A tegnapi nap folyamán postai úton megkaptuk az ELTE-től a BTK HÖK szerződéseit. Az egyetem nagy mennyiségű adatara hivatkozva nem tudta vagy nem akarta feltölteni a kimittud adatigénylő portála, ezért egy CD-re másolva küldte el az egyik szerzőnknek postai úton. Azonban mi éltük a 21. század adta felhő alapú adattárolás lehetőségével és feltöltöttük a dokumentumokat, hogy mindenki számára elérhetővé legyen. A következő napokban cikksorozatban mutatjuk be a kapott szerződéseket.

Első felvonás

Az ELTE BTK az elmúlt hónapokban többször is szerepelt különböző sajtóorgánumokban. Először a Hallgatói Hálózat tagjai és szimpatizánsai foglalták el február 11-én az egyetem egyik nagy előadóját. Majd az egyetemen kipattant HÖK lista botrány, amely az egész országban felborzolta a kedélyeket. A lista botrány nagy vesztese a jelenlegi HÖK elnök, Garbai Ádám volt, mert neki nem lehetett szerepe ennek a megírásában, mivel ő is még gólyaként szerepel rajta, de feltehetőleg Jobbikos kapcsolatai miatt, ő a többiekhez képest pozitív jelzőt kapott "jó gyerek".

Befutott

A 2009-ben a lista megírásának idején a BTK HÖK elnöke Nemes László volt, aki jelenleg ott már nem tölt be tisztséget, de még mindig HÖOK választmányának tagja és az interneten fellelhető adatok alapján a HÖOK Budapesti Régiójának elnöke is, valamint 2011-ben a HÖOK alelnöke volt. A Jobbik Erzsébetvárosi alapszervezet 2012. augusztus 29-i taggyűlési jegyzőkönyvből kitűnik, hogy a Jobbik tagja. A Jobbik 2009 -es EP választások alatt - aktív HÖK elnökként - föltűnik a párt főhadiszállásán az eseményről készített "Jobbik Híradó” videóján (2:27-nél a háttérben, sárga ingben Nemes László látható - a szerk.). Nemes négy éven át 2008-2012-ig irányította a BTK HÖK-öt.

Nem nagy tétel

Nemes Lászlónak HÖK elnökként joga volt – az egyetem ellenjegyzésével – szerződéseket kötni és ő természetesen élt ezzel a jogával. 2009-ben két eseti megbízási szerződést kötött a Protest PR & Marketing Kft.-vel mind a kettő promóciós videók elkészítéséről szólt. Az első szerződéskötés 2009. január 20.-án valósult meg bruttó 98.400 forint értékben a „EDUCATIO 2009. Felsőoktatási Szakkiállításon keretén belül az ELTE Bölcsésztudományi Kar és a Kar rendezvényen való megjelenésének bemutatása. ” A kft-nek 2 videót kellett elkészíteni és azon belül riportot készíteni a Kar vezető tisztségviselőivel is.

A második szerződéskötés a Protest PR & Marketing Kft.-vel 2009. április 10.-én volt, de ez már bruttó 597.600 forint értékben történt. A szerződés tárgya „ BÖLCSÉSZ NAPOK 2009. Trefort kert” 3 darab promóciós videó elkészítése volt.
A cég honlapján az ELTE HÖK által megrendelt 5 videóból csak 2 található meg.

Közel a jobbikhoz

Az egytemen pletyka szinten régóta rebezsgetik, hogy a HÖK – nem közvetlenül -, de valamilyen formában anyagi támogatás nyújtott a Jobbik 2009-es Európai Uniós kampányához. Elképzelhető, hogy ez meg is valósult, bár nem közvetlenül.

Protest PR & Marketing Kft. 2008-ban alapították, 2009-ben bevétele nagy részét az egyetem kifizetése adta, ami azóta folyamatosan apad, így 2011-re már csak 700 ezer forint bevételt értek el 1 milliós mérleg szerinti veszteséget mellett. A cég honlapján megtalálható referenciák szerint nem csak a HÖK-nek készítettek videókat, hanem az ELTE Bölcsésztudományi Karnak is. Nem tudni mennyi pénzből, de ők készítették el a BKV „Önnek jár” szlogenjét is.

A cég ügyvezetője és egyik tulajdonosa Somorjai Balázs, aki korábban a Fidesz holdudvarához tartozó ECHO TV és Lánchíd Rádió egyik munkatársa volt. Ő az ELTE-n megtartott és még 2007-ben Szávay István által szervezett média konferencián beszédében azt mondta, hogy „ hazánk újságírását egy neo-moszkovita beidegződés jellemzi”.

A cég másik tulajdonosa Papp Dániel, aki a Jobbik megalakulása után 2004 tavaszáig a párt médiapolitikai kabinetjét vezette. Egyébként pályafutását a Magyar Rádióban szerkesztő-riporterként kezdte. A Magyar Televízió Budapesti Regionális Stúdiójának szerkesztő-riportere volt, majd az Echo Televízió hír- és hírháttér műsorainak szerkesztőjeként, később a Magyar Hírlap szerkesztőjeként dolgozott. Az ő nevéhez kötik a Lomnici ügyet, de jelenleg is az MTVA-nál dolgozik, mint közéleti és dokumentum főszerkesztő.
Papp Dánielnek a cégadatok alapján még 2002-ben volt egy közös cége Szabó Gáborral, aki a jelenleg is Jobbik Országos Elnökség Választmányi tagja és pártigazgató is. A Wikipédián megtalálható önéletrajza szerint Szabó a Jobbik Magyarországért Mozgalom megalakításában alapító tagként vett részt, valamint 2007-ben a Magyar Gárda létrehozásában is szerepet vállalt. 2009-ben a Jobbik európai parlamenti választási kampányának országos kampányfőnöki teendőit látta el. (Miközben Szabó sajtótájékoztatót tartott, Nemes László a laptopja előtt nézte a választási eredményeket - a szerk.)


Kérdés: Ha az ELTE BTK tele van kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatóval, akik értenek a filmezéshez, videó készítéshez, az egyetemnek van erre technikája is, akkor miért kellett külön fizetni egy cégnek ? Miért nem toboroztak egy hallgatókból álló csapatot, akik megcsinálták volna ingyééé?

Folyt. köv. holnap.

Advertisement


Írjatok nekünk az atlatszooktatas@gmail.com-ra