K√∂sz√∂nhetŇĎen a korm√°ny zseni√°lis √∂tlet√©nek, miszerint minden nyugd√≠jkor√ļt elzavarnak, holnap dolgozik utolj√°ra a Radn√≥ti k√©t port√°sa.

I. A portaszolg√°lat rendje

A portaszolg√°lat alapvetŇĎ c√©lja, hogy biztos√≠tsa az iskol√°ban a zavartalan munk√°t, az iskola tanul√≥inak √©s dolgoz√≥inak szem√©lyi √©s t√°rgyi biztons√°g√°t, az √©p√ľlet √©s a benne tal√°lhat√≥ eszk√∂z√∂k, b√ļtorzatok meg√≥v√°s√°t. A portaszolg√°lat fogadja az iskol√°ba √©rkezŇĎ vend√©geket. A port√°s k√∂teles a port√°n tart√≥zkodni. Ha azt valamilyen okb√≥l m√©gis el kell hagynia, akkor az elj√°r√°s a k√∂vetkezŇĎ:

- 8 √©s 1420 √≥ra k√∂z√∂tt az √ľgyeletes di√°kok helyettes√≠ts√©k, a bej√°rati rendszer √©s a telefonk√∂zpont mŇĪk√∂d√©s√©t nem lehet megszak√≠tani.

- 1420 √≥ra ut√°n lehetŇĎleg az iskola valamely dolgoz√≥ja helyettes√≠tse.

- A helyis√©g ŇĎrizetlen√ľl, nyitva nem maradhat. A portahelyis√©gben csak a port√°s, illetve az ŇĎt helyettes√≠tŇĎ szem√©ly tart√≥zkodhat.

A port√°s k√∂teles az iskola bej√°rati ajtaj√°t z√°rva tartani √©s a portahelyis√©g nyitott ablak√°nak k√∂zel√©ben tart√≥zkodni. Az √©rkezŇĎk az ablakon kereszt√ľl, illetve csengŇĎvel jelezhetik bel√©p√©si sz√°nd√©kukat, a m√°gnesz√°ras ajt√≥t a port√°s nyithatja ki. A port√°s az iskola tanul√≥in √©s dolgoz√≥in k√≠v√ľl mindenkit k√∂teles meg√°ll√≠tani, udvariasan tiszt√°zza az √©rkezŇĎ kil√©t√©t, sz√°nd√©k√°t, s a k√∂vetkezŇĎ m√≥don j√°rjon el:

- A tan√°rjel√∂ltek az iskola √°ltal kiadott igazolv√°ny felmutat√°s√°val l√©phetnek be. - A gyermek√©t v√°r√≥ sz√ľlŇĎt csak az aul√°ba szabad beengedni, s fel kell k√©rni, hogy ott v√°rakozzon.

- A jav√≠t√°sok, karbantart√°sok elv√©gz√©s√©re √©rkezŇĎ munk√°sokat, az egyetem mŇĪszaki dolgoz√≥it √©s csomag √©rkez√©se vagy p√©nz√ľgyi k√∂telezetts√©g eset√©n a post√°st a gondoks√°gra kell ir√°ny√≠tani, ŇĎket az √ľgyeletes di√°k k√≠s√©rje el.

- Minden m√°s postai k√ľldem√©nyt vegyen √°t, s az √ľgyeletes di√°kkal k√ľldje a titk√°rs√°gra. - Egy√©b l√°togat√≥, vend√©g, tan√°rral besz√©lni sz√°nd√©koz√≥ sz√ľlŇĎ eset√©ben az erre rendszeres√≠tett f√ľzetben r√∂gz√≠tse az √©rkezŇĎ nev√©t, kit keres, s mikor √©rkezett, t√°voz√°sakor pedig a t√°voz√°s idej√©t. A port√°s telefonon h√≠vja fel a keresett dolgoz√≥t, s csak a vele t√∂rt√©nt egyeztet√©s ut√°n engedheti be a vend√©get. 8 √©s 1420 √≥ra k√∂z√∂tt minden √©rkezŇĎt az √ľgyeletes di√°k k√≠s√©rjen el a megfelelŇĎ irod√°ba. Ezen idŇĎ alatt k√≠s√©ret n√©lk√ľl a porta az idegent nem engedheti be az √©p√ľletbe. 1420 ut√°n a dolgoz√≥ vagy szem√©lyesen j√∂n a kapuhoz a vend√©g fogad√°s√°ra, vagy telefonon felelŇĎss√©get v√°llal beenged√©s√©√©rt.

A port√°s fel√ľgyel arra, hogy tan√≠t√°si idŇĎben az √©p√ľletet di√°k √≠r√°sos enged√©ly n√©lk√ľl nem hagyhatja el. A bel√©p√©sek tekintet√©ben k√ľl√∂n√∂s figyelmet kell ford√≠tani azon idŇĎszakokra, amikor t√∂meges mozg√°s van a kapukon kereszt√ľl. A csak kij√°r√°sra alkalmas k√∂z√©psŇĎ kapu csak a d√©lut√°ni sz√ľnetekben lehet nyitva.

A port√°s kezeli az √©p√ľlet kulcsait az al√°bbiak szerint:

- Reggel, √©rkez√©s ut√°n kinyitja a gondnok utas√≠t√°sa alapj√°n megadott termeket. - Nap k√∂zben kimutat√°st vezet az √°ltala kiadott kulcsokr√≥l, az erre rendszeres√≠tett f√ľzetben r√∂gz√≠ti az √°tvevŇĎ szem√©ly nev√©t, (di√°k eset√©n oszt√°ly√°t is,) a kiadott kulcs sz√°m√°t √©s a kiad√°s idŇĎpontj√°t. Az √°tvevŇĎ al√°√≠r√°s√°val igazolja az adatokat. A kulcs vissza√©rkez√©s√©nek idej√©t a port√°s szint√©n r√∂gz√≠ti. K√©sedelem eset√©n a port√°s int√©zkedjen a kulcs visszaker√ľl√©s√©rŇĎl.

- Az √©p√ľlet esti bez√°r√°sa elŇĎtt a port√°s k√∂teles v√©gigj√°rni a termeket, mell√©khelyis√©geket √©s folyos√≥kat ellenŇĎrz√©s c√©lj√°b√≥l (v√≠z, villany elz√°r√°s, ablak, ajt√≥ bez√°r√°s). A port√°s ir√°ny√≠tja az √ľgyeletes di√°kok munk√°j√°t, ellenŇĎrzi viselked√©s√ľket annak √©rdek√©ben, hogy udvariasan, kultur√°ltan k√©pviselj√©k iskol√°nkat. A di√°kok asztal√°n√°l az √ľgyeleteseken k√≠v√ľl m√°s di√°k nem tart√≥zkodhat, az asztalon √©s k√∂rny√©k√©n rendet kell tartani. Amennyiben a di√°kok a meg√°llap√≠tott rendet figyelmeztet√©s ellen√©re megszegik, a port√°s k√∂teles azonnal √©rtes√≠teni valamelyik igazgat√≥helyettest.

Az ELTE Radn√≥ti Mikl√≥s Gyakorl√≥ √Āltal√°nos Iskola √©s Gyakorl√≥ Gimn√°zium Szervezeti √©s MŇĪk√∂d√©si Szab√°lyzata