A K√∂zbeszerz√©si Hat√≥s√°g (KH, kor√°bban K√∂zbeszerz√©sek Tan√°csa) k√©t √©vre sz√≥l√≥ egy√ľttmŇĪk√∂d√©si meg√°llapod√°st k√∂t√∂tt a Budapesti Corvinus Egyetemmel, melynek √©rtelm√©ben oktat√≥kat fog deleg√°lni a BCE szeptembertŇĎl indul√≥ akkredit√°lt k√∂zbeszerz√©si menedzser posztgradu√°lis szakir√°ny√ļ tov√°bbk√©pz√©s√©be.

Kor√°bban az ELTE szakjog√°sz, illetve az NKE k√∂zbeszerz√©si tan√°csad√≥ szakir√°ny√ļ tov√°bbk√©pz√©seiben vett r√©szt a KH, de egy√ľtmŇĪk√∂d√∂tt m√©g egy sor oktat√°si int√©zm√©nnyel, illetve OKJ-s √©s nem-OKJ-s k√©pz√©st ny√ļjt√≥ int√©zm√©nnyekkel is.

A KH nev√©vel ellent√©tben kev√©s hat√≥s√°gi felhatalmaz√°ssal rendelkezik, √≠gy p√©ld√°ul nem vizsg√°lja a k√∂zbeszerz√©sekhez kapcsol√≥d√≥ korrupci√≥s √ľgyeket. Szinte elfacsarodott a sz√≠vem, amikor ilyen mondatokat tal√°ltam a KH legut√≥bbi (2011-es) besz√°mol√≥j√°ban, hogy:

A Tan√°cs pozit√≠vumk√©nt √©rt√©kelte, hogy a [Transparency International-]tanulm√°ny a felt√°rt negat√≠vumok √©s javaslatok mellett sem k√©rdŇĎjelezi meg a Tan√°cs l√©t√©nek, mŇĪk√∂d√©s√©nek sz√ľks√©gess√©g√©t, nem vonja k√©ts√©gbe az appar√°tus szakmai felk√©sz√ľlts√©g√©t √©s a k√∂zbeszerz√©si folyamatokban bet√∂lt√∂tt szerep√©t.

Advertisement

A BCE viszont √©ppens√©ggel el√©g sokat tesz a korrupci√≥ felt√°r√°sa √©rdek√©ben, a BCE Korrupci√≥kutat√≥-k√∂zpontja (sic!) rendre √©rdekes √©s tudom√°nyos megalapozotts√°g√ļ kutat√°sokat publik√°l a t√©m√°ban, b√°r kutat√≥i eddig nem vettek r√©szt a BCE k√∂zbeszerz√©si referensk√©pz√©s√©ben (Boros Anita, KH-s fŇĎoszt√°lyvezetŇĎ √©s BCE-s adjunktus azonban m√°r eddig is √∂sszek√∂tŇĎ kapocs volt a k√©t int√©zm√©ny k√∂zt).

A k√∂zbeszerz√©si elj√°r√°sok tisztas√°g√°nak vizsg√°lat√°t egy√©bk√©nt igencsak megnehez√≠tett√©k az elm√ļlt √©vekben, hiszen a visszal√©sszerŇĪ jogorvoslat-ind√≠t√≥k √©s a vissza√©l√©sszerŇĪ adatig√©nylŇĎk megf√©kez√©se √©rdek√©ben a korm√°ny max. 150,000 forintr√≥l a k√∂zbeszerz√©si √©rt√©k 1%-√°ra m√≥dos√≠totta a jogorvoslati elj√°r√°s d√≠j√°t, illetve radik√°lisan visszenyeste a k√∂z√©rdekŇĪ adatig√©nyl√©ssel megszerezhetŇĎ, k√∂zp√©nz elk√∂lt√©s√©re vonatkoz√≥ adatok k√∂r√©t. Ennek ellen√©re, vagy ink√°bb √©ppen ez√©rt, sok sikert k√≠v√°nunk az √ļj programnak.

Advertisement

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz r√°nk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. √Čs l√°jkojj√°' minket a Facebookon.