R√©tv√°ri Bence, a KIM parlamenti √°llamtitk√°ra, neves polihisztor-professzor ny√≠lt levelet √≠rt a Budapesti Corvinus Egyetemnek, melybŇĎl kider√ľl, hogy:

1. Rétvári Bence totális szereptévesztésben van.

2. R√©tv√°ri Bence egy als√≥ tagozatos szintj√©n sem k√©pes √©rtelmezni azt, amit olvas, pedig a Hoffmaniz√°lt-Parraghiz√°lt k√∂zoktat√°snak k√∂sz√∂nhetŇĎen m√°ris meredeken zuhannak a kis erŇĎforr√°sokat nevelŇĎ rendszer hat√©konys√°g√°t m√©rŇĎ mutat√≥ink.

Teh√°t:

1. R√©tv√°ri Benc√©nek a KIM √°llamtitk√°rak√©nt legfeljebb a KIM-NGM projektjek√©nt kiemelt t√°mogat√°sb√≥l, titkos√≠tott beszerz√©sekbŇĎl √©p√ľlgetŇĎ Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetemhez lehet n√©mi k√∂ze. Esetleg felvethetn√©, hogy Szak√°ly S√°ndor, √ļjonan kiv√°lasztott udvari fŇĎt√∂rt√©n√©sz alkalmas-e az NKE tudom√°nyos rektorhelyettesi posztj√°ra tegnapi, √°ltalam is meg√©nekelt holokauszttagad√°s-gyan√ļs n√©zeteinek f√©ny√©ben. Azonban aligha tekinthetŇĎ a norm√°lis jog√°llami mŇĪk√∂d√©s r√©sz√©nek, hogy egy ilyen, uk√°zzal fel√©rŇĎ ny√≠lt levelet √≠rjon egy auton√≥m felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nynek:

B√≠zom benne, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem vezet√©se √©s polg√°rai is egy terhes √©s v√°llalhatatlan √∂r√∂ks√©gnek tartj√°k Karl Marx szobr√°t. Mindezek alapj√°n k√©rem, hogy a rendszerv√°lt√°s ut√°n 25 √©vvel tegy√©k meg a negyedsz√°zada sz√ľks√©ges l√©p√©seket a BCE fŇĎ√©p√ľlet√©nek aul√°j√°ban tal√°lhat√≥ Marx szobor mielŇĎbbi elt√°vol√≠t√°s√°nak √©rdek√©ben.

Advertisement

2. Marx R√©tv√°ri √°ltal boncolgatott antiszemitizmusa legal√°bbis v√©lem√©nyes, mindenesetre nem √©szrev√©telezni a marxista gazdas√°gelm√©letet Marx A zsid√≥k√©rd√©shez c. pamfletj√©ben √©s egy√©b mŇĪveiben, √©s Marx kijelent√©seit puszt√°n zsid√≥elleness√©gnek be√°ll√≠tani pedig minimum cs√ļsztat√°s. Marx a zsid√≥s√°got a kapitalizmus szinonim√°jak√©nt haszn√°lta, ahogy tett√©k a zsid√≥ellenes n√©zeteket vall√≥k elŇĎtte, √©s ahogy teszik az√≥ta is. Marx √≥ta annyiban v√°ltozott a helyzet, hogy a kommunizmust is a zsid√≥kkal azonos√≠tj√°k az antiszemit√°k, t√∂bbek k√∂z√∂tt az√©rt, mert a zsid√≥ sz√°rmaz√°s√ļ Marxot ‚Äď R√©tv√°rihoz hasonl√≥an ‚Äď azonos√≠tj√°k a leninizmus-szt√°linizmussal, √©s egy√©b kommunista gy√∂kerŇĪ √∂nk√©nyuralmi rendszerekkel.

