A h√©ten √≠rta meg az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s, hogy Bazs√°n√© Dr. Szab√≥ Marianne egy olyan r√©szben √©rthetetlen r√©szeket tartalmaz√≥, r√©szben plagiz√°lt mondatokb√≥l, bekezd√©sekbŇĎl √°ll√≥ p√°ly√°zattal jelentkezett a XVIII. ker√ľleti V√∂r√∂smarty Mih√°ly √Čnek-zenei Nyelvi √Āltal√°nos Iskola √©s Gimn√°zium vezet√©s√©re, mely jelentŇĎs r√©szben megegyezett tavalyi K√∂lcseys p√°ly√°zat√°val. A tavalyi munk√°r√≥l szint√©n az √ĀO der√≠tette ki, hogy m√°solt r√©szeket tartalmazott. Fontos m√©g tudni, hogy az igazgat√≥i p√°ly√°zatok k√∂z√∂tt megd√∂bbentŇĎen elterjedt a pl√°gium: mint tavaly augusztusi cikk√ľnkben r√©szletesen bemutattuk, orsz√°gszerte adtak be olyan p√°ly√°zatokat k√ľl√∂nb√∂zŇĎ iskol√°k vezet√©s√©re, amelyek jelentŇĎs m√©rt√©kŇĪ egyez√©st mutattak. Bazs√°n√© V√∂r√∂smartys p√°ly√°zata innen, T√∂r√∂kv√©szes p√°ly√°zata pedig innen t√∂lthetŇĎ le. Sajnos tavalyi K√∂lcseys p√°ly√°zat√°t m√°r t√∂r√∂lt√©k az internetrŇĎl, de r√©szletes elemz√©s√ľnket megtal√°lj√°tok itt.

Advertisement

Advertisement

Ki az a Bazsáné Dr. Szabó Marianne?

Advertisement

V√∂r√∂smartys p√°ly√°zat√°hoz mell√©kelt √∂n√©letrajz√°b√≥l a k√∂vetkezŇĎket lehet megtudni Bazs√°nr√≥l:

 • eredetileg biol√≥gusk√©nt √©s biol√≥giatan√°rk√©nt v√©gzett Debrecenben 1989-ben
 • van int√©zm√©nyvezetŇĎi k√©pes√≠t√©se a BME-rŇĎl
 • 1999-ben szerzett PhD fokozatot, szint√©n Debrecenben
 • az egyetem elv√©gz√©se ut√°n majdnem h√ļsz √©vet t√∂lt√∂tt el a debreceni egyetemen: az (Alkalmazott) √Ėkol√≥giai Tansz√©ken volt tudom√°nyos seg√©dmunkat√°rs, tudom√°ny munkat√°rs, v√©g√ľl adjunktusi kinevez√©st kapott 2001-ben
 • 2007-ben oszt√°lyvezetŇĎ lett a K√∂rnyezetv√©delmi √©s V√≠z√ľgyi Miniszt√©riumban, az Oktat√°si, Kutat√°si √©s Innov√°ci√≥s Oszt√°lyt vezette
 • innen a Vid√©kfejleszt√©si Miniszt√©riumba ker√ľlt a K√∂rnyezet√ľgy√©rt FelelŇĎs √Āllamtitk√°rs√°gra, szakmai tan√°csad√≥ beoszt√°ssal m√©g a korm√°nyv√°lt√°s elŇĎtt

Advertisement

Az Orsz√°gos Doktori Tan√°cs honlapj√°n megtal√°lhat√≥ profilja szerint 2010 √≥ta a Szolnoki FŇĎiskola docense is. A fŇĎiskola honlapj√°n is megtal√°lhat√≥ mint az Agr√°r- √©s Vid√©kfejleszt√©si Tansz√©k munkat√°rsa.

