Szak√°ly S√°ndor, a Veritas T√∂rt√©netkutat√≥ Int√©zet igazgat√≥ja "idegenrend√©szeti elj√°r√°s"-nak titul√°lta a kamenyec-podolszki deport√°l√°sokat, melynek sor√°n a magyar hat√≥s√°gok csaknem 20,000 magyar √©s a zsid√≥√ľld√∂z√©sek elŇĎl Magyarorsz√°gon mened√©ket keresŇĎ zsid√≥t deport√°ltak a n√°cik √°ltal megsz√°llt Ukrajn√°ba. A deport√°ltak t√∂bbs√©g√©t, 15-16,000 zsid√≥t a n√©metek m√≥dszeresen t√∂megs√≠rba g√©ppusk√°zt√°k.

A deport√°l√°s magyar katonai √©s civil notabilit√°sok kezdem√©nyez√©s√©re t√∂rt√©nt, sŇĎt, a deport√°l√°skor figyelmen k√≠v√ľl hagyt√°k a n√©met katonai hat√≥s√°gok tiltakoz√°s√°t. Egy √≠zben, amikor a zsid√≥k likvid√°l√°s√°ra szakosodott SS-alakulat (Einsatzgruppe C) megpr√≥b√°lt visszaŇĪzni nagyj√°b√≥l 1000, a 10. magyar vad√°szz√°szl√≥alj √°ltal a megsz√°llt ter√ľletre kergetett zsid√≥t, a magyar hadsereg ezt megakad√°lyozta.

Advertisement

Gell√©rt √Ād√°m nemzetk√∂zi jog√°sz, akinek nev√©hez k√∂thetŇĎ a Lex Biszku megalkot√°sa is, kiv√°l√≥ cikket √≠rt a deport√°l√°s h√°tter√©rŇĎl az √Āllambiztons√°gi Szolg√°latok T√∂rt√©neti Lev√©lt√°r√°nak lapj√°ba, a BetekintŇĎbe, a Deport√°ltakat Gondoz√≥ Orsz√°gos Bizotts√°g honlapj√°n pedig egy korabeli jegyzŇĎk√∂nyvekre t√°maszkod√≥ tanulm√°ny olvashat√≥ a t√∂rt√©ntekrŇĎl. A Gell√©rt-cikk v√©gk√∂vetkeztet√©se szerint:

Az 1941. √©vi ny√°ri deport√°l√°sokat a szuver√©n Magyarorsz√°g korm√°nya a honv√©d vez√©rkar kezdem√©nyez√©s√©re rendelte el. A kitoloncol√°sok v√©grehajt√°s√°ban j√°tszott szerepe miatt k√ľl√∂n√∂sen nagy felelŇĎss√©g terheli Werth Henrik honv√©d vez√©rkari fŇĎn√∂k√∂t, Bartha K√°roly had√ľgyminisztert, Kozma Mikl√≥s k√°rp√°taljai korm√°nyz√≥i biztost, valamint B√°rdossy L√°szl√≥ minisztereln√∂k√∂t, a minisztertan√°cs eln√∂k√©t.

A deport√°l√°sok tudom√°nyos feldolgoz√°s√°r√≥l √©s a megeml√©kez√©sekrŇĎl sok inform√°ci√≥ tal√°lhat√≥ a Majsai Tam√°s reform√°tus lelk√©sz √©s t√∂rt√©n√©sz √°ltal l√©trehozott KŇĎr√∂smezŇĎ ‚Äď Kamenyec-Podolszkij webloldalon.

Advertisement

Szak√°ly S√°ndor kijelent√©se teh√°t egy√©rtelmŇĪen tudatos √©s aljas √∂nfelment√©s √©s szerecsenmosdat√°s, b√°r meglepŇĎnek nem nevezhetŇĎ, hiszen √©ppen ez a t√∂rt√©n√©szi attitŇĪd tette alkalmass√° arra, hogy a korm√°ny al√° rendelt, a hivatalos t√∂rt√©nettudom√°nyi kurzust "nemzettudatot erŇĎs√≠tŇĎ c√©llal" l√©trehozni hivatott int√©zetet vezesse.

