A 2007-es di√°kparlamenten f√ľttykoncert fogadta Hiller Istv√°n akkori oktat√°si minisztert, miut√°n egy v√°ratlan h√ļz√°ssal a szervezŇĎk elfojtott√°k a di√°kok "rebellis" kezdem√©nyez√©s√©t. Ir√°ny√≠tott demokr√°cia tizenh√©t √©vesen: szerzŇĎnk visszaeml√©kez√©se.

2007 okt√≥ber√©ben magam is r√©szt vettem a hatodik Di√°kparlament z√°nkai √ľl√©s√©n k√ľld√∂ttk√©nt. Ennyi √©v t√°vlat√°b√≥l kiss√© megkoptak az eml√©kek √©s ut√°na kellett n√©znem, hogy milyen aj√°nl√°sokat ‚Äď melyek nem k√∂telezŇĎek az √°llamra n√©zve ‚Äď fogadott el a k√ľld√∂ttgyŇĪl√©s.

Advertisement

Azt, hogy mi is val√≥sult meg az aj√°nl√°sokb√≥l, most nem k√≠v√°nom r√©szletesen k√∂rbej√°rni, sokkal ink√°bb tapasztalataimat √©s √©lm√©nyeimet szeretn√©m megosztani az olvas√≥kkal. A Di√°kparlament miliŇĎj√©re erŇĎsen r√°telepedett a Z√°nkai Gyermek √©s Ifj√ļs√°gi t√°bor 2007-es √°llapota. Term√©szetesen 16 √©ves tin√©dzserk√©nt, az oszt√°lykir√°ndul√°sok lelkes l√°togat√≥jak√©nt, az ember nem csin√°l nagy √ľgyet abb√≥l, hogy a Di√°kparlament k√©pviselŇĎit is a j√≥l megszokott menza √©s t√∂bb√°gyas fah√°zas szocre√°l val√≥s√°g veszi k√∂r√ľl. A szervezŇĎknek v√°laszt√°sa se volt sok, hiszen 500 fŇĎs di√°k seregletet kellett elhelyezni, egy viszonylag j√≥l ellenŇĎrizhetŇĎ ter√ľleten, hiszen ne feledj√ľk, itt a k√∂zgyŇĪl√©st a tin√©dzser korukat √©ppen √©lŇĎ, idŇĎz√≠tett kis ‚Äěhormonbomb√°k" alkotj√°k.

Ugyanakkor nagy szigor sem volt, hiszen az√©rt ez m√©gsem egy oszt√°lykir√°ndul√°s, itt nincs der√©kaljakat √©s koffereket √°tvizsg√°l√≥ oszt√°lyfŇĎn√∂k vagy k√≠s√©rŇĎ tan√°r, igaz a szervezŇĎk √ľgyeltek arra, hogy ne f√©ktelen italoz√°sokba fulladjanak az est√©k. A lehetŇĎ legegyszerŇĪbb m√≥dszert v√°lasztott√°k, min√©l t√∂bb szakmai programot szerveztek, hogy a di√°koknak ne legyen idej√ľk kimenni a t√°bor ter√ľlet√©rŇĎl. A ker√≠t√©sen bel√ľl pedig a 18 √©ven aluliak piros, a felettiek z√∂ld karszalagot kaptak, ami pultosokat seg√≠tette abban, hogy kit is lehet kiszolg√°lni alkohollal.

Aprop√≥ programok: 2007-ben komoly szakmai munka folyt. Szekci√≥kat hoztak l√©tre a szervezŇĎk k√ľl√∂nb√∂zŇĎ t√©m√°kban, amikre jelentkezhettek a k√ľld√∂ttek. Minden szekci√≥nak volt egy szekci√≥vezetŇĎje, akinek a feladata a besz√©lget√©s koordin√°ci√≥ja volt. Nem voltak politikusok, vagy szak√©rtŇĎk, akik elŇĎad√°sokat tartottak, hogy megmondj√°k a tutit. Mind√∂ssze egy ember, aki az√©rt felelt, hogy min√©l t√∂bb k√ľld√∂tt elmondhassa a v√©lem√©ny√©t a szekci√≥ban √©s hogy norm√°lis mederben tartsa a diskurzust. A szekci√≥ tagjai v√©g√ľl megfogalmaztak 1-2 olyan aj√°nl√°st, amit bemutattak a k√ľld√∂ttgyŇĪl√©snek, amit v√©g√ľl megszavazhattak.

