Ne feledj√©tek, hogy holnap Barackfa √©nekl√©s (vagy egy-k√©t produkci√≥ban szerintem ink√°bb √©get√©s) a kora esti √≥r√°kban, a n√©pszerŇĪ videomegoszt√≥-port√°lon, mely m√©g a messzi magyarokat is √∂sszek√∂ti a K√°rp√°t-medenc√©ben √©lŇĎkkel.

Ha nem ismern√©tek az √ļj szittya himnuszt √©s l√©trej√∂tt√©nek c√©lj√°t, el√∂lj√°r√≥ban felvezetem gyorsan. K√©t hete jelentette be Balatoni M√≥nika, a KIM t√°rsadalmi kapcsolatok√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°ra, hogy a Nemzeti √Ėsszetartoz√°s Napj√°ra v√°lasztottak egy √Ėsszetartoz√°s Dal√°t, B√°rsony B√°lint √©s Gergely √Čva Barackfa c√≠mŇĪ szerzem√©ny√©t.

Az √∂sszetartoz√°s √©rzet√©nek elŇĎseg√≠t√©se mellett oktat√°spolitikai c√©lja is volt a n√≥t√°nak. A KIM felh√≠v√°s√°ban, az iskol√°kon kereszt√ľl a gyerekeket agit√°lja a dal √©nekl√©s√©re. [A felh√≠v√°s l√©nyege nagyon egyszerŇĪen: Gyerekek, t√∂lts√©tek fel a siv√≠t√°sotokat Tudj√°tokhova √©s mi majd eld√∂ntj√ľk j√≥l j√ļnius 10-ig ki volt a leg√ľgyesebb.]

NagyszerŇĪ kezdem√©nyez√©s n√∂velni a hazai imidzset (K√°llay-Saunders f√©lv√©r magyar sr√°c gigaszt√°runk k√∂zremŇĪk√∂d√©s√©vel meg azt√°n pl√°ne cuki), csak ebben most is az a ciki, hogy nek√ľnk ezt mindig saj√°t magunknak kell bizony√≠tanunk. Nem pedig kifel√©, mert a remek orsz√°gim√°zst mi magunk sem hissz√ľk el. Azon gondolkodom most, hogy mit is k√©ne elhinni? Mi az igazi magyar imidzs? Szerintem ezzel a dalsz√∂veg szerzŇĎi is bajban lehettek. "Most mit √≠rjunk bele? Komondort (ja, az nem lehet, az m√°r pejorat√≠v), kolb√°szt, sz√ľrkemarh√°t, mangalic√°t, p√°link√°t (na, a gyerekek miatt azt m√©gse). De akkor mit?" Elk√©pzelem, ahogy kattogtak az agytekerv√©nyek √©s izzadva sorolt√°k a magyar tal√°lm√°nyokat, h√°tha. Antimonos k√©reg√∂nt√©s, csukl√≥s aut√≥busz, optikai t√°vjelzŇĎ, sakkoz√≥g√©p, sŇĪr√≠tett levegŇĎs l√©gzŇĎk√©sz√ľl√©k, "√°hh, ezt m√©gse lehet dalba foglalni, meg egy √∂t√©ves ezt most hogy", na akkor. MEGVAN! Barackfa. De mi√©rt? √Ėhm, nemtom. Ez olyan aranyosan hangzik, meg az van is. Aha, csakh√°t van az mindenhol, meg ennyi erŇĎvel lehetett volna egres, szilva vagy alma is, de nem, nek√ľnk a barack kellett. (De lehet am√ļgy, hogy a s√°rgabarackra gondoltak √©s akkor m√©g √©rthetŇĎ is, hogy milyen √©rv sz√≥lhatott tal√°n ez ellen: "deh√°t basszus, az milyen hossz√ļ m√°r, a nektarin meg h√ľly√©n hangzik." H√°t j√≥lvan, akkor legyen barack.

Advertisement

Nembaj, sz√ľletett a barackf√°r√≥l egy popdal. Elgondolkodtat√≥ a zenei anyagban val√≥ v√°laszt√°s is. Ha a n√≥t√°nak autentikus hangz√°st szerettek volna k√∂lcs√∂n√∂zni, akkor a gy√∂kerekhez kellett volna visszany√ļlni, nem? De nem √°m Noxosan... *hajjnananaajjjnananaa TUCTUC B#&@{$#/*

