Val√≥sz√≠nŇĪleg kevesen gondoltak arra a sv√°jci n√©pszavaz√°s eredm√©ny√©nek kihirdet√©sekor, hogy a d√∂nt√©s hat√°ssal lesz a hazai egyetemist√°k √©let√©re is. Igaz az alpesi orsz√°g nem tagja az Eur√≥pai Uni√≥nak, de kor√°bban megegyezett Br√ľsszellel a munkaerŇĎ √©s a di√°kok szabad √°raml√°s√°nak biztos√≠t√°s√°r√≥l, cser√©be a szabadkereskedelem√©rt.

Ugyanakkor a meg√°llapod√°sba be√©p√≠tettek egy √ļgy nevezett ‚Äěguillotine z√°rad√©kot" is, aminek l√©nyege, hogy ha egyetlen r√©szt felmondanak, akkor automatikusan a t√∂bbi is √©rv√©ny√©t veszti. Ennek a z√°rad√©knak esett √°ldozatul elsŇĎk k√∂z√∂tt a 80 milli√°rd eur√≥s √∂sszk√∂lts√©gvet√©sŇĪ Erasmus Plus oktat√°si √©s a 14.7 milli√°rd eur√≥s Horizon 2020 kutat√°si program. A di√°kcsere-program seg√≠ts√©g√©vel pedig csak 2011 √©s 2012 k√∂z√∂tt 2,600 sv√°jci di√°k tanulhatott k√ľlf√∂ld√∂n, m√≠g az orsz√°g 2,900 hallgat√≥t fogadhatott.

Advertisement

A kapcsolatok megszak√≠t√°s√°t m√°r az egyetemi hallgat√≥k is √©rz√©kelt√©k. Az elm√ļlt h√©ten a Budapesti Corvinus Egyetemen politikatudom√°nyt hallgat√≥i di√°kjai m√°r megkapt√°k a levelet, amiben sajn√°lattal k√∂zlik, hogy a 2014/15-√∂s tan√©vre beny√ļjtott sv√°jci jelentkez√©seket m√©g sem veszik figyelembe az elb√≠r√°l√°s sor√°n.

Kedves Pályázók!

Most kaptuk a t√°j√©koztat√°st, hogy az ut√≥bbi hetek esem√©nyeinek hat√°s√°ra (sv√°jci n√©pszavaz√°s) Sv√°jc nem vehet r√©szt programorsz√°gk√©nt az Erasmus+ programban, √≠gy hallgat√≥kat sem k√ľldhet, illetve fogadhat sv√°jci felsŇĎoktat√°si int√©zm√©ny vagy c√©g. Ez a d√∂nt√©s sajnos a 2014/15-√∂s tan√©vet is √©rinti m√°r, ez√©rt ezt k√©nytelenek vagyunk figyelembe venni a helyek kioszt√°sakor is.

Meg√©rt√©s√ľket k√∂sz√∂nj√ľk.