Az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s elŇĎszeretettel fik√°zza a Fideszes oktat√°spolitika vezetŇĎit, Balog ,,BaZo" Zolt√°nt, Klinghammer ,,Klingon" Istv√°nt vagy ak√°r Hoffmann ,,Umbridge" R√≥zs√°t. Nem gondoltuk volna, hogy egy sz√©p napon Hiller Istv√°n K√°lm√°n Olg√°n√°l bejelentkezik a legh√ľly√©bb oktat√°spolitikus c√≠mre.

Advertisement

A NER oktat√°spolitikai elitcsapata elŇĎszeretettel hazudik, bullshittel √©s k√∂lti a p√©nzt baroms√°gokra. El√©g felid√©zni a saj√°t korm√°ny√°nak tagjait t√∂bbsz√∂r is √©rt√©ktelen h√ľly√©nek nevezŇĎ Klinghammer Istv√°n felsŇĎoktat√°si √°llamtitk√°r produkci√≥j√°t, az egyetemek csŇĎdk√∂zeli helyzet√©t √©s a megszor√≠t√°sokat (az elm√ļlt √©vekben re√°l√©rt√©ken kb. fel√©re cs√∂kkent a felsŇĎoktat√°s √°llami dot√°ci√≥ja), a haveroknak kiosztott oktat√°si p√©nzeket, a k√ľlf√∂ldieknek adott √∂szt√∂nd√≠jakat, √©s m√©g mondhatn√°nk tov√°bb. Ja igen, cs√∂kkenŇĎ tan√°ri fizet√©sek meg ezekrŇĎl cinikusan besz√©lŇĎ BaZo minszter.

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Ilyen helyzetben azt gondoln√° az ember, hogy ellenz√©ki oktat√°spolitikusnak lenni havaj: egy-k√©t j√≥lir√°nyzott infografika kb. b√°rmirŇĎl, √©s m√°ris jobbnak tŇĪnik az illetŇĎ, mint a korm√°nyzati csŇĎdt√∂meg.

Advertisement

Mit mondhatott volna Hiller? | Create infographics


Hiller Istv√°n hi√°ba volt kor√°bban miniszter √©s p√°rteln√∂k, most vagy a TV-szerepl√©stŇĎl ijedt meg vagy az MSZP aj√°nlata Magyarorsz√°gnak t√©nyleg v√©rgagyi populizmus √©s element√°ris ostobas√°g kever√©ke, KŇĎb√°nyai S√∂rrel le√∂bl√≠tve. (Ez ut√≥bbira m√°r van bizony√≠t√©kunk.)

Advertisement

T√©nyleg csak a legjobb r√©szekrŇĎl besz√©lj√ľnk egy kicsit. Ahelyett, hogy azt vetn√© a Fidesz szem√©re, hogy durv√°n vonj√°k ki a forr√°sokat, ink√°bb nagyobbat mond. Ha a Fidesz 10%-kal cs√∂kkenti a rezsit, mi majd 20%-kal. Hillernek konkr√©tan azzal van baja, hogy hi√°ba ker√ľltek be id√©n t√∂bben √°llamira, √∂sszesen kevesebben ker√ľltek be, mert kevesebben mentek √∂nk√∂lts√©ges k√©pz√©sre. Ezzel t√©nyleg van baj: azt jelzi, hogy a magyar egyetemek annyira rosszak √©s annyira kicsi ir√°ntuk az √©rdeklŇĎd√©s, hogy az emberek nem akarnak √©rt√ľk p√©nzt kiadni.

Advertisement

Mi erre Hiller reakci√≥ja? J√≥ akkor ink√°bb t√∂r√∂lj√ľk el az √∂nk√∂lts√©ges k√©pz√©st, menjen mindenki √°llamira. Yololvass√°k: az az ember, akinek oktat√°si miniszers√©ge idej√©n elŇĎsz√∂r akart√°k bevezetni (az √°ltalam egy√©bk√©nt t√°mogatott) nemtand√≠jat most mindenkinek ingyenes egyetemi tanulm√°nyokat √≠g√©r. T√∂bb percen kereszt√ľl azon vitatkoznak K√°lm√°n Olg√°val, hogy most akkor megszerzed, megtartod, megvan a (nem)tand√≠j, √©s egy√°ltal√°n ki tud tand√≠jmentesebb felsŇĎoktat√°st √≠g√©rni. Eljutnak onnan, hogy a Gyurcs√°ny-Hiller rendszerben Hiller szerint nem volt tand√≠j (hanem m√°s volt valami m√°s n√©ven) oda, hogy volt tand√≠j, de mostm√°r nincs, de most ink√°bb megtartjuk, hogy nincs, sŇĎt m√©g kev√©sb√© lesz. Lehet, hogy √©n nem tudok magyarul, de nagyj√°b√≥l ennyit siker√ľlt kih√°moznom Hiller handaband√°z√°s√°b√≥l.

Advertisement

Hillernek a k√©pz√©si strukt√ļr√°val kapcsolatban is siker√ľl r√°kontr√°znia a Fideszes v√°rosi legend√°kra: egyszerre csesztetik a korm√°nyt a gazdas√°gi √©s jogi k√©pz√©s bet√°mad√°s√°√©rt, valamint az√©rt, hogy m√©g sem siker√ľlt el√©gg√© bet√°madni. Hiller szerint a korm√°ny nem √©rte el a c√©lj√°t, hogy t√∂bben menjenek informatikusnak meg orvosnak, de k√∂zben ugye k√©nytelen mag√°t a c√©lt is megk√©rdŇĎjelezni, √©s v√©g√ľlis √ļgy tŇĪnik, hogy ŇĎ is elhiszi: a magyar felv√©telizŇĎk h√ľly√©k, √©s nem tudj√°k melyik szak √©ri meg nekik. A kil√°t√°saink nem t√ļl j√≥k. Az√©rt Hillerhez hasonl√≥an gratul√°lunk mindenkinek, akit felvettek.

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz r√°nk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. √Čs l√°jkojj√°' minket a Facebookon.