A Berzsenyi D√°niel Gimn√°zium tantest√ľlete ny√≠lt lev√©lben tiltakozik a korm√°ny √°ltal k√©nyszernyugd√≠jazott tan√°rokkal szembeni √°tl√°thatatlan, embertelen √©s illogikus elj√°r√°s ellen, valamint r√°mutatnak a tapasztalt tan√°rok le√©p√≠t√©s√©nek k√∂vetkezm√©nyeire.

Nemr√©giben Weltner Mariann, az orsz√°g egyik legjobb angoltan√°ra √≠rta meg az ELTE Radn√≥ti Mikl√≥s Gyakorl√≥ √Āltal√°nos Iskola √©s Gyakorl√≥ Gimn√°ziumb√≥l val√≥ k√©nyszernyugd√≠jaz√°s√°nak t√∂rt√©net√©t, p√°rhuzamot vonva a K√°d√°r-korszakban megtapasztalt hasonl√≥ jelens√©gekkel.

Advertisement

Id√©zet a Berzsenyis tan√°rok level√©bŇĎl:

√Črthetetlen, hogy kinek √©s milyen √©rdek√©rŇĎl van sz√≥. Annak az oszt√°lynak, amely az √©retts√©gi elŇĎtti utols√≥ √©vben kap √ļj tan√°rt, hogy felk√©sz√ľlj√∂n a vizsg√°kra, biztosan nem. Annak a koll√©g√°nak sem, aki szeretne dolgozni, az ereje, a tapasztalata, tud√°sa, szeretete megvan ehhez, l√©lekben m√©g nem is k√©sz√ľlt fel, m√©g ‚Äěv√©gigvitte volna‚ÄĚ az utols√≥ oszt√°ly√°t, hogy fokozatosan √©s sz√©pen engedje el mag√°t√≥l mindazt, amiben h√°rom-n√©gy √©vtizede √©lt. Annak a tan√°rnak sem, akinek egy ilyen feladatot kell √°tvennie. A munkahelyi szervezeti egys√©gnek teh√°t nem √©rdeke.
Akkor a KLIK-nek √©s a Tanker√ľletnek mif√©le √©rdeke fŇĪzŇĎdik hozz√°? ErrŇĎl mi√©rt nem kaphat t√°j√©koztat√°st a munkahelyi szervezeti egys√©g √©s az a tan√°r, akinek a sors√°r√≥l √≠gy d√∂nt√∂ttek. Az iskol√°ban emberek foglalkoznak emberekkel. Egym√°ssal √©rzelmi, intellektu√°lis, emberi viszonyt alak√≠tanak ki nem kev√©s f√°rads√°g √°r√°n. Egy tan√°ri kar pedig hossz√ļ idŇĎ alatt fel√©p√≠tett, k√∂z√∂ss√©g. Egy ilyen alrendszerbe avatkozik be most a fenntart√≥ b√ľrokratikus eszk√∂z√∂kkel, ismeretlen √©s megismerhetetlen okkal √©s c√©lok √©rdek√©ben. √ćgy az √©rintettek (tan√°r, di√°k, tantest√ľlet) √∂nbecs√ľl√©se, emberi m√©lt√≥s√°ga s√©r√ľl. √Črdekeik ismeretlen √©rdekeknek rendelŇĎdnek al√°, hiszen a d√∂nt√©shoz√≥k figyelmen k√≠v√ľl hagyt√°k a v√©lem√©ny√ľket.

Milyen k√∂vetkezm√©nyei lehetnek e d√∂nt√©snek? A tan√°rukt√≥l megfosztott csoportokat valakiknek √°t kell venni. Esetleg √ļgy, hogy m√°r eleve teljes √≥rasz√°mban tan√≠t ‚Äď mintegy k√©tsz√°z di√°kot, s most majd kap √ļjabb harmincat, hogy ismerje meg, nevelje, k√©sz√≠tse fel ŇĎket. Term√©szetesen k√ľl√∂n d√≠jaz√°s n√©lk√ľl, merthogy az √©letp√°lyamodellel egy√ľtt j√°r√≥ ‚Äě√ļj munkarend‚ÄĚ szerint 22-26 √≥ra a megtartand√≥ tan√≠t√°si √≥r√°k sz√°ma, teh√°t a fizet√©se evvel vagy e n√©lk√ľl az oszt√°ly n√©lk√ľl is ugyanannyi lesz. De itt nem csak a plusz munka ellent√©telez√©s√©nek elmarad√°s√°r√≥l van sz√≥, hanem a szellemi, √©rzelmi, idegi teljes√≠tŇĎk√©pess√©g hat√°rair√≥l is.
Az iskolavezet√©s √©s a tanker√ľlet nem tud semmit mondani arr√≥l, hogy m√°sk√©pp, √≥raad√≥ alkalmaz√°s√°val megoldhat√≥ lesz-e a helyzet, s ha igen, akkor v√©gk√©pp √©rthetetlen: a nyugd√≠jast az√©rt kell elk√ľldeni, hogy a hely√©be m√°sik r√©szfoglalkoztat√°s√ļ dolgoz√≥t vegy√ľnk fel? Ha j√ļniusban ilyen elŇĎk√©sz√≠tetlen √©s tervezhetetlen a szeptemberben indul√≥ tan√©v, mi hozhat biztons√°g√©rzetet √©s nyugodt k√∂r√ľlm√©nyeket? A kisz√°m√≠thatatlans√°g √©s bizonytalans√°g szorong√°st sz√ľl.
K√©rd√©s, hogy a d√∂nt√©shoz√≥k t√©nyleg ezt a mint√°t szeretn√©k a gyerekeknek √©s a fiatal koll√©g√°knak k√∂zvet√≠teni. Ilyen kil√°t√°sokkal sz√°moljanak? A fenti d√∂nt√©s √©s az elj√°r√°s m√≥dja azt sugallja, hogy a tapasztalat, a tud√°s, a hŇĪs√©g, az elk√∂telezetts√©g nem √©r semmit. A marad√≥k sz√°m√°ra a t√∂bbletmunka szinte teljesen megsz√ľnteti az √∂r√∂mmel v√©gzett, igazi alkot√≥ munka lehetŇĎs√©g√©t. Mindezekkel szembeni tiltakoz√°sunknak adunk hangot.