Hazudott a Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetem a nek√ľnk k√ľld√∂tt helyreigaz√≠t√°si k√©relm√©ben. Azt is sugallt√°k, hogy egy oktat√≥juk tudom√°nyos dolgozatai r√©g√≥ta hozz√°f√©rhetŇĎek honlapjukon, de a f√°jlok tulajdons√°gaiban l√°tszik, hogy csak aznap k√©sz√ľltek el, amikor a k√©relmet k√ľldt√©k nek√ľnk.

Miut√°n besz√°moltunk Bukovics Istv√°n, a Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetem KTK Doktori Iskola vezetŇĎj√©nek sz√∂vev√©nyes tudom√°nyos √©let√ļtj√°r√≥l, az NKE hamis √°ll√≠t√°sokkal teletŇĪzdelt helyreigaz√≠t√°si k√©relmet int√©zett szerkesztŇĎs√©g√ľnk fel√©. A cikk tartalm√°t t√°madva az elsŇĎ gondolatokn√°l k√∂nnyen leleplezhetŇĎ √°ll√≠t√°sokkal magyar√°zt√°k, hogy mi√©rt patyolat tiszta az egyetem tudom√°nyos √©lete, illetve Bukovics Istv√°n√©. A Bel√ľgyminiszt√©rium √°ltal titkos√≠tott, Moszkv√°ban szerzett diplomamunk√°j√°t √©s kandid√°tusi √©rtekez√©s√©t felt√∂lt√∂tt√©k az egyetem honlapj√°ra, pont a helyreigaz√≠t√°si k√©relem beny√ļjt√°sa elŇĎtt, mintha mindig is hozz√°f√©rhetŇĎ lett volna. Tagadt√°k a titkos√≠t√°s t√©ny√©t is, mik√∂zben az MTA, illetve a BM is megerŇĎs√≠tette a cikk megjelen√©se elŇĎtt, hogy Bukovics Istv√°n tudom√°nyos munk√°i, illetve a honos√≠t√°si elj√°r√°s is minŇĎs√≠t√©ssel ell√°tott, titkos√≠tott anyag. Ezt k√≠v√°nja az NKE c√°folni az al√°bbiakkal.

Advertisement

√ćr√°sunk 2014.06.12-√©n jelent meg. A "jelenleg is hozz√°f√©rhetŇĎ" megfogalmaz√°s arra utalna, hogy a dolgozat kor√°bban is hozz√°f√©rhetŇĎ volt, ezzel szemben a Google seg√≠ts√©g√©vel is gyorsan ellenŇĎrizhetŇĎ volt, illetve a felt√∂lt√∂tt f√°jlok l√©trehoz√°si √©s m√≥dos√≠t√°si d√°tum√°b√≥l is kider√ľl, hogy a helyreigaz√≠t√°s k√©relm√ľk elk√ľld√©se elŇĎtt p√°r √≥r√°val t√∂lt√∂tt√©k fel a weboldalukra. A felt√∂lt√©s idŇĎpontj√°ban val√≥sz√≠nŇĪleg a rohamtemp√≥ miatt elfeledkeztek a dolgozatok fedŇĎlapj√°r√≥l, amit 2014. j√ļnius 20-√°n igyekeztek p√≥tolni. A dolgozatok orosz nyelven "hozz√°f√©rhetŇĎk".

A Google azonnal megmutatja, 2014. j√ļnius 11-√©n nem voltak hozz√°f√©rhetŇĎek a dolgozatok.

Advertisement

Advertisement

Am√≠g az NKE helyreigaz√≠t√°si k√©relm√©t a fentebbi hamis √°ll√≠t√°sok f√©ny√©ben √©rt√©kelj√ľk, megk√©rdezt√ľk az egyetemet, hogy mi√©rt csak a k√©relm√ľk elk√ľld√©se elŇĎtti √≥r√°kban t√∂lt√∂tt√©k fel a dolgozatokat, mi√©rt csak Bukovics Istv√°n dolgozatai hozz√°f√©rhetŇĎk a t√∂bbi oktat√≥val szemben, valamint mi√©rt √°ll√≠tott√°k val√≥tlanul, hogy Bukovics Istv√°n dolgozatai el√©rhetŇĎek voltak?

Szeretn√©k elŇĎsz√∂r id√©zni az MTA level√©t, amit kor√°bban a titkos√≠t√°sr√≥l kaptunk.

Ki √©s mikor k√©rte a Bukovics Istv√°nhoz tartoz√≥ minŇĎs√≠tett adatok titkos√≠t√°s√°t, illetve milyen indokl√°ssal, milyen t√∂rv√©nyre, jogszab√°lyra hivatkozva tett√©k ezt meg?

Bukovics Istv√°n kandid√°tusi munk√°j√°nak r√©szleteit a Bel√ľgyminiszt√©rium titkos√≠totta 1984-ben. A minŇĎs√≠t√©s r√©szleteirŇĎl az Akad√©mia nem rendelkezik semmilyen inform√°ci√≥val. Ebben az √ľgyben a Tudom√°nyos MinŇĎs√≠tŇĎ Bizotts√°g speci√°lis Hadtudom√°nyi Szakbizotts√°ga volt √©rintett, amelynek a hivatali appar√°tusa a Zr√≠nyi Mikl√≥s Katonai Akad√©mi√°n volt. (Az NKE-be olvadt a ZMKA - a Szerk.)

