Hava Nikita, K√°lm√°n Mih√°ly, Prinz D√°niel Megszerezt√ľk azt a vitaanyagot, amelyet a korm√°nyzati oldalr√≥l k√ľldtek a FelsŇĎoktat√°si Kerekasztal r√©sztvevŇĎinek. Az anyag bŇĎvelkedik schmitti helyes√≠r√°si hib√°kban, k√©pzavarokban, √©s ,,minisztereln√∂ki ir√°nymutat√°sokban". J√≥ olvas√°st mindenkinek! Itt pedig mondd el a v√©lem√©nyed! Ezeket √∂sszegezz√ľk √©s kitessz√ľk, ha m√°r az EMMI nem k√©rdezi meg a n√©pet.

Advertisement

Sajnos hi√°ba besz√©l a nemzeti egy√ľttmŇĪk√∂d√©s korm√°nya nemzeti egy√ľttmŇĪk√∂d√©srŇĎl √©s t√°rsadalmi p√°rbesz√©drŇĎl, a metaadatok szerint Dr. Gilly Gyula, Fidesz-k√∂zeli eg√©szs√©g√ľgyi menedzser √°ltal √≠rt, √©s utolj√°ra Klinghammer Istv√°n √°ltal m√°jus 31-√©n szerkesztett. ,,A felsŇĎoktat√°s √°talak√≠t√°s [sic!] strat√©giai ir√°nyai √©s soronk√∂vetkezŇĎ [sic!] l√©p√©sei‚ÄĚ c√≠mŇĪ vitaanyag m√°ig nem lett nyilv√°nos. B√°r megpr√≥b√°ltuk megtudakolni az EMMI-tŇĎl, hogy val√≥ban tŇĎl√ľk sz√°rmazik-e az anyag, illetve megk√©rt√ľk ŇĎket, hogy tekintettel annak k√∂z√©rdekŇĪ volt√°ra hivatalos form√°ban is k√ľldj√©k meg szerkesztŇĎs√©g√ľnknek, v√°laszt nem kaptunk. A k√∂zszolg√°lati m√©di√°nak pedig hi√°ba volt meg, cikk√ľkben az anyag nyilv√°noss√°gra hoz√°sa n√©lk√ľl emelt√©k ki, hogy az abban foglalt elk√©pzel√©sek mi√©rt is fogj√°k a nemzet jav√°t szolg√°lni. Ebben a posztban √°ttekintj√ľk a vitaanyagot. R√∂viden √∂sszefoglalva, az anyag l√©nyege, hogy n√©mileg ellentmond√°sos m√≥don az oktat√°si korm√°nyzat (vagy Gilly Gyula), szemben azzal, amit a korm√°nypropaganda sugall, nagyj√°b√≥l tiszt√°ban van a felsŇĎoktat√°ssal kapcsolatos t√©nyekkel, mindazon√°ltal az itt felv√°zolt strat√©gia r√©szben bizony NERista l√≥zungokra alapul.

A vitaanyag, h√°rom r√©szbŇĎl √°ll:

  1. √Āltal√°nos megfontol√°sok
  2. Egy a XXI. sz√°zad k√∂vetelm√©nyeinek megfelelŇĎ felsŇĎoktat√°si rendszer ‚Äď mint az √°talak√≠t√°sokkal el√©rni k√≠v√°nt c√©l√°llapot ‚Äď fŇĎbb jellemzŇĎi
  3. MŇĪk√∂d√©si hat√©konys√°g: akad√©miai auton√≥mia, tulajdonosi √©s menedzsment szerepek, tulajdonosi kontroll, √©s professzion√°lis menedzsment.

Advertisement

Blogunk a korm√°nnyal ellent√©tben szinte vall√°sosan hisz az √°llampolg√°ri r√©szv√©telben. Ez√©rt arra k√©r√ľnk mindenkit, hogy olvassa el az anyagot erre a linkre kattintva, √©s mondja el a v√©lem√©ny√©t ide kattintva.

Advertisement

Tények és tények

MeglepŇĎ m√≥don, a dokumentum √°ltal√°nos megfontol√°sok r√©sz√©bŇĎl az der√ľl ki, hogy Klinghammer√©knek legal√°bb a h√°tt√©remberei tiszt√°ban vannak azokkal a t√©nyekkel, amiket a magyar felsŇĎoktat√°si szak√©rtŇĎk m√°r r√©g√≥ta sulykolnak: a felsŇĎoktat√°s a gazdas√°gi n√∂veked√©s √©s a t√°rsadalmi felemelked√©s motorja, a felsŇĎoktat√°sban nincs t√ļlk√©pz√©s, Magyarorsz√°gon nem t√ļl sokan, hanem t√ļl kevesen j√°rnak egyetemre, a felsŇĎoktat√°s fantasztikusan magas megt√©r√ľl√©sŇĪ befektet√©s.

