemmel. Azonban erre sem idŇĎnk sem t√ľrelm√ľnk nincs m√°r. Att√≥l tartunk, hogy ez a jogszerŇĪtlen helyzet a hivatalok lass√ļs√°ga miatt ellehetetlen√≠ti a munkahelyi l√©gk√∂rt, t√∂nkre teszi az iskola √©let√©t.