[...] A titkos√≠t√°s miatt az Akad√©mia nem rendelkezik inform√°ci√≥val a bizotts√°g √∂sszet√©tel√©rŇĎl, a minŇĎs√≠t√©s miatt titkos az az inform√°ci√≥ is, hogy volt-e v√©d√©se Bukovics Istv√°nnak.

Advertisement

Itt olvashat√≥ a Bel√ľgyminiszt√©rium, az egyetem egyik fenntart√≥j√°nak t√°j√©koztat√°sa a titkos√≠t√°sr√≥l:

2009. √©vi CLV. t√∂rv√©ny 39. ¬ß (1) bekezd√©se √°tmeneti rendelkez√©sk√©nt 2013. j√ļnius 30-ig szabott hat√°ridŇĎt ‚Äď a Mavtv. hat√°lybal√©p√©s√©t k√∂vetŇĎen ‚Äď a fel√ľlvizsg√°lat v√©grehajt√°s√°ra, melynek sor√°n a minŇĎs√≠tŇĎi jogk√∂rt gyakorl√≥ ‚Äď feladatk√∂r√©ben elj√°rva a Katasztr√≥fav√©delmi Oktat√°si K√∂zpont ‚Äď arra a meg√°llap√≠t√°sra jutott, hogy a k√©rd√©ses iratok tartalm√°t tov√°bbra is minŇĎs√≠t√©ssel v√©dhetŇĎ k√∂z√©rdeknek kell tekinteni, a Mavtv. 1. sz√°m√ļ mell√©klete szerinti k√°rm√©rt√©k meghat√°roz√°s√°ra ir√°nyad√≥ szempontrendszer alapj√°n.

Advertisement

Teh√°t nemcsak titkos√≠tott volt 1984 √≥ta, hanem m√©g meg is hosszabb√≠totta a KOK a titkos√≠t√°st. Az a KOK, amelyhez Bukovics Istv√°n t√∂bb sz√°lon k√∂tŇĎdik. A titkos√≠t√°s esetleges felold√°s√°r√≥l megk√ľldt√ľk k√©rd√©seinket az MTA-nak √©s a BM-nek is, cikk√ľnk megjelen√©s√©ig √≠g√©rt az MTA v√°laszt, a BM m√©g nem reag√°lt.

Elk√©pzelhetŇĎ teh√°t, hogy az NKE egy jelenleg is minŇĎs√≠tett anyagot osztott meg a honlapj√°n.

Advertisement

Egy m√°sodlagos r√©sz√©t is kiemeln√©nk level√ľknek, mely a jog√°szkod√°s √©s sziszifuszis√°g √©rdekes mezej√©re is visz minket az NKE Fenntart√≥i Test√ľlet fel√©p√≠t√©s√©rŇĎl.

Advertisement

√ögy l√°tszik az NKE sem ismeri pontosan a saj√°t fenntart√≥it. A megk√©rdŇĎjelezett √≠r√°sunkban √ļgy fogalmaztunk, hogy "2011-ben az egyetem fenntart√≥i a Bel√ľgyminiszt√©rium, a K√∂zigazgat√°si √©s Igazs√°g√ľgyi Miniszt√©rium √©s a Honv√©delmi Miniszt√©rium lettek", valamint "A Fenntart√≥i Test√ľletbe mind a h√°rom miniszter ‚Äď a BM, a KIM √©s a HM miniszterei ‚Äď egy-egy tagot deleg√°lnak." A level√ľkben felsorolt n√©gy ter√ľlet val√≥j√°ban az √°ltalunk √≠rt h√°rom miniszterhez tartozik. Saj√°t honlapjukon is arr√≥l √≠rnak, hogy h√°rom tagot deleg√°lnak a miniszt√©riumok, pontosabban:

Az FT h√°rom teljes jog√ļ √©s egy tan√°cskoz√°si jog√ļ tagb√≥l √°ll, ut√≥bbit a K√ľl√ľgyminiszt√©rium deleg√°lja.

Advertisement

Ez viszont nincs √∂sszhangban saj√°t level√ľkkel, a mi √≠r√°sunkkal viszont igen.

Advertisement

A helyreigaz√≠t√°st k√≠s√©rŇĎ sz√∂vegben szeretn√© az egyetem megindokolni, hogy egy √°ll√≠t√°sunk mi√©rt t√©ves, mik√∂zben √°tfogalmazt√°k a cikk sz√∂veg√©t. Pontosabban elt√ľntettek egy felt√©teles m√≥dot. V√©lem√©ny√ľnk szerint ez a val√≥s√°g torz√≠t√°sa.

UPDATE: Az eredeti mondatunk √≠gy v√©gzŇĎdik: √©rv√©nyes√ľlhet.

Várjuk az egyetem válaszát kérdéseinkre.