Advertisement

A vitaanyag vezetŇĎ Amerik√°ban dolgoz√≥ k√∂zgazd√°szokra hivatkozik, b√°r a hivatkozott anyagok m√©g az elŇĎzŇĎ √©vtized elej√©n sz√ľlettek. P√©ld√°ul, ha hib√°san is, de id√©zik Alan Krueger princetoni professzort, Obama eln√∂k gazdas√°gi fŇĎtan√°csad√≥j√°nak 2001-es √∂sszefoglal√≥ cikk√©t az oktat√°s n√∂veked√©sre gyakorolt hat√°s√°r√≥l. A cikk eredetileg 2001-ben jelent meg a Journal of Economic Literature-ben, mŇĪhelytanulm√°ny v√°ltozata pedig 2000-es, Klinghammer√©k tanulm√°nya 2001-re dat√°lja a mŇĪhelytanulm√°nyt. Szerepel egy hivatkoz√°s Phillipe Aghion francia k√∂zgazd√°sz (Harvard) egy munk√°j√°ra is.

A korm√°ny kor√°bban tagadta, de ebbŇĎl a dokumentumb√≥l kider√ľl, hogy ,,[a] magyar felsŇĎoktat√°sban a r√©szv√©teli ar√°ny (20-25%) nemzetk√∂zi √∂sszehasonl√≠t√°sban alacsony‚ÄĚ √©s a fiatalok felsŇĎoktat√°sb√≥l val√≥ kiszor√≠t√°sa nem j√≥ √∂tlet. Mintha nem is a munkaalap√ļ t√°rsadalomr√≥l √©s romkocsm√°ban merengŇĎ b√∂lcs√©szekrŇĎl v√≠zion√°l√≥ korm√°ny egy ember√©t olvasn√°nk, amikor ezt l√°tjuk: ,,Logikailag is t√©ves minden olyan k√∂vetkeztet√©s, amely a jelenleg l√©tezŇĎ magyar felsŇĎoktat√°si rendszer egyes mŇĪk√∂d√©si anom√°li√°i kapcs√°n a tov√°bbtanul√°s √©s a felsŇĎoktat√°s fontoss√°g√°t, sz√ľks√©gess√©g√©t k√©rdŇĎjelezi meg.‚ÄĚ

Advertisement

Mint tudjuk, a magyar politik√°ban nem gyakoriak az igazi m√©ly, hossz√ļt√°v√ļ koncepci√≥k, a vitaanyag is ,,2014 m√°jus√°ig v√©gigvihetŇĎ‚ÄĚ int√©zked√©sekkel pr√≥b√°ln√° megoldani a felsŇĎoktat√°s probl√©m√°it. N√©mileg az is meglepett minket, hogy az anyag tabud√∂nt√∂getŇĎ m√≥don elismeri, hogy Magyarorsz√°gon val√≥j√°ban m√°r ma sem ingyenes a felsŇĎoktat√°s, a dokumentum maga is id√©zŇĎjelbe teszi az ingyenes sz√≥t.

Szlogen est omen

Advertisement

A k√∂vetezŇĎ r√©szben a dokumentum tesz egy makrogazdas√°gi kit√©rŇĎt √©s t√∂bbek k√∂z√∂tt sok olyan dolgot elismer, amit a jelenlegi korm√°nyzat sz√°m√°ra mintha nem is l√©tezne. Sorban d√∂nti meg az elm√ļlt h√≥napok korm√°nyzati t√ļlk√©pz√©srŇĎl, felesleges egyetemist√°kr√≥l, k√∂zponti korm√°nyd√∂nt√©ssel megh√ļzott ponthat√°rokr√≥l sz√≥l√≥ szlogenjeit.

A vitaanyag szerzŇĎje szerint a 21. sz√°zadi felsŇĎoktat√°si rendszer ‚ÄělegfŇĎbb fenntarthat√≥s√°gi √©s finansz√≠roz√°si probl√©m√°ja, hogy egyr√©szt az ad√≥verseny, m√°sr√©szt a m√°s j√≥l√©ti szektorok fenntart√°s√°val kapcsolatos k√∂lts√©gvet√©si nyom√°s, harmadr√©szt a nagy r√©szv√©teli ar√°ny fenntart√°sa‚ÄĚ miatt neh√©z p√©nzt tal√°lni az egyetemekre. A dokumentum szerint, a mai magyar felsŇĎoktat√°s t√ļlm√©retezett ahhoz, hogy csak k√∂lts√©gvet√©si forr√°sb√≥l lehessen finanasz√≠rozni, de ‚Äět√°rsadalmilag √©s nemzetgazdas√°gilag minim√°lisan sz√ľks√©ges m√©retŇĪ felsŇĎoktat√°st‚ÄĚ is l√©nyegesen nagyobbnak tartja, mint amit finansz√≠rozni lehetne.

Advertisement

Advertisement

A magyar oktat√°spolitikai s√°rdob√°l√°s egyik legjobban l√°volt t√©m√°j√°ra is kit√©r. A tand√≠jr√≥l √ļgy v√©lekedik, hogy ‚Äěle kellene z√°rni az imm√°r k√©t √©vtizede zajl√≥, meglehetŇĎsen √°ls√°gos ‚Äětand√≠jvit√°t‚ÄĚ, ugyanis majdnem minden m√°sodik hallgat√≥ imm√°r 12-15 √©ve igen jelentŇĎs k√∂lts√©gt√©r√≠t√©si d√≠jat fizet.‚ÄĚ Ami igaz is, mert a hallgat√≥k kb. 51%-a fizet a felsŇĎoktat√°s√©rt. Szerinte a hallg√≥k 2012-ig semmilyen seg√≠ts√©get nem kaptak a k√∂lts√©geik fedez√©s√©re, ezzel le is fik√°zta az elsŇĎ Orb√°n-korm√°ny idej√©n √°ltala bevezetett Di√°khitel 1-et. Majd tov√°bb tet√©zve a f√©lrebesz√©l√©st, m√°r-m√°r habonyi magass√°gokba emelkedik a szerzŇĎ, aki szerint mindenki, aki a Di√°khitel 2-t veszi ig√©nybe, az tov√°bbra is ingyen tanul.

