A korm√°nysz√≥vivŇĎ ma sajt√≥t√°j√©koztat√≥n jelentette be, hogy √©ppen hogy is √°ll a Klinghammer-f√©le felsŇĎoktat√°si strat√©gia.

Ma 16:00-t√≥l tartott sajt√≥t√°j√©koztat√≥t Gir√≥-Sz√°sz Andr√°s korm√°nysz√≥vivŇĎ √©s Parragh L√°szl√≥ Magyar Kereskedelmi √©s Iparkamara eln√∂ke. A sajt√≥t√°j√©koztat√≥ t√©m√°ja az MKIK √©s a korm√°ny k√∂z√∂tti meg√°llapod√°s volt. Egy √ļjs√°g√≠r√≥i k√©rd√©sre a korm√°nysz√≥vivŇĎ el√°rulta, hogy a mai korm√°ny√ľl√©s m√©g nem fejezŇĎd√∂tt be, de a felsŇĎoktat√°si strat√©gi√°t m√°r √°ttekintett√©k, amivel kapcsolatban t√∂bb k√©rd√©s is felmer√ľlt.

Gir√≥-Sz√°sz Andr√°s a sajt√≥t√°j√©koztat√≥n nem strat√©giak√©nt emlegette az anyagot, hanem szigor√ļan csak JELENT√ČSk√©nt, ami azt jelent, hogy a Klinghammer-f√©le FelsŇĎoktat√°si Kerekasztalon t√∂bb szakmai szervezettel kialak√≠tott strat√©gia megbukott. Ezzel kapcsolatban Gir√≥-Sz√°sz elmondta, hogy a korm√°ny a megk√©rte a miniszt√©riumokat, hogy lehetŇĎleg decemberben k√©sz√≠ts√©k el a jelent√©shez kapcsol√≥d√≥ h√°tt√©rtanulm√°nyokat. Ezek ut√°n ker√ľlhet √ļjra korm√°ny el√© a a felsŇĎoktat√°s √°talak√≠t√°s√°t c√©lz√≥ tervezet. A korm√°nysz√≥vivŇĎ arra a k√©rd√©sre, hogy viszonyul a korm√°ny a 4 sz√≠ntŇĪ int√©zm√©nyi besorol√°shoz kit√©rŇĎ v√°laszt adott, √©s ism√©t csak azt mondta, hogy a korm√°ny √°ttekintette a Klinghammer JELENT√ČST. Gir√≥-Sz√°sz szerint a v√°rva v√°rt felsŇĎoktat√°s finansz√≠roz√°si rendelet nem volt t√©m√°ja a mai korm√°ny√ľl√©snek.

A kormány azért kéri a minisztériumokat, hogy készítsenek háttértanulmányokat, mert több kérdést is megfogalmazódott:

  • A korm√°ny hi√°nyolja az egyh√°zi felsŇĎoktat√°s beilleszt√©s√©rŇĎl.
  • A du√°lis k√©z√©srendszer lehetŇĎs√©g√©rŇĎl.
  • A legjobb egyetemek k√∂z√© beker√ľl√©s hogyan fog megval√≥sulni?
  • A szakmunk√°sk√©pz√©s a felsŇĎoktat√°sban val√≥ tov√°bbl√©p√©s√©nek lehetŇĎs√©g√©t hi√°nyolj√°k.

Advertisement

A mai sajtat√°j√©koztat√≥ ut√°n most m√°r biztosra vehetj√ľk, amirŇĎl m√°r kor√°bban a nol.hu √≠rt, hogy Parragh L√°szl√≥nak t√©nyleg siker√ľlt megf√ļrnia a Klinghammer-f√©le strat√©gi√°t, annak ellen√©re, hogy azt t√∂bb szakmai szervezetbŇĎl √°ll√≥ kerekasztal t√∂bb h√≥napon √°t dolgozta ki.

Egy√©bk√©nt a teljes sajt√≥t√©j√©koztat√≥ megtekinthetŇĎ itt.