Ahol R√©tv√°ri Marx v√©lt feketeellenes rasszizmus√°t √©s rabszolgas√°gp√°rti √°ll√°spontj√°t pr√≥b√°lja bizonygatni, ott val√≥j√°ban egy olyan sz√∂vegr√©szletet id√©z, ahol Marx az anarchista filoz√≥fus, Pierre-Joseph Proudhon leegyszerŇĪs√≠tŇĎ dialektik√°j√°nak kritik√°j√°t adja a rabszolgas√°g vs. szabads√°g p√©ld√°j√°n kereszt√ľl. Teh√°t a R√©tv√°ri √°ltal id√©zett sz√∂vegrŇĎl Marx vil√°gosan jelzi, hogy az egy hipotetikusan Proudhon fej√©ben lej√°tsz√≥d√≥ gondolatmenet, nem pedig a saj√°t v√©lem√©nye. Egy√©bk√©nt Proudhon tal√°n legh√≠resebb kijelent√©se, hogy "A tulajdon: lop√°s," de ugyanott √≠rja azt is, hogy "Mi a rabszolgas√°g? (...) Gyilkoss√°g."

Advertisement

Marx √°ll√≠t√≥lagos szl√°vellenes n√©zeteit, melyek R√©tv√°ri szerint "a n√°ci fajelm√©let ideol√≥gusaihoz √°lltak k√∂zel" egy Friedrich Engels √°ltal jegyzett cikkbŇĎl (Der magyarische Kampf - angol ford√≠t√°s itt) pr√≥b√°lja meg levezetni az √°llamtitk√°r, √©s az Engels-cikkbŇĎl val√≥ az az id√©zet is, amelyet R√©tv√°ri t√©vesen a val√≥ban Marx √°ltal √≠rt K√©nyszerkiv√°ndorl√°s c. cikkbŇĎl sz√°rmaz√≥k√©nt t√ľntet fel. A nemzetek eltŇĪn√©s√©nek sz√ľks√©gess√©g√©t √©s emberek k√∂zti egyenlŇĎs√©get hirdetŇĎ, a nacionalizmust √©s rasszimust a burzso√°zia munk√°soszt√°lyt f√©lrevezetŇĎ taktik√°jak√©nt √©rtelmezŇĎ Marx term√©sztesen nem nevezhetŇĎ fajgyŇĪl√∂lŇĎnek, √©s fŇĎk√©ppen nem rokon√≠that√≥ a biol√≥giai √©rtelemben vett rasszizmus ideol√≥gusaival. Az aljas torz√≠t√°s csup√°n arra szolg√°l, hogy R√©tv√°ri relativiz√°lhassa ez ut√≥bbiak ideol√≥gi√°j√°t √©s r√©mtetteit.

Advertisement

A Marx K√°roly K√∂zgazdas√°gtudom√°nyi Egyetem aul√°ja Marx takart szobr√°val az MDF I. orsz√°gos gy√Ľl√©s√©nek idej√©n, 1989. m√°rcius. 11-12.

Term√©szetesen az √°llamtitk√°r sunyis√°ga √©s ostobas√°ga a legkev√©sb√© sem jelenti azt, hogy ne lehetne arr√≥l vit√°zni, helye van-e Marx szobr√°nak a BCE aul√°j√°ban, de R√©tv√°ri √°llamtitk√°rnak ehhez a k√©rd√©shez semmi k√∂ze. Ugyanakkor √©rdemes felid√©zni, hogy milyen kontextusban, milyen elŇĎzm√©nyek ut√°n √≠r√≥dott a R√©tv√°ri-lev√©l.

Advertisement

M√≠g az √°tkosban hatalmi sz√≥val neveztek el k√∂ztereket √©s int√©zm√©nyeket a rendszerhez k√∂thetŇĎ, vagy a rendszer √°ltal felhaszn√°lt szem√©lyekrŇĎl √©s fogalmakr√≥l, a harmadf√©l √©vtizeddel a rendszerv√°lt√°s ut√°n, Vona, Bayer √©s Bog√°r orsz√°g√°ban is hŇĎsies antikommunista gerjedelemmel izz√≥ √∂njel√∂lt onomasztikus (n√©vtan-tud√≥s) ifj√ļkereszt√©nyek v√°laszk√©ppen szint√©n fel√ľlrŇĎl m√©lt√≥ztatnak belesz√≥lni, hogy kirŇĎl vagy mirŇĎl ne lehessen elnevezni ezeket.

