Ma egy √≥ra alatt kellett v√©lem√©nyezni a ma v√©gre m√ľkŇĎdŇĎ tank√∂nyvell√°t√≥s rendszert √©s v√©gre kiadt√°k a k√∂znevel√©si t√∂rv√©ny m√≥dos√≠t√°s√°t √©s az √©letp√°lyamodellrŇĎl sz√≥l√≥ rendeletet a Magyar K√∂zl√∂nyben. De a legjobb h√≠r: mivel Hoffmann √°llamtitk√°r csak kedden √©r r√°, a hatvani iskol√°sok k√©t √©vnyit√≥nak √∂r√ľlhetnek.

Umbridge is évet nyit

Nemr√©g m√©g arr√≥l √≠rtunk, hogy abban a t√∂r√∂kb√°linti iskol√°ban, ahol Orb√°n Viktor minisztereln√∂k avat egy √ļj √©p√ľletet, a di√°kokat arra utas√≠tott√°k: hozz√°k el tavk√∂nyvcsomagjukat, hogy azokat a padra t√©ve mutass√°k az orsz√°gnak, hogy a m√©dia t√©ves inform√°ci√≥ival ellent√©tben, √©s a pedag√≥gusok szabot√°zsk√≠s√©rletei ellen√©re, minden a legnagyobb rendben. A minisztereln√∂ki tan√©vnyit√≥ mellett azonban lesz √°llamtitk√°ri is: Hoffmann R√≥zsa √°llamtitk√°r a hatvani Kossuth Lajos √Āltal√°nos Iskol√°ban nyitja a tan√©vet, de a t√∂bbi iskol√°t√≥l elt√©rŇĎen nem szeptember 2-√°n, h√©tfŇĎn, hanem szeptember 3-√°n, kedden. Helyi forr√°sunk felh√≠vta r√° a figyelm√ľnket, hogy a tanul√≥k √≠gy k√©tszer √∂r√ľlhetnek a tan√©v elkezd√©s√©nek: lesz ,,egy hagyom√°nyos h√©tfŇĎn, √©s egy extra kedden". Az iskola honlapja is ezt √≠rja, b√°r az √°llamtitk√°rr√≥l nem esik rajta sz√≥. A sima h√©tfŇĎn reggel 7.45-kor lesz, az √°llamtitk√°ros kedden d√©lut√°n 17.30-kor. Csak az √°llamtitk√°rosra kell √ľnneplŇĎben menni.

Egy óra a véleményezésre

Miut√°n ma v√©gre mŇĪk√∂d√∂tt a tank√∂nyvek kioszt√°s√°t int√©zŇĎ KELLO sz√°m√≠t√≥g√©pes rendszere (tegnap m√©g nem, pedig 26-√°ra √≠g√©rt√©k), a tank√∂nyvfelelŇĎs√∂knek egy √≥r√°t adtak a v√©lem√©nyez√©sre. Forr√°sunk emailj√©bŇĎl:

Az elŇĎbb h√≠vtak az iskola titk√°rs√°g√°r√≥l, hogy AZONNAL v√°laszoljak egy e-mailre, amiben a tank√∂nyvez√©ssel kapcsolatos tapasztalatokat gyŇĪjti a tanker√ľlet (gondolom, az √∂sszes).

A levél 11 órakor jött és az van benne, hogy déli 12-ig válaszoljunk...

Azt kérik, hogy 2-3 mondatban(!!!) foglaljuk össze a pozitív és negatív tapasztalatainkat ...

Engem is utas√≠tottak, hogy v√°laszoljak - mik√∂zben √©ppen ezerrel dolgozom azon, hogy h√©tfŇĎn megkezdhess√ľk a kioszt√°st, nevezetesen √©ppen lapr√≥l lapra ellenŇĎrz√∂m az iskola √∂sszes tanul√≥j√°nak bŇĎ √∂tsz√°z gyerek) megrendel√©seit, illetve azt, hogy aki kedvezm√©nyre jogosult, az ehhez minden igazol√°st beadott-e, az √©rv√©nyes-e (intervalluma) √©s mindezt egy excell-list√°ban m√©g ki is gyŇĪjt√∂m (ha valakinek hi√°nyos, nem √©rv√©nyes, azt is fel kell t√ľntetni, mert azokt√≥l √ļjra be kell k√©rni).

Advertisement

SzerzŇĎd√©sgondok m√°shol is

M√°r kor√°bbi posztunkban is besz√°moltunk r√≥la, hogy t√∂bb helyen kavarod√°s van a szerzŇĎd√©ses tan√°rok helyzete k√∂r√ľl. A r√©szben m√°r nyugd√≠jas, √©s √≥raad√≥k√©nt foglalkoztatott tan√°rok sz√°m√°ra m√©g p√°r nappal az iskolakezd√©s elŇĎtt sem vil√°gos, hogy dolgozhatnak-e, √©s ha igen, milyen felt√©telek mellett. Nem vil√°gos ugyanakkor az iskol√°k √ľgyeit helyben int√©zŇĎ tanker√ľleti KLIK-esek nem tudj√°k el√©g gyorsan int√©zni az √ľgyeke vagy k√∂zponti probl√©m√°r√≥l, bizonytalans√°gr√≥l van sz√≥. Most p√©ld√°ul azt √≠rja egy forr√°sunk, hogy szerzŇĎd√©ses koll√©g√°j√°nak augusztus 20-√°n j√°rt le az egy√©ves szerzŇĎd√©se. Szerepelt az elŇĎzetes tant√°rgyfeloszt√°sban, vagyis az iskola nyilv√°nval√≥an sz√°m√≠tott a munk√°j√°ra. Azonban most hi√°ba k√©rte az iskolaigazgat√≥, hogy h√≠vja fel a KLIK-et, ott sem tudtak t√∂bbet mondani ann√°l, hogy m√©g nincs szerzŇĎd√©s.