√Čs itt √©rkez√ľnk el a 2007-es Di√°kparlament egyetlen, de ann√°l fontosabb botr√°ny√°hoz. M√°r pontosan nem eml√©kszem, hogy min is robbant ki a vita, de hirtelen egyre ink√°bb nŇĎtt azok t√°bora, akik nem √©rtettek egyet a v√©gsŇĎ sz√∂veggel. Eredeti tervek szerint az aj√°nl√°s megvitat√°sa ‚Äď ha tetszik a plen√°ris vita ‚Äď, ut√°n lett volna egy 15 perces sz√ľnet, √©s csak ezek ut√°n szavaztunk volna a 2007-es orsz√°gos Di√°kparlament aj√°nl√°sair√≥l. Azonban amikor a levezetŇĎ eln√∂k ‚Äď akit az Oktat√°si Hivatal jel√∂lt ki ‚Äď l√°tta, hogy egyre ink√°bb nŇĎ az el√©gedetlens√©g, arra hivatkozva, hogy Hiller Istv√°n miniszter meg√©rkezett √©s mielŇĎbb szeretn√© k√∂sz√∂nteni az egybegyŇĪlteket, azonnali szavaz√°st rendelt el, √≠gy buktatva meg mini ‚Äěpalotaforradalmunkat", amely a sz√ľnet seg√≠ts√©g√©vel ‚Äď ami alatt elegendŇĎ k√ľld√∂ttet gyŇĎzhett√ľnk volna meg a nemre val√≥ szavaz√°sr√≥l ‚Äď megerŇĎs√∂dhetett volna annyira, hogy v√©g√ľl, ha gyenge t√∂bbs√©ggel is, de leszavaztuk volna a v√©gsŇĎ aj√°nl√°s sz√∂veg√©t. Hiller Istv√°n v√©g√ľl azonban ennek a tr√ľkknek k√∂sz√∂nhetŇĎen eredeti besz√©d√©t mondhatta el ‚Äď amiben az aj√°nl√°sokat megk√∂sz√∂nni ‚Äď, igaz kiss√© terhelt k√∂rnyezetben, ugyanis bevonul√°s√°t f√ľttykoncert fogadta.

Advertisement

A 2007-es z√°nkai Di√°kparlament v√©lem√©nyem szerint j√≥l volt megszervezve, legfŇĎk√©ppen az√©rt, mert a siker√ľlt elhitetni a di√°kokkal, hogy val√≥ban sz√°m√≠t a v√©lem√©ny√ľk, a szavuk √©s belesz√≥lhatnak az ŇĎket √©rintŇĎ √ľgyekbe. Hogy ez ill√ļzi√≥ volt, csak a v√©g√©n der√ľlt ki. Mindenesetre k√≠v√°ncsian v√°rom, hogy az akkorit√≥l minden elem√©ben k√ľl√∂nb√∂zŇĎ jelenlegi korm√°ny √©s Oktat√°si Hivatal milyen Di√°kparlamentet hoz l√©tre az √°ltal√°nos √©s k√∂z√©piskol√°soknak.

Di√°kparlament id√©n novemberben is lesz, az ezzel kapcsolatos k√©ts√©geinkrŇĎl itt √≠rtunk, a 320 fŇĎs gyŇĪl√©s napirendje pedig a k√∂vetkezŇĎ lesz:

Advertisement

1. Tanul√°si tapasztalatok √©s lehetŇĎs√©gek

2. Di√°k√∂nkorm√°nyzatok mŇĪk√∂d√©si tapasztalatai, jogainak √©rv√©nyes√ľl√©se

3. Int√©zm√©nyi szinten megjelenŇĎ, de ezt meghalad√≥ jelentŇĎs√©gŇĪ k√©rd√©sek

A 2007-ben m√≥dos√≠tott jelenlegi szab√°lyoz√°s szerint az oktat√°s√©rt felelŇĎs miniszter - az Orsz√°gos Di√°kjogi Tan√°cs k√∂zremŇĪk√∂d√©s√©vel - h√°rom √©venk√©nt √∂sszeh√≠vja a Di√°kparlamentet. A Di√°kparlament hivatalosan a di√°kok k√∂zoktat√°ssal kapcsolatos orsz√°gos t√°j√©koztat√≥ f√≥ruma, amely az Orsz√°gos Di√°kjogi Tan√°cs elŇĎterjeszt√©s√©ben √°ttekinti a tanul√≥i jogok √©rv√©nyes√ľl√©s√©t, √©s aj√°nl√°st fogadhat el, melyben megfogalmazza v√©lem√©ny√©t, javaslat√°t.