Danka Mikl√≥s, a 2008-as Nemzetk√∂zi Informatikai Di√°kolimpi√°n ez√ľst√©rmet nyert. Cambridge-ben diplom√°zott, Londonban dolgozik. A jelenlegi k√∂r√ľlm√©nyek miatt nem akar Magyarorsz√°gon √©lni, de felk√©sz√≠tŇĎ tan√°rk√©nt ott volt a di√°kolimpiai √©rmesek tegnapi parlamenti √ľnnepl√©s√©n. Az ŇĎ √©lm√©nyei k√∂vetkeznek.

N√©h√°ny √©ve √©n is √ľnnepeltem a Parlamentben di√°kk√©nt, most pedig mint felk√©szitŇĎ tan√°r voltam ott. Hab√°r ez egy √∂r√∂mteli alkalom, a minisztereln√∂k √∂mleng√©se k√∂zepette neh√©z volt nem arra gondolni, hogy k√©t √©v m√ļlva tal√°n m√°r nem lesz ennyi di√°kolimpikon, mert nem lesz, aki felk√©sz√≠tse ŇĎket. A tan√°rok megal√°zva, a tehets√©ges di√°kok t√∂bb mint fele pedig k√ľlf√∂ld√∂n: ide azt√°n mindenkinek lesz kedve hazaj√∂nni.

Ahova érdemes hazajönni

A minisztereln√∂k besz√©de adta meg az alaphangot a cerem√≥ni√°hoz. ,,Nem kampanybesz√©d", mondta, majd a foglalkoztatotts√°g n√∂veked√©s√©rŇĎl besz√©lt, ami teljesen relev√°ns, hiszen ezek a gyerekek nyilv√°n k√∂zmunk√°sok lesznek. A besz√©d k√∂zponti tem√°ja a k√ľlf√∂ldi tanul√°s volt: menjenek csak a di√°kok vil√°got l√°tni, csak azt√°n j√∂jjenek haza. A saj√°t oxfordi tanulmany√ļtj√°t √©s hazat√©r√©s√©t hozta p√©ldak√©nt. A hazat√©r√©sre k√∂r√ľl√∂ttem a reakci√≥k: ,,b√°r ne tetted volna". Viktor √ļgy mondta, olyan haz√°√©rt k√ľzd, ahova √©rdemes hazaj√∂nni. Az oktat√°spolitika pedig sikeres. Val√≥ban, ez√©rt nem nyilatkozhatnak a tan√°rok.

Advertisement

,,K√ľlf√∂ldi tanulm√°nyai miatt a d√≠jat felk√©sz√≠tŇĎ tan√°ra veszi √°t." FeltŇĪnŇĎen sokszor hangzott el ez a mondat: saccra minden m√°sodik tanul√≥n√°l ez volt hallhat√≥, pedig nem csak vegzŇĎs√∂k jutnak ki di√°kolimpi√°ra. A 2013-as di√°kolimpikonok list√°j√°t megvizsg√°lva kider√ľl, hogy a v√©gzŇĎs√∂knek a fele-k√©tharmada k√ľlf√∂ld√∂n tanul, nekik is j√≥ r√©sz√ľk az angliai Cambridge-ben. Ez √∂nmag√°ban m√©g √©rthetŇĎ: ezek a k√ľlf√∂ldi egyetemek a vil√°gon is az elsŇĎk k√∂z√© tartoznak, √≠gy a magyar egyetemeknek csak elv√©tve van es√©ly√ľk felvenni vel√ľk a versenyt. Hogy k√∂z√ľl√ľk h√°ny gondolja √ļgy, hogy Magyarorsz√°gra val√≥ban "√©rdemes hazaj√∂nni", az m√°r egy m√°sik k√©rd√©s, de az eddigi tapasztalatok nem t√ļl kecsegtetŇĎek.

N√©zz√ľk a sz√°mokat!

A t√°bl√°zatban azok a di√°kolimpikonok vannak, akiknek megtal√°ltuk a nev√©t. Kommentben sz√≥ljatok, ha valaki kimaradt. Nem mindenkirŇĎl tudjuk, hogy hol j√°r egyetemre, olyan is van aki m√©g k√∂z√©piskol√°s. A 28 ember k√∂z√ľl 18-r√≥l tudjuk, hol kezdte meg felsŇĎfok√ļ tanulm√°nyait. EbbŇĎl a 18 emberbŇĎl 10 ment Angli√°ba (7 Cambridge, 2 University College London, 1 Imperial College London), 8 pedig itthon maradt (7 ELTE, 1 Debreceni Egyetem).

Advertisement

TárgyNévEredményKülföld/belföldEgyetem
InformatikaWeisz GellértezüstkülföldCambridge
InformatikaNagy Vendelbronz
InformatikaSimig DánieldicséretkülföldImperial, London
InformatikaLeitereg AndrásdicséretbelföldELTE
MatematikaJanzer OlivérezüstkülföldCambridge
MatematikaSzabó AttilaezüstkülföldCambridge
MatematikaNagy RóbertbronzkülföldCambridge
MatematikaTardos JakabbronzbelföldELTE
MatematikaHavasi MártonbronzkülföldCambridge
MatematikaFehér Zsomborbronz
FizikaSzabó AttilaaranykülföldCambridge
FizikaKovács Áron DánielaranybelföldELTE
FizikaJuhász Péterezüst
FizikaJenei MárkezüstkülföldUCL
FizikaPapp RolandezüstkülföldCambridge
KémiaSályi GergŇĎaranybelföldELTE
KémiaSzékely EszteraranybelföldELTE
KémiaBolgár PéterezüstkülföldCambridge
KémiaCzipó Benceezüst
FöldrajzJános Miklósezüst
FöldrajzSzuda Ágnesezüst
FilozófiaPalasik RóbertaranykülföldUCL
Csillagászat és asztrofizikaBécsy BenceezüstbelföldELTE
Csillagászat és asztrofizikaGranát Rolandbronz
Csillagászat és asztrofizikaKopári Ádámbronz
Csillagászat és asztrofizikaKunsági-Máté SandordicséretbelföldELTE
BiológiaOrszágh Noémiezüst
BiológiaHajnal Benceezüst
BiológiaUzonyi Annaezüst
BiológiaKolostyák ZsuzsannabronzbelföldDebreceni Egyetem


Gyere ide. Most megr√ļglak, ut√°na pedig cs√≥kolj kezet, j√≥?