Jó hírek is vannak: végre megjelent a törvénymódosítás

Ahhoz k√©pest, hogy tan√©v csak h√©tfŇĎn kezdŇĎdik, a korm√°nyzat meglepŇĎen kor√°n, m√°r ma nyilv√°noss√°gra hozta a vonatkoz√≥ szab√°lyoz√°st tartalmaz√≥ 2013. √©vi CXXXVII. t√∂rv√©nyt A nemzeti k√∂znevel√©srŇĎl sz√≥l√≥ 2011. √©vi CXC. t√∂rv√©ny m√≥dos√≠t√°s√°r√≥l. A k√∂znevel√©si t√∂rv√©ny leg√ļjabb m√≥dos√≠t√°sa olyan minden pedag√≥gus sz√°m√°ra fontos int√©zked√©seket tartalmaz, mint a pedag√≥gus √©letp√°lya modellt bevezetŇĎ korm√°nyrendelet megalapoz√°sa. A dolog l√©nyege r√∂viden annyi, hogy az errŇĎl sz√≥l√≥, √©s szint√©n ma, a tan√©v kezdete elŇĎtt h√°rom nappal, a Magyar K√∂zl√∂nyben kiadott korm√°nyrendelet szerint a tan√°rokat k√ľl√∂nb√∂zŇĎ kateg√≥ri√°kba (gyakornok, Pedag√≥gus I., Pedag√≥gus II., mestertan√°r, kutat√≥tan√°r) sorolj√°k, √©s fizet√©s√ľk ettŇĎl f√ľgg. A k√ľl√∂nb√∂zŇĎ kateg√≥ri√°kba a p√°ly√°n elt√∂lt√∂tt idŇĎ, v√©gzetts√©g √©s vizsg√°k alapj√°n ker√ľlhetnek majd be felmenŇĎ rendszerben a pedag√≥gusok. A tan√°rok k√∂r√©ben az int√©zked√©snek az a r√©sze keltett igaz√°n felh√°borod√°st, hogy most automatikusan Pedag√≥gus I.-nek lettek besorolva, ami m√©g az egy√©bk√©nt is megk√©rdŇĎjelezhetŇĎ jelentŇĎs√©gŇĪ b√©rrendez√©s mellett is fizet√©scs√∂kkent√©st okozhat olyanoknak, akik egy√©bk√©nt mondjuk mestertan√°rok lenn√©nek, pl√°ne ha m√©g sok t√ļl√≥r√°juk is volt. Az is problematikus, hogy b√°r a korm√°ny azt √≠g√©ri, hogy hamarosan lehetŇĎs√©g lesz majd feljebb l√©pni a rendszerben, a most megjelent t√∂rv√©ny az√©rt el√©g t√°gan √©rtelmezi a ,,hamarosan" fogalm√°t:

Advertisement

‚Äě(19) A pedag√≥gus-munkak√∂rben, valamint pedag√≥giai szak√©rtŇĎ, pedag√≥giai elŇĎad√≥ munkak√∂rben foglalkoztatottak elsŇĎ minŇĎs√≠t√©s√©re vagy minŇĎs√≠tŇĎ vizsg√°j√°ra 2013. szeptember 1. √©s 2018. j√ļnius 30. k√∂z√∂tt ker√ľl sor.

(20) A nevel√©si-oktat√°si int√©zm√©nyben √©s a pedag√≥giai szakszolg√°lati int√©zm√©nyben pedag√≥gus-munkak√∂rben foglalkoztatott, tov√°bb√° a 65. ¬ß (9) bekezd√©s√©ben meghat√°rozott alkalmazott, aki 2013. szeptember 1-j√©n m√°r legal√°bb 2 √©ves szakmai gyakorlattal rendelkezik, elsŇĎ minŇĎs√≠t√©s√©ig a Pedag√≥gus I. fokozatba √©s a k√∂zalkalmazottak jog√°ll√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ t√∂rv√©ny alapj√°n k√∂zalkalmazotti jogviszonyban t√∂lt√∂tt idŇĎnek minŇĎs√ľlŇĎ, tov√°bb√° a fizet√©si fokozat meg√°llap√≠t√°s√°n√°l besz√°m√≠tand√≥ idŇĎ szerinti kateg√≥ri√°ba, aki k√©t √©vn√©l kevesebb szakmai gyakorlattal rendelkezik, Gyakornok fokozatba ker√ľl besorol√°sra. A munka t√∂rv√©nyk√∂nyve hat√°lya al√° tartoz√≥ munkav√°llal√≥k eset√©n a Pedag√≥gus I. fokozatba t√∂rt√©nŇĎ besorol√°sn√°l a munkaviszonyban t√∂lt√∂tt idŇĎt kell alapul venni a k√∂zalkalmazottak jog√°ll√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ t√∂rv√©nyben meghat√°rozottak alapj√°n.