V√©get √©rt a t√ľntet√©s. A viccesen kin√©zŇĎ, k√©zzel √≠rt megegyez√©s a miniszt√©riummal: itt.

Ma reggel a Hallgat√≥i H√°l√≥zat aktivist√°i √©s szimpatiz√°nsai akci√≥znak az EMMI-n√©l. Az akci√≥ c√©lja, hogy felh√≠vja a figyelmet az oktat√°s helyzet√©re. A helysz√≠nen van k√©t tud√≥s√≠t√≥nk. Jelenleg √ļgy tŇĪnik, hogy a miniszt√©rium √©p√ľlet√©t lez√°rt√°k, √©s civil ruh√°s rendŇĎr√∂k √©rkeztek.

A HaHa ezt írja Facebook oldalán:

Itt vagyunk az Emberi ErŇĎforr√°sok Miniszt√©rium√°ban, 20 aktivist√°nk bent vagy, hogy kir√ļgja az alkalmatlan vezetŇĎs√©get √©s a t√∂bbi alkalmazottal megalak√≠ts√°k az √ļj EMMI-t!

Advertisement

A sz√©gyenlista, amelyet az aktivist√°k k√©sz√≠tettek a miniszt√©rium vezetŇĎirŇĎl:

Balog Zolt√°n - emberi erŇĎforr√°s miniszter

- a t√°rc√°j√°t √©rintŇĎ elvon√°sok legnagyobb h√°nyad√°t az oktat√°sra terhelte
- l√°tszategyeztet√©seket folytatott az oktat√°s√ľgy √©rintettjeivel, a rektorokat egym√°snak ugrasztotta
- folyamatosan √°tveri t√°rgyal√≥partnereit √©s a k√∂zv√©lem√©nyt: az egyetemek, fŇĎiskol√°k nem kapt√°k meg a p√©nz√ľket, a H√ĖOK-kal k√∂t√∂tt r√©szmeg√°llapod√°st nem tartotta be, a hallgat√≥k 6 pontja sem teljes√ľlt
- a szen√°tusi d√∂nt√©seket √∂nk√©nyesen fel√ľl√≠rva rektorokat nevez ki az int√©zm√©nyek √©l√©re, ezzel megs√©rtve az egyetemi auton√≥mi√°t
- t√∂rv√©nym√≥dos√≠t√°ssal legaliz√°lta a szegreg√°ci√≥t, felz√°rk√≥ztat√°snak cs√ļfolva azt

Hoffmann R√≥zsa - k√∂znevel√©s√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°r

- v√©grehajtotta a felsŇĎoktat√°s le√©p√≠t√©s√©nek j√≥ r√©sz√©t, majd elkullogott a ter√ľletrŇĎl
- az eddiginél jóval inkább központosított és lebutított Nemzeti Alaptantervvel korlátozza a tanszabadságot
- Ragaszkodott hozz√°, hogy k√∂telezŇĎ legyen a hit- √©s erk√∂lcstan oktat√°s, hogy m√°r a gyerekek is egyoldal√ļ ideol√≥giai nyom√°s alatt nŇĎjenek fel
- bevezetné az iskolaköpenyt is: legyen minden gyerek egyforma
- √©rtelmetlen√ľl centraliz√°lta a k√∂zoktat√°st
- folyamatos be nem tartott √≠g√©retekkel tartj√°k sakkban a sztr√°jk lehetŇĎs√©g√©tŇĎl megfosztott pedag√≥gusokat

Sipos Imre - k√∂znevel√©s√©rt felelŇĎs helyettes √°llamtitk√°r

- tanker√ľleti igazgat√≥k√©nt az oktat√°s √°llami ir√°ny√≠t√°s al√° v√©tel√©hez assziszt√°lt
- frissen kinevezett helyettes √°llamtitk√°rk√©nt elsŇĎk√©nt a Magyar Pedag√≥gus Kar l√©trehoz√°s√°ban mŇĪk√∂d√∂tt k√∂zre, ami korl√°tozza a pedag√≥gusok √©rdek√©rv√©nyes√≠t√©si lehetŇĎs√©geit

Klinghammer Istv√°n - felsŇĎoktat√°s√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°r

- elfogadtatta a H√ĖOK-kal a r√∂gh√∂zk√∂t√©st, holott rektork√©nt n√©h√°ny √©vvel kor√°bban ŇĎ maga is ellenezte azt
- ‚Äěforr√≥ fejŇĪ, √©retlen t√ľntetŇĎknek‚ÄĚ nevezte a felsŇĎoktat√°s j√∂vŇĎj√©√©rt ki√°ll√≥ egyetemist√°kat
- megalkotta teljesen √©rtelmetlen ideol√≥gi√°j√°t a hangya- √©s t√ľcs√∂kszakokr√≥l

Maruzsa Zolt√°n - felsŇĎoktat√°s√©rt felelŇĎs helyettes √°llamtitk√°r

- Hoffmann Rózsa és Klinghammer István legképtelenebb elképzeléseinek sem mondott ellen soha
- teljesen önkényes elméletet gyártott 16 szak diszkriminációjára

