Janu√°r 1-j√©tŇĎl elvileg minden, a KLIK-hez tartoz√≥ iskol√°nak a Magiszter nevŇĪ iskolaadminisztr√°ci√≥s rendszert kell majd haszn√°lnia. Mivel eddig kev√©s iskola haszn√°lta ezt, most zajlik az √°t√°ll√°s, forr√°saink szerint egy√°ltal√°n nem probl√©mamentesen.

√Āt√°ll√°si neh√©zs√©gek

A H√≠vatlanul csoportban jelent meg egy poszt, amely szerint egy iskola igazgat√≥helyettese m√°r elŇĎre eln√©z√©st k√©r az √°t√°ll√°s k√∂r√ľli neh√©zs√©gek miatt. A lev√©l szerint k√ľl√∂n nehez√≠ti az √°t√°ll√°st, hogy tan√©v k√∂zep√©n kell azt v√©grehajtani, amikor m√°r a kor√°bbi adminisztr√°ci√≥s rendszerben (Taninform) szerepelnek p√©ld√°ul a gyerekek jegyei. Ennek oka, hogy december 16-ig el sem tudt√°k kezdeni a kor√°bbi adatok lement√©s√©t, amelyeket most majd val√≥sz√≠nŇĪleg PDF-bŇĎl kell bem√°solniuk.

Az iskola jelenlegi e-napl√≥s adminisztr√°ci√≥s rendszere, a Taninform, iskol√°nk tan√°rai √©s a di√°kok sz√ľleinek 2013. december 31. ut√°n nem lesz t√∂bbet el√©rhetŇĎ. Az √ļj rendszer (Magiszter) elvben 2014. janu√°r 1-tŇĎl indul majd, de sajnos es√©ly√©t sem l√°tjuk annak, hogy janu√°r k√∂zepe, v√©ge elŇĎtt t√©nylegesen fel√°lljon az √ļj e-napl√≥.

December 16. (h√©tfŇĎ) √≥ta van lehetŇĎs√©g√ľnk az adatok lement√©s√©re, √©s legkor√°bban a mostani h√©tv√©g√©n, a j√∂vŇĎ h√©t elej√©n tudjuk megkezdeni a lementett adatokat migr√°lni az √ļj rendszerbe. Sajnos m√°r az adatok lement√©se k√∂zben is folyamatos technikai hib√°k nehez√≠tik az egyszerŇĪnek nem √©ppen nevezhetŇĎ folyamatokat, √©ppen ez√©rt jelenleg megj√≥solni sem tudjuk, hogy janu√°rban √Ėn√∂k mikor tudnak elŇĎsz√∂r bel√©pni majd az √ļj rendszerbe.

Advertisement

Az iskola tan√°rai √©s adminisztrat√≠v szem√©lyzete teh√°t az √ľnnepek alatt is dolgozhat, hogy janu√°rt√≥l el√©rhetŇĎv√© tegy√©k a fel√ľletet a sz√ľlŇĎk sz√°m√°ra:

√Ālmunkban sem gondoltuk volna, hogy ez az √°t√°ll√°s tan√©v k√∂zben, a f√©l√©v z√°r√°sakor lesz, r√°ad√°sul szinte az √ľnnepek alatt kell elind√≠tani a neh√©zkes adat√°tviteli folyamatokat.

Ahogy az origo.hu augusztus v√©gi cikk√©bŇĎl kider√ľl, az iskolaigazgat√≥k pontosan ettŇĎl tartottak, amikor tudom√°st szereztek a KLIK terv√©rŇĎl:

Ez ut√≥bbi az a k√∂r√ľlm√©ny [a rendszer fokozatos bevezet√©se], amelytŇĎl a legink√°bb √©gnek √°ll az igazgat√≥k haja. Ha a miniszt√©rium a tan√©v sor√°n elŇĎ√≠rja az √°t√°ll√°st - a k√∂zpontos√≠t√°si t√∂rekv√©sek f√©ny√©ben ez nem lenne meglepŇĎ -, akkor nemcsak ki kell dobniuk az eddig bev√°lt, esetenk√©nt t√∂bb sz√°zezer forint√©rt beszerzett szoftver√ľket, de a tan√©v kellŇĎs k√∂zep√©n kell v√°ltaniuk. Mik√∂zben a k√∂znevel√©si t√∂rv√©ny m√≥dos√≠t√°sa miatt egy√©bk√©nt is rengeteg a v√°ltoz√°s az iskol√°kban.

Advertisement

Mutyi az van-e?