Az Ifj√ļs√°gi Kereszt√©nydemokrata Sz√∂vets√©g m√©g 2011 elej√©n kezdett el kamp√°nyolni a szerint√ľk a kommunista rendszerhez k√∂thetŇĎ utcanevek ellen, √©s alig k√©t √©v alatt erŇĎfesz√≠t√©seik meghozt√°k repressz√≠v-b√ľrokratikus gy√ľm√∂lcs√ľket, a 2013. janu√°r elsej√©n hat√°lyba l√©pett 2012. √©vi CLXVII. t√∂rv√©nyt "egyes t√∂rv√©nyeknek a XX. sz√°zadi √∂nk√©nyuralmi rendszerekhez k√∂thetŇĎ elnevez√©sek tilalm√°val √∂sszef√ľggŇĎ m√≥dos√≠t√°s√°r√≥l." A t√∂rv√©ny alapj√°n az "√∂nk√©nyuralmi rendszerekhez k√∂thetŇĎ" fogalmak, szem√©lyek √©s szimb√≥lumok nem szerepelhetnek int√©zm√©nyek, telep√ľl√©sek, c√©gek, sajt√≥term√©kek, vagy civil szervezetek elnevez√©s√©ben.

Advertisement

A t√∂rv√©ny kieg√©sz√≠t√©sek√©nt az MTA kijel√∂lt bizotts√°ga 2013-ban, egy√©rtelmŇĪ politikai nyom√°sra olyan √°ll√°sfoglal√°st tett k√∂zz√© (az eredeti dokumentum jelenleg nem el√©rhetŇĎ), melyben szinte kiz√°r√≥lag a kommunizmushoz laz√°bban vagy szorosabban k√∂thetŇĎ szem√©lyeket √©s fogalmakat kategoriz√°ltak aszerint, hogy szerepelhetnek-e elnevez√©sekben. √ćgy p√©ld√°ul Marxot a "haszn√°lhat√≥, de agg√°lyos" kateg√≥ri√°ba sorolta az MTA-bizotts√°g, de Proh√°szka Ottok√°rral kapcsolatban nem foglalt √°ll√°st mert, a Horthy-korszak fasisztoid, milit√°ns antiszemita hitsz√≥nok√°nak, az elsŇĎ vil√°gh√°bor√ļ ut√°ni elsŇĎ eur√≥pai zsid√≥t√∂rv√©ny, a sz√©gyenletes numerus clausus egyik szellemi atyj√°nak "neve nem hozhat√≥ kapcsolatba XX. sz√°zadi √∂nk√©nyuralmi rendszerek mŇĪk√∂dtet√©s√©vel." Proh√°szka egy√©bk√©nt R√©tv√°ri frakci√≥vezetŇĎje, Harrach P√©ter szerint nem volt antiszemita, R√©tv√°ri pedig Horthyt is megpr√≥b√°lta kimosdatni a n√©pirt√°sban val√≥ bŇĪnr√©szess√©gbŇĎl.

R√©tv√°ri levele teh√°t csup√°n egy √ļjabb epiz√≥d ebben a hatalmi √∂nk√©nytŇĎl, n√°cimosdat√°st√≥l, kettŇĎs m√©rc√©tŇĎl √©s r√°tarti ostobas√°gt√≥l roskadoz√≥ t√∂rt√©netben.

Advertisement

Képek: magyarhirlap.hu, mek.oszk.hu

UPDATE: az IKSZ fokozza az antifasiszta √©bers√©get. Meg√≠rom. Itt az √ļj poszt.