Advertisement

Id√©n m√°rcius 15-√©n egy√©bk√©nt Fazekas S√°ndor minisztertŇĎl vehetett √°t elismerŇĎ oklevelet:

Bazs√°n√© dr. Szab√≥ Marianne szakmai tan√°csad√≥nak, a Vid√©kfejleszt√©si Miniszt√©rium K√∂rnyezet√ľgy√©rt FelelŇĎs √Āllamtitk√°ri Titk√°rs√°ga munkat√°rs√°nak,
a k√∂zigazgat√°sban v√©gzett lelkiismeretes munk√°ja, t√∂bb mint k√©t √©vtizedes k√∂rnyezeti nevelŇĎi, oktat√≥i tev√©kenys√©ge elismer√©sek√©nt,

Advertisement

√Črtelmetlen r√©szek a T√∂r√∂kv√©szes p√°ly√°zatban

A rengeteg √©rtelmetlen r√©szletbŇĎl m√°r kiemeltem n√©h√°ny p√©ld√°t elŇĎzŇĎ posztomban, most viszont n√©vtelens√©get k√©rŇĎ iskolai forr√°som k√ľldte el gyŇĪjt√©s√©t:

 • 8. oldal, 5. mondat: ‚ÄěEbben a feladatk√∂r√∂mben a szakmai tananyagok koordin√°l√°sa, kapcsolattart√°s a pedag√≥gus kolleg√°kkal √©s a szak oktat√°s√°ban r√©sztvevŇĎ egy√©b szereplŇĎkkel."
 • 8. oldal, 6. mondat: ‚ÄěHivat√°somnak vallom egy olyan int√©zm√©nyi szervezet ir√°ny√≠t√°s√°t, amely k√©pes egy j√≥l szakmailag j√≥l egy√ľtt mŇĪk√∂dŇĎ h√°l√≥zatot min√©l g√∂rd√ľl√©kenyebben fenntartani."
 • 8. oldal, 11. mondat: ‚ÄěA kitŇĪz√∂tt vezet√©s c√©lj√°nak olyannak kell lennie, hogy olyan j√∂vŇĎ nemzed√©k√©t nevelj√ľnk, akik k√©pesek a korszerŇĪ tud√°s gyakorlati hasznos√≠t√°s√°ra az √©let minden ter√ľlet√©n."
 • 10. oldal, 2. mondat: ‚ÄěA legfontosabb feladata, mint √°ltal√°nos iskola a tanul√≥k az √©rdeklŇĎd√©s√ľknek, k√©pess√©g√ľknek √©s tehets√©g√ľknek megfelelŇĎen felk√©sz√ľlni a k√∂z√©piskolai, illetve szakiskolai tov√°bbtanul√°sra, valamint a t√°rsadalomba val√≥ min√©l z√∂kkenŇĎ mentesebben a beilleszked√©sre."
 • 10. oldal, 5. bekezd√©s, 3. mondat: ‚ÄěFontos, hogy minden esetben hat√°rozott legyen az int√©zm√©nyvezetŇĎ szem√©ly, akikiv√°l√≥an alkalmasnak kell lennie az iskola vezet√©s√©re."
 • 10. oldal, 6. bekezd√©s, 1. mondat: ‚ÄěAz iskola igazgat√≥nak mindent meg kell tennie, hogy az int√©zm√©ny√©ben dolgoz√≥ pedag√≥gusoknak meg kell tan√≠tani tanul√≥it tanulni √©s meg kell szerettetni a tud√°sv√°gy ir√°nt."
 • 12. oldal, 1. bekezd√©s, 3. mondat: ‚ÄěAz iskola 55 √©ves t√∂rt√©nelmi m√ļltja a hagyom√°nyokat tiszteli, a t√∂rt√©nelm√©t igyekszik megŇĎrizni."
 • 12. oldal, 1. bekezd√©s, 14. mondat: ‚ÄěA k√∂vetkezŇĎ, 2014-2015. tan√©ben Csehorsz√°gb√≥l fogad az iskola tan√°rokat, di√°kokat, majd a ennek az iskol√°nak a di√°kjai utaztak ki."
 • 13. oldal, Szem√©lyi felt√©telek, 2. mondat: ‚ÄěAz iskolavezetŇĎs√©g tagjai a megb√≠zott int√©zm√©nyvezetŇĎ √©s munk√°jukat seg√≠tŇĎ igazgat√≥helyettesek."
