Megpr√≥b√°ljuk √∂sszehasonl√≠tani Hoffmann R√≥zsa tan√©vz√°r√°s√°t az elm√ļlt √©v fontosabb esem√©nyeivel. Mik t√∂rt√©ntek az elm√ļlt tan√©vben? Elindult a KLIK, azaz az iskol√°k d√∂ntŇĎ t√∂bbs√©ge √°llami fenntart√°sba ker√ľlt, megt√∂rt√©nt az elsŇĎs√∂k beiskol√°z√°sa √©s k√∂telezŇĎ tesi√≥r√°k kezdŇĎdtek minden nap az iskol√°ban. Mi nem t√∂rt√©nt? √Čletp√°lyamodell bevezet√©se √©s b√©remel√©s.

‚Äě‚Ķa di√°kok, pedag√≥gusok t√≠zezrei semmit sem vettek √©szre a k√∂znevel√©s j√∂vŇĎj√©t alapvetŇĎen meghat√°roz√≥ v√°ltoz√°sb√≥l, hogy az iskol√°k fenntart√°sa az √∂nkorm√°nyzatokt√≥l az √°llamhoz ker√ľlt‚ÄĚ

Ezt hangs√ļlyozza az √°llamtitk√°r asszony, √©s √©ppen ez az, ami ‚Äď a m√°r sokak √°ltal ismertetett tan√©v√©rt√©kelŇĎ interj√ļb√≥l ‚Äď minket legink√°bb foglalkoztat. Nem is csak foglalkoztat, meg is k√©rdŇĎjelezz√ľk ezt az √©szrev√©tlens√©get, illetve az √°llami fenntart√°s jelenlegi hat√©konys√°g√°t. Mondhatni, a c√≠mben szereplŇĎ k√©rd√©sre keress√ľk a val√≥s√°gnak megfelelŇĎ v√°laszt.

A k√∂znevel√©s√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°r mti-nek adott vas√°rnapi ‚Äětan√©vz√°r√≥ interj√ļj√°b√≥l‚ÄĚ k√©sz√≠tett EMMI cikk derŇĪl√°t√≥ a nemr√©g indul√≥ Klebelsberg Int√©zm√©nyfenntart√≥ K√∂zpont (KLIK) mŇĪk√∂d√©s√©vel kapcsolatban.

Az elsŇĎ oszt√°lyosok beiskol√°z√°sa egyike volt a KLIK elsŇĎ ‚Äě√©les‚ÄĚ szerepl√©s√©nek, de m√°r ez sem ment zavartalanul. Az √°ltal√°nos iskolai beiratkoz√°s idŇĎpontj√°nak az √°prilis 8-√°t √©s 9-√©t jel√∂lte meg a KLIK, k√∂zel 2000 leendŇĎ elsŇĎs azonban ‚Äěnem f√©rt be‚ÄĚ az √°ltal√°nos iskol√°ba eg√©szen m√°jusig. Mindez persze megfelelhet az √°ll√≠t√°snak, miszerint ‚Äědi√°kok √©s pedag√≥gusok t√≠zezrei‚ÄĚ nem vett√©k √©szre az √°t√°ll√°st, t√∂bb ezer sz√ľlŇĎ, di√°k √©s pedag√≥gus azonban val√≥sz√≠nŇĪleg √°prilis 9-√©t k√∂vetŇĎen IGEN.
Nem √°ll√≠tjuk, hogy az elm√ļlt √©vekben ilyen nem fordulhatott elŇĎ, azonban tal√°n pont az ilyen t√∂k√©letlens√©gek megelŇĎz√©s√©t v√°rhatj√°k az √©rintettek az √ļj rendszertŇĎl‚Ķ a pozit√≠v csal√≥d√°s √©s a pazar bemutatkoz√°s sajnos elsŇĎ k√∂rben elmaradt.

Az 1., 5. √©s 9. √©vfolyamon bevezet√©sre ker√ľlt k√∂telezŇĎ mindennapos tesi√≥ra az EMMI cikk szerint ‚Äěsikeresen startolt, sok elismer√©st kaptak a sz√ľlŇĎktŇĎl, tan√°rokt√≥l, eg√©szs√©g√ľgyi szakemberektŇĎl.‚ÄĚ A testnevel√©s oktat√°s ilyen m√©rt√©kŇĪ bŇĎv√≠t√©s√©nek azonban val√≥sz√≠nŇĪleg nem elm√©leti akad√°lyai voltak √©s vannak, elsŇĎsorban a fokozott infrastruktur√°lis ig√©nyek szabhatnak hat√°rokat, amelyek sz√°mottevŇĎ t√∂bbletet jelentenek az iskola k√∂lts√©gvet√©s√©ben.

