A piramisgyanĂșba keveredett DĂ©l-alföldi HallgatĂłi Mozgalom EgyesĂŒlet jogi Ășton vesz elĂ©gtĂ©telt azokon, akik azt hĂ­resztelik, hogy nincs minden rendben körĂŒlöttĂŒk. Az SZTE is lĂ©pett: feljelentĂ©st tettek ismeretlen tettes ellen.

- Az egyetem nem indĂ­t belsƑ vizsgĂĄlatot vagy fegyelmi eljĂĄrĂĄst, mert a fegyelmi ĂŒgyek egy Ă©v alatt elĂ©vĂŒlnek. Megjegyzem, jelen esetben az intĂ©zmĂ©nyen tĂșlmutatĂł, bƱncselekmĂ©nyek gyanĂșjĂĄt is felvetƑ ĂŒgyrƑl van szĂł - mondta a Magyar Nemzetnek SzabĂł GĂĄbor rektor. Mechler Ákost, aki a HVG birtokĂĄba jutott hangfelvĂ©tel tanĂșsĂĄga szerint piramisrendszerben prĂłbĂĄlt hallgatĂłkat beszervezni, sem a HökkentƑ, sem a DĂ©lmagyarorszĂĄg nem tudta elĂ©rni az ĂŒgy szerda dĂ©lutĂĄni kirobbanĂĄsa Ăłta. Török MĂĄrk Ășgy tudja, hogy a BTK HÖK volt elnöke jelenleg kĂŒlföldön tartĂłzkodik. Nem kizĂĄrt egyĂ©bkĂ©nt, hogy a hallgatĂłi önkormĂĄnyzat egyedĂŒl Mechlerrel szeretnĂ© elvitetni a balhĂ©t - a fĂŒggetlen oknyomozĂł ĂșjsĂĄgĂ­rĂĄsban nem tĂșl erƑs egyetemi lap, a HökkentƑ szokatlanul gyorsan Ă­rt a tĂ©mĂĄrĂłl Mechler nevĂ©t emlĂ­tve, illetve informĂĄciĂłink szerint a HÖK-ösök is azt kommunikĂĄljĂĄk, hogy nem tudnak semmit az ĂŒgyrƑl, Mechler pedig mĂĄr nincs a szegedi egyetemen.

Ahhoz kĂ©pest, hogy Török MĂĄrknak, az SZTE EHÖK legendĂĄs elnökĂ©nek ĂĄllĂ­tĂĄsa szerint nincs köze a DĂ©l-alföldi HallgatĂłi Mozgalom EgyesĂŒlethez, a DĂ©lmagyarorszĂĄgnak lelkesen rĂ©szletezte, hogy "a piramisjĂĄtĂ©k egy picit mĂĄs tĂ©nyĂĄllĂĄson alapul!". Azt a szervezet is hangsĂșlyozta, hogy nem törvĂ©nytelen a jutalĂ©kos toborzĂĄs Ă©s a fizetĂ©s szĂĄzalĂ©kĂĄban meghatĂĄrozott tagdĂ­j, noha Ƒk ilyet persze nem csinĂĄltak.

A szervezetrƑl a Google csak a piramisĂŒgy kapcsĂĄn ad talĂĄlatot. ÁllĂ­tĂĄsuk szerint kĂ©t tevĂ©kenysĂ©gĂŒk van: tĂŒntetĂ©sekhez biztosĂ­tanak kellĂ©keket, valamint közremƱködnek a PedagĂłguskĂ©pzƑ Kar Alkalmazott TĂĄrsadalomismereti TanszĂ©kĂ©nek egy kutatĂĄsĂĄban. Ehhez a rengeteg tevĂ©kenysĂ©ghez 2011-ben a 45 fƑt is elĂ©rte a taglĂ©tszĂĄm, bĂĄr azĂłta 16 fƑre zsugorodott. A közlemĂ©nyben Ă©vekre lebontva közlik a taglĂ©tszĂĄmot Ă©s a befolyt tagdĂ­jat, ezek szerint mindig Ă©v elejĂ©n lĂ©ptek be Ă©s Ă©v vĂ©gĂ©n tĂĄvoztak tagok, mert a tagdĂ­jbevĂ©tel a tagok adott Ă©vi szĂĄmĂĄnak tizenkĂ©tszerese, ezer forinttal szorozva. SokatmondĂł, hogy az egyesĂŒlet tisztsĂ©gviselƑi elƑször, a HVG-nek nyilatkozva mĂ©g a taglĂ©tszĂĄmmal sem voltak tisztĂĄban, "ha jĂłl tudom, öt fƑ" - vĂĄlaszoltĂĄk a lap kĂ©rdĂ©sĂ©re. (Az egyesĂŒletek törvĂ©nyben meghatĂĄrozott minimum lĂ©tszĂĄma tĂ­z fƑ.) MegprĂłbĂĄltunk annak is utĂĄnanĂ©zni, hogy az Alkalmazott TĂĄrsadalomismereti TanszĂ©k Oral History kutatĂĄsaihoz hogyan jĂĄrult hozzĂĄ az egyesĂŒlet, de ezzel kapcsolatban sem talĂĄltunk emlĂ­tĂ©st.

Advertisement

BĂĄr a szervezet ĂĄllĂ­tĂłlag a hallgatĂłi önkormĂĄnyzattĂłl fĂŒggetlenĂŒl mƱködik, annak elnöke a pedagĂłguskĂ©pzƑ kar HÖK elnöke, VĂĄgĂł ÁdĂĄm, titkĂĄra JuhĂĄsz Gergely, az EHÖK felĂŒgyelƑbizottsĂĄgĂĄnak tagja, szĂ©khelye pedig az EHÖK SzenthĂĄromsĂĄg utcai irodĂĄja. A botrĂĄnyt kirobbantĂł hangfelvĂ©telen maga Mechler is elmondta: "NyilvĂĄn az Ƒ ĂŒzlete, de Ƒ nincs benne, tehĂĄt ha valaki megnĂ©zi az alapszabĂĄlyt, megnĂ©zi a bejegyzĂ©st, akkor nem a Török MĂĄrk van. Ez egy gebasz? (...) Nem harcolt eleget Ă©rtetek?"

Ha tovĂĄbbi informĂĄciĂłtok van az ĂŒgyrƑl, megoszthatjĂĄtok velĂŒnk teljesen anonim mĂłdon kommentben, vagy az atlatszooktatas@gmail.com cĂ­men.