Az autentikus magyar zene - mint ahogy azt Kod√°ly√©k √≥ta tudjuk - a n√©pzene, ez pedig a n√©pdalokban keresendŇĎ. Igen, m√©g ma is. Ez sz√°munkra nem az √©nek-zene tank√∂nyvben szereplŇĎ letisztult dallamokat kellene, hogy jelentse (eleve lekott√°zni egy n√©pdalt olyan, mint leszor√≠tani az asszonyt szex k√∂zben, de ez most mindegy) vagy a nyilv√°nos √©nekeltet√©sek megal√°ztat√°sainak k√∂z√©piskol√°s eml√©keit (itt mindenki gondolhat az √©nektan√°rn√©nik√©j√©re) Sz√≥val, a n√©pdal nem ez, de ez egy mell√©ksz√°l. Nem is l√©nyeges. Val√≥j√°ban lehet, hogy ez nem is nagy gond, hogy nem lett olyan nagyon csuhajj√°s, ink√°bb az a gond - mondjuk ki: nem tudjuk hov√° tenni. Egy popdal, ami ha a magyars√°g technokolja akar lenni, l√°ssuk be, nem el√©g autentikus hangz√°s√ļ, a sz√∂veg, pedig amellett, hogy egyenesen k√≠nos, szint√©n nem igaz√°n felel meg a c√©lnak.

H√°t, ez a dal nem igaz√°n fog benn√ľnket elŇĎseg√≠teni az identit√°studatunk erŇĎs√≠t√©s√©ben. Nehogy azt higgy√©tek √°m, hogy az√©rt sz√≠vf√°jdalmas a dal, mert barack helyett narancs√≠zŇĪ. Nem. Szerintem az Ol√°h Ibolya √°ltal elŇĎadott Geszti-n√≥ta sem volt elfogadhat√≥bb, csak arra nem volt korm√°nyzati felh√≠v√°s, hogy √©nekelj√ľk egy√ľtt egy t√∂rt√©nelmi eml√©knapon. (Ennek is van egy szocialista feelingje √°ll√≠t√≥lag, de √©n ezt persze nem tudhatom.)

Advertisement

Szerintem csod√°latos dolog √©s fontos is, hogy kicsiny n√©p√ľnk b√ľszke legyen saj√°t mag√°ra, csak ez nem a legjobb m√≥dja ennek. Enn√©l m√©g a "Magyarorsz√°g, √©n √≠gy szeretlek!" s√∂rt rekl√°moz√≥ kamp√°ny is jobban megdobbantotta a sz√≠v√ľnket.

B√°r az√©rt azt is elmondan√°m, hogy nek√ľnk magyaroknak semmi sem j√≥. Nem akarok erre t√ļl sok karaktert fecs√©relni, de szerencs√©tlen ByeAlexet is szeretni kellett volna kicsiny r√°ntotth√ļs orsz√°gunk k√©pviselet√©ben legal√°bb az "Euroill√ļzi√≥" alatt, de a magyars√°g erre sem volt k√©pes - m√©g n√©h√°ny napig sem. Szerintem, ha focist√°ink nem itthonr√≥l n√©zn√©k a BL-t, n√©p√ľnk akkor sem ifjainknak szurkolna, hanem az ellens√©ges csapatnak.

√Črtem √©n, hogy EZ is egy kritika, √©s l√°ssuk meg, hogy a sz√°nd√©k a fontos meg blabla, DEH√ĀT a sz√°nd√©k akkor is lehet fontos, ha mellette a term√©k m√©g j√≥ is. Lehetett volna olyan dalt is √≠rni, ami √ľtŇĎs √©s akkor m√©g tal√°n sz√≠vesen is √©nekeln√©k fel a netre. (b√°r k√©nyszerbŇĎl nem lehet dalt √≠rni, legal√°bbis szerintem m√©g senkinek sem siker√ľlt - √©n a Waka-wakat is ut√°ltam a foci vb-n, pedig az m√©g valamennyire elviselhetŇĎ volt √ļgy f√©l percig az elej√©n, de EZ t√∂kre nem l√©nyeges most.)

Advertisement

Visszat√©rve, h√°t ilyen lett Az √Ėsszetartoz√°s dala. Megh√∂kkentŇĎ az is, hogy a KIM egy, a KiMitTud-on kereszt√ľl beadott k√∂zadatig√©nyl√©sre adott v√°lasz√°b√≥l kider√ľl, hogy gy√°rt√°si k√∂lts√©ge 550.000 Ft + √ĀFA volt, amely tartalmazza a jogd√≠j√°t, √©s a hangfelv√©tel √©s vide√≥klip-k√©sz√≠t√©s k√∂lts√©g√©t is az √°thangszerel√©s mellett.

A dal pop-limcsi, a szövege semmitmondó, de nembaj, ki kell fejezni az összetartozást, csak kár, hogy ezzel. Na mindegy, itt a kotta, nézegessétek, holnap meg hajrá, hátha kaptok egy simit a buksi fejetekre.