Az Educatio Nonprofit Kft. augusztusban k√©tmilli√°rd forintos keret√∂sszegŇĪ szerzŇĎd√©st (ezen a linken volt kor√°bban el√©rhetŇĎ a szerzŇĎd√©s, amelyet az√≥ta t√∂r√∂ltek) k√∂t√∂tt. M√°sf√©lmilli√≥ tanul√≥, 140,000 tan√°r, 6600 "feladatell√°t√°si hely" (azaz iskola) √©s 600 fenntart√≥ r√©sz√©re v√°s√°roltak az 2013. augusztus 25-i k√∂zpontos√≠tott k√∂zbeszerz√©si szerzŇĎd√©s lej√°rta elŇĎtt egy √©vre √©rv√©nyes √ļn. iskolaadminisztr√°ci√≥s licenszet. A 600 fenntart√≥i licensz az√©rt furcsa, mert csak 200 tanker√ľlet van, √©s a fenntart√≥ elvileg az egy szem Marekn√© Pint√©r Aranka mind f√∂l√∂tt, a mindenhat√≥ KLIK feje.

Advertisement

A r√©szv√©teli felh√≠v√°st az elŇĎzŇĎ korm√°ny alatt √≠rta ki a K√∂zponti Szolg√°ltat√°si FŇĎigazgat√≥s√°g, 2009.04.20-√°n jelent meg K√∂zbeszerz√©si √Črtes√≠tŇĎben. A "k√∂zpontos√≠tott k√∂zbeszerz√©si elj√°r√°shoz √∂nk√©nt csatlakoz√≥ int√©zm√©nyek √°ltal kor√°bban beszerzett Novell vagy azzal egyen√©rt√©kŇĪ oktat√°si szoftverlicencek bŇĎv√≠t√©s√©re, kieg√©sz√≠t√©s√©re, meghosszabb√≠t√°s√°ra, verzi√≥-k√∂vet√©s√©re, cser√©j√©re, valamint √ļj szoftverlicencek beszerz√©s√©re √©s kapcsol√≥d√≥ szolg√°ltat√°sok teljes√≠t√©s√©re" ki√≠rt keretszerzŇĎd√©sekre √∂sszesen 4 milli√°rd forint √©rt√©kben lehetett p√°ly√°zni.

A szerzŇĎd√©s egy olyan k√∂zponti port√°l fel√°ll√≠t√°s√°t √©s mŇĪk√∂dtet√©s√©t vet√≠ti elŇĎ, amelyen kereszt√ľl az iskol√°k adminisztr√°ci√≥s tev√©kenys√©g√ľket v√©gezhetik (pl. elektronikus oszt√°lynapl√≥t vezehetnek). Eddig az iskol√°k t√∂bbf√©le rendszer k√∂z√ľl v√°laszthattak a piacon, amelyeket az ig√©nyeknek megfelelŇĎnen az adott int√©zm√©nyre optimaliz√°lhattak.. Voltak √ļgynevezett akkredit√°lt rendszerek (pl. FŇźKIR, TANINFORM, ARFOMO stb.) √©s voltak piaci alapon v√°rs√°rolhat√≥ vagy ingyenes rendszerek (Mayor, @Napl√≥, Mozanaplo stb.) amelyek k√∂z√ľl az int√©zm√©nyek v√°laszhattak √©s normat√≠v t√°mogat√°st is kaphattak a beszerz√©shez.

Advertisement

A Educatio Nonprofit Kft. v√©g√ľl 3 c√©ggel k√∂t√∂tt szerzŇĎd√©st a szoftverfejleszt√©sre:

