kettő per kettő
kettő per kettő
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

December végéig nem módosítják a felsőoktatási törvényt

A kormányszóvivő ma sajtótájékoztatón jelentette be, hogy éppen hogy is áll a Klinghammer-féle felsőoktatási stratégia.

Illustration for article titled December végéig nem módosítják a felsőoktatási törvényt
Advertisement

Ma 16:00-tól tartott sajtótájékoztatót Giró-Szász András kormányszóvivő és Parragh László Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A sajtótájékoztató témája az MKIK és a kormány közötti megállapodás volt. Egy újságírói kérdésre a kormányszóvivő elárulta, hogy a mai kormányülés még nem fejeződött be, de a felsőoktatási stratégiát már áttekintették, amivel kapcsolatban több kérdés is felmerült.

Giró-Szász András a sajtótájékoztatón nem stratégiaként emlegette az anyagot, hanem szigorúan csak JELENTÉSként, ami azt jelent, hogy a Klinghammer-féle Felsőoktatási Kerekasztalon több szakmai szervezettel kialakított stratégia megbukott. Ezzel kapcsolatban Giró-Szász elmondta, hogy a kormány a megkérte a minisztériumokat, hogy lehetőleg decemberben készítsék el a jelentéshez kapcsolódó háttértanulmányokat. Ezek után kerülhet újra kormány elé a a felsőoktatás átalakítását célzó tervezet. A kormányszóvivő arra a kérdésre, hogy viszonyul a kormány a 4 színtű intézményi besoroláshoz kitérő választ adott, és ismét csak azt mondta, hogy a kormány áttekintette a Klinghammer JELENTÉST. Giró-Szász szerint a várva várt felsőoktatás finanszírozási rendelet nem volt témája a mai kormányülésnek.

Advertisement

A kormány azért kéri a minisztériumokat, hogy készítsenek háttértanulmányokat, mert több kérdést is megfogalmazódott:

  • A kormány hiányolja az egyházi felsőoktatás beillesztéséről.
  • A duális kézésrendszer lehetőségéről.
  • A legjobb egyetemek közé bekerülés hogyan fog megvalósulni?
  • A szakmunkásképzés a felsőoktatásban való továbblépésének lehetőségét hiányolják.
Advertisement

A mai sajtatájékoztató után most már biztosra vehetjük, amiről már korábban a nol.hu írt, hogy Parragh Lászlónak tényleg sikerült megfúrnia a Klinghammer-féle stratégiát, annak ellenére, hogy azt több szakmai szervezetből álló kerekasztal több hónapon át dolgozta ki.

Egyébként a teljes sajtótéjékoztató megtekinthető itt.

Share This Story

Get our newsletter