Solt√©sz Mikl√≥s - szoci√°lis √©s csal√°d√ľgy√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°r

- 10 milli√≥t k√∂lt√∂tt az ad√≥fizetŇĎk p√©nz√©bŇĎl egy √©rdektelen √©s √©rtelmetlen √°llami ‚Äěp√°rv√°laszt√≥‚ÄĚ rendezv√©nyre, mik√∂zben az oktat√°s v√°ls√°gban van

Advertisement

A HaHa közleménye:

A Hallgatói Hálózat aktivistái politikai pályára léptek

Sajn√°latos m√≥don ma reggel 10 √≥rakor besz√ľntette munk√°j√°t a 2012-ben √°tkeresztelt Emberi ErŇĎforr√°sok Miniszt√©riuma. Mindannyian egyet√©rthet√ľnk abban, hogy a Balog Zolt√°n √°ltal vezetett Emberi ErŇĎforr√°s-kivon√°si Miniszt√©rium mindeddig rettenetesen v√©gezte a munk√°j√°t.

K√∂sz√∂nj√ľk a Stadion√©p√≠t√©s√©rt FelelŇĎs √Āllamtitk√°rs√°g, a Forr√°skivon√≥ √Āllamtitk√°rs√°g, a B√©kemenet√©rt FelelŇĎs √Āllamtitk√°rs√°g, a Agit√°ci√≥s √©s Propaganda √Āllamtitk√°rs√°g, N√©pbut√≠t√≥ √Āllamtitk√°rs√°g a Szegreg√°ci√≥√©rt FelelŇĎs √Āllamtitk√°rs√°g, a Rezidenst√∂rv√©ny√©rt FelelŇĎs √Āllamtitk√°rs√°g √©s a P√°rv√°laszt√≥√©rt FelelŇĎs √Āllamtitk√°rs√°g √°ldozatos munk√°j√°t!

A mai napon, mint felelŇĎs √°llampolg√°rok elbocs√°jtottuk a miniszt√©rium vezetŇĎit, felelŇĎss√©gre vonva ŇĎket eddigi d√∂nt√©seik√©rt. A miniszt√©rium tov√°bbi dolgoz√≥it pedig felk√©rt√ľk arra, hogy seg√≠tsenek megszervezni az √ļj miniszt√©riumot, amely nem a korm√°ny agymen√©seinek, hanem az √°llampolg√°rok √©rdekeinek megfelelŇĎen mŇĪk√∂dik a tov√°bbiakban.

Az elbocs√°jt√°sokat k√∂vetŇĎen a Miniszt√©rium elŇĎter√©ben megnyitottuk √úgyf√©lszolg√°latunkat, ahol v√°rjuk az √©rdeklŇĎdŇĎk panaszait, k√©rd√©seit √©s javaslataikat a miniszt√©rium tov√°bbi mŇĪk√∂d√©s√©re vonatkoz√≥an.

A miniszt√©riumi vezet√©s elmozd√≠t√°s√°nak sz√ľks√©gess√©g√©nek pontos okait, viselt dolgaikat j√ļnius 2-√°n, vas√°rnap szakszervezetek √©s civil szervezetek k√©pviselŇĎi t√°rj√°k a nyilv√°noss√°g el√©. A Pedag√≥gusok Demokratikus Szakszervezete √°ltal szervezett t√ľntet√©s 14 √≥rakor kezdŇĎdik az E√∂tv√∂s szoborn√°l, innen vonulunk √°t a Szalay utcai el√©, ahol √∂sszegezz√ľk az elm√ļlt √©vek korm√°nyzati ball√©p√©seit √©s felv√°zoljuk az oktat√°s helyrehoz√°s√°nak lehets√©ges m√≥djait.

V√°runk minden √©rintettet √©s szimpatiz√°nst, √°lljunk ki k√∂z√∂sen az oktat√°s√©rt, Magyarorsz√°g j√∂vŇĎj√©√©rt!

https://www.facebook.com/events/1090838…

√ČLŇź

10:42 M√°r √∂t rendŇĎr van, √©s meg√©rkezett a m√©dia is.

10:47 ElkezdŇĎdtek az igazoltat√°sok. Az aktivist√°k az aul√°ba vonulnak.

10:48 A rendŇĎr√∂k erŇĎs√≠t√©st k√©rnek.

10:54 A vas√°rnapi t√ľntet√©st rekl√°mozz√°k. A sajt√≥t nem engedik be.

10:55 Tov√°bbra is se ki, se be, csak rendŇĎr√ľk mehetnek be. Kb. tizenk√©t rendŇĎr van, akik morcosak.

Advertisement

10:59 Megj√∂tt a kamer√°s rendŇĎraut√≥.

11:03 Bent vita alakult ki Klinghammer kabinetfŇĎn√∂k√©vel, kint el√°llj√°k a bej√°ratot a rendŇĎr√∂k, nem lehet bejutni.

Advertisement

11:04 A rendŇĎr√∂k egyes√©vel engedik be az embereket, egyedileg d√∂ntik el, hogy ki mehet be.

