A szegedi egyetem hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzat√°nak vezetŇĎj√©t az foglalkoztatta, hogy h√°nyan k√∂vetn√©k vakon b√°rmilyen H√ĖK-√∂s akci√≥ban, √©s a hallgat√≥knak milyen p√°rtpreferenci√°ik vannak. Perben √°llunk az EH√ĖK eln√∂ki p√°ly√°zatok nyilv√°noss√°g√°√©rt - a nyilv√°noss√°gra ker√ľlt r√©szek komoly agg√°lyokat vetnek fel.

Nagy visszhangot v√°ltott ki a v√°rosban az, hogy beperelt√ľk a Szegedi Tudom√°nyegyetemet, miut√°n lassan egy √©ve nem kapjuk meg azokat a p√°ly√°zatokat, melyek alapj√°n T√∂r√∂k M√°rkot 2007 √≥ta (egy √©ves eltilt√°s√°t kiv√©ve) minden √©vben √ļjrav√°lasztott√°k a hallgat√≥i √©rdekk√©pviselet √©l√©re. √ögy gondoljuk, hogy minden egyetemist√°nak joga lenne tudni, hogy mit √©s hogyan k√©pvisel a H√ĖK eln√∂ke, de ehelyett csak kifog√°sok √©rkeznek.

Advertisement

A perrŇĎl az Eur√≥pa R√°di√≥ szegedi ad√°sa sug√°rzott hosszabb riportot, melyben T√∂r√∂k M√°rk fŇĎleg a mi szem√©lyeskedŇĎ minŇĎs√≠t√©s√ľnkkel volt elfoglalva. A H√ĖK-vez√©r szerint az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s nem a transzparenci√°√©rt k√ľzd, hanem "viszonylag tehets√©gtelenebb hallgat√≥i h√°l√≥zatos gyerekek" projektje az ŇĎ lej√°rat√°s√°ra. Szerinte az egyetemi vezetŇĎk fizet√©s√©√©rt kellene k√∂zadatig√©nyl√©st beadnunk.

T√∂r√∂k persze √ļgy minŇĎs√≠t benn√ľnket, ahogy akar, b√°r a saj√°t h√°za t√°j√°n is van k√∂r√ľln√©znival√≥. Kor√°bban sz√≥t ejtett√ľnk m√°r T√∂r√∂k EH√ĖK eln√∂ki minŇĎs√©g√©ben vezetett blogj√°r√≥l is, ahol a nyelvtan mellett a forr√°smegjel√∂l√©ssel is komoly bajok vannak. Viszont b√°rmit is gondol r√≥lunk, nincs m√©rlegel√©si lehetŇĎs√©ge abban, hogy kinek ad ki adatokat - a k√©rd√©s szerint√ľnk csak arra korl√°toz√≥dhat, hogy amire k√≠v√°ncsiak vagyunk, az k√∂zadat-e vagy sem.

Advertisement

T√∂r√∂k M√°rk t√∂bbsz√∂r is jogi csŇĪrcsavarba bonyol√≥dott. Szerinte a p√°ly√°zat jog szerint lehet ak√°r egy novella is. A p√°ly√°zatok megl√©t√©vel kapcsolatban hom√°lyosan fogalmazott, de b√≠zunk benne, hogy az EH√ĖK betartotta a r√° is vonatkoz√≥ egyetemi iratkezel√©si szab√°lyokat. A r√°di√≥nak T√∂r√∂k azt mondta, hogy fent vannak honlapj√°n a dokumentumok, ehhez k√©pest cs√ľt√∂rt√∂k√∂n megjelent k√∂zlem√©ny√©ben azt √≠rta, hogy "A nem nyilv√°nos alatt azt kell √©rteni, hogy nincs f√∂nn a weben. Igen nincs f√∂nt. √Čs?".

Advertisement

A besz√©lget√©sben az EH√ĖK-eln√∂k mindenkinek j√°r√≥ juttat√°sk√©nt eml√≠tette a b√©rlett√°mogat√°st, noha ez m√°r nem √°ll fenn. Ezt a riporter is jelezte, hozz√°t√©ve, hogy nagyon kev√©s √©rdemi inform√°ci√≥ l√°t napvil√°got azzal kapcsolatban, hogy milyen eredm√©nnyel z√°rult a hallgat√≥k p√°ly√°ztat√°sa. √Črdemi v√°lasz helyett T√∂r√∂k csak annyit mondott, hogy "verb√°lisan erre m√©g nem √°ll√≠totta √°t mag√°t". Az Eur√≥pa R√°di√≥hoz eljutott eln√∂ki p√°ly√°zatok szerint T√∂r√∂k egy√©bk√©nt m√°r 2010-ben is probl√©m√°snak tartotta a b√©rletfinansz√≠roz√°st, de csak tavaly ny√ļltak hozz√° a rendszerhez egy sikertelen √∂sszhallgat√≥i szavaz√°s m√∂g√© b√ļjva.

Az Eur√≥pa R√°di√≥ riportere v√©g√ľl betekinthetett az eln√∂ki p√°ly√°zatokba. Ezeknek felett√©bb √©rdekes √©s aggaszt√≥ r√©sze az √ļgynevezett belsŇĎ hallgat√≥i preferenciam√©r√©s, melyben olyan dolgok ir√°nt √©rdeklŇĎdtek, mint hogy mely p√°rtokkal szimpatiz√°lnak a hallgat√≥k, mennyire k√∂vetik vakon a H√ĖK-vezetŇĎket, hajland√≥ak lenn√©nek-e vel√ľk b√°rmi√©rt t√ľntetni, vagy ezen t√ļlmenŇĎen blok√°dot szervezni. Az interj√ļban is elhangzott, hogy T√∂r√∂k sz√°m√°ra tev√©kenys√©g√©nek legfontosabb r√©sze, hogy a H√ĖK-nek min√©l nagyobb befoly√°sa legyen, k√©rd√©s azonban, hogy ezt mire akarja felhaszn√°lni. Saj√°t ut√≥dj√°nak kiv√°laszt√°s√°val is foglalkozik a p√°ly√°zatban, ami megk√©rdŇĎjelezi azt, hogy az eln√∂kv√°laszt√°s val√≥ban nyitott, demokratikus folyamat lenne.

Advertisement

SZTE Hallgatói felmérések (2010) | Create Infographics

A riportban megsz√≥lalt Szab√≥ G√°bor, a Szegedi Tudom√°nyegyetem rektora is, aki hangs√ļlyozta, hogy hely√©nval√≥nak tartja, hogy ha a jogszab√°lyok nem adnak egy√©rtelmŇĪ v√°laszt egy vit√°s k√©rd√©sre, annak eld√∂nt√©s√©t a b√≠r√≥s√°gra b√≠zzuk. Hozz√°tette, hogy az egyetem vezet√©se nem k√∂telezheti T√∂r√∂k√∂t a p√°ly√°zat nyilv√°noss√°gra hozatal√°ra, de ezt javasolt√°k neki, egy√©bk√©nt ŇĎ maga a saj√°t rektori p√°ly√°zat√°t nyilv√°noss√°gra hozn√°.

Advertisement

(eszbé-emgé)