kettő per kettő
kettő per kettő

HÖK-ös információszabadság per tárgyalása csütörtökön

11-én tárgyalja a Fővárosi Törvényszék az ország első HÖK-ös információszabadság perét. Név szerint is megtudhatjuk mennyi jutalmat kapnak a HÖK-ös vezetők. A kérdés az, hogy közfeladatot lát-e el a HÖK? Facebook event itt!

Illustration for article titled HÖK-ös információszabadság per tárgyalása csütörtökön
Advertisement

Az ELTE-t egyébként az a Jaczkovics ügyvédi iroda képviseli, amelyik nagyon sok közérdekű adatigényléses perben képviseli az állami szerveket és harcol az adatok ki-nem-adásáért. Ráadásul a hátterük sem a legtisztább, az ELTE például havi másfél milliót fizet nekik, de van megrendelésük fideszes önkormányzatoktól is.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság velünk ért egyet és a mi oldalunkon avatkozik be a perbe, hogy segítsen megszerezni az adatokat. Az Infotörvény is egyértelmű ebben a kérdésben:

31. § (4) A perbe a Hatóság az igénylő pernyertessége érdekében beavatkozhat.

Advertisement


Nagyobb térképre váltás

Itt kell bemenni az ÁJK HÖK-höz

Jaczkovicsék pedig még ezt a teljesen egyértelmű rendelkezést is vitatják, és arról próbálták meggyőzni a bíróságot, hogy a NAIH mégsem avatkozhat be. Majdnem négy oldalon keresztül érvelnek a NAIH beavatkozása ellen - a bíróság öt sorban válaszolt:

G. Szabó Dániel felperesnek - Eötvös Loránd Tudományegyetem alperes ellen közérdekű adatok kiadása iránt indított perében a bíróság a NAIH részére a perbe a felperes oldalán történő beavatkozását engedélyezi.

A végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.

Az iroda korábban is érvelt egyébként fura dolgokkal, például hivatkozott egy teljesen másról szóló törvényre és saját maguk ellen szóló paragrafusra is.

Advertisement

Előzmények

2012 tavaszán adtunk be közérdekű adatigénylést az ELTE jogi kar hallgatói önkormányzatához, hogy árulják el a HÖK-ös vezetők juttatását. Havonta hétszázezer forint jutalmat osztottak szét abban az időben a HÖK-ösök egymás közt.

Advertisement

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság nekünk adott igazat, szerintük a HÖK közfeladatot lát el, a vezetők juttatása nyilvános kellene, hogy legyen. Az ELTE nem értett egyet velünk, se a NAIH-hal, úgyhogy a TASZ segítségével pert indítottunk ellene. Ennek lesz most az első igazi tárgyalása (a "nulladik" tárgyaláson a Fővárosi Bíróság áthelyezte a pert a Törvényszékre).

Advertisement

A mi keresetünk itt, az ELTE válasza itt, a NAIH beavatkozási kérelme pedig olvasható. Az ELTE így kérte a beavatkozás elutasítását, amit a bíróság elutasított (két részletben).

Share This Story

Get our newsletter