TegnapelŇĎtt az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s sz√°molt be elŇĎsz√∂r arr√≥l, hogy Balog Zolt√°n √©rv√©nytelen√≠tette a Miskolci Egyetem szen√°tusi d√∂nt√©s√©t. √ćgy j√ļlius 1-tŇĎl biztos, hogy nem Dr. Ill√©s B√©la - a szen√°tus √°ltal kor√°bban megv√°lasztott jel√∂lt - lesz az int√©zm√©ny vezetŇĎje. √ćrtunk arr√≥l is, hogy val√≥sz√≠nŇĪleg a miniszter egy √©ves mand√°tumra megb√≠zott rektort fog jel√∂lni az egyetem √©l√©re, am√≠g lezajlik az √ļjabb p√°ly√°zati folyamat.
K√©sŇĎbb az index.hu is - blogunkra hivatkozva - lehozta a h√≠rt, de persze elŇĎtte felkerest√©k az egyetemet, hogy igazak-e az √©rtes√ľl√©seink. Azonban a sajt√≥referens √≠gy h√°r√≠totta el a k√©rd√©s√ľket, hogy "az egyetem nem tud erre a h√≠rre reag√°lni, hiszen nem az egyetem √©rv√©nytelen√≠tette a p√°ly√°zatot" - mondta Spitzm√ľller Zita az index.hu-nak.
Tegnap a boon.hu megkereste a miniszt√©rium sajt√≥irod√°j√°t, ahol a helyi m√©diumnak megerŇĎs√≠tett√©k √©rtes√ľl√©seinket. De valami√©rt a h√≠rport√°l sajt√≥etik√°val nem t√∂rŇĎdve a h√≠rt k√∂vetkezŇĎk√©ppen hozta le "√öj rektori p√°ly√°zat ki√≠r√°s√°t kezdem√©nyezte a Miskolci Egyetemen Balog Zolt√°n Emberi ErŇĎforr√°sok Minisztere, tudta meg lapunk a miniszt√©rium sajt√≥irod√°j√°t√≥l." √Čs most j√∂n a hivatalos magyar√°zat. A boon.hu a miniszt√©riumt√≥l azt a t√°j√©koztat√°st kapta, hogy:

‚ÄěA jel√∂ltek p√°ly√°zati anyagaiban foglalt elk√©pzel√©seik, az egyetem j√∂vŇĎk√©p√©re vonatkoz√≥ javaslatai alapj√°n d√∂nt√∂tt √ļj p√°ly√°zati ki√≠r√°s mellett a miniszter. A fenntart√≥nak ugyanis gazdas√°gi-p√©nz√ľgyi szempontokat is √©rv√©nyes√≠tenie kell, ahogy ezt a felsŇĎoktat√°si t√∂rv√©ny is kiemeli. Az elm√ļlt √©vtizedek ‚Äď k√ľl√∂n√∂sen a 2002‚Äď2010 k√∂z√∂tti korm√°nyzati ciklusok ‚Äď megmutatt√°k, hogy s√ļlyos, ak√°r csŇĎd k√∂zeli helyzetbe is ker√ľlhetnek a felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nyek, ha nem megfelelŇĎ menedzsment vezeti azokat. A felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nyek szen√°tusaiban a rektorjel√∂ltek rangsorol√°sa eset√©ben a vezet√©si, szervez√©si, gazd√°lkod√°si ismeretek √©s gyakorlat megl√©te is elsŇĎrendŇĪ szempont kell legyen.‚ÄĚ

A miniszt√©riumi t√°j√©koztat√≥ alapj√°n nem neh√©z kik√∂vetkeztetni azt, hogy a megb√≠zott rektori poz√≠ci√≥ra olyan gazdas√°gi szakembert keresnek, aki rendelkezik vezetŇĎi tapasztalattal √©s √©sszerŇĪs√≠teni tudja az egyetem pazarl√≥ mŇĪk√∂d√©s√©t. Ez√©rt a majdani rektornak el kell kezdeni v√©grehajtani a szen√°tus √°ltal megszavazott megszor√≠t√≥ csomagot is, ami megfelelŇĎ gazdas√°gi √©s menedzsment szaktud√°st ig√©nyel. √ögy tudjuk kedden dŇĎl majd el, hogy ki fogja ir√°ny√≠tani a k√∂vetkezŇĎ egy √©vben az egyetemet. Az eddigi √°ll√°s szerinte kettŇĎ - az egyetem gazdas√°gi kar√°n oktat√≥ - n√©v maradt versenyben.

Advertisement

V√©lem√©ny: Mondjuk meg√©rtem, hogy a blogunkat nem ismeri a helyi m√©dia, de az indexre akkor is illett volna hivatkozni. Legal√°bb annyit √≠rhattak volna, hogy " A boon.hu-nak megerŇĎs√≠tette a miniszt√©rium sajt√≥irod√°ja egy online lap tegnapi √©rtes√ľl√©s√©t, hogy....". No, de mindegy. Az √ľgy az√©rt is kicsit √°tl√°tsz√≥, mert eml√©keim szerint a boon nem sŇĪrŇĪn szokott a miniszt√©riumba "szaladg√°lni" k√ľl√∂nf√©le random inform√°ci√≥k√©rt.
√Čs micsoda idŇĎz√≠t√©s! Pont most, egy nappal az indexen megjelent cikk ut√°n! V√©letlen√ľl, magukt√≥l felkeresik a miniszt√©rium sajt√≥irod√°j√°t √©s rektorv√°laszt√°s ut√°n √©rdeklŇĎdnek, amikor m√©g k√©t hete annyi "esz√ľk" sem volt, hogy amikor elŇĎsz√∂r terjesztett√ľk el rektorv√°laszt√≥sdi pletyk√°t, akkor a miniszt√©riumn√°l is √©rdeklŇĎdjenek. Nem. Mert ŇĎk a rektorjel√∂lteket kerest√©k fel azzal, hogy t√©nyleg √©rv√©nytelen√≠ti Balog a rektorosdit? √Čs egy sz√≥val sem eml√≠tik √©s nem is eml√≠tett√©k, hogy volt valami para a mostani egyetemi vezet√©ssel. Soha.