Koncepció van-e?

Advertisement

A dokumentum 2.2.-es pontja v√©g√©n m√°r valami koncepci√≥szerŇĪ dolgot is felv√°zol a szerzŇĎ. R√∂vidt√°von (a k√∂vetkezŇĎ tan√©vtŇĎl) azt javasolja, hogy a k√∂lts√©gt√©r√≠t√©ses hallgat√≥knak sz√ľntess√©k meg a ‚Äěmesters√©ges kapacit√°sszab√°lyz√°st‚ÄĚ √©s csak az int√©zm√©ny val√≥s fizikai √©s oktat√≥i l√©tsz√°ma hat√°rozhassa meg a felvehetŇĎ fizetŇĎs hallgat√≥k sz√°m√°t, mondv√°n ha az √°llam nem tud megfelelŇĎ sz√°m√ļ forr√°st biztos√≠tani az egyetemeknek, legal√°bb ne szabjon g√°tat annak, hogy az saj√°t bev√©telehez jusson. K√∂z√©pt√°von a GDP ar√°nyos k√∂lts√©gvet√©si r√°ford√≠t√°st vissza kell √°ll√≠tani a 1- 1,2 %-os szintre.

A dokumentum k√∂vetkezŇĎ r√©sz√©bŇĎl az der√ľl ki, hogy hogyan √©s mi√©rt akarja √°talak√≠tania a korm√°ny az felsŇĎoktat√°s finansz√≠roz√°s√°t. Megpr√≥b√°lunk r√∂videk lenni. Az egyik jelentŇĎs v√°ltoz√°s az egyetemi finansz√≠roz√°s ter√ľlet√©n, hogy megszŇĪnhet az int√©zm√©nyi fenntart√°si normat√≠va, pontosabban a kutat√°si √©s a k√©pz√©si normat√≠v√°kba akarj√°k beolvasztani, megfelelŇĎ ar√°ny√ļ megoszt√°sban, mert indokl√°suk szerint ‚Äěelvileg is megk√©rdŇĎjelezhetŇĎ az, ha adott int√©zm√©ny int√©zm√©nyfenntart√°s, vagy int√©zm√©nyfejleszt√©s c√≠m√©n az√©rt juthat t√∂bbletforr√°shoz, mert neki k√ľl√∂n√∂sen dr√°g√°n fenntarthat√≥, √ľzemeltethetŇĎ ingatlanjai vannak.‚ÄĚ A dokumentum szerint az int√©zm√©nyeknek a j√∂vŇĎben kv√°zi saj√°t forr√°sb√≥l kell majd finansz√≠rozni a saj√°t fenntart√°sukat, mert √°t fog alakulni az √°llami √∂szt√∂nd√≠jas hallgat√≥k ut√°ni j√°r√≥ normat√≠va is (errŇĎl ld. al√°bb ‚Äď a szerk.).

Advertisement

PéPéPé

Az egyetemek finansz√≠roz√°s√°val kapcsolatos leg√©rdekesebb r√©szlet, hogy ha j√≥l √©rtj√ľk a korm√°ny bŇĎv√≠ten√© szeretn√© a PPP-projektek √°llamilag finansz√≠rozott k√∂r√©t, pedig kor√°bban pont ezek miatt t√°madt√°k az elŇĎzŇĎ rendszer oktat√°spolitik√°j√°t, k√ľl√∂n√∂sen Magyar B√°lint egykori oktat√°si minisztert. A dokumentum a PPP-konstrukci√≥r√≥l mint a felsŇĎoktat√°s finsz√≠roz√°s√°nak egyik legitim m√≥dj√°r√≥l besz√©l:

,,PPP finansz√≠roz√°s, PPP √©s ad√≥ss√°gkonszolid√°ci√≥. A PPP finansz√≠roz√°shoz √©s ad√≥ss√°gkonszolid√°ci√≥hoz ny√ļjtott √°llami t√°mogat√°sok eset√©n is fontos a finansz√≠roz√°s √∂sszhangba hoz√°sa a felsŇĎoktat√°spolitikai, √©s int√©zm√©nyh√°l√≥zatfejleszt√©si c√©lokkal. (l√°sd k√©sŇĎbb). Ezek finansz√≠roz√°sa elk√ľl√∂n√ľlt csatornn kereszt√ľl t√∂rt√©nik. Fontos lenne a jelenlegi 47%-os √°llami PPP finansz√≠roz√°si hozz√°j√°rul√°snak a kibŇĎv√≠t√©se olym√≥don, hogy az √°llam a PPP-k teljes beruh√°z√°si k√∂lts√©g√©nek a finansz√≠roz√°s√°hoz ny√ļjtson t√°mogat√°st. Ilym√≥don az int√©zm√©nyekre csak a foly√≥ mŇĪk√∂d√©si k√∂lts√©gek r√°juk esŇĎ r√©sz√©nek a finansz√≠roz√°si terhe h√°rulna, ami √©rt√©kelhetŇĎv√© tenn√© az int√©zm√©ny val√≥s mŇĪk√∂d√©si hat√©konys√°g√°t. Ez az elv√°laszt√°s az√©rt lenne fontos, mert √≠gy a felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nyek mŇĪk√∂d√©si kiad√°sait nem terheln√©k √©s nem torz√≠tan√°k olyan beruh√°z√°si t√≠pus√ļ k√∂lts√©gek, amelyek val√≥j√°ban az int√©zm√©nyi vagyon gyarapod√°sa miatt jelentkeznek √©s mint ilyen nem a mŇĪk√∂d√©st, hanem a vagyon tulajdonos√°t az √°llamot kellene terhelj√©k.‚ÄĚ

Advertisement

Az anyag elismeri, hogy a korm√°nyzat folyamatosan bullshitelt azzal kapcsolatban, hogy a PPP beruh√°z√°sok √∂nr√©sz√©nek √°llami konszolid√°l√°s√°val megmenti az egyetemeket. Most m√°r √ļgy gondolj√°k, hogy

‚Äěa PPP-kkel kapcsolatos √°llami finansz√≠roz√°st is c√©lszerŇĪen azon int√©zm√©nyekre kellene koncentr√°lni, ahova a felv√©telizŇĎk jelentŇĎs sz√°mban jelentkeznek M√©g akkor is, ha j√≥l ismert, hogy √©pp a PPP programok √°ltal√°nos jellemzŇĎi alapj√°n, pontosan azok az int√©zm√©nyek vannak a PPP-ik finansz√≠roz√°s√°val a legnagyobb bajban, akiket elker√ľlnek a hallgat√≥k, merthogy a PPP-k finansz√≠roz√°si terve a hallgat√≥kt√≥l sz√°rmaz√≥ bev√©teleken alapult.‚ÄĚ

Advertisement

De k√©sŇĎbbieben azt is elismerik, hogy a ‚Äěkeretsz√°mok elt√∂rl√©s√©vel‚ÄĚ kapcsolatban ‚Äěnincs helye semmif√©le b√ļjtatott, a magyar nyelv hajl√©konys√°g√°val vissza√©lŇĎ √©s m√°s n√©ven elnevezett de facto int√©zm√©nyi szintŇĪ keretsz√°m szab√°lyoz√°snak.‚ÄĚ A korm√°nyzat a tov√°bbiakban nem akar korl√°tot szabni az egyetemre felvehetŇĎ hallgat√≥k l√©tsz√°m√°nak,, mivel az √∂nk√∂lts√©ges hallgat√≥k jelentŇĎs bev√©teli forr√°st jelentenek az int√©zm√©nyeknek.

Ha ezt a javaslatot elfogadj√°k, akkor nem csak szembe mennek a saj√°t √≠g√©reteikkel, de kv√°zi meg√∂lik a kisebb fŇĎiskol√°kat √©s egyetemeket, mert szerint√ľk az a helyes ir√°ny, ha az ‚Äěad√≥ss√°g konszolid√°ci√≥s [sic!], PPP finansz√≠roz√°si [sic!] √©s EU-s p√°ly√°zati √∂nr√©sz finansz√≠roz√°si forr√°sokat c√©lszerŇĪen nem lenne szabad olyan int√©zm√©nyek sz√°m√°ra foly√≥s√≠tani, amelyeket ‚Äěelker√ľlik‚ÄĚ [sic!] a hallgat√≥k.‚ÄĚ

Advertisement

Miniszterelnöki iránymutatás

Egy ilyen magasszintŇĪ, amerikai k√∂zgazd√°szokra hivatkoz√≥ szakmai anyag eset√©ben √©rdekes momentum, hogy az √Āllami √Ėszt√∂nd√≠jjal kapcsolatban a Kedves VezetŇĎ ir√°nymutat√°s√°t id√©zi. Orb√°n Viktor egy Fidelitas-rendezv√©nyen elmondott besz√©d√©ben mutatott ir√°nyt:

‚Äě.... ma ezer √©s t√≠zezer sz√°m vannak olyan diplom√°s fiatalok, akiknek van egy pap√≠r a kez√ľkben, √©s azt hiszik, az √©r valamit, holott az a keserŇĪ realit√°s, hogy a pap√≠r nem √©r semmit a munkaerŇĎpiacon. Ez√©rt s√ľrgŇĎs a beavatkoz√°s, mert mindez rossz p√°ly√°ra √°ll√≠tja a fiatalokat, √©s rossz t√°rsadalmi folyamatokat eredm√©nyez ... meg kell tudni mondani, milyen k√©pz√©snek van √©rtelme, milyennek nincs, melyik ad a munkaerŇĎpiacon haszn√°lhat√≥ tud√°st, melyik nem.‚ÄĚ

‚Äě.... a korm√°ny nem a falakat akarja finansz√≠rozni, hanem a hallgat√≥kat, vagyis mi nem abban vagyunk √©rdekeltek, hogy bizonyos int√©zm√©nyek mŇĪk√∂djenek, hanem abban, hogy a di√°koknak befoly√°suk legyen (....) arra, melyik fŇĎiskola, egyetem j√≥ √©s melyik nem, melyik maradjon talpon √©s melyik nem.‚ÄĚ

‚Äě... l√°tni fogjuk, hogy melyik egyetemre, fŇĎiskol√°ra mennyien jelentkeztek, √©s mennyien ker√ľltek be, √©s l√°tni fogjuk, hogy mely egyetemeket √©s fŇĎiskol√°kat ker√ľlik. Ut√≥bbiakat nem fogja t√°mogatni a kabinet a j√∂vŇĎben... ‚ÄĚ

Advertisement

A vitaanyag l√°that√≥lag jelentŇĎs Orb√°n-f√©tissel terhelt szerzŇĎje Orb√°n besz√©d√©bŇĎl ilyen k√∂veteztet√©seket von le: ‚Äěa k√©t √©vtizede mŇĪk√∂dŇĎ nem kellŇĎen hat√©kony √©s nem minŇĎs√©gelvŇĪ k√∂zponti tervez√©sen √©s kij√°r√°sos lobbiz√°son, valamint k√©zivez√©rl√©sen √©s osztogat√°son alapul√≥ r√©gi finansz√≠roz√°si rendszer lev√°lt√°s√°ra vonatkoz√≥ egy√©rtelmŇĪ elv√°r√°s megfogalmaz√°s√° megt√∂rt√©nt.‚ÄĚ

Advertisement

A dokumentum szerint a korm√°nyzat m√©g mindig nem mondott le a p√°rhuzamos szakok megsz√ľntet√©s√©rŇĎl, mivel az azonos, vagy nagym√©rt√©kben azonos tartalm√ļ, de m√°s elnevez√©sŇĪ szakok (‚Äěszinon√≠ma szakok‚ÄĚ) √∂sszevon√°s√°t tervezik. Ezt azzal indokolj√°k, hogy ‚Äěne lehessen agr√°rkaron b√∂lcs√©szk√©pz√©st folytatni, kiv√°ltk√©pp olyan egyetemen ne aki [sic!] b√∂lcs√©szkarral is rendelkezik, vagy adott kis fŇĎiskola ne ind√≠thasson olyan k√©pz√©si programot, amely nyilv√°nal√≥an [sic!] tudom√°nyegyetemi h√°tteret ig√©nyel.‚ÄĚ

Tov√°bbra is tervezik a BSc √©s MSc programok korrekci√≥j√°t, ami fŇĎk√©pp a Bsc programokb√≥l az MSc szintŇĪ tartalmak, modulok MSc szintre val√≥ vitel√©t jelenti √©s azon k√©pz√©si programok megsz√ľntet√©s√©t, ahov√° nem jelentkeznek di√°kok, illetŇĎleg m√©retgazdas√°goss√°gi szempontb√≥l nem elegendŇĎ sz√°mban jelentkeznek hallgat√≥k.

Advertisement

Differenciált fejkvóta

Az MTA ‚Äď kieg√©sz√≠tett ‚Äď tudom√°nyter√ľleti besorol√°si rendszere alapj√°n, illetve ehhez rendelt k√©pz√©si ter√ľletenk√©nt lenn√©nek meghat√°rozva a fejkv√≥t√°k kateg√≥ri√°i, √©s ezek egym√°shoz viszony√≠tott ar√°nyai. Ezen alapkateg√≥ri√°k a ‚Äěscience versus profession‚ÄĚ megk√ľl√∂nb√∂ztet√©s, illetve a BSc/MSc szinteknek megfelelŇĎen differenci√°l√°sra ker√ľln√©nek. Majd az ily m√≥don kialak√≠tott k√©pz√©si-/tudom√°nyter√ľletenk√©nt √©s k√©pz√©si szintenk√©nt differenci√°lt ‚Äěalap-kateg√≥ri√°k‚ÄĚ-on bel√ľl int√©zm√©nyt√≠pusonk√©nti differenci√°l√°s t√∂rt√©nne. Azaz egy adott k√©pz√©si ter√ľletnek megfelelŇĎ k√©pz√©s alapfejkv√≥t√°ja m√°s ‚Äěkulccsal‚ÄĚ lenne megszorozva ha azt tudom√°nyegyetem, szakegyetem, szakfŇĎiskola, vagy helyi fŇĎiskola v√©gzi. Ugyanakkor bizonyos kateg√≥ri√°j√ļ k√©pz√©seket bizonyos int√©zm√©nyek eleve nem is v√©gezhetnek (pl.: science kateg√≥ri√°j√ļ MSc, vagy PhD kis helyi fŇĎiskola √°ltal).

Advertisement

A rendszernek meg kell tudni mondania, milyen k√©pz√©snek van √©rtelme, milyennek nincs, melyik ad a munkaerŇĎpiacon haszn√°lhat√≥ tud√°st, melyik nem √©s ennek keret√©ben sok m√°s mellett azt is meg kell tudni hat√°roznia az egyes k√©pz√©si-/tudom√°nyter√ľleti besorol√°si rendszerbe tartoz√≥ programok ‚Äěszakmai minimumfelt√©teleit‚ÄĚ. Tov√°bb√° a koncepci√≥ megsz√ľntetn√© a √©rtelmetlen k√©pz√©sek finansz√≠roz√°s√°t, vagyis azok√©t, amiknek nincs ‚Äěhaszna‚ÄĚ a munkaerŇĎpiacon.

Mi változott? A tandíj neve

Az anyag egyik mondata elŇĎrevet√≠ti bizonyos szakokn√°l a teljes tand√≠j bevezet√©s√©t:

‚Äěaz egyes k√©pz√©si programokra vonatkoz√≥ szakmai (szem√©lyi, t√°rgyi, int√©zm√©nyi) minimumfelt√©telek meghat√°roz√°sa √©s a k√©pz√©si programok ennek ment√©n t√∂rt√©nŇĎ racionaliz√°l√°sa. E t√©ren azt is meg kell hat√°rozni, hogy int√©zm√©nyt√≠pusonk√©nt, adott esetben int√©zm√©nyenk√©nt melyek azok a k√©pz√©si programok, amelyek eset√©n a hallgat√≥k √°llami √∂szt√∂nd√≠jat vehetnek ig√©nybe‚ÄĚ

Advertisement

De nem csak az √∂szt√∂n√≠jas helyek sz√°ma csappanhat meg megint, hanem az √∂nk√∂lts√©g is magasabb lehet a j√∂vŇĎben, mert azt ‚ÄěelsŇĎsorban a k√∂lts√©gvet√©s teherviselŇĎk√©pess√©ge, k√∂lts√©gvet√©si √©s fisk√°lis szempontok hat√°rozz√°k meg.‚ÄĚ

Gátat szabnának a lemorzsolódásnak is

Az anyag lemorzsol√≥d√°ssal foglalkoz√≥ r√©sze szerint, ‚Äěa lemorzsol√≥d√°s√©rt teljes m√©rt√©kben a hallgat√≥kat okolni nemcsak igazs√°gtalan √©s egyfajta ‚Äěvictim blaming‚ÄĚ magatart√°s, de egyszersmind gondatlans√°g is,‚ÄĚ ezzel megint egy korm√°nyzati bullshitet siker√ľlt kilŇĎni. A koncepci√≥ szerint a k√©pz√©sben lemaradt hallgat√≥k√©rt sokkal rugalmasabb √©s √°tj√°rhat√≥bb egyetemi rendszert dolgozn√°nak ki, mivel szerint√ľk a rendszer t√ļl merev √©s k√©sŇĎbbiekben a hallgat√≥ nem tudja megfelelŇĎen korrig√°lni, azt ha egy olyan szakra jelentkezett vagy vett√©k fel, ami nem a k√©ppes√©geihez illik. A vitaanyag szerint ‚Äěa jelenlegin√©l l√©nyegesen kevesebb bemeneti ponttal, sok belsŇĎ el√°gaz√≥d√°si, szakosod√°si lehetŇĎs√©ggel, nagy belsŇĎ √°tj√°rhat√≥s√°ggal √©s rugalmass√°ggal rendelkezŇĎ rendszert kell kiak√≠tani.‚ÄĚ Ezzel az elk√©pzel√©ssel haladunk a tiszta bolognai rendszer fel√©, amit anno Magyar B√°lint is elk√©pzelt, de elcseszte.

Advertisement

Teljesen √ļj int√©zm√©nyi rendszer

Advertisement

Magyarorsz√°gon a felsŇĎoktat√°s racionaliz√°l√°s√°ra sz√ľks√©g van, √©s ezt az anyag is elismeri: ‚Äě Az int√©zm√©ny h√°l√≥zat [sic!] sz√©tapr√≥zotts√°ga egyben a forr√°sok sz√©tapr√≥zotts√°g√°hoz is vezet, tov√°bb√° ahhoz, hogy sok int√©zm√©ny folytat kis volumenŇĪ [sic!], gazdas√°gtalan k√©pz√©seket.‚ÄĚ Ez√©rt egy √ļj felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nyrendszert dolgoztak ki, ami n√©gy t√≠pusba sorolja a felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nyeket:

  • Nemzeti Tudom√°nyegyetemek: orsz√°gos hat√≥k√∂rrel, kellŇĎen nagy sz√°m√ļ tudom√°nyter√ľleten mŇĪk√∂dve, jelentŇĎs kutat√°si eredm√©nyekkel, tudom√°nyos potenci√°llal √©s minŇĎs√©ggel, tov√°bb√° nagy reput√°ci√≥j√ļ, j√≥ munkaerŇĎpiaci poz√≠ci√≥kat ad√≥ k√©pz√©si programokkal. A teljess√©g ig√©nye n√©lk√ľl, ilyen int√©zm√©nyekre p√©lda lehet, Debrecen, Szeged, P√©cs, ELTE..... Ezen int√©zm√©nyek eset√©ben az alapvetŇĎ strat√©giai c√©lkitŇĪz√©s, hogy a 2014-2020 EU tervez√©si √©s k√∂lts√©gvet√©si idŇĎszak v√©g√©re, megfelelŇĎ programok, projektek, fejleszt√©sek r√©v√©n ker√ľljenek be vil√°g √©lvonal√°ba tartoz√≥ int√©zm√©nyek k√∂z√© (TOP 200 program).
  • Szakegyetemek: n√©h√°ny k√©pz√©si ter√ľleten region√°lis, vagy t√∂bb r√©gi√≥ra kiterjedŇĎ, esetenk√©nt ak√°r orsz√°gos hat√≥k√∂rrel b√≠rnak, saj√°t szakter√ľlet√ľk√∂n kiemelkedŇĎ tudom√°nyos eredm√©nyekkel is rendelkeznek, azonban k√©pz√©si √©s tudom√°nyos profiljuk viszonylag szŇĪk, ez√°ltal egyed√ľl ‚Äď saj√°t szŇĪkebb szakter√ľleteiket lesz√°m√≠tva ‚Äď nincs es√©ly√ľk int√©zm√©nyk√©nt vil√°g √©lvonal√°hoz tartozni a nemzetk√∂zi minŇĎs√≠t√©si, besorol√°si szempontok alapj√°n. A teljess√©g ig√©nye n√©lk√ľl p√©ldak√©nt a Miskolci, Veszpr√©mi, GyŇĎri egyetemek eml√≠thetŇĎek meg.
  • SzakfŇĎiskol√°k: n√©h√°ny k√©pz√©si ter√ľleten region√°lis, vagy t√∂bb r√©gi√≥ra kiterjedŇĎ, esetenk√©nt ak√°r orsz√°gos hat√≥k√∂rrel b√≠rnak. K√©pz√©s√ľk sokkal ink√°bb gyakorlat orient√°lt. Saj√°t szakter√ľlet√ľk√∂n esetenk√©nt kiemelkedŇĎ tudom√°nyos eredm√©nyekkel is rendelkeznek, azonban k√©pz√©si √©s tudom√°nyos profiljuk viszonylag szŇĪk. MŇĪk√∂d√©s√ľk nemzetgazdas√°gi, munkaerŇĎpiaci szempontb√≥l is jelentŇĎs gyakorlatorient√°lt k√©pz√©si programjaik r√©v√©n.
  • Helyi, illetve Kist√©rs√©gi fŇĎiskol√°k: szerep√ľk elsŇĎsorban helyi √©s vid√©kfejleszt√©si szempontb√≥l jelentŇĎs. Saj√°t sz√©khely√ľk√∂n, illetŇĎleg annak vonz√°sk√∂rzet√©ben szellemi √©s intellektu√°lis k√∂zpontot jelentenek, hi√°nyuk elsŇĎsorban a helyi k√∂z√∂ss√©g √©s a helyi vid√©kfejleszt√©si √©rdekek szempontj√°b√≥l jelentene probl√©m√°t. Val√≥j√°ban ez az az int√©zm√©nycsoport, amelybe sz√°mos kism√©retŇĪ vid√©ki fŇĎiskola tartozik. Ezen int√©zm√©nycsoport eset√©ben saj√°tos m√≥don keverednek teljesen jogos √©s legitim vid√©kfejleszt√©si √©rdekek, hiszen ezen int√©zm√©nyek rendk√≠v√ľl fontosak a helyi k√∂z√∂ss√©gek szempontj√°b√≥l, √©s a felsŇĎoktat√°spolitikai szempontok. FelsŇĎoktat√°spolitikai szempontb√≥l ugyanis az alapvetŇĎ c√©l az lenne, hogy minden egyes tehets√©ges, tanulni v√°gy√≥ √©s arra alkalmas fiatal a sz√°m√°ra legjobb minŇĎs√©gŇĪ k√©pz√©st ny√ļjt√≥ int√©zm√©nybe ker√ľlj√∂n be, nem pedig az, hogy valahova beker√ľlj√∂n. Ez√©rt felsŇĎoktat√°spolitikai szempontb√≥l agg√°lyos az, ha egy adott tehets√©ges fiatal az√©rt nem ker√ľl be egy k√©pess√©gei szerint sz√°m√°ra megfelelŇĎ sokkal magasabb szintŇĪ k√©pz√©st ny√ļjtani k√©pes nagy int√©zm√©nybe, mert valakinek a vid√©kfejleszt√©si √©rdekek √©s szempontok miatt fontos kis vid√©ki fŇĎiskol√°k kapacit√°sait is fel kell t√∂lteni.

Advertisement

Biztos, hogy a 18 oldalas anyagban m√©g vannak fontos r√©szletek, amiket nem elemezt√ľnk, illetve √©rtett√ľnk meg pontosan. Mint fentebb jelezt√ľk, szeretn√©nk, ha mindenki elmondhatn√° a v√©lem√©ny√©t. Olvasni itt lehet, hozz√°sz√≥lni pedig itt, ezeket √∂sszegezz√ľk √©s ki fogjuk tenni egy √ļjabb posztban (az√©rt √≠gy, mert a t√ļl sok olvas√≥ miatt a Google doksi letiltotta a kommentel√©st).

Ki az a Gilly Gyula?