A sz√°momra legvisszatasz√≠t√≥bb r√©sz az volt, amikor a felk√©sz√≠tŇĎ tan√°rok fogtak kezet a minisztereln√∂kkel. Hogy k√∂sz√∂nt√∂d azt, √©s hogy n√©zel annak a szem√©be, aki megal√°zott, megrugdosott, √©s aki megnehez√≠ti a hivat√°sod? Voltak ott nyugd√≠jaskor√ļ, tapasztalt felk√©sz√≠tŇĎtan√°rok, akik k√ľl√∂n idŇĎt √©s energi√°t fektettek ezekbe a tehets√©gekbe, √©s akiknek most √©vente kell k√∂ny√∂r√∂gni√ľk, hogy a nyugd√≠jn√°l is kisebb √∂sszeg√©rt tan√≠thassanak, ahelyett, hogy nekik k√∂ny√∂r√∂gn√©nek. Voltak ott nyugd√≠jhoz k√∂zeli, 20-30 √©v tapasztalattal rendelkezŇĎ tan√°rok, akiket most egy laza, megal√°z√≥ mozdulattal a Pedag 1 kateg√≥ri√°ba soroltak a pedag√≥gus √©letp√°yamodellben. Ňźk most nevets√©ges portf√≥li√≥kkal bizony√≠thatj√°k a h√°tral√©vŇĎ k√©t √©vben, hogy nem csak v√©letlen√ľl neveltek di√°kolimpikonokat. Olyan tan√°roknak is kezet kellett fogniuk Viktorral es Zolt√°nnal, akiknek a 30%-os b√©remel√©s 20-80 ezer forintos cs√∂kken√©st eredm√©nyezett, pont mert extra idŇĎt t√∂lt√∂ttek ezekkel a di√°kokkal. Tan√°roknak, akik most m√°r nem tudj√°k tanulm√°nyi √ļtra vinni di√°kjaikat, mert 32 √≥r√°t kell az iskola falai k√∂z√∂tt t√∂lteni√ľk.

Advertisement

Ezeknek a kedves, lelkes tan√°roknak t√∂rik f√©lbe a lelkesed√©s√©t. Hogy mi a tan√°rok reakci√≥ja? Neh√°ny, kor√°bban inspir√°l√≥an lelkes tan√°rommal besz√©ltem: a v√°laszok sz√°momra megd√∂bbentŇĎek √©s lehangol√≥ak voltak. Egy p√°r otthagyta a k√∂zoktat√°st; n√©h√°ny m√©g k√ľzd √©s rem√©nykedik; de a legt√∂bb egyszerŇĪen megf√°radt, √©s m√°r csak azt szeretn√©, ha b√©k√©n hagyn√°k √©s tan√≠thatna.

A Megaszt√°r nyolcadik d√∂ntŇĎje

A Vastag-testv√©rek parlamenti haknij√°val semmi baj nincs, mind√∂ssze furcs√°n disszon√°ns hat√°st keltett, mint egy diszn√≥ frakkban. A levegŇĎt fesz√ľlt k√≠noss√°g lengte be, √©s ahogy az a vide√≥n 1 perc k√∂r√ľl l√°tszik, a helyzettel a minisztereln√∂k sem tudott mit kezdeni. A Vid√°m Vas√°rnap jelleg v√©gig megmaradt, √©s l√°that√≥an az elsŇĎ sorban √ľlŇĎk nagyon f√©ltek, hogy Vastag Csaba majd odatartja a mikrofont, √©s √©nekelni kell.

Advertisement

Nem √©letreval√≥ emberekrŇĎl besz√©l√ľnk

A p√°lm√°t egy√©rtelmŇĪen Balog Zolt√°n besz√©de vitte. A cerem√≥ni√°t k√∂vetŇĎ, a sajt√≥ sz√°m√°ra nem nyilv√°nos fogad√°son Balog Zolt√°n a besz√©d√©ben 5 percen kereszt√ľl sorolt b√°nt√≥ cs√ļfol√≥d√°sokat, amit ezen √©s m√°s gyerekek sokszor elviselnek, majd egy ravasz fordulattal hozz√°tette: ez persze mind nem igaz r√°tok. "Cs√°mp√°s l√°b√ļak", "√∂sszeakad a l√°buk a diszk√≥ban", "szobatud√≥sok", "s√°padtak", "nem √©letreval√≥ emberek", stb. Gratul√°lok, hogy m√©g egy boldog, az elismer√©srŇĎl sz√≥l√≥ √ľnneps√©gen is siker√ľl n√©h√°ny gyerek r√©m√°lmait megid√©zni. A meg√©rt√©s mintap√©ld√°ja.

Advertisement

Hozz√°tette, hogy meg√©ri tanulni, hiszen elismer√©s j√°r √©rte. Ja, hogy lehet, hogy ezek a gyerekek nem politikusok, √©s esetleg m√°s is hajtja ŇĎket?

A fogad√°son Calvados nem volt.