  • A Freesoft Nyrt. m√°r a 90-es √©vek √≥ta foglalkozik szoftverek fejleszt√©s√©vel. A portfoli√≥ja m√°ra el√©gg√© szerte√°gaz√≥, foglalkoznak digitaliz√°l√°ss√°l, adatr√∂gz√≠t√©ssel √©s egyedi megrendel√©sre is gy√°rtanak szoftvereket. T√∂bb nemzetk√∂zi partnere √©s itthon t√∂bb √°llami szervnek v√©gzett k√ľl√∂nb√∂zŇĎ munk√°kat. A c√©g fŇĎr√©szv√©nyese Dr. M√≥ricz G√°bor, akinek a B√ČT honlapj√°n megtal√°lhat√≥ inform√°ci√≥k szerint saj√°t r√©szesed√©ssel egy√ľtt √©s a Kapt√°r Zrt.-n kereszt√ľl k√∂zel 21%-os tulajdona van a c√©gben. Dr. M√≥ricz alap√≠t√≥ja volt a Fidesz-k√∂zeli CIG Pann√≥nia √Čletbiztos√≠t√≥nak is, ami sikeresen b√ļjt ki a biztos√≠t√≥kat sujt√≥ k√ľl√∂nad√≥ al√≥l a NER hajnal√°n
  • A MultiR√°ci√≥ Kft. az 1990-es √©vek √≥ta foglalkozik szoftverfejleszt√©ssel, egyik alap√≠t√≥ja √©s tulajdonosa az a Banai Mikl√≥s fizikus, aki 2011-ben k√©tmilli√≥ forinttal t√°mogatta a Fideszt
  • A KVENTA Kft.-t 1990-ben alap√≠tott√°k fŇĎ tev√©kenys√©gi k√∂re kezdetektŇĎl fogva a sz√°m√≠t√°stechnikai eszk√∂z√∂k kereskedelme. A c√©g a kezdetektŇĎl fogva r√©szt vesz ak√∂zbeszerz√©si p√°ly√°zatokon. Referenci√°i k√∂z√∂tt t√∂bb hazai egyetem is szerepel. A c√©g √ľgyvezetŇĎje √©s egyik tulajdonosa N√©meth G√°bor Levente. R√∂vid t√∂rt√©net itt olvashat√≥.

Advertisement

Az int√©zm√©nyek t√∂bb mint 90%-a m√°s rendszert haszn√°lt eddig, a Magiszter rendszer√©t √∂sszesen csak mintegy 400 int√©zm√©ny haszn√°lta akt√≠van. A t√∂bb √©ve bevezetett rendszereket, megszoktak √©s megtanult√°k haszn√°lni a tan√°rok, sz√ľlŇĎk, √©s a di√°kok. Egy√©bk√©nt az iskol√°k t√∂bb mint k√©tharmad√°ban eddig sem haszn√°ltak elektronikus adminisztr√°ci√≥s rendszert annak ellen√©re, hogy erre ugyan√ļgy megvolt a lehetŇĎs√©g√ľk √©s a forr√°saik. √ćgy t√∂bb mint 4000 szoftverlincensz teljesen feleslegesen ker√ľlt beszerz√©sre.

Egy iskolai adminisztr√°ci√≥s szoftver bevezet√©se nemcsak a szoftverlicenszen m√ļlik, hanem azt le kell oktatni a pedag√≥gusok r√©sz√©re is. Ennek ellen√©re idei tan√©v m√°r elindult mire megvett√©k az √ļj rendszer licensz√©t, √≠gy decemberig minden elektronikus adminisztr√°ci√≥t haszn√°l√≥ iskola az eddig haszn√°lt saj√°t rendszer√©ben dolgozott. Az √°t√°ll√°s aligha lesz z√∂kkenŇĎmentes, hiszen 6600 int√©zm√©nyben egyszerre kellene az √∂sszes szoftver haszn√°lat√°t betan√≠tani vagy megtanulni. A rendszer kiszolg√°l√°s√°ra elk√©pesztŇĎ nagys√°g√ļ szerverpark sz√ľks√©ges, r√°ad√°sul egy ilyen szerverpark az √©v t√∂bb mint h√°romnegyed√©ben kihaszn√°latlanul √°llna.

Advertisement

Még karácsony idején is vannak tankönyvgondok

December 20-√°n, vagyis a t√©li sz√ľnet elŇĎtti utols√≥ tan√≠t√°si napon ment ki a k√∂vetkezŇĎ lev√©l a tank√∂nyvell√°t√≥t√≥l:

Advertisement

Az Arany L√°szl√≥ Tam√°s KELLO-vez√©r √°ltal al√°√≠rt k√∂rlev√©lbŇĎl √ļgy tŇĪnik, hogy m√©g mostanra sem siker√ľlt teljesen megoldani az √©v eleje √≥ta jellemzŇĎ tank√∂nyvell√°t√°si probl√©m√°kat, viszont a tan√°rok seg√≠ts√©g√©t a t√©li sz√ľnet ideje alatt is elv√°rj√°k. A sz√ľnet elŇĎtti utols√≥ napon kik√ľld√∂tt utas√≠t√°s ugyanis szilveszteri hat√°ridŇĎt szab, hogy a ,,fikt√≠v di√°kokt√≥l" megszabaduljanak a rendszerben.

K√°lm√°n Mih√°ly, Prinz D√°niel