kettő per kettő
kettő per kettő

Hányan vennének részt blokádban, ha Török Márk kérné?

A szegedi egyetem hallgatói önkormányzatának vezetőjét az foglalkoztatta, hogy hányan követnék vakon bármilyen HÖK-ös akcióban, és a hallgatóknak milyen pártpreferenciáik vannak. Perben állunk az EHÖK elnöki pályázatok nyilvánosságáért - a nyilvánosságra került részek komoly aggályokat vetnek fel.

Illustration for article titled Hányan vennének részt blokádban, ha Török Márk kérné?
Advertisement

Nagy visszhangot váltott ki a városban az, hogy bepereltük a Szegedi Tudományegyetemet, miután lassan egy éve nem kapjuk meg azokat a pályázatokat, melyek alapján Török Márkot 2007 óta (egy éves eltiltását kivéve) minden évben újraválasztották a hallgatói érdekképviselet élére. Úgy gondoljuk, hogy minden egyetemistának joga lenne tudni, hogy mit és hogyan képvisel a HÖK elnöke, de ehelyett csak kifogások érkeznek.

Advertisement

A perről az Európa Rádió szegedi adása sugárzott hosszabb riportot, melyben Török Márk főleg a mi személyeskedő minősítésünkkel volt elfoglalva. A HÖK-vezér szerint az Átlátszó Oktatás nem a transzparenciáért küzd, hanem "viszonylag tehetségtelenebb hallgatói hálózatos gyerekek" projektje az ő lejáratására. Szerinte az egyetemi vezetők fizetéséért kellene közadatigénylést beadnunk.

Advertisement

Török persze úgy minősít bennünket, ahogy akar, bár a saját háza táján is van körülnéznivaló. Korábban szót ejtettünk már Török EHÖK elnöki minőségében vezetett blogjáról is, ahol a nyelvtan mellett a forrásmegjelöléssel is komoly bajok vannak. Viszont bármit is gondol rólunk, nincs mérlegelési lehetősége abban, hogy kinek ad ki adatokat - a kérdés szerintünk csak arra korlátozódhat, hogy amire kíváncsiak vagyunk, az közadat-e vagy sem.

Advertisement

Török Márk többször is jogi csűrcsavarba bonyolódott. Szerinte a pályázat jog szerint lehet akár egy novella is. A pályázatok meglétével kapcsolatban homályosan fogalmazott, de bízunk benne, hogy az EHÖK betartotta a rá is vonatkozó egyetemi iratkezelési szabályokat. A rádiónak Török azt mondta, hogy fent vannak honlapján a dokumentumok, ehhez képest csütörtökön megjelent közleményében azt írta, hogy "A nem nyilvános alatt azt kell érteni, hogy nincs fönn a weben. Igen nincs fönt. És?".

A beszélgetésben az EHÖK-elnök mindenkinek járó juttatásként említette a bérlettámogatást, noha ez már nem áll fenn. Ezt a riporter is jelezte, hozzátéve, hogy nagyon kevés érdemi információ lát napvilágot azzal kapcsolatban, hogy milyen eredménnyel zárult a hallgatók pályáztatása. Érdemi válasz helyett Török csak annyit mondott, hogy "verbálisan erre még nem állította át magát". Az Európa Rádióhoz eljutott elnöki pályázatok szerint Török egyébként már 2010-ben is problémásnak tartotta a bérletfinanszírozást, de csak tavaly nyúltak hozzá a rendszerhez egy sikertelen összhallgatói szavazás mögé bújva.

Advertisement

Az Európa Rádió riportere végül betekinthetett az elnöki pályázatokba. Ezeknek felettébb érdekes és aggasztó része az úgynevezett belső hallgatói preferenciamérés, melyben olyan dolgok iránt érdeklődtek, mint hogy mely pártokkal szimpatizálnak a hallgatók, mennyire követik vakon a HÖK-vezetőket, hajlandóak lennének-e velük bármiért tüntetni, vagy ezen túlmenően blokádot szervezni. Az interjúban is elhangzott, hogy Török számára tevékenységének legfontosabb része, hogy a HÖK-nek minél nagyobb befolyása legyen, kérdés azonban, hogy ezt mire akarja felhasználni. Saját utódjának kiválasztásával is foglalkozik a pályázatban, ami megkérdőjelezi azt, hogy az elnökválasztás valóban nyitott, demokratikus folyamat lenne.

SZTE Hallgatói felmérések (2010) | Create Infographics

A riportban megszólalt Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora is, aki hangsúlyozta, hogy helyénvalónak tartja, hogy ha a jogszabályok nem adnak egyértelmű választ egy vitás kérdésre, annak eldöntését a bíróságra bízzuk. Hozzátette, hogy az egyetem vezetése nem kötelezheti Törököt a pályázat nyilvánosságra hozatalára, de ezt javasolták neki, egyébként ő maga a saját rektori pályázatát nyilvánosságra hozná.

Advertisement

(eszbé-emgé)

Share This Story

Get our newsletter