B√°r Szak√°ly a holokausztkutat√°sba eddig ritk√°n √°rtotta bele mag√°t, az ut√≥bbi √©vekben l√°tv√°nyosan k√∂rbeturn√©zta a korm√°nyk√∂zeli m√©diumokat √©s az orsz√°got azzal az elm√©let√©vel, miszerint a Don-kanyarban nem t√∂nkrevert√©k a II. Magyar Hadsereget, √©s volt √©rtelme kik√ľldeni t√∂bbsz√°zezer magyar katon√°t √©s munkaszolg√°latost, hogy Osztrogozsszkn√°l v√©dj√©k hŇĎsiesen az ezer√©ves hat√°rt. ErrŇĎl a revizionista hull√°mr√≥l R√©v Istv√°n nemr√©giben jelentetett meg egy cikket a Magyar Narancsban.

Advertisement

Hogy mennyire nem √©rhette meglepet√©sk√©nt a korm√°nyt √©s a tudom√°nyos k√∂z√∂ss√©get Szak√°ly megjegyz√©se, azt j√≥l jelzi, hogy Ny√≠ri Krist√≥f filoz√≥fus, akad√©mikus a k√∂vetkezŇĎ megjegyz√©st tette k√∂zz√© a Facebookon:

Az MTA Filoz√≥fiai √©s T√∂rt√©nettudom√°nyok Oszt√°lya m√ļlt √©v dec. 12-iki √ľl√©se annyira elh√ļz√≥dott, hogy m√°r nem ker√ľlhetett felolvas√°sra n√©h√°ny nappal kor√°bban √≠rt e-mailem:

Dunabogd√°ny, 2013. dec. 7.

Tisztelt Osztályelnök Úr!

Sz√°mos akad√©mikust√°rsamhoz hasonl√≥an aggodalommal figyelem, hogy a II. Oszt√°ly tudom√°nyter√ľleti illet√©kess√©g√©hez tartoz√≥ egyes akad√©miai k√∂ztest√ľleti tagok r√©sz√©rŇĎl az ut√≥bbi h√≥napokban olyan megnyilv√°nul√°sok hangzottak el, amelyeket nem lehet m√°sk√©nt minŇĎs√≠teni, mint a Horthy-rendszer ideol√≥giai restaur√°ci√≥j√°ra tett fell√©p√©sk√©nt. A riaszt√≥, legfrissebb ‚Äď imm√°r kimondottan fasiszta ir√°nyba mutat√≥ ‚Äď p√©lda Szak√°ly S√°ndor Szeksz√°rdon tartott √©rt√©kel√©se G√∂mb√∂s Gyul√°r√≥l. Javaslom, hogy a II. Oszt√°ly foglaljon √°ll√°st abban az √©rtelemben, hogy a magyar sz√©lsŇĎjobb t√∂rt√©nelmi rehabilit√°ci√≥j√°n munk√°lkod√≥ akad√©miai k√∂ztest√ľleti tagjait√≥l egy√©rtelmŇĪen elhat√°rol√≥dik.

Tisztelettel,

Nyíri Kristóf r. t.

K√≠v√°ncsi vagyok, mit reag√°l majd a Szak√°lyt fŇĎt√∂rt√©n√©sznek kinevezŇĎ korm√°ny, amely tov√°bbra is ad√≥s m√©g p√°r v√°lasszal a zsid√≥ szervezetek, a t√∂rt√©nettudom√°ny, √©s magyar √©s nemzetk√∂zi k√∂zv√©lem√©ny fel√© arra a k√©rd√©sre, hogy a Sorsok H√°za, a Holokauszt-eml√©k√©v, √©s a n√©met megsz√°ll√°s eml√©kmŇĪve nem v√°lik-e majd az √∂nfelment√©s √©s a felelŇĎss√©g n√°cikra val√≥ h√°r√≠t√°s√°nak eszk√∂z√©v√© a korm√°ny kez√©ben (l√°sd Ungv√°ry Kriszti√°n √ļj cikk√©t a t√©m√°ban).

Advertisement

.

Fotól: 168 óra, MTI