Eljutott hozz√°nk egy email, amelyben GyŇĎrffy Bal√°zs, Nemesg√∂rzs√∂ny polg√°rmestere, Fideszes orsz√°ggyŇĪl√©si k√©pviselŇĎ, MAGOSZ aleln√∂k √©s agr√°rkamarai eln√∂k Balog Zolt√°n emberminisztern√©l √©s L√°z√°r J√°nosn√°l, a Minisztereln√∂ks√©get vezetŇĎ √°llamtitk√°rn√°l lobbizik P√≥ti P√©ter rektori kinevez√©s√©√©rt.

Egyetemi forr√°saink szerint maximum a Feneketlen-t√≥ felsz√≠ne az, amit eddig meg√≠rtunk a g√∂d√∂llŇĎi Szent Istv√°n Egyetem √ľgyeirŇĎl. Amit eddig tudunk:

  • A g√∂d√∂llŇĎi egyetemen rektor n√©lk√ľl indult a tan√©v, √©s √©rdekes rektorhelyetteseket neveztek ki √©rdekes elj√°r√°ssal. Egyetemi forr√°sunk szerint a h√°tt√©rben a Vid√©kfejleszt√©si Miniszt√©rium pr√≥b√°lja leny√ļlni az egyetemet. BŇĎvebben...
  • A g√∂d√∂llŇĎi egyetemen elszaladtak a fizet√©sek. Volt √©v, hogy a j√ļniusban t√°vozott rektor 60 milli√≥ forintot vitt haza, de d√©k√°ni szinten is volt 2 milli√≥s fizet√©s - ez a k√∂zszf√©ra fizet√©splafonja, t√∂bbet nem is kereshetett Dr. Vill√°nyi L√°szl√≥ d√©k√°n :(. Ef√∂l√∂tt ak√°r √©vi 10 milli√≥s jutalmat is lehetett kapni, egy k√∂zint√©zm√©nyben, gazdas√°gi v√°ls√°g idej√©n, felsŇĎoktat√°si p√©nzkivon√°sok idej√©n. BŇĎvebben...
  • A GTK k√ľl√∂n√∂sen probl√©m√°s volt: j√ļnius v√©g√©n t√°vozott az a Dr. Vill√°nyi L√°szl√≥ d√©k√°n, akinek n√©gy k√∂zeli rokona (k√©t l√°nya, s√≥gora √©s a s√≥gor√°nak fia) is a karon dolgozik. Ezen a karon t√∂bb √ļgynevezett ,,√ľgyvivŇĎ szak√©rtŇĎ" is dolgozik, k√∂z√ľl√∂k van aki 2-300 ezer forintot keres, van aki pedig 6-800 ezret vagy ak√°r 990 ezret. BŇĎvebben...
  • Amikor a fentieket megjelentett√ľk egy fizet√©si list√°val al√°t√°masztva, az egyetem jogtan√°csosa emailben k√©rte, hogy azonnal szedj√ľk le. Bejelent√©st tett a Nemzeti Adatv√©delmi √©s Inform√°ci√≥szabads√°g Hat√≥s√°gn√°l is. Szerint√ľnk itt bizony egy jogi sz√ľrkez√≥n√°r√≥l van sz√≥, r√©szletesen v√°laszoltunk neki azonban. BŇĎvebben...

Advertisement

K√©t egyetemi forr√°sunk is azt mondja: a fenti pontokn√°l nagyobb bajok is vannak az egyetemen, ahol komoly korrupci√≥s probl√©m√°k vannak, valamint lobbicsoportok h√°bor√ļznak.

Tessék mondani, hol kell rektorságért lobbizni?

