kettő per kettő
kettő per kettő

Hivatalos: Nem lesz új rektora a Miskolci Egyetemnek

Tegnapelőtt az Átlátszó Oktatás számolt be először arról, hogy Balog Zoltán érvénytelenítette a Miskolci Egyetem szenátusi döntését. Így július 1-től biztos, hogy nem Dr. Illés Béla - a szenátus által korábban megválasztott jelölt - lesz az intézmény vezetője. Írtunk arról is, hogy valószínűleg a miniszter egy éves mandátumra megbízott rektort fog jelölni az egyetem élére, amíg lezajlik az újabb pályázati folyamat.
Később az index.hu is - blogunkra hivatkozva - lehozta a hírt, de persze előtte felkeresték az egyetemet, hogy igazak-e az értesüléseink. Azonban a sajtóreferens így hárította el a kérdésüket, hogy "az egyetem nem tud erre a hírre reagálni, hiszen nem az egyetem érvénytelenítette a pályázatot" - mondta Spitzmüller Zita az index.hu-nak.
Tegnap a boon.hu megkereste a minisztérium sajtóirodáját, ahol a helyi médiumnak megerősítették értesüléseinket. De valamiért a hírportál sajtóetikával nem törődve a hírt következőképpen hozta le "Új rektori pályázat kiírását kezdeményezte a Miskolci Egyetemen Balog Zoltán Emberi Erőforrások Minisztere, tudta meg lapunk a minisztérium sajtóirodájától." És most jön a hivatalos magyarázat. A boon.hu a minisztériumtól azt a tájékoztatást kapta, hogy:

„A jelöltek pályázati anyagaiban foglalt elképzeléseik, az egyetem jövőképére vonatkozó javaslatai alapján döntött új pályázati kiírás mellett a miniszter. A fenntartónak ugyanis gazdasági-pénzügyi szempontokat is érvényesítenie kell, ahogy ezt a felsőoktatási törvény is kiemeli. Az elmúlt évtizedek – különösen a 2002–2010 közötti kormányzati ciklusok – megmutatták, hogy súlyos, akár csőd közeli helyzetbe is kerülhetnek a felsőoktatási intézmények, ha nem megfelelő menedzsment vezeti azokat. A felsőoktatási intézmények szenátusaiban a rektorjelöltek rangsorolása esetében a vezetési, szervezési, gazdálkodási ismeretek és gyakorlat megléte is elsőrendű szempont kell legyen.”

Advertisement

A minisztériumi tájékoztató alapján nem nehéz kikövetkeztetni azt, hogy a megbízott rektori pozícióra olyan gazdasági szakembert keresnek, aki rendelkezik vezetői tapasztalattal és ésszerűsíteni tudja az egyetem pazarló működését. Ezért a majdani rektornak el kell kezdeni végrehajtani a szenátus által megszavazott megszorító csomagot is, ami megfelelő gazdasági és menedzsment szaktudást igényel. Úgy tudjuk kedden dől majd el, hogy ki fogja irányítani a következő egy évben az egyetemet. Az eddigi állás szerinte kettő - az egyetem gazdasági karán oktató - név maradt versenyben.

Vélemény: Mondjuk megértem, hogy a blogunkat nem ismeri a helyi média, de az indexre akkor is illett volna hivatkozni. Legalább annyit írhattak volna, hogy " A boon.hu-nak megerősítette a minisztérium sajtóirodája egy online lap tegnapi értesülését, hogy....". No, de mindegy. Az ügy azért is kicsit átlátszó, mert emlékeim szerint a boon nem sűrűn szokott a minisztériumba "szaladgálni" különféle random információkért.
És micsoda időzítés! Pont most, egy nappal az indexen megjelent cikk után! Véletlenül, maguktól felkeresik a minisztérium sajtóirodáját és rektorválasztás után érdeklődnek, amikor még két hete annyi "eszük" sem volt, hogy amikor először terjesztettük el rektorválasztósdi pletykát, akkor a minisztériumnál is érdeklődjenek. Nem. Mert ők a rektorjelölteket keresték fel azzal, hogy tényleg érvényteleníti Balog a rektorosdit? És egy szóval sem említik és nem is említették, hogy volt valami para a mostani egyetemi vezetéssel. Soha.

Advertisement
Illustration for article titled Hivatalos: Nem lesz új rektora a Miskolci Egyetemnek

Share This Story

Get our newsletter