 • 13. oldal, Szem√©lyi felt√©telek, 4. mondat: ‚ÄěMinden int√©zm√©ny mŇĪk√∂d√©s√©nek rendj√©t a saj√°t Szerkezeti √©s MŇĪk√∂d√©si Szab√°lyzata (r√∂viden: SZMSZ) hat√°rozza meg, melyet majd az iskola honlapj√°n el√©rhetŇĎv√© kell tenni (nem tal√°ltam meg).
 • 15. oldal, 9. mondat: ‚ÄěAz iskol√°ban a Munkak√∂z√∂ss√©gek az Als√≥ tagozatban √©s a FelsŇĎ tagozatban is k√ľl√∂nb√∂zŇĎ tant√°rgycsoportokban dolgoznak a pedag√≥gusok."
 • 16. oldal, 2. mondat: ‚ÄěElsŇĎdleges feladata a k√∂zoktat√°si int√©zm√©nyeknek a √°ltal√°nos alapoz√≥ oktat√°s, nevel√©s √©s alapmŇĪvelts√©get megteremt√©se,‚Ķ"
 • 16. oldal, 3. mondat: ‚ÄěBudapest II. ker√ľlet√©nek egyik legjobb helyen tal√°lhat√≥ az iskola √©p√ľlete."
 • 16. oldal ‚ÄěA mai modern vil√°gban a tanker√ľlet minden int√©zm√©nyben el kell √©rni az erŇĎs, mindig el√©rhetŇĎ Internet kapcsolatot √©s ezeket a szaktan√°ri √≥r√°kon val√≥ haszn√°ltat√°s√°t biztos√≠tani kell, ez napjainkban alapfelt√©tel a j√≥ pedag√≥gus munk√°nak."
 • 17. oldal, 11. mondat: ‚ÄěA tanulm√°nyi versenyeken, sportversenyeken val√≥ eredm√©nyes r√©szv√©telhez √∂szt√∂n√∂zni tudjuk, hogy elŇĎzŇĎen a tanul√≥k tud√°s√°t megm√©retj√ľk h√°zi versenyeken."
 • 18. oldal, 18. mondat: ‚ÄěA di√°k√∂nkorm√°nyzat egyet√©rt√©si jogot gyakorol a tanul√≥kat √©rintŇĎ k√©rd√©sekben a jogszab√°lyban meghat√°rozott √ľgyekben, az iskola szervezeti √©s mŇĪk√∂d√©si szab√°lyzat √©s a h√°zirend elfogad√°sakor √©s m√≥dos√≠t√°sakor."
 • 19. oldal, Szakmai elk√©pzel√©sek, 2. mondat: ‚ÄěA tanul√≥i k√≠v√°ncsis√°gra, √©rdeklŇĎd√©sre √©p√≠tett, √©s ez √°ltal motiv√°lt munk√°ban fejleszteni kell a gyermekben a felelŇĎss√©gtudatot, a kitart√°s k√©pess√©g√©t, √©s elŇĎmozd√≠tsa √©rzelemvil√°g√°nak gazdagod√°s√°t, felk√©sz√≠tse a tanul√≥t az eg√©sz √©leten √°t tart√≥ tanul√°sra."
 • 21. oldal, 3. mondat: ‚ÄěAz √°ltal√°nos iskola legfontosabb szakmai kapcsolatait a j√∂vŇĎben az ELTE N√©met √©s Angol Nyelv√©szeti Tansz√©k√©vel j√≥ viszonyt kell kialak√≠tani a k√∂zelj√∂vŇĎben, hiszen ezzel lehetŇĎs√©get adunk a tan√°r szakos hallgat√≥k k√©pz√©s√©hez, mint a j√∂vŇĎ pedag√≥gusainak helysz√≠n√©nek biztos√≠t√°s√°ra.
 • 21. oldal, 5. mondat: ‚ÄěTestv√©r v√°rosaink iskolai kapcsolatok di√°k cser√©nek kibŇĎv√≠t√©s√©t is javaslom."
 • 22. oldal, 1. mondat: ‚ÄěA j√∂vŇĎben a ‚Äěsport ter√ľlet√©n lett bajnokokkal" m√©g szorosabb Tal√°lkoz√≥kat, p√©ldamutat√≥ munk√°jukkal jobban megismerŇĎ tev√©kenys√©gek szervez√©st javaslom"

Advertisement

Tárgyi tévedések: saját magát másolta?