‚Äěaz √°llam 13,5 milli√°rd forintot ford√≠t az √öj Sz√©chenyi Terv p√°ly√°zati p√©nzeibŇĎl tornatermek, sportudvarok √©p√≠t√©s√©re, bŇĎv√≠t√©s√©re. Igaz, ahol a l√©tes√≠tm√©nyek m√©g szŇĪk√∂sek, tov√°bbra is sz√ľks√©g lesz a pedag√≥gusok legend√°s lelem√©nyess√©g√©re‚ÄĚ

Advertisement

A becsl√©sek szerint 300-400 jelenleg hi√°nyz√≥ tornaterem meg√©p√≠t√©s√©re lenne sz√ľks√©g. Az √°llami t√°mogat√°sb√≥l √≠gy √°tlagosan kevesebb, mint 40 milli√≥ forint jut egy tornaterem meg√©p√≠t√©s√©re, ami rendk√≠v√ľl szŇĪk√∂s. Egy √°tlagos m√©retŇĪ tornaterem is ink√°bb ker√ľl 200-300 milli√≥ba, mint 50-be. √Čs k√©ts√©g k√≠v√ľl hisz√ľnk a ‚Äěpedag√≥gusok legend√°s lelem√©nyess√©g√©ben‚ÄĚ (sz√ľleim 100, nagysz√ľleim 50%-a pedag√≥gus), tornatermet viszont eddig ŇĎk sem tudtak p√©nz n√©lk√ľl √©p√≠teni. Az iskol√°k nagy r√©sze term√©szetesen rendelkezik aul√°val, amely eml√©keztethet igencsak absztrakt tornaterem k√©p√©re. (Gondolom, ezt √©rthett√©k lelem√©nyess√©g alatt a K√∂znevel√©s√©rt FelelŇĎs √Āllamtitk√°rs√°gon.) Mindenesetre a k√∂vetkezŇĎ p√°r √©vben hatalmas √©p√≠tkez√©sekre √©rdemes sz√°m√≠tani az √°ltal√°nos iskol√°k, √©s k√∂z√©piskol√°k k√∂rny√©k√©n.

Hoffmann R√≥zsa √ļgy fogalmazott: ‚Äěhiszek az √ļj pedag√≥gus-√©letp√°lyamodellben‚ÄĚ. A modell kapott hideget √©s meleget is megalkot√°sa √≥ta, a bevezet√©s idŇĎpontj√°t azonban m√©g hom√°ly fedi, mint ahogy azt is, lesz-e egy√°ltal√°n bevezet√©s. Az √©letp√°lya-modell egyik fŇĎ eleme az √°tlagosan 40%-os tan√°ri b√©remel√©s, amit j√ļnius elej√©n √ļgy komment√°lt az √°llamtitk√°r asszony, hogy ‚Äěsoha ilyen k√∂zel nem voltunk hozz√°, mint most‚ÄĚ. Ezt mi az√©rt vitatjuk, mert a tan√°rok fizet√©semel√©s√©nek elhalaszt√°s√°t k√∂lts√©gvet√©si okokra hivatkozva kor√°bban Matolcsy Gy√∂rgy, az akkori nemzetgazdas√°gi miniszter (nem pedig Hoffmann R√≥zsa) jelentette be m√©g 2012 okt√≥ber√©ben. √ćgy jogos az √©szrev√©tel, hogy nagyobb val√≥sz√≠nŇĪs√©ggel dŇĎl el a Nemzetgazdas√°gi Miniszt√©riumban a b√©remel√©s, √≠gy az √©letp√°lyamodell √©letbel√©p√©s√©nek idŇĎpontja, mint az EMMI-ben. Azaz NGM vs. EMMI 1:0.
A pedag√≥gusok sz√°m√°ra viszont maradt m√©g rem√©ny a b√©remel√©sre, ami a j√∂vŇĎ √©vi, egyre k√∂zeledŇĎ orsz√°ggyŇĪl√©si v√°laszt√°soknak k√∂sz√∂nhetŇĎ. Amennyiben a jelenlegi korm√°nyp√°rt nem √©rzi mag√°t biztons√°gban a v√°laszt√°sok elŇĎtt, van es√©ly a tan√°rok b√©remel√©s√©nek kihirdet√©s√©re, √©s a kor√°bban meghirdetett program beind√≠t√°s√°ra.

Advertisement

A k√∂zoktat√°s reformj√°ra a felsŇĎoktat√°shoz hasonl√≥an egy√©rtelmŇĪen sz√ľks√©g van, k√©rd√©s, hogy hogyan v√°laszoln√°nak a c√≠mben szereplŇĎ k√©rd√©sre a sz√ľlŇĎk, di√°kok √©s pedag√≥gusok.