√ögy tudjuk, hogy a rektorv√°laszt√°s sor√°n elŇĎsz√∂r Dr. Szab√≥ Istv√°n, a G√©p√©szm√©rn√∂ki Kar d√©k√°nja, a Mechanikai √©s G√©ptani Int√©zet igazgat√≥ja, egyetemi tan√°r kapta a legt√∂bb szavazatot. Ňźt egy n√©gyesfogat f√ļrhatta meg:

  • GyŇĎrffy Bal√°zs, agr√°rkamarai eln√∂k, MAGOSZ aleln√∂k, nemesg√∂rzs√∂nyi polg√°rmester, Fideszes honatya
  • Figler K√°lm√°n, a Szent Istv√°n Egyetem gazdas√°gi fŇĎigazgat√≥ja
  • Farkas Imre, a Nemzeti Fejleszt√©si Miniszt√©rium jelenlegi √©s a Vid√©kfejleszt√©si Miniszt√©rium volt k√∂zigazgat√°si √°llamtitk√°ra, a Nemzeti F√∂ldalapkezelŇĎ Szervezet Birtokpolitikai Tan√°cs eln√∂ke
  • Budai Gyula, a Vid√©kfejleszt√©si Miniszt√©rium parlamenti √°llamtitk√°ra, a MAGOSZ sz√∂vets√©gi igazgat√≥ja, aki kor√°bban az ,,√°llami f√∂ldek jogellenes elherd√°l√°s√°t vizsg√°lta", majd Papcs√°k Ferenc ut√°n elsz√°moltat√°si korm√°nybiztosk√©nt is mŇĪk√∂d√∂tt, Fideszes honatya.

Az agr√°rkamarai lobbi kiszemeltje a rektors√°gra P√≥ti P√©ter volt. P√≥ti a Szarvasmarha- √©s Juhteny√©szt√©si Tansz√©k tansz√©kvezetŇĎ docense. Forr√°sunk szerint P√≥ti kinevez√©se az√©rt nem t√∂rt√©nhetett meg v√©g√ľl, mert nem egyetemi tan√°r, csak docens. P√≥ti v√©g√ľl rektorhelyettesi kinevez√©st kapott, √ļgy hogy az egyetemnek nincs kinevezett rektora. A beugr√≥ TŇĎzs√©r J√°nos lett. TŇĎzs√©r elŇĎtte a MezŇĎgazdas√°g- √©s K√∂rnyezettudom√°nyi Kar √Āllatteny√©szt√©s-tudom√°nyi Int√©zet√©nek igazgat√≥ja volt. Ňź ideiglenes int√©zm√©nyvezetŇĎi kinevez√©st kapott, nem lett rektor, errŇĎl nyilatkoz√≥ forr√°sunk √ļgy v√©li: m√©g megy a lobbiz√°s egy v√©gleges rektor kinevez√©se k√∂r√ľl.

M√°jus v√©g√©n p√©ld√°ul GyŇĎrffy emailt k√ľld√∂tt Balog Zolt√°n emberminiszernek, melyben kor√°bbi parlamenti besz√©lget√©s√ľkre hivatkozott. Egy jogi √°ll√°sfoglal√°s alapj√°n szerinte ki lehetett volna nevezni P√≥tit ideiglenes int√©zm√©nyvezetŇĎnek. Az email szerint Fazekas S√°ndor vid√©kfejleszt√©si miniszter is P√≥tit t√°mogatta, ahogy tal√°n az emailbŇĎl m√°solatot kap√≥ L√°z√°r J√°nos is. Az emailbŇĎl az is kider√ľl: GyŇĎrffy√©k m√°jus v√©g√©n is elutas√≠tott√°k a Szen√°tus √°ltal t√°mogatott Szab√≥ Istv√°n kinevez√©s√©t. Forr√°sunk k√©r√©s√©re egyelŇĎre nem hozzuk nyilv√°noss√°gra a teljes emailt.

Advertisement

Forr√°sunk kiv√°l√≥ professzornak, de gyenge vezetŇĎnek tartja TŇĎzs√©rt, akit szerinte egyed√ľli indul√≥k√©nt paradox m√≥don a t√ļlz√°sba vitt lobbiz√°s miatt nem szavaztak meg a Szen√°tusban. N√©gyen, Figler, Vill√°nyi, P√≥ti √©s az eddig m√©g nem eml√≠tett Magyar Ferenc GTK-s funkcion√°rius is nagyon lobbiztak mellette. Vill√°nyi k√∂rbetelefon√°lta a Szen√°tus tagjaitm, akiknek viszont nem tettszett, hogy a szint√©n Vill√°nyi ember√©nek tartott, GTK-s d√©k√°nk√©nt Vill√°nyit k√∂vetŇĎ K√°poszta J√≥zsef ut√°n √ļjra Vill√°nyi lobbija nyerne.

A kép forrása: Lobbyists for McCain