Törökvészes forrásaink számos tárgyi tévedést is felfedeztek a pályázatban, például

‚ÄěA fŇĎ feladat a helyi pedag√≥giai programban megfogalmazottak szerin az int√©zm√©nynek gondoskodnia kell a tehets√©ggondoz√°sr√≥l (√©nek ‚Äďzene tagozat √©s a nyelvi oszt√°lyok) illetve a gimn√°ziumi tagozat (mŇĪv√©szeti k√©pz√©s, kommunik√°ci√≥, nyelvi tagozat) oktat√°s√°r√≥l."

Advertisement

√°ll a T√∂r√∂kv√©szes dokumentumban, azonban forr√°saink szerint a T√∂r√∂kv√©szben soha nem volt √©nek-zene tagozat √©s gimn√°zium sem mŇĪk√∂dik az iskol√°ban. Az iskola bemutatkoz√°sa itt olvashat√≥. A probl√©ma oka az lehet, hogy a p√°ly√°z√≥ egy az egyben √°tm√°solta ezt a r√©szt valahonnan. Ez a bekezd√©s ugyanis V√∂r√∂smartys √©s T√∂r√∂kv√©szes p√°ly√°zat√°ban is megtal√°lhat√≥. A V√∂r√∂smarty egy√©bk√©nt val√≥ban rendelkezik mind nyelvi, mind pedig zenei specializ√°ci√≥val. Itt van ez a bekezd√©s kiemelve a k√©t p√°ly√°zatb√≥l, k√∂r√ľl√∂tte n√©mi iskolaspecifikus sz√∂veg:

Advertisement

Forr√°saink m√©g t√∂bb hasonl√≥ p√©ld√°t hoztak, p√©ld√°ul egy ponton p√°ly√°z√≥ t√∂r√∂kellenes optimizmusban kit√∂rve m√°r t√∂r√∂kver√©sŇĎl nem csak -v√©szrŇĎl √≠r:

‚ÄěSzakmai vezetŇĎi munk√°mmal szeretn√©k hozz√°j√°rulni az Budapest II. Ker√ľleti T√∂r√∂kverŇĎ √öti √Āltal√°nos Iskola sikereihez."

Advertisement

Hogy l√°ssuk val√≥j√°ban nem csak t√©nybeli t√©ved√©sekrŇĎl van sz√≥, hanem a p√°ly√°z√≥ mag√°t m√°solta, √°lljon itt m√©g egy p√©lda:

‚ÄěA tanul√≥csoportok sz√°ma: 18, als√≥ tagozatos csoportok sz√°ma: 8, felsŇĎ tagozatos csoportok sz√°ma: 8. Iskolaotthonos (gurul√≥s) csoportok sz√°ma: 8 (als√≥ tag.) Napk√∂zis csoport (5-6. √©vf.) √©s tanul√≥szoba (7-8. √©vf.) mŇĪk√∂dik."

Advertisement

√°ll a T√∂r√∂kv√©szes dokumentumban, azonban forr√°saink szerint a T√∂r√∂kv√©szben csak 17 tanul√≥csoport mŇĪk√∂dik. Val√≥sz√≠nŇĪleg az lehet a probl√©ma oka, hogy ezt a r√©szt a p√°ly√°z√≥ egyszerŇĪen elfelejtette friss√≠teni, amikor √°temelte valamilyen m√°sik dokumentumb√≥l, ugyanis V√∂r√∂smartys p√°ly√°zat√°ban is 18=8+8 csoportr√≥l besz√©l. Az al√°bbi k√©pen a k√©t p√°ly√°zatb√≥l l√°that√≥ ez a r√©sz az iskolaspecifikus kontextussal:

Advertisement

√Čs a m√°r megszokott pl√°gium

Az √©rthetetlen r√©szeken √©s a feltetŇĎen √∂nmag√°t m√°sol√≥ bekezd√©seken t√ļl Bazs√°n√© Dr. Szab√≥ Marianne p√°ly√°zata sz√°mos sz√≥szerint √°temelt r√©szletet tartalmaz k√ľl√∂nb√∂zŇĎ dokumentumokb√≥l, forr√°smegjel√∂l√©s n√©lk√ľl. Al√°bb n√©h√°ny p√©lda azokon t√ļl, amelyeket m√°r elŇĎzŇĎ cikkemben bemutattam.

Advertisement

Az als√≥ √©s a felsŇĎ tagozatok szerep√©rŇĎl sz√≥l√≥ r√©sz p√©ld√°ul egy 2000-ben megjelent dokumentumb√≥l sz√°rmazik, amelyet az Oktat√°si Miniszt√©rium adott ki. Az eredeti dokumentum itt.

Advertisement

Az eg√©szs√©gnevel√©srŇĎl sz√≥l√≥ r√©sz megtal√°lhat√≥ p√©ld√°ul a k√©t√ļjfalui Konr√°d Ign√°c √Āltal√°nos Iskola eg√©szs√©gnevel√©si programj√°ban. Az eredeti dokumentum itt.

Advertisement

Advertisement

Ez a r√©sz az ellenŇĎrz√©s szerep√©rŇĎl,

‚ÄěV√©lem√©nyem szerint elengedhetetlen az iskol√°k oktat√°si-nevel√©si c√©ljainak megval√≥s√≠t√°s√°hoz a korrekt, megtervezett ellenŇĎrz√©s, amely term√©szetesen nem a hib√°k keres√©se kell, hogy legyen. A rosszindulat√ļ, csak a hib√°kat keresŇĎ, kutat√≥ ellenŇĎrz√©sre senkinek nincs sz√ľks√©ge. A pozit√≠v ellenŇĎrz√©s felt√°rja a hib√°kat, amelyek ismerete fontos ahhoz, hogy a k√©sŇĎbbiekben j√≥ d√∂nt√©seket hozhassunk."

Advertisement

megtal√°lhat√≥ t√∂bb m√°s p√°ly√°zatban is, p√©ld√°ul a kecskem√©ti R√°k√≥cziban is ezt gondolta egy jelentkezŇĎ, de ugyanezt √≠rta egy igazgat√≥jel√∂lt a nemesv√°mosi PetŇĎfiben is tavaly.

A p√°ly√°zatban megtal√°lhat√≥ tov√°bbi pl√°giumgyan√ļs elemekrŇĎl itt olvashatsz t√∂bbet. Tavaly pedig azt is felt√°rtuk, hogy mennyire elterjedt gyakorlat a m√°sol√°s az igazgat√≥jel√∂ltek k√∂z√∂tt.

Advertisement

UPDATE: Megkeresett minket Bazs√°n√© Dr. Szab√≥ Marianne. A k√∂vetkezŇĎ √°ll√°spont k√∂zz√©t√©tel√©t k√©rte:

‚ÄěH√°rom p√°ly√°zatot adtam be k√ľl√∂nb√∂zŇĎ iskol√°k igazgat√≥ (sic!) posztj√°ra. A p√°ly√°zatokban (sic!) az √∂n√∂k √°ll√≠t√°saival szemben a saj√°t szakmai elk√©pzel√©seimet, terveimet tartalmazza. A sz√∂vegk√∂rnyezet√ľkbŇĎl kiragadott r√©szletek alkalmasak arra, hogy megt√©vessz√©k az olvas√≥kat. Az √∂n√∂k √°ltal al√°t√°masztottnak v√©lt r√°galmak nem √°llj√°k meg a hely√ľket, ez√©rt megteszem a sz√ľks√©ges jogi l√©p√©seket."

Advertisement

BŇĎvebben itt foglalkozunk Bazs√°n√© reakci√≥j√°val.

Advertisement

UPDATE2: Bazs√°n√© a NAIH-n√°l elj√°r√°st kezdem√©nyezett a posztunk miatt, aminek sor√°n a NAIH meg√°llap√≠totta, hogy indokolatlanul tett√ľk k√∂zz√© Bazs√°n√© "k√©pm√°s√°t, sz√ľlet√©si hely√©t, sz√ľlet√©si idej√©nek pontos h√≥napj√°t √©s napj√°t, mag√°n e-mail c√≠m√©t √©s mag√°n mobiltelefonsz√°m√°t", valamint a vezet√©kes sz√°m√°t, amely "val√≥sz√≠nŇĪleg" nem hivatalos el√©rhetŇĎs√©ge Bazs√°n√©nak. A NAIH felsz√≥l√≠t√°s√°nak eleget tett√ľnk, Bazs√°n√©t√≥l ez√©rt eln√©z√©st k√©r√ľnk. A cikkben foglalt √∂sszes √°ll√≠t√°sunkat tov√°bbra is fenntartjuk.