11:05 A miniszt√©rium dolgoz√≥i azt k√©rik, hogy legyenek k√©pviselŇĎi a HaH√°nak, akikkel lehet t√°rgyalni. Ez √©rdekes, mert kor√°bban soha nem akartak t√°rgyalni a H√°l√≥zattal, √©s a H√ĖOK-ot tekintett√©k egyed√ľli legitim partnernek.

Advertisement

11:06 KINT: A média érthetetlen módon továbbra is kizárva.

11:07 BENT: Ilyen mondatokat lehet hallani: ,,Fogunk veletek besz√©lni", ,,Menjetek haza", ,,T√°rgyalni fogunk". K√∂zben √°tadt√°k a fenti ,,bŇĪnlajstromot".

Advertisement

11:13 BENT Az aktivist√°k a fenti √≠g√©retek hihetŇĎs√©g√©t k√©rik sz√°mon, az emberminiszt√©riumosok a HaHa hiteles k√©pviselŇĎit.

11:14 BENT Klinghammer kabinetfŇĎn√∂ke azt mondta, hogy mindenki ellen elj√°r√°s indul, aki bement. De ha kimennek, akkor nem.

Advertisement

11:15 KINT Kajafut√°r sem mehet be.

11:16 BENT Az aktivist√°k a szem√©lyi igazolv√°nyaikat k√©rik vissza, √©s garanci√°kat a t√°rgyal√°sok megkezd√©s√©re. Klinghammer kabinetfŇĎn√∂ke azt mondta, hogy ,,Nem fog pap√≠rokat √≠rogatni a foly√≥son." Viszont a miniszt√©riumban szeretn√©nek a fontos, hat√°ridŇĎs munk√°kon dolgozni.

Advertisement

11:17 BENT A HaH√°sok az idŇĎt h√ļzz√°k, √©s √ľgyf√©lszolg√°latot pr√≥b√°lnak nyitni. A rendŇĎr√∂knek a miniszt√©rium mondja meg, hogy mi legyen, ami furcsa. Hoffmann R√≥zsa kabinetfŇĎn√∂k√©re v√°rnak.

11:18 BENT Az aktivist√°k az aul√°ban √ľlnek, Klinghammer kabinetfŇĎn√∂ke az email c√≠me megad√°s√°val pr√≥b√°lja meggyŇĎzni a tiltakoz√≥kat, hogy komoly a t√°rgyal√°si sz√°nd√©k.

Advertisement

11:24 BENT A HaH√°sok √∂t percen bel√ľl szeretn√©nek t√°rgyal√°si idŇĎpontot, ahol 3 k√ľld√∂ttj√ľk t√°rgyalna majd BaZo k√©pviselŇĎivel. Elvonulnak az aktivist√°k?

11:25 KINT Viszonylag nagy a rendŇĎri k√©sz√ľlts√©g, lentebb vannak k√©pek.

11:33 BENT Megj√∂tt Hoffmann kabinetfŇĎn√∂ke. √Āll√≠t√≥lag √≠r√°sban is meg√≠g√©rik a t√°rgyal√°st.

Advertisement

11:34 BENT Az aktivist√°k arr√≥l √©rdeklŇĎdnek, hogy mi van a b√©remel√©ssel, t√©nyleg sikeres volt-e az √°llamos√≠t√°s √©s m√©gis mi√©rt van sz√ľks√©g a Magyar Pedag√≥gus Karra. V√°lasz: a miniszt√©rium csak az MPK-val tud t√°rgyalni, a szakszervezetek olyanok, mint a HaHa, nem reprezentat√≠vak.

11:35 KINT Spont√°n, a benti demonstr√°ci√≥t√≥l f√ľggetlen szimp√°tiat√ľntet√©st jelentettek be. ElŇĎsz√∂r nem volt seg√≠tŇĎk√©sz a rendŇĎrs√©g, de siker√ľlt bejelenteni.

Advertisement

11:36 BENT A minisztérium elutasítja a szegregáció vádját, és azt állítja a szegregált iskolákban sikeresen lehet majd felzárkóztatni.

11:37 BENT Szerd√°n 9-kor Klinghammern√©l lesz t√°rgyal√°s, al√° is √≠rj√°k. Felv√©tel k√©sz√ľlhet majd a t√°rgyal√°sr√≥l.

Advertisement

11:38 KINT K√©szenl√©ti rendŇĎr√∂k. A ker√ľleti rendŇĎrkapit√°nys√°g utas√≠t√°s√°ra nem mehet be a sajt√≥.

11:39 KINT Megj√∂tt Mendrey L√°szl√≥, a PDSZ vezetŇĎje.

11:52 Hoffmann R√≥zsa ad interj√ļt, a m√©dia k√©pviselŇĎi tal√°n bejuthatnak hozz√°, de a t√ľntetŇĎkkel nem √°ll sz√≥ba. √ögy tŇĪnik v√©ge a demonstr√°ci√≥nak, b√©k√©sen mennek haza a t√ľntetŇĎk. Boldog sz√ľlinapot a minisztereln√∂k √ļrnak.

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement