Nem a Mozaik Kiad√≥ megy szembe a tank√∂nyvrendelettel, hanem a tank√∂nyvrendelet a k√∂znevel√©si t√∂rv√©nnyel ‚Äď √≠rta az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°snak Rem√©nyfy Tam√°s √ľgyvezetŇĎ igazgat√≥. Mint azt p√©nteken meg√≠rtuk, az √°llami k√∂zoktat√°si int√©zm√©nyek √°ltal rendelhetŇĎ tank√∂nyvek list√°j√°t jelentŇĎsen szŇĪk√≠tett√©k ‚Äď a kiad√≥ ennek k√∂vetkezm√©nyeire h√≠vta fel a figyelmet.

Cs√ľt√∂rt√∂k√∂n hozt√°k nyilv√°noss√°gra a k√∂vetkezŇĎ tan√©v hivatalos tank√∂nyvjegyz√©k√©t, melynek kapcs√°n a K√∂znevel√©si √Āllamtitk√°rs√°g levelet k√ľld√∂tt az √°llami fenntart√°s√ļ iskol√°k sz√°m√°ra. Ehhez csatoltak egy list√°t, amin az int√©zm√©nyek sz√°m√°ra megrendel√©sre ‚Äějavasolt" kiadv√°nyok vannak. Hoffmannr√≥zs√°r√≥l magyar nyelvre leford√≠tva a ‚Äějavasolt" azt jelenti, hogy a fenntart√≥ az √°llami int√©zm√©nyekben csak azoknak a tank√∂nyveknek a megrendel√©s√©hez j√°rul hozz√°, amik ezen a list√°n megtal√°lhat√≥ak.

Advertisement

A Mozaik √ļgy v√©li, hogy nem csak a t√∂rv√©nnyel, hanem szakmai szempontokkal is szembemegy ez az int√©zked√©s. K√∂nnyen r√°v√°ghatjuk, hogy a c√©g az √ľzleti √©rdekei√©rt agg√≥dik, de az√©rt tudunk pedag√≥gusokr√≥l is, akik ki vannak akadva amiatt, hogy kidobhatj√°k az eddig elk√©sz√≠tett tanmeneteiket, kieg√©sz√≠tŇĎ anyagaikat a k√©nyszerŇĪ tank√∂nyvv√°lt√°s miatt. Legnagyobb r√©szben az √°llami tulajdonba ker√ľlt kiad√≥k, a Nemzed√©kek Tud√°sa √©s az Ap√°czai kiadv√°nyaira kell v√°ltani, de ezek egy√°ltal√°n nem biztos, hogy a legolcs√≥bbak √©s a legjobbak.

A k√∂znevel√©si t√∂rv√©ny (2011. √©vi CXC. tv.) 63. ¬ß-a a pedag√≥gusoknak szabad tank√∂nyvv√°laszt√°si jogot biztos√≠t, a nemzeti tank√∂nyvell√°t√°sr√≥l sz√≥l√≥ t√∂rv√©ny (2013. √©vi CCXXXII. tv.) 3. ¬ß-a pedig azt mondja ki, hogy az iskol√°nak a tank√∂nyvjegyz√©kbŇĎl kell v√°lasztani, ugyancsak a pedag√≥gus tank√∂nyvv√°laszt√°si jog√°nak figyelembe v√©tel√©vel. Ezekkel a jogszab√°lyokkal megy szembe a tank√∂nyvrendelet, illetve az EMMI √©s a KLIK fenntart√≥i utas√≠t√°sa azzal, hogy az iskol√°k tank√∂nyvrendel√©s√©t fenntart√≥i egyet√©rt√©shez k√∂ti, a fenntart√≥i egyet√©rt√©s megad√°s√°t pedig ahhoz, hogy a szŇĪk√≠tett list√°r√≥l kell v√°lasztani.

Az egyes tank√∂nyvcsal√°dok be- √©s kivezet√©se m√©g csak nem is felmenŇĎ rendszerben t√∂rt√©nik, azaz k√∂nnyen elŇĎfordulhat az, hogy a di√°koknak szeptembertŇĎl teljesen m√°s szempontok alapj√°n √∂ssze√°ll√≠tott k√∂nyvbŇĎl kell tanulniuk, mint amit eddig megszoktak. Sov√°ny vigasz, hogy az √©retts√©gi elŇĎtt √°ll√≥ tizenkettedikeseket nem sz√≠vatj√°k meg, ott m√©g a teljes rendel√©si list√°b√≥l lehet v√°lasztani.

Az √°llamtitk√°rs√°gnak nincsenek szakmai indokai az int√©zked√©sre. A c√©l az √°llami kiad√≥k helyzetbe hoz√°sa lehet. A Kr√≥nika Nova kiad√≥ ‚ÄěSz√≠nes irodalom" tank√∂nyvcsal√°dj√°t eddig √©vfolyamonk√©nt 50-60 ezer p√©ld√°nyban haszn√°lt√°k a k√∂z√©piskol√°k, de ehelyett a 9. √©s a 10. √©vfolyamon ezent√ļl a Nemzed√©kek Tud√°sa Kiad√≥ irodalomk√∂nyv√©t kell v√°lasztani. A kilencedikesekn√©l a Nemzed√©kek Tud√°sa Kiad√≥ k√©t k√∂tetes k√∂nyve a sz√∂veggyŇĪjtem√©nnyel egy√ľtt 3740 forintba ker√ľl, m√≠g a Kr√≥nika Nova tank√∂nyve a sz√∂veggyŇĪjtem√©nnyel csak 2680 forint lenne. Tizedik oszt√°lyban m√©g nagyobb az √°rk√ľl√∂nbs√©g, a Nemzed√©kek Tud√°sa k√∂nyvei √©s sz√∂veggyŇĪjtem√©nye 3670 forintba, a Kr√≥nika Nova kiadv√°nyai 2680 forintba ker√ľlnek, teh√°t t√≠z h√≠j√°n ezer forinttal dr√°g√°bb a kiz√°r√≥lagosan rendelhetŇĎ k√∂nyv. A korl√°toz√°s √≠gy nem indokolhat√≥ √°rcs√∂kkent√©ssel.

Advertisement

T√∂bbsz√∂r√∂sen d√≠jazott tank√∂nyvek is kimaradtak a ‚Äějavasolt" list√°b√≥l, ilyen a ‚ÄěK√∂rnyezet√ľnk titkai" c√≠mŇĪ mozaikos kiadv√°ny, ami az Eur√≥pai Tank√∂nyvkiad√≥k Sz√∂vets√©g√©nek elismer√©s√©t is megkapta. De eml√≠thetj√ľk a ‚ÄěSoksz√≠nŇĪ matematika" c√≠mŇĪ, mind a tizenk√©t √©vfolyamot lefedŇĎ √©s egym√°sra √©p√ľlŇĎ sorozatot is, ami ezent√ļl csak a tizedik √©vfolyamt√≥l rendelhetŇĎ. Azzal se nagyon lehet mit kezdeni, hogy a MŇĪszaki Kiad√≥ 1.-4. oszt√°lyos matematika tank√∂nyvsorozat√°b√≥l a m√°sodik oszt√°lyosoknak sz√≥l√≥ kiadv√°ny kimaradt. Ellenben tov√°bbra is lehet rendelni a sok kritik√°val illetett √©s meglehetŇĎsen elfogult B√°nhegyi Ferenc √°ltal szerkesztett t√∂rt√©nelemk√∂nyveket.

Az iskol√°kat h√°rom √©v alatt h√°rom tank√∂nyvv√°lt√°sba k√©nyszer√≠tik bele. Tavaly az √ļj kerettanterv, id√©n a megrendelhetŇĎ k√∂nyvek korl√°toz√°sa, j√∂vŇĎre pedig az Oktat√°skutat√≥ √©s FejlesztŇĎ Int√©zet √°ltal kidolgozott ‚Äě√ļj gener√°ci√≥s" tank√∂nyvek bevezet√©se miatt. Az iskol√°kban t√∂bb milli√°rd forint √©rt√©kben tal√°lhat√≥ tart√≥s tank√∂nyvi √°llom√°ny is, amit gyakorlatilag ki is lehet dobni, mert p√≥tl√°s m√°r nem rendelhetŇĎ hozz√°juk.

Advertisement

Ha a miniszt√©rium sz√°nd√©ka val√≥ban a tank√∂nyvek olcs√≥s√°g√°nak biztos√≠t√°sa lenne, azt m√°s eszk√∂zzel √©rhetn√© el. A tank√∂nyvek √°rmaximum√°t ugyanis miniszteri rendelet szab√°lyozza, el√©g lett volna ehhez hozz√°ny√ļlni. Azzal r√°ad√°sul, hogy id√©n is √©s j√∂vŇĎre is le kell cser√©lni a tart√≥s tank√∂nyveket, az eg√©sz mŇĪvelet rengeteg anyagi vesztes√©ggel j√°r.

A Mozaik vezetŇĎje arra biztatja a sz√ľlŇĎket, hogy √©rdeklŇĎdjenek az iskol√°k szakmai munkak√∂z√∂ss√©g√©n√©l arr√≥l, hogy megfelelŇĎnek tartj√°k-e a szŇĪk√≠tett list√°ban szereplŇĎ k√∂nyveket. A teljes tank√∂nyvforgalom k√∂zel fele, h√©tmilli√°rd forint a sz√ľlŇĎket terheli, √≠gy Rem√©nyfy Tam√°s is arra h√≠vja fel a figyelmet, hogy jogukban √°ll tiltakozni az iskola fenntart√≥j√°n√°l, ha √ļgy v√©lik, hogy gyermek√ľk sz√°m√°ra nem a lehetŇĎ legjobb tank√∂nyvet biztos√≠tj√°k.