Többek között a nyelvoktatási botrányról is szó fog esni a "TÉGY - Az oktatásért! II." elnevezésű fórumon, amelyet főként középiskolások szerveznek, és csütörtök délután 5-től az ELTE BTK A047-es termében fog lezajlani, ahova a szervezők szerint valószínűleg ezúttal a PSZ elnöke, Galló Istvánné is be fog nézni.

A Facebook-eseményben felsorolt témák:

- Pedagógus: közpénzből fizetett rabszolga vagy megbecsült alkalmazott? Mit takar az életpályamodell?
- Munkaterhek: mennyi az annyi?
- Mi legyen a diákokkal? Egységes vagy egyéni gondolatok?
- Mi a helyzet a tankötelezettség korhatárával?
- Kellenek alternatív iskolák? Képes az állami iskolarendszer "konkurencia" nélkül jól működni?
- Milyen a hazai nyelvoktatás színvonala? Mit ír elő az új törvény, mit mond ki a rendelet? Mi ezeknek a következménye?

- HOGYAN TOVÁBB?? Mik a lehetséges megoldások?

Az előző fórumon a résztvevők Thaisz Miklós és Mendrey László távozása után egy állásfoglalást fogadtak el, amely megírására külön munkacsoport alakult. A következő szöveg született:

1. Iskolai demokrácia

A jelenlegi helyzet: a diákönkormányzatok képviselik az iskolai demokráciát, de ezek működése többségében nem megfelelő, mivel tevékenységük nem fedi le a diákok véleményét, továbbá nem ér el konstruktív eredményeket. Teret kell adni a diákoknak és a szülőknek a véleménynyilvánításra, amelyhez elegendő háttér-információra is szükség van.
A döntést egy ahhoz értő személynek kell meghoznia, azonban figyelembe kell vennie a döntésében érintettek véleményét és tapasztalatait.

2. Erkölcstanoktatás

A jelenlegi formájában az erkölcstan, valamint a hit- és erkölcstan bevezetése nem volt indokolt, mert egy meggondolatlan koncepciót vezettek be a legtöbb szakmai szervezet álláspontjának figyelembe vétele nélkül.

Advertisement

Az előző fórumot még december 5-én tartották ugyanitt, ahol Thaisz Miklós (politikai tanácsadó) képviselte az EMMIt. Néhány fontosabb momentum a szerepléséről (képekben):

Advertisement

Jelen volt a PDSZ-től többek között az elnök, Mendrey László is. A szünetben találkozott a 2 "főszereplő":

Advertisement

Mindezen kívül persze értelmes vita folyt a fórumon, aránylag pörgős volt a menete, főleg eleinte.

A teremben az este folyamán összesen kb. 50 ember fordult meg, ami a szervezők szerint nem rossz, de a legközelebbinél ennél több érdeklődőt remélnek.

Nem elhanyagolható a HaHa-különítmény sem, akik tisztességesen elmentek, és némelyikük még jegyzetelte is a fórum menetét

Advertisement

De bloggertársam, Merker Iván sem volt rest részt venni az eseményen.

Advertisement

Csütörtökön megint ott leszek, és beszámolok a történtekről!