A tanulm√°nyaikat sz√ľneteltetŇĎ hallgat√≥k is jogosultt√° v√°lhatnak arra, hogy a nappali tagozatos, akt√≠v hallgat√≥khoz hasonl√≥an, di√°kk√©nt foglalkoztass√°k ŇĎket a munk√°ltat√≥k. A d√∂nt√©s m√©g a NAV kez√©ben van, eredm√©ny a ny√°r folyam√°n v√°rhat√≥.

T√∂bb t√≠zezer, a f√©l√©v√©t jelenleg passziv√°l√≥ di√°kot √©rint az Oktat√°si Hivatal (OH) azon jogszab√°lyokra t√°maszkod√≥ √°ll√°sfoglal√°sa, ami azt szorgalmazza, hogy a passz√≠v f√©l√©v√ľket t√∂ltŇĎk is foglalkoztathat√≥ak legyenek di√°kk√©nt ‚Äď √≠rja az Edupress. A passz√≠v st√°tusz√ļ hallgat√≥k ut√°n ugyanis ‚Äď a Napi Gazdas√°g NAV-t√≥l kapott inform√°ci√≥i alapj√°n ‚ÄďegyelŇĎre nem j√°r az iskolasz√∂vetkezetek √°ltal ny√ļjtott, munk√°ltat√≥kra esŇĎ ad√≥kedvezm√©ny.

Ez a helyzet az√©rt √°llt elŇĎ, mert a hallgat√≥i jogviszony defini√°l√°s√°ra k√©t, egym√°snak ellentmond√≥ t√∂rv√©ny van hat√°lyban. A nappali tagozatos hallgat√≥k m√°s megfogalmaz√°sban jelennek meg a NAV (Nemzeti Ad√≥- √©s V√°mhivatal) √°ltal is hivatkozott t√°rsadalombiztos√≠t√°si, √©s a felsŇĎoktat√°si t√∂rv√©nyben. Mindezt csak tet√©zi, hogy a hallgat√≥i st√°tusz igazol√°s√°ra m√°s-m√°s dokumentumokat fogad el a NAV √©s az EMMI (Emberi ErŇĎforr√°sok Miniszt√©riuma). Az OH √©ppen erre h√≠vta fel a figyelmet, √©s javaslat√°ban a k√©rd√©st √ļgy k√≠v√°nja rendezni, hogy a jogviszonnyal rendelkezŇĎk egys√©gesen jogosultak legyenek a munk√°ltat√≥i ad√≥k√∂nny√≠t√©st biztos√≠t√≥ munkav√°llal√°sra.

√Āll√°spontok

A NAV √°ll√°spontja szerint a passz√≠v f√©l√©vet t√∂ltŇĎk, mivel adott f√©l√©vben nem folytatnak felsŇĎfok√ļ tanulm√°nyokat, csak az akt√≠v hallgat√≥kat megilletŇĎ kedvezm√©nyek N√ČLK√úL dolgozhatnak, a t√°rsadalombiztos√≠t√°si t√∂rv√©nyre hivatkozva a j√°rul√©kok pedig automatikusan levon√°sra ker√ľlnek a di√°kok munkab√©r√©bŇĎl. Az iskolasz√∂vetkezetben t√∂rt√©nŇĎ munkav√°llal√°s eset√©n emellett az ad√≥alap 27%-√°t kell kifizetni szoci√°lis hozz√°j√°rul√°si ad√≥ c√≠m√©n.

Advertisement

Az OH ezzel szemben arra hivatkozik, hogy az √ļj Nftv (A nemzeti felsŇĎoktat√°sr√≥l sz√≥l√≥ t√∂rv√©ny) alapj√°n a passziv√°l√°ssal nem szŇĪnik meg a hallgat√≥i jogviszony, √≠gy annak jogos√≠tv√°nyai egys√©gesen √©rv√©nyesek ‚Äěakt√≠v‚ÄĚ √©s ‚Äěpassz√≠v‚ÄĚ hallgat√≥kra egyar√°nt.

V√°ltoz√°s pro/kontra

Kérdés, hogy miért lenne jó, vagy rossz az OH javaslatának elfogadásával járó változás.

Advertisement

A hallgat√≥i jogok egys√©ges√≠t√©s√©nek elŇĎnyei:

  • A hallgat√≥k jelentŇĎs r√©sze m√©g a diploma megszerz√©se elŇĎtt tapasztalatot szerez a munkaerŇĎpiacon, √≠gy k√∂nnyebben tal√°l helyet p√°lyakezdŇĎk√©nt
  • A hallgat√≥k ak√°r hitelfelv√©tel n√©lk√ľl, √∂nerŇĎbŇĎl k√©pesek finansz√≠rozni tanulm√°nyaikat
  • A kedvezm√©nyes foglalkoztat√°s k√∂vetkezt√©ben a munk√°ltat√≥k n√∂veln√©k munkaerŇĎ-kereslet√ľket (t√∂bb lehetŇĎs√©g a di√°ks√°g sz√°m√°ra)
  • A v√°ltoz√°s √∂szt√∂n√∂zn√© a potenci√°lis munkaad√≥k oktat√°si tev√©kenys√©gre ford√≠tott t√°mogat√°s√°t
  • A n√∂vekvŇĎ munkav√°llal√°s k√∂z√©p- √©s hossz√ļt√°von n√∂veln√© az ad√≥bev√©teleket

Az egységesítés esetleges hátrányai:

  • A passz√≠v st√°tusz√ļak munkav√°llal√°sa k√©sleltetheti a diploma megszerz√©s√©t (a k√∂ztes idŇĎszak azonban munk√°val telne, ami szint√©n ‚Äě√©rt√©kteremtŇĎ‚ÄĚ lehet)
  • A munkav√°llal√≥k a di√°kokat prefer√°ln√°k a p√°lyakezdŇĎkkel szemben (ez az akt√≠v st√°tusz√ļ hallgat√≥k eset√©ben egy bizonyos fokig most is √≠gy van, k√©rd√©s, hogy √©rezhetŇĎ lenne-e a hat√°s)
  • Negat√≠vum lehet, hogy a hallgat√≥i jogviszony megszŇĪn√©se ut√°n, a di√°kigazolv√°ny √©rv√©nyess√©g√©ig di√°kk√©nt alkalmazhatn√°k a tanulm√°nyokat m√°r nem folytat√≥kat (ez azonban az √ļj Nftv-nek k√∂sz√∂nhetŇĎ, nem pedig az OH javaslat esetleges elfogad√°s√°nak)

Advertisement

Nem feladatunk mérleget vonni ebben a szituációban, a NAV majd eldönti, hogy indokoltnak tartja-e az OH észrevételét.
Mindenesetre nem szerencs√©s, ha k√©t hat√°lyban l√©vŇĎ, egym√°snak ellentmond√≥ t√∂rv√©nyre lehet jogosan hivatkozni az √°ll√°spontok √ľtk√∂ztet√©sekor, mert az nagyban elŇĎseg√≠ti az eredm√©nytelens√©get, sŇĎt komoly kellemetlens√©geket okozhat a k√©sŇĎbbiekben.