Advertisement

Gilly Gyula a rendszerv√°lt√°s k√∂rny√©k√©n kezdte politikai p√°lyafut√°s√°t, r√©szt vett a SOTE hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzat√°nak megszervez√©s√©ben. Az elsŇĎ Orb√°n-korm√°ny idej√©n Pokorni Zolt√°n ny√ļlt a volt di√°kvez√©r h√≥na al√°, aki r√∂gt√∂n a FelsŇĎoktat√°s Fejleszt√©si Vil√°gbanki Program igazgat√≥i sz√©k√©ben tal√°lta mag√°t, majd 2000-tŇĎl FelsŇĎoktat√°s Finansz√≠roz√°si FŇĎoszt√°lyok vezetŇĎi posztj√°n is ŇĎt tal√°ljuk. 2001-2003 k√∂z√∂tt √ľgyvezetŇĎk√©nt az OTP Orsz√°gos Eg√©szs√©gp√©nzt√°r megszervez√©s√©n, mŇĪk√∂d√©s√©nek megind√≠t√°s√°n dolgozott. 2004-tŇĎl az Ispot√°ly Holding Kft megb√≠z√°s√°b√≥l r√©szt vett az OITI PET-CT K√∂zpont l√©trehoz√°s√°ban, illetŇĎleg a PET-CT K√∂zpont OEP √°ltali befogadtat√°s√°ban, 2005-2007 k√∂z√∂tt a PET-CT Kft. √úgyvezetŇĎje. 2007-tŇĎl az NV VagyonkezelŇĎ Kft, majd a GENOID Kft alkalmaz√°s√°ban k√ľl√∂nb√∂zŇĎ eg√©szs√©g√ľgyi beruh√°z√°si projektek elŇĎk√©sz√≠t√©s√©vel foglalkozik. T√∂bb publik√°ci√≥ja jelent meg az eg√©szs√©g√ľgyi rendszer eg√©sz√©t jelentŇĎsen √©rintŇĎ eg√©szs√©gpolitikai t√©m√°kban. 1995-tŇĎl r√©szt vesz annak a szellemi mŇĪhelynek a munk√°j√°ban, amely mint a Kor√°nyi Andr√°s Alap√≠tv√°ny Alkot√≥k√∂z√∂ss√©ge 2007 nyar√°n elk√©sz√≠tette azt a szakszervezeti sz√∂vets√©gek, civil szervezetek, kamar√°k, betegszervezetek √©s a Nemzeti Eg√©szs√©g√ľgyi Kerekasztal √°ltal t√°mogatott ‚ÄěT√°rsadalmi Eg√©szs√©gbiztos√≠t√°s Ell√°t√°sair√≥l‚ÄĚ sz√≥l√≥ t√∂rv√©nytervezetet, amelyet a t√∂bb biztos√≠t√≥s rendszer alternat√≠v√°jak√©nt a FIDESZ-KDNP t√∂bbsz√∂r is beny√ļjtott az Orsz√°ggyŇĪl√©shez.

Gilly Gyula neve t√∂bb korrupci√≥gyan√ļs √ľgyben is felbukkant az elm√ļlt √©vekben, p√©ld√°ul 2005-ben, az √ĀNTSZ laborh√°l√≥zat√°nak √©rt√©kes√≠t√©sekor gyan√ļs √∂sszefon√≥d√°sokra der√ľlt f√©ny: a Heti V√°lasz szerint a laborokat 48 milli√≥ forint√©rt megszerzŇĎ, majd m√°sf√©l milli√°rdos haszonnal tov√°bb√©rt√©kes√≠tŇĎ De√°k G√°bornak k√∂z√∂s √ľzleti √©rdekelts√©gei voltak a v√©teli p√°ly√°zatot elb√≠r√°l√≥ bizotts√°g t√∂bb tagj√°val, √≠gy Gillyvel is. Gilly k√∂z√©leti tev√©kenys√©geinek √©rdekes sz√≠nfoltja, hogy elŇĎad√°s-sorozatot tartott a Fidesz-KDNP leghŇĪs√©gesebb egyh√°zi h√°torsz√°g√°nak sz√°m√≠t√≥ Kereszt√©ny √Črtelmis√©giek Sz√∂vets√©ge (K√ČSZ) szervez√©s√©ben, illetve t√°mogatja a C√ĖF √©s a K√ČSZ k√∂z√∂s ‚ÄěT√°rsadalmi szerzŇĎd√©s‚ÄĚ-√©t is.

Advertisement

Gilly egy√©bk√©nt id√©n m√°rciusban m√©g b√≠r√°lta a felsŇĎoktat√°s reformj√°nak ir√°ny√°t, √©s s√≠kra sz√°llt a t√ļls√°gosan magas tand√≠jak ellen.

Kövessetek minket Facebookon és Twitteren!

UPDATE 2013.06.16. 19:06 - dr. Ny√≠ri Viktor jogi k√©pviselŇĎj√©nek k√©r√©s√©re elt√°vol√≠tottuk az utols√≥ elŇĎtti bekezd√©s egy r√©sz√©t, amely egy oknyomoz√≥ port√°l cikk√©re hivatkozva hib√°s t√©ny√°ll√≠t√°sokat tartalmazhatott. Az oknyomoz√≥ port√°l ellen r√°galmaz√°s miatt b√ľntetŇĎelj√°r√°s van folyamatban a hivatkozott cikkel kapcsolatban.