Mint meg√≠rtuk, Balog Zolt√°n √©s az EMMI nem az egyetemi szen√°tus k√©tharmada √°ltal t√°mogatott Paragh Gy√∂rgy√∂t, hanem az egyetemen mind√∂sze egyharmados t√°mogat√°st kap√≥ Szilv√°ssy Zolt√°nt javasolta a Debreceni Egyetem rektor√°nak. T√∂bb m√©dium is arra a k√∂vetkeztet√©sre jutott, hogy Szilv√°ssy nagy botr√°nyt kiv√°lt√≥, √©s az egyetemi auton√≥mi√°t el√©g nyilv√°nval√≥an figyelmen k√≠v√ľl hagy√≥ jel√∂l√©se K√≥sa Lajos polg√°rmester lobbij√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎ. Ut√°nan√©zt√ľnk pontosan milyen kapcsolatok √°llhatnak a h√°tt√©rben.

A szen√°tusi szavaz√°skor Nagy J√°nos eln√∂k√∂lt. Nagy, b√°r ezt saj√°t honlapj√°n elfelejti eml√≠teni, 2007-tŇĎl a Gyurcs√°ny Ferenc √°ltal l√©trehozott Nemzeti Vagyongazd√°lkod√°si Tan√°csot eln√∂k√∂lte. A Tan√°cs tagjai k√∂z√∂tt tal√°ljuk az az√≥ta b√ľntetŇĎelj√°r√°s al√° vont T√°trai Mikl√≥s, a Magyar Nemzeti VagyonkezelŇĎ vezetŇĎj√©t √©s a szint√©n megv√°dolt Mark√≥ Andrea p√©nz√ľgyminiszt√©riumi szak√°llamtitk√°rt. Mint ismeretes, abban az idŇĎszakban zajlott a Fidesz-korm√°nyzat szerint rendk√≠v√ľl g√°zos, a b√≠r√≥s√°gon ugyanakkor eddig elmarasztal√≥ √≠t√©letet nem hoz√≥ Sukor√≥-√ľgy, amikor Nagy fel√ľgyelte az √°llami vagyongazd√°lkod√°st. Ugyanakkor Nagy, aki egy√©bk√©nt majdnem egy √©vtizeden √°t elŇĎbb a Debreceni Agr√°rtudom√°nyi Egyetemen majd a Debreceni Egyetemen volt felsŇĎvezetŇĎ rektorhelyettesk√©nt √©s rektork√©nt, k√©t hete lett Debrecen d√≠szpolg√°ra, K√≥sa Lajos polg√°rmester j√≥volt√°b√≥l.

K√≥sa √©s az √°ltala favoriz√°lt Szilv√°ssy Zolt√°n is k√∂zelebbi kapcsolatban √°llnak egym√°ssal, m√©gpedig Szilv√°ssy c√©g√©n kereszt√ľl, b√°r errŇĎl a c√©grŇĎl viszont Szilv√°ssy nem tesz eml√≠t√©st saj√°t honlapj√°n. Szilv√°ssy c√©ge ugyanis a Cera-Med Kft. A kft honlapj√°r√≥l ugyan hi√°nyzik Szilv√°ssy neve, de az ŇĎ email-c√≠me a c√©g el√©rhetŇĎs√©ge. A Cera-Med viszont tagja a Pharmapolis Debrecen Innovat√≠v Gy√≥gyszeripari Klaszternek, amelynek aleln√∂ke K√≥sa Lajos. M√≠g a Debreceni Egyetemet a rektor F√°bi√°n Istv√°n k√©pviseli, a rektorhelyettes √©s farmakol√≥giai √©s farmakoter√°piai int√©zetvezetŇĎ Szilv√°ssy meglepŇĎ m√≥don nem az int√©zet vagy az egyetem k√©pviselŇĎjek√©nt jelenik meg az igazgat√≥tan√°csban, hanem saj√°t c√©g√©t reprezent√°lja. Egy√©bk√©nt a c√©g az Int√©zettel egy telephelyen mŇĪk√∂dik.

Ha j√≥l √©rtj√ľk egy√©bk√©nt maga a klaszter is √©rdekes lehet, hiszen k√ľl√∂nb√∂zŇĎ EU-s √©s korm√°nyp√©nzekbŇĎl mŇĪk√∂dik, √ľgyvezetŇĎ igazgat√≥ja pedig a klaszter l√©trehoz√°s√°t m√©g megyei iparkamara eln√∂kk√©nt bejelentŇĎ Skult√©ti √Čva. A Klaszter igazgat√≥tan√°cs√°ban √ľl m√©g a Pharmapolis honlapj√°n debrecenik√©nt eml√≠tett, saj√°t honlapja √©s az internet szerint viszont miskolcinak, di√≥sgyŇĎrinek √©s kistarcsainak tŇĪnŇĎ Hunik√≥t vezetŇĎ Gyarmati J√°nos, akinek c√©ge egy k√©palkot√≥ elj√°r√°sokkal betegeket ell√°t√≥ mag√°nc√©gnek tŇĪnik, sŇĎt √∂v√© a hasonl√≥ tev√©kenys√©gi k√∂rŇĪ, szint√©n klasztertag Brain-X Kft is.

Advertisement

Az nem eg√©szen vil√°gos, hogy h√°ny √©s milyen nevŇĪ klaszter mŇĪk√∂dik, ugyanis az interneten van egy m√°sik klaszter is, a PharmAgora √ČletminŇĎs√©g Klaszter, mely saj√°t honlapja szerint a Pharmapolis √°tnevez√©s√©vel j√∂tt l√©tre 2009-ben, mik√∂zben a Pharmapolis maga sem lehet sokkal r√©gebbi 2009-esn√©l, √©s honlapj√°ra m√©g 2 √©ve is ker√ľlt √ļj kontent. Mindenesetre, a balatonf√ľredi PharmAgor√°ban is megtal√°lhat√≥ a Szilv√°ssy Zolt√°n √©s a debreceni audiol√≥gi√°t vezetŇĎ Szilv√°ssy Judit Cerma-Medje, viszont mellett√ľk eg√©szen m√°s v√°llalatok jelennek meg klasztertagk√©nt. Itt fŇĎleg az √©lelmiszerkutat√°s tŇĪnik f√≥kusznak. Ilym√≥don a klaszter tagja p√©ld√°ul a multifunkci√≥s toj√°st, kaka√≥s tejet √©s pr√©mium sert√©sh√ļst elŇĎ√°ll√≠t√≥ Adexgo, a sz√°nt√≥f√∂ldekkel foglalkoz√≥ Agrofilm, a b√°bolnai toj√°sporral foglalkoz√≥ EcoMotive, de a fitnesszg√©pekkel foglalkoz√≥ Brunswick is.

√ögy tŇĪnik teh√°t, hogy Szilv√°ssy Zolt√°nnak, aki v√°rhat√≥an √©v k√∂zep√©tŇĎl lesz a Debreceni Egyetem rektora kiterjedt c√©ges kapcsolatai vannak. Az ugyanakkor m√©g minding nem vil√°gos, hogy pontosan mi√©rt lobizott K√≥sa Lajos polg√°rmester mag√°n√°l a minisztereln√∂kn√©l, hogy ,,Dr. Klinghammer Istv√°n √°llamtitk√°r felterjeszt√©s√©t k√∂vetŇĎen" Balog Zolt√°n miniszter Szilv√°ssyt jel√∂lje az egyetem √©l√©re.